TERVEYSKAUPAT
  • Etusivu
  • Tietoa liitosta
    • Jäseneksi liittyminen
    • Työnvälitys
    • Yhteystiedot
  • Jäsenmyymälät
  • Koulutus
  • Blogi ja media

TAIMI-koulutus ja TerveysSummitin verkkovalmennukset yhteistyöhön

31/5/2019

Comments

 
Picture
Luontaistuotealan ammatillisia koulutuksia järjestävä TAIMI-koulutus Oy ja Suomen suurinta hyvinvointitapahtumaa järjestävä TerveysSummit ryhtyvät tekemään yhteistyötä. Yhteistyön tarkoituksena on edistää terveellisiä elämäntapoja ja auttaa ihmisiä kohti parempaa terveyttä hyödyntäen digitaalisuutta, sosiaalista mediaa ja verkkovalmennuksien tarjoamia mahdollisuuksia.
Suuren suosion saavuttaneiden TerveysSummit-hyvinvointitapahtumien jatkoksi Biomed Oy on ryhtynyt tuottamaan terveysverkkovalmennuksia, joiden markkinoinnissa TAIMI-koulutus auttaa. Lisäksi osa TerveysSummitin asiantuntijaluentoja tulee mukaan luontaistuotealan ammatillisiin koulutuksiin ja verkko-opiskeluun. Lisätietoa luontaistuotealan ammatillisista koulutuksista TAIMI-koulutuksen sivustolta.
Seuraava TerveysSummitin tekijöiden tuottaman verkkovalmennuksen teema on Immuniteetti ja sen kuntoon laittaminen elämäntapojen ja ravitsemuksen avulla. Kurssin asiantuntijana autoimmuunisairauksien kokonaisvaltaiseen hoitoon erikoistunut FLT Ravintovalmentaja® Tanja Hakala. Parhaillaan on käynnissä lääkäri Olli Sovijärven Ravitsemus tila-kuntoon verkkovalmennus.




Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja, Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Helena Mykrä, toimitusjohtaja, TAIMI-koulutus Oy
Outi Häkkinen, tuoteasiantuntija, TAIMI-koulutus Oy
Elias Jaakkola, toimitusjohtaja ja TerveysSummitin perustaja, Biomed Oy


TAIMI-koulutus Oy on Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton omistama koulutus- ja tiedotusyritys
Biomed Oy tuottaa verkossa järjestettävät TerveysSummit-hyvinvointitapahtumat
Comments

Luontaishoitoalan vetoomus Säätytalolle: Valinnanvapautta terveydenhoitoon!

20/5/2019

Comments

 
Picture
Terveydenhuollon ja politiikan eri tahot ovat esittäneet huolenaiheita luontaishoitoalan turvallisuudesta ja harhaanjohtavasta markkinoinnista sekä ehdottaneet rajoituksia luontaishoitojen käytölle. Kattavaa tutkimusnäyttöä haitoista, joiden perusteella luontaishoitajien toimintaa pitäisi rajoittaa Suomessa ei ole, eivätkä ehdotetut rajoitukset toteuttaisi asetettuja tavoitteita. Luontaishoitoalan järjestöt ehdottavat avointa, perusteltua ja riittäviin selvityksiin nojaavaa dialogia kansalaisia parhaiten palvelevan lainsäädännön laatimiseksi sekä lakia koskevien tavoitteiden kirjaamista hallitusohjelmaan tältä arvopohjalta. 
 
Luontaishoitoalan järjestöt jakavat tavoitteet luontaishoitojen turvallisesta käytöstä ja asianmukaisesta tiedottamisesta, joita eri terapia-alojen koulutusohjelmissa jo painotetaan. Alan järjestöt haluavat alansa asiantuntijoina olla mukana rakentamassa alaa säätelevää lainsäädäntöä. Hallitusohjelman valmistelijoita kehotetaan huomioimaan alan työllistävä vaikutus ja kansanterveyttä edistävä potentiaali. Kansalaisten valinnanvapautta tulee kunnioittaa, eikä ammatinharjoittajien toimintaedellytyksiä tule perusteettomasti kaventaa. Ala työllistää arviolta 6000 – 8000 koulutettua terapeuttia ja muuta ammatinharjoittajaa.
 
Lainsäädännön valmistelussa tulee huomioida Ruotsin hallituksen tilaama tuore selvitys valinnanvapautta rajoittavan lainsäädännön epäkohdista ja muutostarpeista sekä Maailman terveysjärjestön suositukset luontaishoitoja koskevan tutkimuksen lisäämisestä ja hoitojen hyödyntämisestä (WHO Traditional Medicine Strategy 2014-2023). Luontaishoitoalasta tulee myös käyttää asianmukaista, puolueetonta terminologiaa halventavien ilmausten asemasta.
 
Luontaishoitoalaa koskevan lainsäädännön uudistukset Ruotsissa on syytä huomioida myös Suomessa
Ruotsin hallituksen tilaama ja rahoittama 600-sivuinen täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitoja koskevan selvitystyön väliraportti on äskettäin valmistunut (Komplementär och alternativ medicin och vård – säkerhet, kunskap, dialog). Loppuraportti valmistuu kesäkuun alussa. Luontaishoitoalan järjestöt ehdottavat, että myös Suomessa tehdään riippumaton selvitys, jossa hyödynnetään Ruotsissa tehdyn selvityksen antia. Ja että lainsäädäntöön ryhdytään vasta selvityksen valmistuttua. Ehdotamme myös luontaishoitoalaa tutkivan tutkimuskeskuksen perustamista Suomeen muiden Pohjoismaiden mallin mukaisesti.
 
Kansalaisten valinnanvapaus on turvattava
Arviot luontaishoitojen käytöstä suomalaisten keskuudessa vaihtelevat 20–35 % välillä (Taloustutkimus 2018 ja European Social Survey 2014). Tutkimuksen mukaan erilaisia ravintolisiä käyttää 62 prosenttia suomalaisista (TNS Kantar 2017). Luontaishoitoalan järjestöt vaativat, että lainsäädännöllä ei ryhdytä rajoittamaan kansalaisten valinnanvapautta. Kansanterveydellisestä näkökulmasta luontaishoitojen tutkimusta tulee lisätä ja hoitojen asema tunnustaa WHO:n tavoitteiden mukaisesti.
 
Uskomushoito-termi on epäasiallinen ja harhaanjohtava
Uskomushoito-termin virheellisesti väitetään erottavan tieteelliseen näyttöön perustumattomat hoitomuodot näyttöön perustuvista lääketieteellisistä hoitomuodoista. Kuitenkin myös lääketieteen parissa käytetään kokemusperäisiä, näyttöön perustumattomia menetelmiä, ja vastaavasti luontaishoitoihin kuuluvissa suuntauksissa käytetään menetelmiä, joiden tehosta on tieteellistä tutkimusnäyttöä. Näin ollen termivalinta on epäasiallinen, harhaanjohtava ja ideologinen, eikä sille ole tieteellistä perustetta. WHO suosittaa hoitomuotojen tasapuolista tieteellistä arviointia viitekehyksestä riippumatta.
 
Luontaishoitoalan järjestöt vaativat, että poliitikkojen ja viranomaisten on käytettävä asianmukaista terminologiaa näistä hoidoista ja ammatinharjoittajista: yleisterminä ”luontaishoidot”, ”luontaishoitoala” tai ”täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot”, lyhyemmässä muodossa ”täydentävät hoidot” tai ”CAM-hoidot”. Yksittäisestä hoidosta tulee käyttää sen täsmällistä nimeä ja kyseisen hoidon tekijästä ammattinimikettä.
 
Terminologian valinnan osalta pyydämme hallitusohjelmaneuvottelijoita huomioimaan myös Suomen Yrittäjien ja työoikeuden professori Seppo Koskisen lausunnot, joiden mukaan uskomushoito-termin käyttäjä voi syyllistyä sopimattomaan menettelyyn elinkeinotoiminnassa ja mahdollisesti kunnianloukkaukseen.
 
Luontaishoitoalan järjestöjen vetoomus ladattavissa kokonaisuudessaan TÄSTÄ
  
 
Vetoomuksen allekirjoittaneet järjestöt:
 
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja, p. 0500 430 818, mika.ronkko@terveystuotekauppa.fi
 
Keho- ja Tunnevyöhyketerapeutit ry
Minna Hasselman, puheenjohtaja, p. 040-934 0333, tunnevyohyketerapeutit@gmail.com
 
Shiatsu Finland ry
Johanna Häkkinen, puheenjohtaja, puh. 040 7565 789, info@shiatsufinland.fi
 
Klassisen Akupunktion Yhdistys ry
Pauliina Reunanen, puheenjohtaja, puh. 040 5349 259, klassinenakupunktioyhdistys@gmail.com
 
Akupunktioammattilaiset ry
Ilkka Westman, puheenjohtaja, p. 040 761 8290, westman.ilkka@gmail.com
 
Suomen Refleksologit Ry
Laura Merivirta, puheenjohtaja, p. 050 582 6185, laura.merivirta@netti.fi
 
Pohjoismainen Homeopaattiyhdistys ry
Marja-Terttu Pakkanen, puheenjohtaja, marjaterttupakkanen@gmail.com
 
Suomen Fytoterapia ry
Raija-Liisa Äystö, hallituksen puheenjohtaja, p. 040-5762205, lippe.aysto@kultainenkehakukka.fi
 
Luonnonlääketieteen Keskusliitto ry (LKL)
Merja Riska, puheenjohtaja, p. 040 962 0652, merjariska@hotmail.com   
 
Koulutettujen Luontaishoitajien yhdistys Cam ry
 
Suomen Ravintoterapeutit ry
 
Suomen Vyöhyketerapeutit ry
Sami Saviainen, Tiedottaja, p. 040 7683 433, phisami@gmail.com
 
Kansanlääkintäseura ry
Päiviö Vertanen, puheenjohtaja, p. 0400 589 654, paivio.vertanen@kalevalainen.fi
 
Terapeuttiset energiaparantajat ry
Hanna Koivulahti, puheenjohtaja, hanna.helena.koivulahti@gmail.com 
 
Rajatiedon yhteistyö ry
Pauli Liikala, puheenjohtaja, p. 050 5549132, pauli.liikala@gmail.com
 
Suomen Homeopaatit ry
Katja Rikala, puheenjohtaja, p. 050 376 1449, katja.rikala@gmail.com
 
Suomen Ayurvedayhdistys ry
Heidi Nyström, puheenjohtaja, p. 040 588 7807, heidi.nystrom@ayurveda.fi

Suomen perinteisen kiinalaisen lääketieteen yhdistys ry (Finnacu)
Mikael Ikivesi, puheenjohtaja, p. 050 594 9025, pj@finnacu.fi

 

Comments

Ravintolisien yhteiskäyttö hidastaa sarkopeniaa

11/5/2019

Comments

 
Picture
Sarkopenia tarkoittaa hauraus-raihnaisuusoireyhtymää, ikääntymiseen liittyvää lihasmassan ja -voiman asteittaista vähenemistä ja yleistä terveydentilan heikkenemistä ilman mitään diagnosoitua sairautta. Sarkopenia alkaa vähitellen 50. ikävuoden jälkeen, jolloin lihasmassa ja -voima vähenevät vuosittain 1–2 prosenttia. 60. ikävuoden jälkeen vähennys on jo kolme prosenttia vuodessa ja sisäelimiin alkaa kertyä terveydelle haitallista viskeraalista rasvaa. Samalla nivelten liikkuvuus ja fyysinen aktiviteetti vähenevät, mikä lisää kaatumisen sekä luunmurtumien riskiä. Sarkopeniaa tutkitaan mittaamalla paino (esim. 5 kg), jonka ikäihminen pystyy nostamaan ja kantamaan, mittaamalla käsien puristusvoima, jonka tulisi olla miehillä yli 26 ja naisilla 16 kg, kellottamalla aika, joka kuluu kävellessä tuetta neljä metriä tai huoneen poikki, nousemaan toistuvasti tuolista seisaalleen, nousemaan kymmenen porrasaskelmaa. Kävelynopeuden tulisi olla vähintään 0,8 metriä sekunnissa. Lihasmassaa voidaan mitata myös tietokonekuvauksin. Kuntoliikunta, mukaan luettuna painojen nostelu, ja ravintolisät yhdessä ehkäisevät ja hidastavat sarkopeniaa.

Ruoan lisänä nautitut D-vitamiini, heraproteiini (yli 1 g/painokilo) ja haaraiset aminohapot (leusiini, isoleusiini, valiini) auttavat säilyttämään lihasmassaa, -voimaa ja -kestävyyttä, osoitti seitsemässä maassa (Australia, Hollanti, Iso-Britannia, Italia, Ranska, Ruotsi, Saksa) tehty suuri satunnaistettu PROVIDE-tutkimus (2019). Siihen osallistui 380 ikäihmistä. Aikaisemmin on jo käynyt ilmi, että 60-vuotiaiden reisilihasten karnosiinin pitoisuus on vähentynyt puoleen 30 vuodessa. Muutokset kiihtyvät iän lisääntyessä niin, että 70-vuotiaan miehen etureiden lihakset ovat jo 25 prosenttia pienemmät kuin 20–30-vuotiailla. Tilannetta voidaan ehkäistä ja korjata nauttimalla ravintolisinä karnosiinia ja E-EPA-kalaöljyä.
 
Uudemmassa tutkimuksessa sveitsiläiset, italialaiset ja bahrainilaiset urheilulääketieteen, kuntoutuksen ja ikääntymisen tutkijat osoittivat, että usean ravintolisän yhteiskäyttö lisää noin 70-vuotiaiden ihmisten lihasmassaa ja lihasvoimaa ja vähentää lihasten väsymistä ja sisäelinrasvaa. Testiin osallitui 8 miestä ja 30 naista, keski-iältään 68,9 ± 4,60 vuotta. Heidän painonsa oli keskimäärin 69,40 ± 15,58 kg ja pituutensa 160 ± 1 cm. He saivat ruuan lisänä 12 viikkoa päivittäin joko lumetta tai välttämättömiä aminohappoja, kreatiinia, D-vitamiinia, alfalipoiinihappoa, resveratrolia ja ubikinonia. Ravintolisiä saaneiden henkilöiden seerumin D-vitamiinin pitoisuus suurentui keskimäärin 22,5 nmol/l (64 →86 nmol/l), lihasmassa kasvoi 0,34 kg ja -voima lisääntyi ilman liikunnan lisäämistä. Samalla viskeraalinen rasva ja masentuneisuus vähenivät. Tutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan maksutta verkosta https://urly.fi/1dKP. Ravintolisien yhteiskäytön edut perustuvat niiden additiiviseen tai synergiseen yhteis- ja vuorovaikutukseen.
 

Teksti: Tohtori Matti Tolonen

Lisää terveysaiheisia artikkeleita: www.tritolonen.fi
Comments

Varo puhelinmyynnin laittomia tilausansoja

9/5/2019

Comments

 
Picture
Kuluttajia piinaavia puhelinmyyjien tilausansoja tuntuu olevan vaikea saada kuriin. Kilpailu- ja kuluttajavirasto tiedotti, että  Vitaelife Pharma -tuotteita myyvän Regimen Oü:n toiminnasta tuli vuoden 2018 aikana yli 550 valitusta. Valitusten suuri määrä kertoo, että yrityksen epäasiallinen toiminta on laajamittaista, systemaattista ja jatkunut pitkään, sillä yrityksen toimintaan on jouduttu puuttumaan jo useana vuotena. Joulukuussa 2018 Regimen Oü ilmoitti muuttavansa toimintatapaansa, mutta valituksia viranomaiselle tulee edelleen.

Valtaosassa Vitaelife Pharma -tuotteita myyvän Regimen Oü:n tapauksista kuluttaja on luullut tilaavansa vain yhden näytepakkauksen, mutta onkin tullut sidotuksi pidempään tilausjaksoon.

Viranomaisen saamien yhteydenottojen mukaan Regimen on myös lähettänyt joillekin kuluttajille maksullisia ravintolisiä, vaikka kuluttaja ei ole tilannut mitään. Maksullisten tuotteiden lähettäminen ilman kuluttajan nimenomaista tilausta on lainvastaista.
​
Kuluttajaviranomaisille tulee edelleen Regimenin puhelinmarkkinointiin liittyviä yhteydenottoja, ja tilannetta seurataan aktiivisesti. Kuluttajat, jotka tarvitsevat neuvoja tai sovitteluapua riita-asiaansa, voivat olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan. Epäasiallisesta puhelinmarkkinoinnista voi tehdä ilmoituksen kuluttaja-asiamiehelle.

Lähde: ​Kilpailu- ja kuluttajavirasto tiedote
Comments

    Mika Rönkkö

    Toiminnanjohtaja
    Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry.

    Blogitekstit Mika Rönkkö ja vieraskynällä muitakin kirjoittajia.

    Archives

    March 2023
    February 2023
    January 2023
    October 2022
    September 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    June 2021
    April 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    January 2018
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    June 2015
    May 2015

    Categories

    All

    RSS Feed

Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry
Eteläranta 10
​00130 Helsinki
Noin 160 jäsenmyymälää palvelee kuluttajia 
ympäri Suomen
Koulutetut ammattilaiset auttavat terveysasioissa henkilökohtaisesti
Jäsenmyymälöiden verkkokaupat palvelevat kellon ympäri
Jo vuodesta 1967 edistämässä terveellisiä elämäntapoja