Yleisen määritelmän mukaan raakasuklaa on suklaa, jonka raaka-aineena käytetään raakakaakaopapuja- tai jauhetta. Raakasuklaan valmistusprosessin lämpötila ei nouse yli 42 celsiusasteen. Raakasuklaa sisältää mahdollisesti hieman suurempia määriä vitamiineja, antioksidantteja ja mineraaleja (mm. kupari, mangaani, sinkki, niasiini) kuin tavanomainen suklaa.
Ruokaviraston linjaus raakasuklaa-termin käytön kieltämiseksi on monelta osin ongelmallinen ja aiheuttaa yrityksissä ylimääräisiä kustannuksia sekä asettaa suomalaiset valmistajat eriarvoiseen asemaan kansainvälisten toimijoiden kanssa, jotka käyttävät raw chocolate-termiä ulkomaisissa nettikaupoissaan. Ruokaviraston antaman tiedon mukaan maahantuotujen raakasuklaavalmisteiden raw chocolate-nimeen kuitenkin tultaisiin puuttumaan.
Lisäksi viranomaisen linjaus synnyttä turhaa jätettä, kun satojen eri raakasuklaa -tuotteiden pakkausmateriaaleja joudutaan hävittämään ja toisaalta suunnittelemaan, painamaan ja valmistamaan tuotteisiin uudet pakkaukset. Myös raakasuklaa-valmisteiden esite- ja infomateriaalit joudutaan hävittämään ja tuottamaan uudet materiaalit.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on selvittänyt raakasuklaavalmistajien ja -markkinoijien näkemyksiä raakasuklaa-nimen kiellosta. Valmistajien hyvin yksimielinen kanta oli, että termin sallimista kannatetaan ja termin määrittelylle on tarvetta, jotta vakiintunut raakasuklaa-termi jälleen sallittaisiin.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on ehdottanut viranomaiselle, että raakasuklaa-termin linjauksen osalta otettaisiin aikalisä ja raakasuklaa-/raw chocolate -termin virallista määrittelemistä ryhdyttäisiin valmistelemaan Euroopan komissiolle. Raakasuklaa-termin määrittelyssä ja käytön kriteereissä huomioitaisiin mm. se, mikä tekee tuotteesta raakasuklaan (esim. vaadittu raaka-aine ja valmistusprosessissa sallittu maksimilämpötila). Määrittelyssä tulisi huomioida myös raw chocolate-termin mahdolliset viralliset määrittelyt muissa maanosissa.
Mika Rönkkö
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto