TERVEYSKAUPAT
  • Etusivu
  • Tietoa liitosta
    • Jäseneksi liittyminen
    • Työnvälitys
    • Yhteystiedot
  • Jäsenmyymälät
  • Koulutus
  • Blogi ja media

Onko salakuuntelun julkaiseminen ja yrittäjien leimaava nimittely laillista?

20/12/2019

Comments

 
Picture
Miksi Yle alati lähtee tähän vaihtoehtoisten hoitojen tuomitsemiseen mukaan, ei ole tiedossa, mutta luulen syyn olevan Ylen sisällä vellovasta uskomuksesta, että vain lääketiede olisi ”oikeaa” hoitoa. 

MOT-ohjelmassa (16.12.2019) käytiin nyt bioresonansterapeuttien kimppuun. Terapeuteista tehtiin ohjelmassa huijareita ja nimiteltiin monin tavoin. Ohjelmassa lääkäriopiskelijaksi esittäytynyt, mutta terapeutille anonyymiasiakkaana käynyt äänitti yksityisen terapeutin puheita tarkoitukseen salaa. Äänityksestä valikoitiin ”parhaat” palat ja esitettiin TV:n välityksellä koko kansalle. 

Jos tämä on hyväksyttävää toimintaa, niin silloin kuka vaan voi nauhoittaa toimistolla mitä vaan, ja tehdä siitä julkista. Kukaan meistä ei varmasti välttyisi harmeilta, jos valikoidut puheemme näin tietämättämme äänitetään ja julkaistaan? Jokainen poliitikko joutuisi varmasti eroamaan, virkamiehet menettäisivät virkansa ja lääkärit oikeutensa ja toimittajat työnsä. Työtön toimittajakaan tuskin enää nimittäisi sitä tutkivaksi journalismiksi.    

Salakuuntelusta koskevan pykälän mukaan (24 luku 5 §) mukaan:  Joka oikeudettomasti teknisellä laitteella kuuntelee tai tallentaa
1) keskustelua, puhetta tai yksityiselämästä aiheutuvaa muuta ääntä, jota ei ole tarkoitettu hänen tietoonsa ja joka tapahtuu tai syntyy kotirauhan suojaamassa paikassa, taikka
2) muualla kuin kotirauhan suojaamassa paikassa salaa puhetta, jota ei ole tarkoitettu hänen eikä muunkaan ulkopuolisen tietoon, sellaisissa olosuhteissa, joissa puhujalla ei ole syytä olettaa ulkopuolisen kuulevan hänen puhettaan, on tuomittava salakuuntelusta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.


Laissa siis sanotaan, että myös muualla kuin kotirauhan puitteissa ei saa tallentaa, jos puhujalla ei ole syytä olettaa ulkopuolisen kuulevan puhettaan. 

Tulee mieleen tapaus "Risumies", jossa kuvaaja sai tuomion (hovia myöten), kun nauhoitti salaa miehen raivon ja julkaisi sen netissä. Julkaisu leimasi miehen ja aiheutti miehelle ongelmia.

Tai kun Ravintoloitsija rähjäsi. Joku nauhoitti salaa, toinen julkaisi ja se tuotti yksittäiselle yrittäjälle mieliharmin lisäksi haittaa elinkeinolle. Nauhoittaja ja julkaisija saivat tuomiot.

Oikeusasiamiehen ratkaisu 14.6.2005 (dnro 405/4/03), koski tiedotusvälineeltä edellytettyä kuvauslupaa. "Salakatselusäännöstöä sovelletaan myös julkisrauhan piirissä oleviin huoneistoihin. Näitä julkisrauhan piirissä olevia tiloja ovat: virastot, liikehuoneistot, tuotantolaitokset, toimistot, kokoustilat ja vastaavat paikat. Lisäksi edellytetään, että kyseiset paikat ovat yleisöltä suljettuja ja kuvaaminen tapahtuu yksityisyyttä loukaten. Yleisöltä suljetulla paikalla tarkoitetaan paikkaa, johon yleisöllä ei ole pääsyä. 

Tällaisia yleisöltä suljettuja tiloja ovat: suljetut kokoukset ja oleskelut sairaalassa tai muussa hoitolaitoksessa. Arvioitaessa milloin salakatselu loukkaa henkilön yksityisyyttä, on kiinnitettävä huomiota kuvaajan ja kuvattavan väliseen suhteeseen, katselun ja kuvaamisen tarkoitukseen, kestoon, paikkaan, ajankohtaan, kuvattavaan tilanteeseen, kuvaamisen yllätyksellisyyteen, kuvattavan kieltäytymisen tai poistumisen mahdollisuuteen ja muihinkin seikkoihin, joilla saattaa olla merkitystä teon loukkaavuuden arvioimisessa. "


Missä sitten menee oikeus nimitellä yrittäjää?
Saako julkisesti yksittäisiä elinkeinonharjoittajia tai heidän työtänsä nimitellä ikävillä nimillä ja keksityillä teorioilla, kuten: ”uskomushoidoiksi, terveyshuuhaaksi, rahastukseksi” tai jotenkin ”vaaralliseksi?” – esittämättä todellisia uhreja, tuomioita tai todisteita? Kyseiset nimitykset viittaavat tällöin tarkoituksella leimaaviksi ja vahingoittamistarkoitukseen keksityiltä nimiltä.  

Suomen laissa semmoinen myös kielletään. Sopimattomana menettelynä elinkeinotoiminnassa, joihin tässä saattoi syyllistyä toisen ammattikunnan, eli lääketieteen edustaja, joka puheillaan ja nimityksillään tarkoituksenaan halusi heikentää toisen ammattikunnan elinkeinoa:

Sopimaton menettelyn kielto elinkeinon toiminnassa sisältää mm. seuraavia yleisluonteisia kieltoja (1-2§:t): Elinkeinossa ei saa käyttää hyvän liiketavan vastaista tai muutoin toisen elinkeinonharjoittajan kannalta sopimatonta menettelyä (1.1§)

Elinkeinotoiminnassa ei saa käyttää myöskään totuuden vastaista tai harhaanjohtavaa ilmaisua, joka koskee omaa tai toisen elintoimintaa ja on omiaan vahingoittamaan toisen elinkeinotoimintaa (2.1§).

Elinkeinotoiminnassa ei saa käyttää asiaan kuulumattomia seikkoja sisältävää eikä esitystavaltaan tai muodoltaan sopimatonta ilmaisua, joka on omiaan vahingoittamaan toisen elinkeinotoimintaa (2.2§)


Huomattavasti suuremman ammattikunnan keksimät nimitykset pienelle ammattikunnalle: ”uskomushoito, terveyshuuhaa, rahastus- ja vaarallisuusväitteet”, ovat kiistatta ja tarkoituksella omiaan heikentämään toisen koulukunnan elinkeinoa. Tämmöinen toiminta haavoittaa luonnollisesti yksittäisen yrittäjän elinkeinoa, mutta myös hänen yksityiselämäänsä ja mainetta. Voi myös kysyä, onko tämä yhteiskunnallisesti tarpeellinen asetelma: lääketiede ja Yleisradio, vastaan yksittäiset ja harmittomat terapeutit?

MOT-ohjelmassa salakuunneltu tai nimittelyn kohteeksi joutuneet, eivät olleet myöskään poliitikkoja, julkisuuden henkilöitä tai uhkia yhteiskunnalle, joiden perusteella tarvitsisi salakuunnella tai käsitellä asiaa julkisuudessa ilman heidän lupaa. Ainakin osa ohjelmassa julkisuuteen nimenä tai salakuunteluna joutuneista, oli ohjelman mukaan kieltäytynyt yhteistyöstä. 

He eivät olleet syyllistyneet myöskään mihinkään rikokseen, vaan toimineet täysin laillisessa työssään, josta heidän asiakkaat eivät olleet valittaneet. Vastaavilla perusteillahan voisi hyökätä minkä tahansa yrittäjyyden kimppuun ja esittää herjaavia nimityksiä ja teorioita tosina. 

Salakuunteluun ja nimittelyn yleistämiseksi joutuneiden terapeuttien kannattaisi ehkä tarkistaa asiantuntijan kanssa oikeusturvansa asiassa.   
 

CAM-terapeutti
Jouni Jämsä
Comments

Työpaikkailmoitus: Myyjä terveyskauppaan (Valkeakoski)

19/12/2019

Comments

 
Picture
Myyjä, Life Valkeakoski

Haluatko työskennellä laadukkaiden terveystuotteiden parissa ja siten auttaa asiakasta löytämään tasapainon ravitsemuksen, liikunnan ja levon välillä? Oletko valmis antamaan asiakkaan lähtökohdat huomioivia vinkkejä, neuvoja ja opastusta oikeiden tuotteiden valinnassa ja toimit ratkaisukeskeisesti? Uudet ideat ja toimintatavat innostavat sinua etkä pelkää uusia haasteita. Ajatusmaailmasi on sitoutuva, haastava ja välittävä. Olet valmis tarttumaan pienen myymälän kaikkiin työtehtäviin joustavuudella ja innolla. 

Etsimme joukkoomme positiivista, myyntihenkistä ja energistä myyjää Valkeakoskelle! Etsimämme henkilö on kiinnostunut myyntityöstä, hyvinvoinnista ja terveystuotteista. Kaupallinen ja terveys-/ hyvinvointialan koulutus ovat eduksi. 

Työaika 80% eli 30h/vk.

Life on Pohjoismaiden suurin ja monipuolisin terveyden ja hyvinvoinnin erikoisliike! Joukossamme työskentelee lähes 400 terveysalan asiantuntijaa! Life Finland Oy on Life Europe AB:n tytäryhtiö, joka toimii yli 80 Life myymälän voimin Suomessa. Palvelu, asiantuntijuus sekä laadukas Life-tuotesarja ovat avaintekijöitä opastaessamme jokaista asiakasta yksilöllisesti terveyden ylläpitämiseen! Myymälöiden tunnuslauseemme on "Expert advice from people who care- Asiantuntijan neuvoja ihmisiltä, jotka välittävät"!

Lisätietoja:
Päivi Hakala 044 3133301
paivi.hakala@lifekauppias.fi
Comments

Ylen journalistiset toimintatavat hämmentävät

17/12/2019

Comments

 
Picture
Ylen MOT-ohjelma käsitteli täydentäviä hoitoja ja erityisesti bioresonanssi-nimistä hoitomuotoa. Tässä kirjoituksessa en ota kantaa täydentäviin hoitomuotoihin tai esimerkiksi bioresonanssi-nimiseen hoitomuotoon, vaan käsittelen Ylen journalistisia toimintatapoja, joista on herännyt keskustelua luontaishoitoalan toimijoiden keskuudessa ja nähtävästi myös laajemminkin.

Ylen MOT-ohjelmassa ja myös Spotlight -ohjelmassa lääkäriopiskelijat olivat äänittäneet salaa käyntinsä täydentävien hoitojen ammatinharjoittajien vastaanotolla. Ehkä Yle on toiminut näin monesti aikaisemminkin, mutta tietojeni mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun salaäänitystä käytetään täydentävien hoitojen ammatinharjoittajia koskevassa ohjelmassa. Ensimmäinen kerta on aina se uusi kokemus, jota on syytä pysähtyä pohtimaan ja joka kiinnostaa ilmiönä.
 
Ylen MOT-ohjelman poikkeukselliset journalistiset toimintatavat ovat herättäneet huolta laajemminkin yrittäjien yksityisyydensuojasta ja painostuksesta julkisiin haastatteluihin. Ketään ei saisi pakottaa julkisuuteen vastoihin hänen omaa tahtoaan. Erityisen merkityksellistä tämä on silloin, kun henkilö mahdollisesti joutuu huonoon valoon ohjelmassa. Tällöin journalistin ohjeiden noudattaminen on erityisen tärkeää ja huomionarvoista yksilön oikeusturvan kannalta. Joskus voi nimittäin käydä niin, että jokin lehtijuttu tai uutinen ajaa yrittäjän suuriin vaikeuksiin, vaikka hänen toiminnassaan ei lopulta löytyisikään moitittavaa tai aihetta jatkotoimiin.


Äänittämisen kanssa tulee käyttää harkintaa
Maallikolle tulee salaäänittämisestä tai salakuuntelusta ensimmäisenä mieleen se, etteivät ne ole sallittua. Mutta rikoslaissa mainittuun salakuunteluun ei syyllisty silloin, kun tallennettava keskustelu on tarkoitettu sen tallentavan henkilön kuultavaksi. Esimerkiksi oman puhelinkeskustelun saa tallentaa kertomatta keskustelukumppanille tallentamisesta. Laittomasta salakuuntelusta on kyse silloin, kun henkilö oikeudettomasti tallentaa keskustelua, puhetta tai yksityiselämästä aiheutuvaa muuta ääntä, jota ei ole tarkoitettu hänen tietoonsa ja joka tapahtuu tai syntyy kotirauhan suojaamassa paikassa tai silloin, kun henkilö tallentaa oikeudettomasti muualla kuin kotirauhan suojaamassa paikassa salaa puhetta, jota ei ole tarkoitettu hänen eikä muunkaan ulkopuolisen tietoon, sellaisissa olosuhteissa, joissa puhujalla ei ole syytä olettaa ulkopuolisen kuulevan hänen puhettaan.

Siitä, onko äänittäminen itsessään laillista vai laitonta, tulee erottaa kysymys tällaisen äänitteen levittämisestä eli saattamisesta lukuisten ihmisten saataville sekä kysymys kunnianloukkauksesta. Jos henkilö ilman toisen lupaa tai muuten oikeudettomasti levittää tällaista tallennetta ja teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on kyse yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Jos äänitettä käytetään tarkoituksella toisen halventamiseen, kyseessä on myös kunnianloukkaus.  (Lähde: Minilex)

 
Lääkärin vastaanoton saa nauhoittaa vaikka salaa, mutta ei levittää julkisuuteen
Potilaan Lääkärilehdessä pohdittiin vuonna 2015, sitä täytyykö lääkärin suostua vastaanottotilanteen nauhoittamiseen. Lääkärin vastaanoton äänittäminen on yleistynyt älypuhelimen aikakaudella. Lääkärin vastaanotolla saa äänittää, vaikka salaa, mutta äänitettä ei pidä jakaa eteenpäin. ”Pahimmillaan nauhoitusta voidaan käyttää väärin ja leikata normaalista potilaan ja lääkärin välisestä keskustelusta yhteydestään irrotettuja kohtia, jotka saattavat lääkärin outoon valoon. Salatoimet nakertavat aina luottamusta ja niillä on seurauksensa”, Potilaan lääkärilehdessä todetaan.
 

Vastalääke.fi − Tutkitulla tiedolla huuhaata vastaan
Se, että Yle pyytää lääkäriopiskelijoita äänittämään salaa täydentävien hoitojen ammatinharjoittajia, on asetelmaltaan ohjelmassa nähtävästi ollut hyvä draaman keino. Tästä voi herätä samalla kysymys, että miksi lääketieteen opiskelijat vastustaa täydentäviä hoitoja ja haluaa osallistua melko kyseenalaiseen salaäänittämiseen Ylen toivomuksesta?

Vastaus ensimmäiseen kysymykseen löytyy Vastalääke ry:n kotisivuilta. Siellä todetaan, että "Emme vastusta mitään hoitoja periaatteen vuoksi. Suhtaudumme kriittisin mutta avoimin mielin kaikkeen tietoon terveydestä. Vaadimme yhtä lailla luotettavia tieteellisiä perusteita sekä lumevaikutusta parempaa näyttöä kaikista uusista ja vanhoista hoitomuodoista. Tiede kuitenkin kehittyy koko ajan ja pyrimme siihen, että pysymme ajan hermolla. Sitoudumme korjaamaan väitteitämme, mikäli uutta merkittävää tutkimustietoa ilmenee ja mikäli väitteissämme ilmenee asiavirheitä."

Vastalääke ry:n toiminta on ollut perin aktiivista ja suosittelen seuraamaan heidän toimintaansa jatkossakin. Nuorissa on tulevaisuus ja ehkä näissä nyt mediassa aktiivisesti esillä olevissa nuorissa on meidän tulevat terveydenhoidon muutoksen tekijät. Arvostan heidän rohkeuttaan, vaikkakaan en hyväksy heidän MOT-ohjelmassa käyttämää toimintatapaa esiintyä ns. valeasiakkaana ja äänittää salaa luottamuksellinen keskustelu elinkeinonharjoittajan tapaamisessa.


Ylelle tiedustelu journalistista toimintatavoista
Katsoisin, että Ylellä on MOT-ohjelman journalistisen sisällöntuotannon osalta suurin vastuu kohua herättäneestä salaäänityksestä. Siksi Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on tiedustellut Yleltä, miksi Yle käytti salaäänitystä ohjelman tekemisessä?
 
Eikö hyvään journalistiseen tapaa kuulu, että haastattelu hankintaan avoimin ja rehellisin keinoin haastateltavaa harhauttamatta. Haastattelu on tilanne, jossa haastateltavalta joutuu julkiseen vastuuseen sanomisistaan. Siksi haastateltavan pitäisi tietää, milloin tilanne on haastattelu. Jos hän ei tiedä, juttu voi perustua sille, mitä haastateltava kyllä sanoi, mutta ei siihen, mitä hän tarkoitti.
 
MOT-ohjelmasta on sosiaalisessa mediassa käyty hyvin aktiivista keskustelua, ja ohjelmassa salaäänityksen kohteeksi joutuneet ammatinharjoittajat ovat osin joutuneet kohtuuttoman vihapuheen kohteeksi.
 
 
Mika Rönkkö, Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Comments

Ministeriö vastasi ”Eroon puoskareista”-ryhmästä tehtyyn toimenpidepyyntöön

16/12/2019

Comments

 
Picture
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto teki (11.10.2019) anonyymistä ”Eroon puoskareista”-ryhmän ministerikirjeestä toimenpidepyynnön Sosiaali- ja terveysministeriöön. Anonyymi ”Eroon puoskareista”-ryhmä pyytää Facebook-sivuillaan yksityishenkilöitä lähettämään ministeri Kiurulle esitäytetyn kirjeen, jossa väitetään joidenkin hoitojen aiheuttaneen Suomessa lapsien ja nuorten kuolemantapauksia. Ryhmän tekemässä esitäytetyssä kirjeessä vaaditaan, että ministeri Kiuru ryhtyy toimiin, jotta ihmishenkiä ei menetetä lisää näiden hoitojen vuoksi. Anonyymi ”Eroon puoskareista”-ryhmä käyttää näistä hoidoista ”uskomushoito”-nimitystä, mutta ei kattavasti tai yksilöidysti kerro, mitä nämä lasten ja nuorten väitettyjä kuolemantapauksia aiheuttaneet hoidot ovat.
 
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton näkemyksen mukaan anonyymin ”Eroon puoskareista”-ryhmän levittämät epämääräiset väitteet voivat aiheuttaa kuluttajissa aiheetonta pelkoa ja toisaalta aiheuttaa haittaa laillisesti toimiville elinkeinonharjoittajille.
 
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto sai (15.12.2019) Sosiaali- ja terveysministeriöltä vastauksen anonyymi ”Eroon puoskareista”-ryhmästä tekemäänsä toimenpidepyyntöön.
 
Sosiaali- ja terveysministeriöltä saadussa vastauksessa ei suoranaisesti oteta kantaa anonyymin ​”Eroon puoskareista”-ryhmän esittämiin väitteisiin, vaan todetaan, että hallitusohjelman kirjausta näiden hoitomuotojen mahdollisista sääntelytarpeista tullaan toteuttamaan selvitystyön kautta. Selvitystyöhön kuuluu objektiivisen tiedon hankkiminen erilaisten käytössä olevien palveluiden vaikutuksista.
 
Nykyisellään täydentävien hoitojen sääntely ja valvonta rakentuu esimerkiksi kuluttajasuoja - ja kuluttajaturvallisuussääntelyn varaan.
 
Ministeriön vastauksessa todetaan, että ”sikäli kun julkisuudessa toimivien ryhmien viestinnässä olisi kyse yksilöidystä totuudenvastaisesta ja vahingollisesta väitteestä, jonka henkilöllinen suhde pystytään kohdentamaan, poliisi olisi toimivaltainen tutkimaan asiaa kunnianloukkaussääntelyn kautta.”
 

Miksi Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto teki ministeriölle toimenpidepyynnön anonyymin ”Eroon puoskareista”-ryhmän levittämistä väitteistä?
 
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto suhtautuu vakavasti väitteisiin, että Suomessa markkinoidaan vaarallisia ja mahdollisesti kuolematapauksiin johtaneita palveluita tai tuotteita. Liitto toivoi, että viranomainen ryhtyy selvittämään anonyymin ”Eroon puoskareista”-ryhmän levittämien väitteiden taustalla olevan tiedon oikeellisuuden ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin. Tämä oli liiton mielestä välttämätöntä sekä kuluttajien turvallisuuden, että elinkeinonharjoittajien oikeusturvan kannalta.
 
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto edustaa Suomessa toimivia luontaistuotealan erikoiskauppoja ja toimii yhteistyössä ravintolisien valmistajien ja maahantuojien kanssa. Ravintolisien ja kasvirohdosvalmisteiden valmistus, maahantuonti, myynti ja markkinointi ovat tiukkaan säädeltyä. Alalla toimii satoja yrittäjiä ja ala työllistää tuhansia henkilöitä. Toimialan yrityksien toiminta perustuu omavalvontaan, jota valvovat mm. Ruokavirasto, kunnan terveystarkastajat, Tulli, Fimea, Tukes ja Valvira sekä Kuluttaja- ja kilpailuvirasto. Täydentäviin hoitoihin liittyvien asioiden yhteydessä ravintolisät ja kasvirohdosvalmisteet nostetaan toistuvasti ja virheellisesti mukaan ns. uskomushoito-teeman alle.

Ravintolisät, vitamiinivalmisteet ja kasvirohdosvalmisteet ovat lähtökohtaisesti turvallisia ja tutkittuja, eikä niistä voi käyttää kategorisesti uskomushoito-termiä. Osa ravintolisistä, vitamiinivalmisteista ja kasvirohdosvalmisteista ovat mukana käypä hoito-suosituksissa. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto katsoo, että tieteellisesti tutkitusta hoidosta tai valmisteesta käytettynä uskomushoito-termi tai muu vastaava vähättelevä termi aiheuttaa haittaa elinkeinonharjoittajille. Uskomushoito-termin käyttö tieteellisesti tutkitusta hoidosta tai tuotteista voidaan tulkita totuudenvastaiseksi tai harhaanjohtavaksi. 
 
Poliittisen päätöksenteon ja viranomaistoiminnan tulee perustua tutkittuun tietoon ja avoimeen toimintaan. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pitää tärkeänä, että laillisesti toimivien elinkeinonharjoittajien liiketoimintaa ei haitata tai vaikeuteta levittämällä epäasiallista tai virheellistä tietoa. 

Keskustelu täydentävistä hoidoista käy kuumana, joten ministeriön huomio on ajankohtainen. Sen perusteella Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto toivoo täydentävistä hoidoista käytävään keskusteluun asiallisuutta ja malttia.​


Mika Rönkkö, Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Comments

Punahattu

14/12/2019

Comments

 
Picture
Pohjois-Amerikan intiaanit uskoivat muinoin auringonhatun varastoivan terveyttä. Ilmaisussa on kokemuksen viisautta ja symboliikkaa, mutta myös asian ydin. Tänä päivänäkin auringonhattua käytetään yleisimmin ennaltaehkäisevästi torjumaan vilustumissairauksien sekä infektioitten ensi oireet. Aktivoimalla kehomme omaa puolustusjärjestelmää se tukee luonnollisella tavalla elimistömme kykyä käydä erilaisten taudinaiheuttajien kimppuun. Tätä ajatusta tukevat käytännön kokemusten lisäksi myös lukuisat kansainväliset tutkimukset.
 
Kenties läntisen maailman vanhimpiin ja tutuimpiin rohtokasveihin kuuluvat punahatut kuuluvat Asteraceae-heimoon. Echinacea-sukuisia lajikkeita on lukuisia, mutta lääkinnällisiin tarkoituksiin käytetyimpiä ja viljellyimpiä ovat Echinacea purpurea sekä Echinacea angustifolia. Echinace-kasveista käytetään auringonhatun lisäksi myös nimiä punahattu tai punainen auringonhattu; englanninkielessä tästä monen avun tuojasta on suuri joukko kansan suussa syntyneitä nimiä.
 
Ulkonäöltään mykerökukkaiset auringonhatut ovat 10-180 cm korkuisia, pystyjä ruohokasveja, joiden karvapintaiset, kielimäiset laitakukat kaartuvat alaspäin lerppalieristä aurinkohattua muistuttaen. Kukinnot esiintyvät purppuran eri sävyissä, joskus lähes valkoisinakin. Kasvista on käytetty erilaisiin rohdosvalmisteisiin sen tuoreita, kukinta-aikana kerättyjä maanpäällisiä osia sekä juurta.
 
Punahattu on luontaisesti mannerilmaston kasvi, sillä se on alun perin kotoisin pohjoisen Amerikan preerioilta. Ilmasto-olosuhteidensa ansiosta Pohjois-Amerikka on edelleenkin rohdoskasvin suurin tuottaja. Suomessa auringonhattua on viljelty rohdoskasvina -80 luvulta.
 
Pohjois-Amerikan alkuperäisväestö on käyttänyt echinacea-kasvia rohtona jo vuosituhansia. Tosin vanhin arkeologisten havaintojen pohjalta syntynyt tieto on vasta 1600-luvulta, jolloin Dakota Sioux -intiaanien on tiedetty käyttäneen punahattua kipurohtona hammas- ja päänsärkyihin, palovammoihin, märkiviin haavoihin ja tulehduksiin, virtsatievaivoihin ja sukupuolitauteihin, jopa käärmeenpuremiin. Joidenkin heimojen tiedettiin myös pureskelleen juurta yskään ja kurkkukipuun. Ensimmäinen kirjallinen maininta echinaceasta löytyy Flora Virginica -teoksesta vuodelta 1762.
 
Eurooppaan tieto echinaceasta kulkeutui 1800-luvun lopulla ja senaikaiset tutkijat innostuivat siitä toden teolla. Pohjois-Amerikkaan uudisasukkaaksi lähtenyt saksalainen lääkäri H.C. F. Mayer valmisti tästä "intiaanien ihmerohdosta" ensimmäisen kaupallisen tuotteen, jonka uskottiin puhdistavan verta. Eurooppaan ensimmäiset echinacean siemenet toi tutkija Alfred Vogel vuonna 1952. Hänkin löysi echinacean vieraillessaan tutkimusmatkoillaan sioux-intiaanien luona. Intiaanien vahva luottamus kasviin teki häneen syvän vaikutuksen.
 
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi punahatun vuoden 2008 rohdoskasviksi. Punahattua kutsutaan myös nimellä auringonhattu.
 
Vaikuttavat aineet
Punahatusta on pystytty eristämään voimakkaasti puolustusjärjestelmää aktivoivia tehoaineita kuten flavonoideja, polysakkarideja, vesiliukoisia sokeripolymeereja ja rasvaliukoisia amideja, joiden tiedetään vaikuttavan erilaisiin vasta-aineisiin ja tehoavan siten myös osaltaan infektioihin. Kasvista on eristetty myös mm. bakteerien lisääntymistä estäviä aineita (fenyylikosideja ja ekinakosideja) sekä haihtuvia antiseptisiä öljyjä. Punahatun vaikutus perustuu sen eri ainesosien tehokkaaseen yhteisvaikutukseen.
 
Vaikutus ja käyttö
Punahattua käytetään sekä sisäisesti että ulkoisesti. Tällä hetkellä lähes joka kodin perusrohdoksiin kuuluvat punahattuvalmisteet ovat kenties tutkituimpia rohdoksiamme. Punahattua myydään nestemäisinä uutteina, puristemehuina, tinktuuroina sekä tabletteina. Siitä on julkaistu n. 400 erilaista tutkimusta ja sen immuniteettia tukevasta vaikutuksesta ollaan vakuuttuneita sekä omakohtaisten kokemusten että tutkimustulosten kautta. Auringonhatun tehon on huomattu perustuvan sen kykyyn kohottaa vastustuskykyä erilaisia tulehduksia vastaan, sillä se aktivoi valkosoluja ja lisää elimistön omaa kortikosteroidi- ja sidekudossolutuotantoa. Ennen antibioottien keksimistä monipuolinen echinacea on ollut varsinainen yleisrohto; se kuului vuodesta 1916 USA:n viralliseen lääkeluetteloon jääden lopulta antibioottien varjoon. Nykyisin tunnettuja antibioottien haittavaikutuksia vastaan auringonkukka on jälleen noussut arvoonsa: se on oivallinen rohdoskasvi antibioottikuurien jälkihoidoksi kohottamaan alentunutta immuniteettia.
 
Sisäisesti punahattua käytetään enimmäkseen influenssan ja vilustumisoireiden ennaltaehkäisyyn ja lievittämiseen, tilapäiseen yskään ja kurkunärsytykseen. Sillä on kyky vahvistaa kudoksia mikro-organismeja vastaan.
 
Ulkoisesti auringonhattua voidaan käyttää mm. märkiviin haavoihin, ihoärsytyksiin, hyönteisten puremiin, herpekseen, finneihin ja esimerkiksi kynsivallin tulehduksiin. Kasvin käyttö haavayrttinä perustuu sen kykyyn aktivoida sidekudostuotantoa ja vähentää tulehdusriskiä. Kemiallisten ja immunologisten kokeiden mukaan echinacean on todettu nostavan taudinaiheuttajien kimppuun käyvien leukosyyttien eli syöjäsolujen tuotantoa. Ne aktivoituvat puolustamaan kehoa, mittaustulosten mukaan jopa moninkertaisesti.
 
Käytössä huomioitavaa
Mykerökukkaisille allergiselle punahattu voi aiheuttaa allergisia reaktioita. Muunlaiset sivuvaikutukset ovat erittäin harvinaisia. Varmuuden vuoksi punahattua ei suositella autoimmuuni- ja systeemisairauksien (MS, reuma, leukemia, tuberkuloosi ja kollageenisairaudet) yhteydessä, sillä teoriassa se saattaa vaikuttaa haitallisesti immuniteettiin näissä sairauksissa.
 
 
Teksti: RavintolisäWiki
 
 
Lähteet:
1. Henneicke-von Zepelin H, Hentschel C, Schnitker J, et al. Efficacy and safety of a fixed combination phytomedicine in the treatment of the common cold (acute viral respiratory tract infection): results of a randomised, double blind, placebo-controlled, multicentre study. Curr Med Res Opin 1999;15:214-27.
 
2. Giles JT, Palat CT III, Chien SH, et al. Evaluation of Echinacea for treatment of the common cold. Pharmacother 2000;20:690-7.
 
3. Percival SS. Use of echinacea in medicine. Biochem Pharmacol 2000;60:155-8.
 
4. Melchart D, Linde K, Fischer P, Kaesmayr J. Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev 2000;2:CD000530.
 
5. Schwarz E, Metzler J, Diedrich JP, et al. Oral administration of freshly expressed juice of Echinacea purpurea herbs fail to stimulate the nonspecific immune response in healthy young men: results of a double-blind, placebo-controlled crossover study. J Immunother 2002;25:413-20.
 
6. Tragni E, Tubaro A, Melis S, Galli CL. Evidence from two classic irritation tests for an anti-inflammatory action of a natural extract, Echinacina B. Food Chem Toxicol 1985;23:317-9.
 
7. Schulten B, Bulitta M, Ballering-Bruhl B, et al. Efficacy of Echinacea purpurea in patients with a common cold. A placebo-controlled, randomised, double-blind clinical trial. Arzneimittelforschung 2001;51:563-8.
 
8. Lee AN, Werth VP. Activation of autoimmunity following use of immunostimulatory herbal supplements. Arch Dermatol 2004;140:723-7.
 
9. Coeugniet EG, Kuhnast R. Recurrent candidiasis: Adjuvant immunotherapy with different formulations of Echinacin. Therapiewoche 1986;36:3352-8.
 
10. Huntley AL, Thompson Coon J, Ernst E. The safety of herbal medicinal
 
11. products derived from Echinacea species: a systematic review. Drug Saf 2005;28:387-400.
 
12. Turner RB, Bauer R, Woelkart K, et al. An evaluation of Echinacea angustifolia in experimental rhinovirus infections. N Engl J Med 2005;353:341-8.
 
13. Anon. Echinacea: cold comfort. Consum Rep 2004;69:30-2.
 
14. Caruso TJ, Gwaltney JM Jr. Treatment of the common cold with echinacea: a structured review. Clin Infect Dis 2005;40:807-10.
 
15. Linde K, Barrett B, Wolkart K, et al. Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev 2006;(1):CD000530.
 
16. Perri D, Dugoua JJ, Mills E, Koren G. Safety and efficacy of echinacea (Echinacea augustafolia, e. purpurea and e. pallida) during pregnancy and lactation. Can J Clin Pharmacol 2006;13:e262-7.
Comments

Terveyskaupat tiedustelee Turun yliopistolta asiantuntijalausuntojen tarkistusprosessista

12/12/2019

Comments

 
Picture
Turun yliopiston professori Juhani Knuutin asiantuntijalausunnossa ja Iltalehdessä (30.11.) ollut väite voikukan maksatoksisuudesta on aiheuttanut hämmennystä ravintolisäalalla. Asia nousi esille, kun Iltalehti teki aiheeseen liittyvän jutun (30.11.), jossa professori Juhani Knuuti kertoo, että voikukkaa sisältävät valmisteet olisivat aiheuttaneet raporttien mukaan kuusi vakavaa maksavauriota ja yhden kuoleman. Professori Juhani Knuuti toimi asiantuntijana Iltalehden (30.11.) julkaisemassa jutussa, jossa haastatellaan suomalaista henkilöä, joka on saanut maksatulehduksen. 

Professori Juhani Knuutin asiantuntijalausunnossa oli laittomasti myrkyllistä lääkeainetta (N-nitrosofenfuramiinia) sisältänyt Onshido-valmiste virheellisesti yhdistetty A. Vogel Oy:n laillisesti valmistettuun ja sallittuja ainesosia sisältävään Antitox-nimiseen ravintolisään. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pitää harhaanjohtavana verrata kyseistä Onshido-valmistetta yleisesti voikukkaa sisältäviin laillisesti valmistettuihin ja turvallisiin elintarvikkeisiin. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton selvityksen mukaan voikukka ei ole maksatoksinen ja Iltalehdessä ollut tieto tuntui jo alun perin oudolta. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto oli asiasta yhteydessä Iltalehteen, joka täsmensi asiaa saman uutisen myöhempään versioon.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto suhtautuu vakavasti siihen, että asiantuntijalausunnossa on tehty virheellisiä johtopäätöksiä voikukan maksatoksisuudesta. Tapaus on herättänyt huolten ravintolisiä koskevien asiantuntijalausuntojen luotettavuudesta. Varsinkin tässä tapauksessa, jossa asiantuntijalausunnossa on myös esitetty, että ravintolisäyrityksen tulisi maksaa rahallisia korvauksia lausunnon pyytäjälle.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on lähettänyt Turun yliopiston lääketieteelliselle tiedekunnalle kyselyn yliopiston nimissä tehtyjen asiantuntijalausuntojen tarkistus- ja hyväksymisprosessista.Lisäksi Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto tiedustelee Turun yliopistolta, että millä mandaatilla tai oikeutuksella asiantuntijalausunnon laatija voi kehottaa, että yrityksen tulisi maksaa rahallisia korvauksia asiantuntijalausunnon pyytäneelle henkilölle.


Mika Rönkkö
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Comments

Iltalehden ravintolisäjutussa virheellinen taustatieto voikukasta

4/12/2019

Comments

 
Picture
Iltalehden ravintolisiä käsittelevässä ”Ravintolisiä ostava asiakas on vailla oikeusturvaa”-jutussa (30.11.)  ja lähes samansisältöisessä netissä (4.12.) julkaistussa "Taina yritti puhdistaa maksansa detox-kuurilla ja joutui sairaalaan - Kukaan ei korvaa vahinkoja"- jutussa on asiavirhe, jota ei ole pyynnöstä huolimatta oikaistu.


Iltalehden väite voikukan maksatoksisuudesta virheellinen

Iltalehden jutussa asiantuntijana toimiva Turun yliopiston professori Juhani Knuuti kertoo, että voikukkaa (uutettu verso- ja juuri) sisältävät tuotteet ovat aiheuttaneet raporttien mukaan kuusi vakavaa maksavauriota ja yhden kuoleman.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pyysi ja sai professori Knuutilta nämä raportit, joiden perusteella Iltalehden voikukkaa (Taraxacum officinale) koskevat väitteet oli esitetty. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto kävi ravintolisä- ja rohdosasiantuntijoiden kanssa läpi Knuutilta saadun materiaalin Food and Chemical Toxicology-lehdessä 107 (2017) 472-500:  Liver toxicity related to herbs and dietary supplements: Online table of case reports. Part 2 of 5 series (9).

Professori Juhani Knuutin viittaama tieto löytyy Liver toxicity related to herbs and dietary supplements-raportissa sivulla 491 olevasta taulukosta (alla.)
Picture
Liver toxicity related to herbs and dietary supplements -raportista löytyy maininta kiinalaisesta Onshido-laihdutusvalmisteesta. Kuten yllä olevasta taulukosta näkee niin, Onshido-valmiste sisälsi sallittujen ja Suomessakin tuttujen yrttien lisäksi valmisteeseen laittomasti lisättyä myrkyllistä lääkeainetta N-nitrosofenfuramiinia, joka on laihdutuslääke fenfuramiinin johdannainen. Onshido-valmiste aiheutti vajaa kaksikymmentä vuotta sitten Japanissa kuudelle henkilölle maksamyrkytyksen ja yksi potilaista kuoli. Kyseistä Onshido -tuotetta oli myynnissä Japanissa vuonna 2002.

N-nitrosofenfuramiini on synteettinen lääkejohdannainen, jota ei esiinny missään kasvissa. Onsido-valmisteeseen oli  tahallisesti lisätty tätä haitallista lääkeainetta, jonka ajateltiin tehostavan valmisteen tehoa laihdutuksessa. Vaarallinen fenfuramiinilääkeaine on sittemmin vedetty pois lääkemyynnistä sen aiheuttamien vakavien sydänoireiden vuoksi, lisäksi aine on maksatoksinen. Sen lisääminen elintarvikkeisiin kuten ravintolisiin on ehdottomasti kielletty.

Laittomasti myrkyllistä lääkeainetta sisältänyt Onshido-valmiste ei ole ollut koskaan myynnissä Suomessa ja Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pitää harhaanjohtavana verrata kyseistä valmistetta yleisesti voikukkaa sisältäviin valmisteisiin.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton pyynnöstä huolimatta Iltalehti ei halunnut tuoda selkeästi esille  tätä tietoa, joka osoittaa, että laitonta Onshido-valmistetta ei voi verrata sallittuja ainesosia sisältävään valmisteeseen. Iltalehden juttu antaa lukijoille virheellisen kuvan Suomen markkinoilla olevien voikukkaa sisältävien valmisteiden turvallisuudesta ja aiheuttaa aiheetonta haittaa laillisesti toimiville  luontaistuotealan erikoiskaupoille, joita Iltalehden jutun ingressissä kehotetaan jatkossa välttämään. 


Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pitää Iltalehden toimintaa asiassa hyvien journalististen tapojen vastaisena ja harkitsee kantelua Julkisen sanan neuvostoon.


Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto

​
Päivitys 13.12.2019: 
Iltalehti kirjoitti Suomen Terveystuotekauppiaiden liiton lausumaksi digiversioon (4.12.), että ”Suomen Terveystuotekauppiaiden liiton selvitysten mukaan voikukassa eikä sen juuressa eikä muissakaan kyseessä olevan valmisteen ainesosissa ei ole luonnostaan sellaista maksatoksista lääkeainetta, joka voisi vaurioita aiheuttaa. Liiton mukaan raportit koskevat aivan toista voikukkaa sisältävää yrttivalmistetta, josta löydettiin muuta myrkyllistä lääkeainetta.”

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ehdotti Iltalehdelle täsmällisempää lausumaa: ”Suomen Terveystuotekauppiaiden liiton selvitysten mukaan tapauksen asiantuntijalausunnon raporteista ei löytynyt näyttöä siitä, että Antitox-valmiste tai vastaava identtinen muu valmiste olisi aiheuttanut maksavaurioita. Yhdessä raportissa on mainittu eräs laittomaksi osoittautunut valmiste (Onshido), joka sisälsi voikukan lisäksi yli 10 yrttiä ja vitamiineja. Kyseinen laiton tuote sisälsi maksa- ja sydäntoksiseksi todettua lääkeainetta (N-nitrosofenfuramiinia), joka raportissa yhdistettiin kuuteen maksavaurioon ja yhteen kuoleman tapaukseen. Kyseistä tuotetta oli myynnissä Japanissa vuonna 2002.”
Comments

Luuliemi on uusin terveysjuoma

3/12/2019

Comments

 
Picture
Luuliemi on ollut jo pitkään terveystietoisten ihmisten trendijuoma maailmalla. Nyt tämä terveyttä uhkuva liemi on valloittanut myös suomen. Periaatteessa kyseessä on ikivanha ravintolisä, jonka ajatuksena on hyödyntää koko eläin, ei vain lihaa luiden ympäriltä. Kun luita haudutetaan pitkään ja lempeästi niistä saadaan talteen luun ja luuytimen arvokkaat ravinteet. Luuliemi on arvokas ravintolisä, sillä keitettäessä luista irtoaa erityisesti suoliston, nivelten, luuston, ihon ja hiusten hyvinvointia lisääviä ravintoaineita kuten esimerkiksi naisten suosimaa kollageenia ja niveliä vahvistavaa glukosamiinia. Luulientä on saatavana pakasteena sekä myös helppokäyttöisenä jauheena.

Monipuolinen ravintoarvo
Luuliemi sisältää kaikki ravinteet, jotka itse luu sisältää. Kaikkien ravintoaineiden kohdalla pitoisuudet eivät välttämättä ole suuria, mutta luonnollisessa suhteessa toisiinsa ne toimivat tehokkaasti. ”Ihovitamiini” kollageenin lisäksi luuliemessä on naisille kosmetiikastakin tuttua ihon kaunistajaa; hyaluronihappoa. Mineraaleja on monia, mm. magnesiumia, kalsiumia, kaliumia, rautaa, fosforia ja rikkiä. Aminohappoja on mm. alaniini, arginiini, fenyylialaniini, glysiini, lysiini. Lisäksi luuliemessä on monista nivelvalmisteista tuttuja; gelatiinia, glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia.

Käyttökokemuksia
Useat luuliemestä kirjoitetut kirjat kertovat sen käytöstä erilaisina ”kauneuskuureina” joilla tervehdytetään ihon ulkonäköä ja kuntoa. Perinteisesti luulientä käytettiin luuston, rustojen ja tukikudosten vahvistamiseen. Ravitsemushoitoihin perehtyneet lääkärit ovat jo pitkään suositelleet luuliemen tekoa niille, joilla on suoliston kanssa ongelmia. Sen on huomattu tekevän hyvää huonokuntoiselle vatsalle ja suolistolle ja tätä kautta ravintoaineiden imeytymiselle.
​

Luulimen valmistus
Luulientä voi periaatteessa tehdä minkä eläimen luista vain; kanan, naudan, possun, hirven, poron jne. Laadukkaiden luiden hankinta ei aina ole välttämättä helppoa. Ihanteellisinta olisi saada luomueläimen tai vapaana luonnossa kasvaneen eläimen luita, jotka ovat saaneet syödä tuoretta ruokaa ja ulkoilla riittävästi ja joille ei ole syötetty turhia antibiootteja. Lisäksi luiden haudutus on aikaa vievää puuhaa. Jotta saadaan talteen kaikki hyödyllinen aines tulisi niitä keittää vähintään vuorokausi. Luulientä voi lisätä päivittäin ruuan ja smoothien sekaan tai liuottaa siitä lämpimän juoman ja maustaa oman maun mukaan, suolaiseksi tai makeaksi juomaksi.

Kirjoittanut: fytonomi Birgit Stenroos

Comments

    Mika Rönkkö

    Toiminnanjohtaja
    Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry.

    Blogitekstit Mika Rönkkö ja vieraskynällä muitakin kirjoittajia.

    Archives

    January 2023
    October 2022
    September 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    June 2021
    April 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    January 2018
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    June 2015
    May 2015

    Categories

    All

    RSS Feed

Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry
Eteläranta 10
​00130 Helsinki
Noin 160 jäsenmyymälää palvelee kuluttajia 
ympäri Suomen
Koulutetut ammattilaiset auttavat terveysasioissa henkilökohtaisesti
Jäsenmyymälöiden verkkokaupat palvelevat kellon ympäri
Jo vuodesta 1967 edistämässä terveellisiä elämäntapoja