TERVEYSKAUPAT
  • Etusivu
  • Tietoa liitosta
    • Jäseneksi liittyminen
    • Työnvälitys
    • Yhteystiedot
  • Jäsenmyymälät
  • Koulutus
  • Blogi ja media

Kalaöljy parantaa ikäihmisten kuntoa

23/8/2018

Comments

 
Picture
Kalaöljyn terveysvaikutuksista taitetaan jatkuvasti peistä valtamediassa, joka mieluusti uutisoi niistä negatiivisesti, vaikka maailmalla tehdään ja tiedelehdissä julkaistaan positiivisia tutkimusuutisia geriatriassa, kardiologiassa, psykiatriassa, onkologiassa (syöpätaudeissa), reumatologiassa, jne. Uusin raportti tulee Ranskan yliopistoista, joiden tutkijat osoittivat yhdessä yli tuhannen kotonaan asuvan ikäihmisen aineistossa, että huonoon fyysiseen kuntoon liittyy matala omega-3-indeksi ja kääntäen, että suuri omega-3-indeksi parantaa sitä. Omega-3-indeksin voi mittauttaa esimerkiksi Synlabissa, ja huonoa indeksiä voi suurentaa helposti ja turvallisesti nauttimalla väkevöityä etyyliesteröityä kalaöljyä, esimerkiksi E-EPAna tai E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmävalmisteena, kuten uusissa suurissa sydäntutkimuksissa nyt tehdään. Mittautin hiljattain oman indeksini, joka oli yli 12 %. Kardiologien mukaan yli 8 % suojaa sydäntaudeilta lähes täysin, 4-8 on keskikehno ja alle 4 on sydän- ja valtimotautien suuri riskitekijä. Ranskalaistutkimuksen mukaan alle 4 %:n indeksi liittyy ikääntyvien heikentyneeseen kuntoon.

Tutkimuksen taustaa
Lukuisista tieteellisistä tutkimuksista tiedämme, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA pitävät yllä ja kohentavat aivojen, luuston sekä sydän-, verisuoni- ja immuunijärjestelmän toimintoja. Vaikutus perustuu suurelta osin omega-3-rasvahappojen antioksidatiivisiin ja anti-inflammatorisiin ominaisuuksiin, kuten olen jo kauan esittänyt. Kalaöljyn on osoitettu kohentavan kuntoilijoiden ja eliittiurheilijoiden – mm. Yhdysvaltain edustusuimareiden – kuntoa ja terveyttä, mutta asiaa on tutkittu vasta vähän ikäihmisillä. Ranskalaiset gerontologit (vanhuustutkijat) selvittivät asiaa yli tuhannen kotonaan asuvan vanhuksen keskuudessa. Tulokset kumoavat ravintolisien vastustajien väitteitä.

Näin tutkimus tehtiin
Tutkimus on nimeltään Multidomain Alzheimer's Disease Trial (MAPT), ja siinä selvitään kalaöljyn dokosaheksaeenihapon (DHA) vaikutusta kolmen vuoden vaikutusjakson kuluessa yli 70-vuotiaiden ihmisten Alzheimerin taudin ehkäisyssä ja hoidossa. Hankkeeseen osallistuu 1 680 ikäihmistä (keski-ikä 75,3 vuotta, 2/3 naisia). Osallistujat saavat ravitsemus- ja kunto-ohjausta ja lisäksi päivittäin kaksi pehmytgelatiinikapselia, jotka sisältävät yhteensä 800 mg DHA-rasvahappoa (annos on mielestäni turhan pieni, ja lisäksi ihmettelen, ettei anneta lainkaan EPAa, joka ehkäisee ja jarruttaa Alzheimerin tautia). Heistä 1 449 on nyt syönyt kaikki kalaöljynsä ja heidän painoindeksinsä (BMI), omega-3-indeksinsä ja fyysinen kuntonsa on mitattu ennen vaikutusjaksoa ja sen jälkeen. Omega-3-indeksit luokiteltiin neljään ei ryhmään, matalimmasta korkeimpaan.

Nyt julkaistiin tästä aineistosta raportti kalaöljyn vaikutuksesta osallistujien fyysiseen kuntoon. Tätä alahanketta johti gerontologi Bertrand Fougère. Työryhmä mittasi kotonaan asuvien ikääntyvien ihmisten omega-3-indeksiä ja fyysistä suorituskykyä Short Physical Performance Battery (SPPB) -menetelmällä, jossa testataan monipuolisesti tavallisia kuntoon liittyviä suorituksia. 
Picture
Kuva:https://research.ndorms.ox.ac.uk/prove/documents/assessors/outcomeMeasures/SPPB_Protocol.pdf
​

Yllä olevassa kuvassa yksi SPPB-testi: nousu istualtaan seisomaan ilman käsien apua. Koehenkilöä pyydetään nousemaan viisi kertaa mahdollisimman ripeästi, ja siihen kulunut aika mitataan. Aika kertoo henkilön kunnosta. Lisäksi mitattiin mm. käsien puristusvoimaa ja muita lihaskuntoa osoittavia seikkoja.

Matalan omega-3-indeksin ryhmään kuuluneiden henkilöiden testitulokset olivat huonompia kuin kolmen ylimmän indeksiryhmän. Erot eivät kuitenkaan olleet tilastollisesti merkitseviä sen jälkeen, kun oli otettu huomioon sekoittavat tekijät (ikä, sukupuoli, kognitiiviset toiminnot, masentuneisuus ja painoindeksi). Tulokset olisivat voineet olla vielä parempia, jos päiväannos olisi ollut suurempi, esim. 200 mg, ja DHA:n lisäksi olisi annettu myös E-EPAa. Mutta jo tällaisenaankin tulos oli tyhjää parempi, ja osoitti, että omega-3-indeksi kannattaa mitata, jotta nähdään, pitäisikö kalaöljyn saantia lisätä. Huomautan vielä, että monet muutkin ravintolisät (D-vitamiini, karnosiini, probiootit, seleeni, sinkki, ubikinoni jne) parantavat ikäihmisten ja nuorempien fyysistä ja henkistä suorituskykyä.

Teksti: Tohtori Matti Tolonen

Fougère B, De Souto Barreto P, Goisser S, et al. Red blood cell membrane omega-3 fatty acid levels and physical performance: Cross-sectional data from the MAPT study. Clinical Nutrition 2018 Aug 20 DOI: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2017.04.005 


Haluatko lukea lisää terveystietoa? Tästä lisää tohtori Tolosen artikkeleita.
Comments

Terveyskaupan trendit

21/8/2018

Comments

 
Picture
Terveystuotekauppiaiden Liitto tiedusteli terveyskaupoilta, mitkä ovat tällä hetkellä suosittuja ravintolisiä ja muita luontaistuotteita sekä niiden käyttöalueita. Lisäksi selvitettiin luontaistuotealan ammattilaisten näkemyksiä tulevaisuuden trendeistä.
 
Suomalaiset ahkeria ravintolisien käyttäjiä
Taustaksi muutamia lukuja ravintolisien käytön yleisyydestä Suomessa. Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan suomalaisistamiehistä 43 prosenttia ja naisista 64 prosenttia käytti jotakin ravintolisää. Kantar TNS vuonna 2017 tekemän selvityksen mukaan 62 prosenttia suomalaisista on joskus käyttänyt luontais- ja terveystuotteita. Suuri osa heistä (45%) käyttää luontaistuotteita jatkuvasti tukemaan omaa ravitsemusta ja itsehoitoa esim. flunssakautena, unettomuuteen tai työssäjaksamisen parantamiseen.
 
Tämän päivän trendit terveyskaupassa
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton tekemän kyselyn mukaan suosittuja ravintolisien käyttöalueita ovat tällä hetkellä
- suoliston - ja vatsan terveyteen liittyvät valmisteet (mm. probiootit, entsyymit ja kuidut)
- detox- ja puhdistuskuurit (mm. ph-tasapaino, puhdistavat yrtit)
- ihon, nivelten, luuston ja lihasten hyvinvointiin tarkoitetut tuotteet (mm. kollageeni, MSM ja magnesium)
- flunssakautena korostuvat vastustuskykyä tehostavat valmisteet (mm. punahattu, D-vitamiini ja C-vitamiini)
 
Esille nousivat myös uni, stressi ja jaksaminen, joihin kuluttajat hakevat itsehoidollisia ja ravitsemuksellisia tukihoitoja terveyskaupasta. Ihmiset ovat kiinnostuneita mittaamaan aktiivisuuttaan ja terveyttään, muutenkin kuin vain verenpainetta, sydämen sykettä tai askelten määrää. Niin sanottu biohakkerointi -teema jatkaa vahvistumistaan. Superfoodit ja smoothiet ovat edelleen vahvoina monen kuluttajan arjessa ja tämä näkyy muun muassa kurkuma-, marjajauhe-, inkivääri- ja pakurituotteiden suosiossa.
 
Moni kuluttaja on aktiivinen liikkumaan ja käymään esimerkiksi kuntosaleilla. Liikunnan myönteisiä vaikutuksia halutaan tukea mm. urheiluvalmisteilla ja lihasten kuntoa ylläpitää esimerkiksi magnesium- valmisteilla, joiden eri muodot ovat alkaneet kiinnostamaan aikaisempaa enemmän.
 
Ruokavalioista vegaaniruokavalio on nostanut suosiotaan etenkin nuorilla ja tämä tukee myös kasvisruokavalion yleistymistä. Trendinä näkyy myös lisäaineettomuuden, gluteenittomuuden, sokerittomuuden korostuminen. Voi on päästetty pannasta ja vähäisten kaloreiden sijaan ollaan enemmän kiinnostuneita ruoka-aineiden ravintotiheydestä, laadusta, mausta ja luonnollisuudesta. Proteiinivalmisteiden lähteet ovat monipuolistuneet ja proteiinilisänä voi olla esimerkiksi herne-, riisi- tai jopa sirkkaproteiini.
 
Mausteina käytettävistä kasveista ollaan maun lisäksi kiinnostuneita niiden lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. Perinteisten rohdoskasvien ja muiden luonnontuotteiden rinnalle on vahvasti nousemassa lääkinnälliset mausteet, kuten kurkuma, valkosipuli, inkivääri ja kaneli. Kasvilääkintä tulee näin takaisin osin myös ruokapöydän kautta.
 
Tulevaisuuden trendit terveyskaupassa
Terveyskaupan myyjät, luontaistuoteneuvojat, fytonomit sekä muut terveyskaupan ammattilaiset kohtaavat vuosittain miljoonia kertoja kuluttajia, jotka päätöksillään luovat tulevaisuuden terveystrendit. Kuluttajien mielenliikkeitä voi ennakoida näiden terveysperusteisten asiakaskohtaamisten kautta. Vaikka ravintolisien käyttöalueissa ei ole odotettavissa järin suuria muutoksia, niin maailmalta tulee jatkuvasti erilaisia virtauksia terveyskauppaan. Osa trendeistä saattaa syntyä hyvin suomalaisina ilmiöinä.
 
Näyttää siltä, että kuluttaja tulee yhä enemmän kiinnittämään huomioita tuotteiden eettisyyteen, luonnonmukaisuuteen, puhtauteen, lisäaineettomuuteen ja imeytyvyyteen. Aivojen kunto, muisti, kilpirauhanen, stressi, uni, jaksaminen, suolisto, nivelet ja vastustuskyky toistuivat terveyskauppojen ammattilaisten tulevaisuuden arvioissa.
 
Terveyskaupat uskovat, että terveystrendi vahvistuu ja laajenee myös tulevaisuudessa. Ihmiset ovat vuosi vuodelta yhä kiinnostuneempia ottamaan itse vastuuta omasta terveydestään ja panostamaan sairauksien ennaltaehkäisyyn.
 
Terveystuotealan ammattilaisille voi uumoilla hyvää tulevaisuutta, sillä kuluttajat arvostavat ja vaativat edelleen henkilökohtaista opastusta tuotteiden valinnassa ja käytössä.  Kuluttaja hakee terveystietoa monipuolisesti jo ennen terveyskaupassa asioidessaan ja vaikka netti pursuaa terveystietoa, niin ihmiset haluavat sen lisäksi keskustella terveysasioistaan terveyskaupassa ja saada henkilökohtaista palvelua koulutetulta myyjältä.
 
Terveyskauppa on hyvä paikka hakea tukea oman terveyden vaalimiseen ja saada keinoja elämäntapojen parantamiseksi juuri itselleen sopivalla tavalla.
 
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Comments

Opas maksan hyvinvointiin

17/8/2018

Comments

 
Picture
Maksan terveyttä voidaan parantaa ravinnolla, ravintolisillä ja elämäntavoilla. Ruoansulatuselimistön ja erityisesti maksan toiminnan tukeminen katsotaan luonnonmukaisen terveydenhoidon kannalta keskeisen tärkeäksi. 

Biokemisti FT Timo Lehto ja MMM laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Ruuti ovat kirjoittaneet oppaan maksan hyvinvointiin. Oppaasta saat vinkkejä maksan toiminnan parantamiseksi ja toivottavasti se inspiroi sinua tekemänä terveellisiä elämäntapavalintoja, joilla on sinulle kauaskantoisia ja myönteisiä vaikutuksia.

Oppaan tarkoitus on auttaa  hankkimaan turvallisia ja lainmukaisesti valmistettuja ravintolisiä ja toisaalta herättää ajattelemaan omaa terveyttä ja kannustaa kohti terveellisempää elämää. Voit itse vaikuttaa hyvinvointiisi ja elämänlaatuusi tekemällä pieniä päätöksiä. 

Toivomme, että opas toimii hyvänä suunnannäyttäjänä.


Lataa ilmainen opas tästä linkistä


Jos kiinnostuit maksasi hyvinvoinnista, niin nyt kannattaa ottaa seuraava askel.

Pysäytä nyt maksasi kuormitus - lähde verkkovalmennukseen!

Lisätietoja TÄSTÄ.
Comments

Tohtori Tolonen: Ubikinoni tulisi lisätä sydäntautien Käypä hoito -suosituksiin

8/8/2018

Comments

 
Picture
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim laatii lääkäreille kansallisia ohjeita siitä kuinka eri sairauksia tulee hoitaa; ohjeet perustuvat tieteelliseen näyttöön. Suosituksia päivitetään aika ajoin, kun uutta pätevää tietoa kertyy. Nyt olisi aika päivittää sydäntautien hoitosuositukset niin, että ravintolisät otettaisiin mukaan.

Noin 23 000 suomalaista sairastuu joka vuosi sydäninfarktiin, ja 13 000 menehtyy siihen, huolimatta nykyisestä vakiohoidosta. Hoitoa voitaisiin tehostaa lisäämällä suosituksiin tehokkaiksi todettuja, turvallisia ravintolisiä.

Sydäntaudeissa on tutkitusti hyötyä monista ravintolisistä: alfalipoiinihappo, berberiini, C-, D- ja E-vitamiinit, kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA, karnosiini, magnesium, probiootit ja ubikinoni. Tässä kirjoituksessa keskitytään ubikinoniin.

Tärkeä ubikinoni
Ubikinoni on vitamiinien kaltainen yhdiste, jota saamme ravinnossa pieniä määriä, 2–5 mg päivää kohti, ja lisäksi maksamme valmistaa sitä jonkin verran. Nämä määrät eivät kuitenkaan riitä suojaamaan sairastumiselta, vaan tarve on moninkertainen. 

Ubikinonin hyödyistä akuuttien ja kroonisten tautien ehkäisyssä sekä hoidossa on kertynyt vuosien saatossa paljon pätevää näyttöä, ja uutta tietoa julkaistaan kaiken aikaa niin idästä kuin lännestä.

Ubikinonilla on tärkeä merkitys verenpainetaudissa, sepelvaltimotaudissa, sydäninfarktissa, sydämen vajaatoiminnassa, virusmyokardiitissa, kardiomyopatioissa, sydämen toksisissa muutoksissa (esim. sytostaattien aiheuttamissa), veren rasvahäiriöissä, lihavuudessa, tyypin 2 diabeteksessa, metabolisessa oireyhtymässä sekä sydänoperatioissa ja elvytyksessä, kirjoittavat venäläiset ja moldovalaiset sydänlääkärit uudessa kirjallisuuskatsauksessaan Current Cardiology Reviews -lehdessä  (Zozina ym. 2018).

Ubikinoni tuottaa solujen pienoisvoimalaitoksissa, mitokondrioissa energiaa, joka lisää sydämen pumppausvoimaa. Suuri ruotsalainen 12-vuotinen seurantatutkimus osoitti, että ubikinonin ja seleenin nauttiminen ruoan lisänä puolittaa vajaatoiminnasta kärsivien potilaiden sydänkuolemat. 

Lisäksi tiedetään, että ubikinoni ehkäisee sepelvaltimoiden sisäpinnan endoteelin toimintahäiriöitä, joka jäykistää ja ahtauttaa valtimoita. Hyvät kliiniset tutkimustulokset ja potilaiden kokemukset ubikinonista ovat kannustaneet monien maiden sydänlääkäreitä tutkimaan tämän ravintolisän merkitystä sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa. Uusin kliininen tutkimus tehtiin sydäntautiklinikoissa Slovakiassa.

Näin uusi tutkimus tehtiin 
Tutkimukseen valittiin 55 sydäninfarktipotilasta, joiden sydämen vasemman kammion pumppausvoima oli vähentynyt infarktin jälkeen alle puoleen normaalista. Puolet potilaista sai käyvän hoidon lisänä 24 viikkoa ubikinonia 120 mg päivässä ja puolet lumetta. Heille tehtiin sairaalasta pääsyn jälkeen ja kuuden kuukauden kuluttua sydämen kaikuluotaus (ekkokardiografia), josta analysoitiin vasemman kammion toimintakykyä ja lisäksi mitattiin hapetusstressivaurioita ja angiotensiiniä konvertoivan entsyymin (ACE) aktiviteettia. Koska ACE nostaa verenpainetta supistamalla verisuonia, käytetään ACE:n estäjiä verenpaineen ja sydämen vajaatoiminnan hoitoon. Slovakialaistutkimus osoitti, että ubikinoni toimii ACE-estäjien tavoin.

Ubikinonia saaneiden potilaiden sydämen seinämän paksuus väheni keskimäärin yli 2 mm, kun lumetta saaneiden verrokkien seinämät paksuuntuivat 0,5 mm. Ubikinoni vähensi vasemman kammion massaa 236 ± 72 g -> 213 ± 61 g, kun lumeryhmässä se suureni 230 ± 77 g -> 255 ± 86 g. Ero oli tilastollisesti merkitsevä (p< 0.01).

Ubikinoni ehkäisi myös vasemman kammion muodonmuutosta lumeryhmään nähden. Samoin ubikinoni esti kammion seinämän paksuuntumista infarktin kohdassa ja vähensi merkitsevästi loppudiastolista ja systolista tilavuutta.

Seerumin ACE-pitoisuus väheni ubikinonilla merkitsevästi verrattuna lumeryhmään. Sydäninfarktin varhainen hoitaminen ubikinonilla lievittää vasemman kammion muutoksia ja alentaa seerumin ACE:n pitoisuutta sydäninfarktipotilailla, joille kehittyy vasemman kammion vajaatoiminta, päättelevät kardiologit. Nämä ja aikaisemmat tutkimustulokset puoltavat ubikinonin käyttöä ehkäisemään sydänkohtauksia ja tietenkin niiden varhais- ja jälkihoitona.

Se parantaa sydänpotilaan elämänlaatua ja voi pelastaa monen hengen. Ehdotankin, että ubikinoni lisättäisiin ensi tilassa sydäntautien Käypä hoito -suosituksiin. Suosittelen päiväannokseksi 200-300 mg. Se sopii hyvin täydentämään sydänlääkkeitä, esim. statiineja, jotka estävät ubikinonin synteesiä maksassa.

Tutkimuksen tekivät ja julkaisivat seuraavat tutkimuslaitokset:
1. Halbergt Hospital and Research Institute, Moradabad 244001, India. 
2. Department of Internal Medicine, PJ Safaric University, 1040 11 Kosice, Slovakia. 
3. Third Interna Clinik, Faculty of Medicine, Comenius University, 833 05 Bratislava, Slovakia. 
4. Department of Cardiology, East Slovak Institute of Cardiovascular Sciences, 1040 11 Kosice, Slovakia. 

Kirjallisuusviitteet:
Singh RB, Fedacko J, Mojto V, Pella D. Coenzyme Q10 Modulates Remodeling Possibly by Decreasing Angiotensin-Converting Enzyme in Patients with AcuteCoronary Syndrome. Antioxidants (Basel). 2018 Jul 25;7(8). pii: E99. doi: 10.3390/antiox7080099. Free Full text
Zozina VI, Covantev S, Goroshko OA, Krasnykh LM, Kukes VG. Coenzyme Q10 in Cardiovascular and Metabolic Diseases: Current State of the Problem. Current Cardiology Reviews. 2018 Apr 15. doi: 10.2174/1573403X14666180416115428.

Haluatko lukea lisää terveystietoa? Tästä lisää tohtori Tolosen artikkeleita.

Comments

Tutkimus: Berberiini vähentää eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua

4/8/2018

Comments

 
Picture
Kiinalaisten tutkijoiden julkaisema rottakoe osoittaa, että berberiini vähentää eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua. Se on ikääntyvien miesten yleinen vaiva, josta kärsii enemmän kuin 2/3 yli 70-vuotiaista. Prostatan suurentuminen normaalista 15-30 ml:n tilavuudesta yli 30 ml:aan painaa virtsarakkoa ja ahtauttaa virtsaputkea, mikä puolestaan aiheuttaa tihentynyttä virtsaamisen tarvetta ja vaikeuttaa virtsaamista.

Liikakasvun kaikkia syitä ei tunneta vielä, mutta sitä lisäävät ainakin metabolinen oireyhtymä, testosteroni ja krooninen matala-asteinen tulehdus (inflammaatio). Samalla yleensä veren prostaspesifinen antigeeni (PSA) lisääntyy. Tässä kokeessa rottin injisoitiin testosteronia, joka aiheutti eturauhasen liikakasvun. Puolet rotista sai sitten berberiiniä 20 mg/kg/vrk ja puolet (verrokit) lumetta. Vaikutusjakso oli neljä viikkoa, jonka jälkeen rottien eturauhaset tutkittiin.

Berberiinin antaminen pienensi merkitsevästi laajentuneiden eturauhasten kokoa ja painoa verrokkeihin nähden. Berberiinin vaikutus prostatasolujen määrään, rauhasen painoon ja prostataindeksiin käy ilmi artikkelin Taulukosta 1. Tutkijat esittävät myös useita berberiinin biologisia/farmakologisia vaikutusmekanismeja, jotka johtivat näin hyviin hoitotuloksiin. Artikkelin julkaisi arvostettu farmakologien ammattilehti.

Tietääkseni tämä on ensimmäinen tästä aiheesta julkaistu berberiinitutkimus, ja se puoltaa berberiinin käyttöä tämän yleisen vaivan luonnonmukaisena hoitoa. Suosittelen berberiiniä 1-1,5 grammaa päivässä.

Youn DH, Park J, Kim HL, Jung Y, Kang J, Lim S, Song G, Kwak HJ, Um JY. Berberine Improves Benign Prostatic Hyperplasia via Suppression of 5 Alpha Reductase and Extracellular Signal-Regulated Kinase in Vivo and in Vitro. Frontiers in Pharmacology. 2018 Jul 16;9:773.  doi: 10.3389/fphar.2018.00773. eCollection 2018. Free Full Text

Tohtori Tolosen kommentti
Berberiinistä on hyötyä tutkitusti myös eturauhassyövän täydentävänä hoitona (McCarty ym. 2014, Huang ym. 2014, Lu ym. 2014, Liu ym. 2015, Tiang 2015, Li ym. 2017). Berberiini vaimentaa tulehdusta ja hapetusstressiä sekä herkistää syöpäsoluja sädehoidolle ja ehkäisee sen sekä kemoterapian haittoja. Kirjallisuusviitteet tässä linkissä.

Lisätietoa:
Tohtori Tolosen laatimia katsauksia berberiinistä:
Berberiinin esittely
Berberiini ja sydän-ja verisuonitaudit
Berberiini ja diabetes
Berberiini ja mielenterveys
PubMedissä on jo lähes 800 tieteellistä dokumenttia berberiinistä ja syövästä.

Teksti Tohtori Matti Tolonen

Comments

    Mika Rönkkö

    Toiminnanjohtaja
    Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry.

    Blogitekstit Mika Rönkkö ja vieraskynällä muitakin kirjoittajia.

    Archives

    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    January 2018
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    June 2015
    May 2015

    Categories

    All

    RSS Feed

Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry
Eteläranta 10
​00130 Helsinki
200 jäsenmyymälää palvelee kuluttajia 
ympäri Suomen
Koulutetut ammattilaiset auttavat terveysasioissa henkilökohtaisesti
Jäsenmyymälöiden verkkokaupat palvelevat kellon ympäri
Jo vuodesta 1967 edistämässä terveellisiä elämäntapoja