TERVEYSKAUPAT
  • Etusivu
  • Tietoa liitosta
    • Jäseneksi liittyminen
    • Työnvälitys
    • Yhteystiedot
  • Jäsenmyymälät
  • Koulutus
  • Blogi ja media

Täydentävien hoitojen toimijat vaativat epäasiallisen uskomushoito-termin käytön lopettamista

21/4/2021

Comments

 
Picture
Useat järjestöt, koulutustahot ja muut toimijat pitävät huolestuttavana, että uskomushoito-termiä on ryhdytty käyttämään kuvaamaan täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitoja. Toimijat vetoavat, että yhteiskuntavaikuttamista harjoittavien tahojen, poliitikkojen ja viranomaisten on käytettävä asiallista termiä näistä hoidoista ja ammatinharjoittajista: yleisterminä suositellaan käytettäväksi täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot, lyhyemmässä muodossa täydentävät hoidot, vaihtoehtohoidot, luontaishoidot tai CAM- hoidot.
 
Täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen ammattilaisjärjestöt, koulutustahot ja muut toimijat tekivät jo vuonna 2018 yhteisen kannanoton uskomushoito-termin epäasiallisuudesta (LIITE 1).
 
Vetoomuksen allekirjoittajat perustelevat uskomushoito-termin epäasiallisuutta kolmesta eri näkökulmasta. Tiedemaailmassa ja kansainvälisessä yhteistyössä ei käytetä uskomushoito-termiä. Juridisesti uskomushoito-termin käyttäminen ei välttämättä ole suotavaa. Uskomushoito-termi ei ole myöskään kunnioittavan keskustelukulttuurin periaatteiden mukainen.
 
1. Tiedemaailmassa ja kansainvälisessä yhteistyössä ei käytetä uskomushoito-termiä
Kansainvälisen yhteisön jäsenenä Suomen hallituksen ja viranomaisten on pitäydyttävä terminologiassa ja käsitteissä, joita käytetään kansainvälisissä yhteistyöorganisaatioissa, Euroopan Unionissa, muissa valtioissa ja tiedeyhteisössä.  Complementary and Alternative Medicine, CAM (täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot) ja lyhyempi Complementary Medicine (täydentävät hoidot) sekä Traditional Medicine (perinnehoidot) ovat käytössä Maailman terveysjärjestössä (1), EU:n alueella (2), eri maissa (3) sekä maailman tiedeyhteisössä (4) sekä johtavissa tiedelehdissä (5). Näillä termeillä puhutaan terveysalan kansainvälisesti arvostetuissa organisaatioissa yhdenmukaisesti, riippumatta siitä, miten (kriittisesti, myönteisesti tai neutraalisti) näihin joissakin maissa kiisteltyihin ihmisten auttamisen tapoihin suhtaudutaan. 
 
2. Ammatinharjoittaminen ja sopimattomat menettelyt sekä viranomaisen käyttämä terminologia
Täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen alan ammatinharjoittajina, yrittäjinä, yhdistysten ja kattojärjestöjen edustajina, me vastustamme jyrkästi alaamme ja näistä hoidoista apua saaneiden kansalaisten (noin 30 % aikuisväestöstä) (6 ja 7) nimittämistä sopimattomilla termeillä viranomaisten asiakirjoissa ja julkisuudessa. 
Pyydämme huomioimaan, että työoikeuden professori Seppo Koskinen on antanut 3.9.2018 lausunnon siitä, miten on säädelty ammatin- tai elinkeinonharjoittajan turvasta toisen elinkeinonharjoittajien sopimatonta menettelyä vastaan. Tilanteessa on kyse ns. uskomushoito -ilmaisun käyttämisestä. (LIITE 2). Professori Koskisen lausunnosta käy ilmi, että elinkeinonharjoittajalla on lain antama suoja sopimatonta menettelyä, kuten totuudenvastaista tai harhaanjohtavaa ilmaisua, vastaan.  Yksittäistapauksissa uskomushoito-termin käyttäminen voi johtaa myös kunnianloukkaukseen. Professori Koskisen lausunnossa todetaan, että Laki sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa (22.12.1978/1061) soveltamisalan piiriin kuuluu myös elinkeinonharjoittajien etujärjestön, kuten esimerkiksi lääkäriliiton toiminta.
 
Painotamme, että hallintolain (434/2003) yhdenvertaisuusperiaate velvoittaa viranomaista kohtelemaan tasapuolisesti kaikkia toimijoita ja kansalaisia. Hallintolaissa myös todetaan, että viranomaisen on käytettävä asiallista kieltä (Hallintolaki 434/2003 9 §).
 
Suomessa jotkin tahot, näkyvimmin lääkäreiden ammatillinen etujärjestö Suomen Lääkäriliitto ry (8), käyttävät edelleen tarkoitushakuisesti termiä ”uskomushoito” tarkoittaen sillä täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitoja. Uskomushoito-termi on todettu latautuneeksi ja sen on tulkittu luovan vastakkainasettelua jopa potilaiden ja lääkäreiden välillä (7).
 
Todennäköisesti näiden tahojen vaikuttamistyön kautta uskomushoito-termi on levinnyt jopa viimeisimmän hallitusohjelman terminologiaan (9).
 
3. Kunnioittavan keskustelukulttuurin periaatteet termin käytössä
-Termin kohteen kokemus määrittää termin epäasiallisuuden
 
Ymmärrämme, että joissain tapauksissa uskomushoito-termin käyttäjä ei välttämättä itse koe toimivansa epäasiallisesti. Loukkaavien termien arvioinnissa on kuitenkin keskeistä se, että termin kohde kokee sen epäasialliseksi ja loukkaavaksi. Täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen, kuten luontaishoitojen    ammatinharjoittajia edustavien järjestöjen jäseniä, alaa opiskelevia henkilöitä ja alan yrittäjiä ”uskomushoitojen tarjoajiksi” nimittäminen loukkaa. Se myös vähättelee tyytyväisten käyttäjien eli noin miljoonan kansalaisen kokemuksia ja harkintakykyä. 
 
Me allekirjoittajat vetoamme, että tästä laajasta ja laillisesti ammattiaan harjoittavasta ryhmästä ei käytetä leimaavaa ja loukkaavaa kieltä. Erityisen tärkeää on, että täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen valvontaan sekä hallitusohjelman mukaiseen selvitystyöhön osallistuvien tahojen on noudatettava hyviä tapoja ja käytettävä asianmukaisia käsitteitä, termejä ja ilmaisuja. #hyvinsanottu
 
Tämän vetoomuksen allekirjoittajat edustavat järjestöjensä ja toimintansa kautta tuhansia täydentävien hoitojen ammattilaisia, opiskelijoita, hoitojen käyttäjiä ja muita alan toimijoita.
 
Helsingissä 21.4.2021
 
Lisätietoja terveystuotealan näkökulmasta: Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry, Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja, puh. 0500 430 818, mika.ronkko@terveystuotekauppa.fi
 
Allekirjoittajat:
 
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja, Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry
Johanna Häkkinen, puheenjohtaja, Shiatsu Finland ry
Ilkka Westman, puheenjohtaja, Akupunktioammattilaiset ry
Päiviö Vertanen, puheenjohtaja, Kansanlääkintäseura ry
Birgitta Lehtinen, puheenjohtaja, Klassisen Akupunktion Yhdistys ry
Anna-Kaarina Lind, toimitusjohtaja, Medika Nova Oy
Arja Hartemo, kouluttaja/toimitusjohtaja, Harmonet koulutus
Helena Pirttiniemi, toimitusjohtaja, TAIMI-koulutus Oy
Jukka Juntunen, puheenjohtaja, Rajatiedon Yhteistyö ry
Anu Wikström, puheenjohtaja, Keho- ja Tunnevyöhyketerapeutit ry
Marja-Terttu Pakkanen, erikoishammaslääkäri
Merja Sipiläinen-Kuhlberg, diplomiekonomi
Marja Jokela, kouluttaja-yrittäjä, Dagaz Ky
Kaija Helin, Terveystieteiden tohtori, Åbo Akademi
Juha Pennala, varapuheenjohtaja, Avartuva Ihmiskuva ry
Ossi Viljakainen, varapuheenjohtaja, Suomen Ayurvedayhdistys ry
Regina Keskinen, puheenjohtaja, Suomen Fytoterapia Ry
Antti Pietiäinen, rehtori, Kairon Instituutti
Merja Lindström, Suomen Terveysjärjestö STJ ry
Hanna Koivulahti, puheenjohtaja, Terapeuttiset energiaparantajat ry
Marja Jokela, puheenjohtaja, Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL ry
Ilkka Westman, puheenjohtaja, Luontaishoitoalan Foorumi ry
Camilla Sherr, puheenjohtaja, Suomen Homeopaatit ry
Teija Barr, puheenjohtaja, Suomen Hypnoosiliitto ry
Marja-Terttu Pakkanen, puheenjohtaja, Pohjoismainen Homeopaattiyhdistys Ry
Tanja Sirén, puheenjohtaja, Suomen Refleksologit ry
 
 
LIITE 1 Täydentävien hoitojen järjestöjen kannanotto uskomushoito-termistä 2018
LIITE 2 Työoikeuden professori Seppo Koskisen lausunto uskomushoito-termistä 2018
 
VIITTEET
1 WHO 2019. WHO global report on traditional and complementary medicine 2019. Geneva: World Health Organization
https://apps.who.int/iris/handle/10665/312342
WHO 2018: Traditional and Complementary Medicine in Primary Health Care. Technical Series in Primary Health Care.
https://apps.who.int/iris/handle/10665/326299
WHO 2013. Traditional Medicine Strategy 2014 -2023. 9789241506090_eng.pdf (who.int)
WHO 2009. Resolution on Traditional Medicine (WHA62.13), adopted in 2009 ja The WHA resolution 2014 (WHA67.18). https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/92455/9789241506090_eng.pdf The WHA (World Health Assembly on ylin päättävä elin, jossa jäsenvaltioiden terveysministeriöiden johdon edustajat/ministerit kokoontuvat.
 
2 The EU CAMbrella project. Euroopan komission rahoittama. Tehtävänä kartoittaa CAM-hoitojen tilanne Euroopassa ja laatia suositukset niiden roolista EU:n vakiintuneessa terveydenhuollossa. https://www.cambrella.eu
European Social Survey (ESS). Joka toinen vuosi toteutettu Euroopan laajuinen selvitys. Sisältää myös CAM-hoidot. Perustuu Euroopan komission päätökseen Commission  Implementing  Decision of  22  November  2013 on  setting  up  the  European  Social  Survey  as  a  European  Research  Infrastructure  Consortium  (ESS   ERIC)(2013/700/EU) https://www.europeansocialsurvey.org/docs/about/ERIC-ESS-OJ-30-November-2013.pdf
 
3 Esimerkiksi Yhdysvallat ja Ruotsi.  Yhdysvaltain kansalliset terveysinstituutit (The National Institutes of Health, NIH) on Yhdysvaltain pääterveysviranomainen, jonka vastuulla on biolääketieteellinen ja kansanterveydellinen tutkimus. NIH on osa Yhdysvaltain terveysministeriötä (United States Department of Health and Human Services). NIH-instituutteihin kuuluu National Center for Complementary and Integrative Health. https://www.nccih.nih.gov/ sekä  National Cancer Institute. https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam
Ruotsin valtion viralliset mietinnöt (Statens offentliga utredningar). https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2019/03/sou-201915/
 
4 Esimerkiksi Cochrane, kansainvälisesti erittäin arvostettu systemaattisten tieteellisten katsausten, laatijaorganisaatio on julkaissut satoja systemaattisia katsauksia aiheesta "complementary and alternative medicine".  https://www.cochrane.org/about-us
 
5 Esimerkiksi johtavat lääketieteelliset tiedelehdet  The Lancet 2000. Complementary medicine: time for critical engagement.  https://doi.org/10.1016/S0140-6736(00)03392-4; British Medical Journal, BMJ 1999; 319:693. https://doi.org/10.1136/bmj.319.7211.693 ja Journal of American Medical Association, JAMA 2020. https://jamanetwork.com/searchresults?q=complementary%20therapies&&SearchSourceType=24&allSites=1
 
6 Kemppainen L, Kemppainen T, Reippainen J, Salmenniemi S, Vuolanto P.Use of complementary and alternative medicine in Europe: Health-related and sociodemographic determinants. Scandinavian Journal of Public Health. 2018. https://doi.org/10.1177/1403494817733869
 
7 Vuolanto P, Kemppainen L, Kemppainen T, Nurmi J. (2020). Täydentävien ja vaihtoehtoisten (CAM) hoitojen käyttö Suomessa | Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti (journal.fi) Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 57(1). https://doi.org/10.23990/sa.80288. Tutkimuksessa olivat akupunktio, aromaterapia, homeopatia, hypnoosi, kansanparannus, kiropraktiikka, luontaistuote, perinteinen kiinalainen lääketiede, ravintolisävalmiste, rohdosvalmiste, rukous ja vyöhyketerapia. Tutkimuksesta puuttuu mm. mindfulness, osteopatia, naprapatia, kalevalainen jäsenkorjaus, luontoterapiat, taideterapiat (musiikki, kirjallisuus, kuvataide, tanssi), jooga, Thai Chi, reiki ja monet kosketushoidot.
Vuolannon ym. (2020) mainitsemia hoitoja joskus käyttäneistä 55%-88% ilmoitti saaneensa niistä apua.
 
8 Lääkärin etiikka -julkaisussa (2021) ammattiliitto käsittelee täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitoja käyttäen epäasiallista termiä. https://www.laakariliitto.fi/site/assets/files/29259/laakarin-etiikka-2021.pdf. Lääkäriliiton kannanotto 14.12.2017 Lääkäriliitto - Suositus lääkärin suhtautumisesta uskomushoitoihin (laakariliitto.fi). Vuonna 2020 Lääkäriliitto tuki kansalaisaloitetta Puoskarilaki Suomeen  Lääkärilehti - Puoskarilakia vaativa. kansalaisaloite on avoinna (laakarilehti.fi).
 
9 Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelma 2019. sivu 152.
Comments

Julkisen sanan neuvosto hylkäsi liiton kantelun Suomen Kuvalehdestä

9/4/2021

Comments

 
Picture

Suomen Kuvalehti (31.12.2020) käsitteli luontaistuotteita otsikolla ”Lääkärit näkevät vastaanotoillaan luontaistuotteiden käytön nurjan puolen, vauriot lisääntyneet”. Juttu sisälsi Terveystuotekauppiaiden Liiton mielestä virheitä ja virheellisyyksiä, joiden osalta Suomen Kuvalehdeltä pyydettiin faktojen tarkistusta ja oikaisuja. Lehti kieltäytyi oikaisujen tekemisestä ja lisäksi lopetti vastine- ja oikaisuprosessiin liittyvän vuoropuhelun liiton kanssa. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto teki 22.3.2021 lehden toiminnasta kantelun Julkisen sanan neuvostolle.
 
Julkisen sanan neuvosto JSN ilmoitti (9.4.2021) Terveystuotekauppiaiden Liitolle, että kantelua ei oteta käsittelyyn.
 
Julkisen sanan neuvoston perustelut kantelun hylkäämiselle herättävät hämmennystä. JSN perustelee kantelun hylkäämistä muun muassa sillä, että Terveystuotekauppiaiden Liiton lehdelle lähettämässä (11 kohtaisessa) tarkistuspyyntölistassa on vain yksi selkeä korjauspyyntö ja ettei liitto lähettänyt varsinaista vastinetta lehdelle.  JSN:n mukaan liitolla ei edes olisi oikeutta vastineeseen ko. jutussa, vaikka siinä käsiteltiin liiton edustamaa toimialaa.
 
Julkisen sanan neuvosto toteaa, että ”Suomen Kuvalehden juttu käsittelee luontaistuotteita yleisellä tasolla eikä jutussa mainita lainkaan liittoa, joka kantelun on tehnyt. Tällä perusteella oikeus omaan kannanottoon eli vastineeseen ei tulisi kysymykseen.”
 
Eli vaikka yhtenä kantelun hylkäämisen perusteena oli se, ettei liitto lähettänyt lehdelle vastinetta, niin JSN:n mukaan liitolla ei olisi sellaista oikeutta edes ollut.
 
Julkisen sanan neuvoston linjaus evätä vastineoikeus toimialaliitolta on hämmentävä ja tuo esiin mahdollisesti laajemman ongelmallisuuden, joka liittyy toimialajärjestön oikeuteen tehdä vastine omaan toimialaansa liittyvässä mediajutussa.
 
Suomen Kuvalehti antoi jutussaan ravintolisien turvallisuudesta ja lainmukaisuudesta epämääräisen kuvan, jonka vuoksi yhtenä alan toimijoita edustavana tahona Terveystuotekauppiaiden Liitto katsoi tärkeäksi reagoida asiaan. Julkisen sanan neuvosto toteaa kantelun hylkäyspäätöksessään, että kantelun käsittely ei ole tarpeen muun muassa siksi, että jutussa ei nimenomaisesti mainittu Suomen Terveystuotekauppiaiden Liittoa. JSN:n perustelu on hämmentävä, sillä toimialajärjestöt edustavat itsensä lisäksi jäsenkuntaansa ja usein laajemmin myös koko toimialaa.
 
Erikoista jutussa oli myös se, että Suomen Kuvalehti tarjosi oikaisuprosessin alussa liitolle omaa puheenvuoroa ja kun lehdeltä tiedusteltiin tarkemmin oman puheenvuoron käytännön toteuttamisesta, niin lehti lopetti kaiken yhteydenpidon liiton kanssa.
 
Terveystuotekauppiaiden Liitto olisi ilman muuta hyödyntänyt tarjouksen puheenvuoron käyttämisestä lehdessä, eikä liitto ei ole aikaisemmin törmännyt median kanssa tilanteeseen, jossa yhteydenpito katkaistaan kesken vastine- ja oikaisuprosessia. Tämä oli yksi syy, miksi liitto päätti kannella lehden toiminnasta julkisen sanan neuvostolle. Tätä taustaa vasten on erityisen hämmentävää, että JSN on nyt tuoreessa päätöksessään linjannut, että liitolla ei ole oikeutta vastineeseen toimialaan liittyvässä jutussa.
 
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pitää JSN:n päätöksessä esiin noussutta toimialajärjestön vastineoikeuteen liittyvää asiaa monelta osin ongelmallisena.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitolla on mahdollisuus tehdä asiassa uudelleenkäsittelypyyntö  JSN:lle 23.4. mennessä. 

Mika Rönkkö, Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto 
 

Julkisen sanan neuvoston antama hylkäämispäätös luettavissa kokonaisuudessaan alla.
 
***********************’
​
7647/AL/21                               Terveystuotekauppiaiden liitto / Suomen Kuvalehti
Saapunut 22.3.2021 kello 21:07                      (Esittelevä sihteeri: Ilkka Vänttinen)
 
JO 12, 20, 21–25
 
Kantelu kohdistuu Suomen Kuvalehdessä 31.12.2020 julkaistuun juttuun Lääkärit näkevät vastaanotoillaan luontaistuotteiden käytön nurjan puolen, vauriot lisääntyneet.
 
Kantelija vetoaa siihen, että jutussa on virheitä eikä lähdekritiikki ole ollut riittävä. Liitto kertoo pyytäneensä virheiden korjausta. Omaa kannanottoa eli vastinetta tai mielipidekirjoitusta liitto ei ole Suomen Kuvalehdelle tarjonnut.
 
Päätoimittaja ja kantelijan edustaja ovat käyneet sähköpostikirjeenvaihtoa. Liitto lähetti päätoimittajalle 11-kohtaisen listan, jossa on kysymyksiä ja yksi selkeä korjauspyyntö: ”8. Mainitsette artikkelissa ’Luontaistuotteiden sisältöä ei ole määritelty lainsäädännössä; muiden ravintolisien tavoin ne katsotaan elintarvikkeiksi.’ Mihin tietoon tämä väite perustuu? Luontaistuotteiden, kuten ravintolisien tai kasvirohdosvalmisten sisältöä on tarkoin määritelty lainsäädännössä ja näiden tuotteiden valmistusta koskevat säädökset ovat harmonisoitu yhtenäiseksi EU-alueella. Tämä virheellinen tieto on syytä oikaista.”
 
Päätoimittaja vastaa laajahkosti lähteiden linkkilistalla, mutta ei suostu kohdan 8 korjausvaatimukseen. Hän viittaa perusteluina Ruokaviraston ja Fimean verkkosivuihin. Päätoimittaja tarjoaa toiminnanjohtajalle mahdollisuutta puheenvuoroon.
 
Johtopäätös kantelusta:
SK:n juttu käsittelee luontaistuotteita yleisellä tasolla eikä jutussa mainita lainkaan liittoa, joka kantelun on tehnyt. Tällä perusteella oikeus omaan kannanottoon eli vastineeseen ei tulisi kysymykseen. Kantelija ei ole myöskään puheenvuoroaan eli mielipidekirjoitusta lehdelle tarjonnut. Kantelija on pyytänyt yhtä korjausta, mutta päätoimittaja on siitä kieltäytynyt ja perustellut kieltäytymisensä Fimean ja Ruokaviraston verkkosivujen tiedoilla.
 
Esitys: Ei oteta käsittelyyn.
Päätös: Ei otettu käsittelyyn.
 

Comments

    Mika Rönkkö

    Toiminnanjohtaja
    Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry.

    Blogitekstit Mika Rönkkö ja vieraskynällä muitakin kirjoittajia.

    Archives

    March 2023
    February 2023
    January 2023
    October 2022
    September 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    June 2021
    April 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    January 2018
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    June 2015
    May 2015

    Categories

    All

    RSS Feed

Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry
Eteläranta 10
​00130 Helsinki
Noin 160 jäsenmyymälää palvelee kuluttajia 
ympäri Suomen
Koulutetut ammattilaiset auttavat terveysasioissa henkilökohtaisesti
Jäsenmyymälöiden verkkokaupat palvelevat kellon ympäri
Jo vuodesta 1967 edistämässä terveellisiä elämäntapoja