TERVEYSKAUPAT
  • Etusivu
  • Tietoa liitosta
    • Jäseneksi liittyminen
    • Työnvälitys
    • Yhteystiedot
  • Jäsenmyymälät
  • Koulutus
  • Blogi ja media

CAM-terapeutin puheenvuoro: CAM-hoidot, niihin liittyvä vihapuhe ja ihmisten hoitovapaus

29/11/2019

Comments

 
Picture
Ala on huolestunut vihapuheesta ja ammattirasismista, jonka kohteeksi CAM-terapeutit ovat joutuneet. Yksi tuore esimerkki on ”Eroon puoskareista”-ryhmä. Tämä anonyyminä toimiva ryhmä kertoo virheellisesti: ”Uskomushoidot ovat menetelmiä, jotka eivät pohjaudu tutkittuun tietoon, kuten lääketiede pohjautuu. Uskomushoitoja on esimerkiksi enkeliterapia, kiviterapia, homeopatia ja energiahoidot.”
 
Eroon puoskareista listalla on tyypillisiä virheitä, kuten homeopatia, josta on lukuisia puoltavia tutkimuksia, vaikka homeopatiaa onkin mahdotonta tutkia uskottavasti kaksoissokkotutkimuksilla, johon usein vedotaan. Homeopatiassa kun lääke valitaan sairaan mukaan, eikä sairauden. Homeopatia on EU:ssa direktiivin suojattua Lääkehoitoa Fimea/ homeopaattiset valmisteet – miksi EU suojaisi direktiivillä humpuukia tai miksi lääketehtaat valmistavat homepaattiset valmisteet? Tässä myös joitain tilastoja ja Tieteellisiä-tutkimuksia-homeopatiasta.
 
Nimittely ja syrjintä alkoivat v.1995, kun lääkäri keksi silloiselle vaihtoehtohoidoille uuden nimen: ”uskomuslääkintä”, joka muuttui pian ”uskomushoidoiksi”, joita nimityksiä käytetään vain Suomessa. Nimityksiin on sitten alettu uskoa ja kiihottua, että semmoisia hoitoja nyt sairaille ja lapsille annetaan. Syyllistämiselle on haettu lisäpontta: mustasalvavoiteista, hopeavesistä, kehitellyistä anonyymi ihmiskohtaloista ja sairaat eivät menisi ”uskomushoitojen” sijaan enää lääkäriin. Kuitenkin käytännössä hoitohaitat ja vaaralliset tilanteet tapahtuvat aivan muissa hoidoissa, kuin CAM-hoidoissa tai johdosta.  
 
Ongelmaan pitäisi jo yhteiskunnan puuttua. Ihmisten nimittely ja teorioilla tuomitseminen ei ole tätä päivää. Lääketieteen professori, psykiatri, käyttävät alati asemaansa hyväkseen ja saavat palstatilaa omille kehitetyille teorioille, nimityksille ja valikoiduille tutkimuksille. Asioistahan pitäisi kertoa aina asiantuntijat tai kokemusasiantuntijat, eikä vain kolmasosapuoli? Mediaa on lisäksi pitkään rajoitettu kirjoittamastakin mitään positiivista CAM-hoidoista tai antamasta palstatilaa edes puolustuskirjoituksille – joka sekin on perin kummallista demokraattisessa maassa.
 
Media on hiukan joutunut rajoittamaan nimittelyä, kun työoikeuden professori Seppo Koskinen ja Suomen Yrittäjät ovat antaneet lausunnot: Sopimaton menettely elinkeinon harjoittamisessa, kuten totuuden vastainen tai harhaanjohtava ilmaisu on jopa laitonta. Toisten elinkeinoa ei siis saa toinen ammattikunta heikentää nimittelemällä tai keksityillä teorioilla. Myös perustuslaki 18 § elinkeinon vapaus sanoo: ”Julkisen vallan pitää suojata ihmisten vapaa elinkeinon harjoittaminen.” – eikä ainakaan rajoittaa.
 
Lääketieteen professorin ei pitäisi myöskään kiihottaa opiskelijoita kansaa vastaan
Nuorista lääketieteen opiskelijoista koostuva ryhmä: Vastalääke ry on ilmiö, jollaista ei liene Suomessa aiemmin ollut. En ainakaan tiedä, että jossain muussa koulutuksessa opetettaisiin edes hienovaraisesti tuomitsemaan toisia koulukuntia. Lääketieteen oppilaita on innoitettu hakeutumaan myös kansanpariin, kuten kouluihin ja rinnastamaan terapeutteja, luontaistuotteiden maahantuojia ja -kauppiaita: ”huuhaan”
edustajiksi ja ”vaarallisiksi” toimijoiksi – antaen samalla ymmärtää, että lääketieteen edustajina he itse ovat tutkitusti turvallinen valinta. Kyseisen Vastalääke ry:n sivun mukaan: Opetus- ja kulttuuriministeriö, sekä Kansanvalistusseura (”Säätiön tarkoituksena on sivistystyön ja aikuiskasvatuksen edistäminen”), ovat tukeneet Vastalääke ry:n toimintaa.
 
Ongelman poistamiseen tarvittaisiin päättäjiltä tekoja. Pitäisi myös päivittää, mihin lääkärinkoulutus Suomessa on menossa? Ei kai se ole kenenkään etu, että lääkäri valmistuessaan edustaa vain suurlääketeollissuutta ja tuomitsee sen pohjalta potilaidensa valintoja, eri ammatteja tai yleensä ketään? Yliopistoissa nyt tapahtuva oppilaiden manipulointi, ei voi olla vaikuttamatta myös heidän suhtautumiseensa tuleviin potilaisiinsa. Myöskään lääkäreiden yhteistyö eri toimijoiden kanssa ei tule onnistumaan, jos lähtökohta on heitä tuomitseva. 
 
Tai minkä viestin yliopistot antavat lapsille ihmisten kunnioittamiselle? – Jos tulevaisuudessa terapeutti-isän pitäisi kysyvälle lapselleen vastata: Isä on nykyiseltä ammattinimikkeeltään: puoskari, uskomushoitaja, hörhö, humpuukimaakari. – mutta muista, ketään ei saa sitten koulussa kiusata tai nimitellä!
 
Ei yksi kaupallinen ala omista tiedettä. Jos vain lääketeollisuudella on laittaa tuotteeseen rahaa kiinni miljardi, jotta se voidaan todistaa ja rekisteröityä lääkkeeksi, se ei kumoa muiden hyötyjä tai tee muista humpuukia. Tällä katsonnallahan vain upporikkaat edustaisivat oikeita asioita.     
 
Suomessa vedotaan usein myös Ruotsin puoskarilakiin, joka laadittiin 1960 – jolloin lapsia piti kurittaa väkivalloin, homot olivat sairaita tai rikollisia, naisten asioista päättivät miehet ja ihmisiä steriloitiin. Noitavainoja käytiin 1600 – 1700 luvulla, jolloin silloisten ”parempien” ihmisten toimesta tuomittiin kansalaisia roviolle. Tuskin haluamme palata näihin aikoihin – edes verbaalisilla rovioilla? Ei Suomi myöskään tarvitse enää yhtään kieltolakia. Meillä on poliisi ja oikeusasteet, jos joku huijaa tai vahingoittaa toista. Vielä kun joku taho kantaisi vastuun lääketieteen haitoista, niin maailma olisi paljon parempi paikka.  
 
En tiedä, minkä sairasryhmän ei kannattaisi CAM-hoitoihin hakeutua? Vaikka sitten tukihoitoina – tai keiltä sairailta ne voisi lailla kieltää? Puoskarilain rajaa myös perustuslaki 6.2§ yhdenvertaisuus ja Mitä puoskarilaki edes tarkoittaisi?
 
Yksikään aiempi kieltolaki ei ole toiminut – asiat ovat menneet vain maan alle ja asioita on tehty lisääntyvästi salaa. Olisi myös uusi tilanne, jos kansalainen olisi tuomittavana siitä, että on auttanut ihmistä, joka pyysi apua. Molemmat osapuolet (pyytänyt, antanut) pitäisi silloin myös tuomita, koska myös rikokseen yllyttämien on aina rikos.
 
Mitä vapaammin ja monipuolisempia hoitoja on tarjolla, sitä terveempiä olemme.
 
​
Kirjoittanut: Jouni Jämsä, puh. 0405112878, jamsa@elisanet.fi


Allekirjoita "Täydentävät hoidot kaikille" - kansalaisaloite
Comments

Monipuoliset ja laajasti tutkitut antioksidantit seleeni ja ubikinoni yhteiskäytössä

26/11/2019

Comments

 
Picture
Seleeni on ihmiselle välttämätön hivenaine ja pitkään on tiedetty, että seleenillä on antioksidanttivaikutuksia muutamien tulehdusta ehkäisevien entsyymien kautta (Hatfield 2016, Morrison 2015). Seleeni suojaa elimistöämme tulehdussairauksilta ja haitallisilta aineilta, kuten raskasmetalleilta ja syöpää aiheuttavilta aineilta. Seleeni vaimentaa tulehdusta aiheuttavien ns. sytokiinien vaikutusta, mikä on tärkeä asia kaikkien kroonisten tautien ehkäisyssä ja jarruttamisessa. Lisäksi seleeni vahvistaa kilpirauhasten hormonitoimintaa, ylläpitää maksan normaalia toimintaa, parantaa näkökykyä sekä auttaa ihoa ja hiuksia kasvamaan normaalisti.

Seleeniä saamme monipuolisesta ruokavaliosta. Ravinnossa seleeni esiintyy erilaisina yhdisteinä, kuten esim. selenometioniinina, selenokysteiininä, seleniittinä ja selenaattina (Hatfield 2016). Suomen maaperässä on luonnostaan hyvin vähän seleeniä, joten sitä on pyritty lisäämään viljelymaahan lannoitteiden kautta. Tehoviljellyn ruoan (viljatuotteet, liha ja juusto) kautta seleeniä on mahdollista saada riittävästi pitämään puutostilat kurissa. Luomuviljelyssä ei käytetä seleenipitoisia väkilannoitteita ja on mahdollista, että yksipuolinen luomuravinto aiheuttaa seleenivajeen. Kiinassa on alueita, jossa seleeniä on niin vähän maaperässä, että se aiheuttaa Kashin-Beckin-sairautena tunnetun puutostilan (Yang 2016).

Ubikinoni eli koentsyymi Q-10 (CoQ-10) on vitamiinin kaltainen antioksidanttinen aine, jota esiintyy koko kehossa. Se osallistuu solun energia-aineenvaihduntaan ja sitä onkin erityisen paljon runsaasti energiaa käyttävissä elimissä, kuten sydämessä, maksassa, munuaisissa, haimassa ja keskushermostossa. Ubikinonia käytetään sydän- ja verisuonisairauksien tukihoitoon, mm. sydämen vajaatoiminta (CHF), rintakipu (angina pectoris) ja korkea verenpaine.

Seleeniä ja ubikinonia yhdistää yksi tärkeä seikka: molempia ravintotekijöitä tarvitaan optimaalisen solutoiminnan takaamiseksi ihmiselimistössä. Kiehtovalta kuulostaa ajatus kahden vahvan antioksidantin, seleenin ja ubikinonin, yhdistämisestä ravintolisänä. 
 
Ruotsalaistutkimuksen mukaan seleenin ja ubikinonin yhtaikainen nauttiminen ehkäisi ikääntyneiden sydänkuolemia (Alehagen 2016). Potilaita seurattiin viisi vuotta ja niille, joilla oli runsaasti ubikinonia ja seleeniä veressä sattui vähemmän sydänkuolemia kuin verrokkiryhmässä, joka ei saanut näitä ravintolisiä. Mitä pienempi seerumin seleenipitoisuus oli alussa, sitä selkeämpi vaikutus oli sydänkuolemien estämisessä. 
 
Amerikkalaiset sydänlääkärit suosittelevat ubikinonia sydämen vajaatoiminnan hoitoon, perustellen sitä nimenomaan Alehagenin (2016) tutkimuksella. Erilaisiin sairaustiloihin on varsin hyvin tuloksin annettu useita muita antioksidanttiyhdisteitä seleenin ja ubikinonin lisäksi muissa tutkimuksissa (Ahmad 2013, Jain 2015, Shargorodsky 2010). Seleenistä ja ubikinonista innostunut Alehagenin ryhmä (2013 ja 2015) on ilmoittanut, että ubikinoni ja seleeni tukevat toistensa toimintaa elimistössä. Seleeni mahdollisesti auttaa ubikinonia muuntautumaan tehokkaaseen aktiivimuotoon. Ubikinoni puolestaan mahdollistaa seleeniproteiinien tehostetun toiminnan. Alehagenin uusimmat tutkimukset 12 vuoden seurantajaksolla  (2018a) ja fibroosin suhteen  (2018b) vahvistavat aiemmin havaitut tutkimustulokset sydäntapahtumien suhteen. Näyttää siltä, että sydän rakastaa ubikinonia ja seleeniä. 


Tekstin kirjoittanut biologi (FT) Christer Sundqvist


Lähdekirjallisuus ja lisätietoa tutkimuksista:
Ahmad N, Mukhtar H. Antioxidants meet molecular targets for cancer prevention and therapeutics. Antioxid Redox Signal. 2013 Jul 10;19(2):85-8. doi: 10.1089/ars.2013.5299. Epub 2013 Apr 23.
Alehagen U, Johansson P, Björnstedt M, Rosén A, Dahlström U. Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: a 5-year prospective randomized double-blind
placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens.Int J Cardiol. 2013 Sep 1;167(5):1860-6. doi:10.1016/j.ijcard.2012.04.156. Epub 2012 May 23.
Alehagen U, Aaseth J. Selenium and coenzyme Q10 interrelationship in cardiovascular diseases – A clinician's point of view. J Trace Elem Med Biol. 2015;31:157-62. doi: 10.1016/j.jtemb.2014.11.006. Epub 2014 Nov 27.
Alehagen U, Alexander J, Aaseth J. Supplementation with Selenium and Coenzyme Q10 Reduces Cardiovascular Mortality in Elderly with Low Selenium Status. A Secondary Analysis of a Randomised Clinical Trial. PLoS One. 2016 Jul 1;11(7):e0157541. doi: 10.1371/journal.pone.0157541. ECollection 2016.
Alehagen U, Aaseth J, Alexander J, Johansson P. Still reduced cardiovascular mortality 12 years after supplementation with selenium and coenzyme Q10 for four years: A validation of previous 10-year follow-up results of a prospective randomized double-blind placebo-controlled trial in elderly. PLoS One. 2018 Apr 11;13(4):e0193120. doi: 10.1371/journal.pone.0193120. eCollection 2018.
Alehagen U, Aaseth J, Alexander J, Svensson E, Johansson P, Larsson A. Less fibrosis in elderly subjects supplemented with selenium and coenzyme Q10 – A mechanism behind reduced cardiovascular mortality? Biofactors. 2018 Mar;44(2):137-147. doi: 10.1002/biof.1404. Epub 2017 Dec 8.
Askari G, Iraj B, Salehi-Abargouei A, Fallah AA, Jafari T. The association between serum selenium and gestational diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis. J Trace Elem Med Biol. 2015 Jan;29:195-201. doi: 10.1016/j.jtemb.2014.09.006.Epub 2014 Sep 16.
Bañuelos et al (Eds). Global Advances in Selenium Research from Theory to Application – 2016 Taylor & Francis Group, London, ISBN 978-1-138-02731-2
Hatfield Dolph L, Schweizer Ulrich, Tsuji Petra A, Gladyshev Vadim N. Selenium - Its Molecular Biology and Role
in Human Health. Springer Science+Business Media, 2016
Laclaustra M, Navas-Acien A, Stranges S, Ordovas JM, Guallar E. Serum selenium concentrations and diabetes in U.S. adults: National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2003-2004. Environ Health Perspect. 2009 Sep;117(9):1409-13. doi: 10.1289/ehp.0900704. Epub 2009 May 15.
Maes M, Mihaylova I, Kubera M, Uytterhoeven M, Vrydags N, Bosmans E. Lower whole blood glutathione peroxidase (GPX) activity in depression, but not in myalgic encephalomyelitis / chronic fatigue syndrome: another pathway that may be associated with coronary artery disease and neuroprogression in depression. Neuro Endocrinol Lett. 2011;32(2):133-40.
Molnar J, Garamvolgyi Z, Herold M, Adanyi N, Somogyi A, Rigo J Jr. Serum selenium concentrations correlate significantly with inflammatory biomarker high-sensitive CRP levels in Hungarian gestational diabetic and healthy pregnant women at mid-pregnancy. Biol Trace Elem Res. 2008 Jan;121(1):16-22. Epub 2007 Oct 25.
Sahib AS, Al-Anbari HH, Salih M, Abdullah F (2012) Effects of Oral Antioxidants on Lesion Counts Associated with Oxidative Stress and Inflammation in Patients with Papulopustular Acne. J Clin Exp Dermatol Res 3:163. doi: 10.4172/2155-9554.1000163
Shamberger RJ, Frost DV. Possible protective effect of selenium against human cancer. Can Med Assoc J. 1969 Apr 12;100(14):682.
Shargorodsky M, Debby O, Matas Z, Zimlichman R. Effect of long-term treatment with antioxidants (vitamin C, vitamin E, coenzyme Q10 and selenium) on arterial compliance, humoral factors and inflammatory markers in patients with multiple cardiovascular risk factors Nutr Metab (Lond). 2010; 7: 55. Published online 2010 Jul 6. doi:  10.1186/1743-7075-7-55
Stapleton, S. Introduction: The selenium conundrum. Cell Mol Life Sci. (2000) 57: 1823. https://doi.org/10.1007/PL00000663
Steinbrenner H, Al-Quraishy S, Dkhil MA, Wunderlich F, Sies H. Dietary selenium in adjuvant therapy of viral and bacterial infections. Adv Nutr. 2015 Jan 15;6(1):73-82. doi: 10.3945/an.114.007575. Print 2015 Jan.
Stranges S, Marshall JR, Natarajan R, Donahue RP, Trevisan M, Combs GF,
Cappuccio FP, Ceriello A, Reid ME. Effects of long-term selenium supplementation on the incidence of type 2 diabetes: a randomized trial. Ann Intern Med. 2007 Aug 21;147(4):217-23. Epub 2007 Jul 9.
Tara F, Maamouri G, Rayman MP, Ghayour-Mobarhan M, Sahebkar A, Yazarlu O, Ouladan S, Tavallaie S, Azimi-Nezhad M, Shakeri MT, Boskabadi H, Oladi M, Sangani MT, Razavi BS, Ferns G. Selenium supplementation and the incidence of preeclampsia in pregnant Iranian women: a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot trial. Taiwan J Obstet Gynecol. 2010 Jun;49(2):181-7. doi:10.1016/S1028-4559(10)60038-1.
Toulis KA, Anastasilakis AD, Tzellos TG, Goulis DG, Kouvelas D. Selenium supplementation in the treatment of Hashimoto's thyroiditis: A systematic review and a meta-analysis. Thyroid 2010;20:1163-73
Xu M, Guo D, Gu H, Zhang L, Lv S. Selenium and Preeclampsia: a Systematic Review and Meta-analysis. Biol Trace Elem Res. 2016 Jun;171(2):283-292. doi: 10.1007/s12011-015-0545-7. Epub 2015 Oct 29.
Yamashiro K, Ogata F, Kawasaki N. Relationship between Hay Fever and Mineral Concentration in the Hair, Lifestyle or Aging. Yakugaku Zasshi. 2017;137(8):1035-1040. doi: 10.1248/yakushi.17-00078.
Yang L, Zhao GH, Yu FF, Zhang RQ, Guo X. Selenium and Iodine Levels in Subjects with Kashin-Beck Disease: a Meta-analysis. Biol Trace Elem Res. 2016 Mar;170(1):43-54. doi: 10.1007/s12011-015-0463-8. Epub 2015 Aug 8.
Yao Y, Pei F, Kang P. Selenium, iodine, and the relation with Kashin-Beck disease. Nutrition. 2011 Nov-Dec;27(11-12):1095-100. doi: 10.1016/j.nut.2011.03.002.
Comments

Elimistön pH-tasapainoa on syytä tukea

26/11/2019

Comments

 
Picture
Mikä on pH-tasapaino?
pH-tasapaino kuuluu ihmiselimistön keskeisiin säätelyjärjestelmiin. Kehossamme joka hetki tapahtuvien lukemattomien biokemiallisten reaktioiden seurauksena syntyy happamia aineenvaihduntatuotteita. Myös ruoka-aineet tuottavat elimistössä palaessaan joko happamia, emäksisiä tai parhaimmillaan neutraaleja palamistuotteita, jotka poistuvat kehosta elintoimintojen ansiosta eri tavoin. Happamat palamistuotteet hidastavat elimistön aineenvaihduntaa, kun taas emäksiset nopeuttavat sitä. Prosessoidun, pitkälle jalostetun ruoan – esimerkiksi valmisruoan – palamisjätteet ovat happamia. Elimistön puskurijärjestelmien tehtävänä on turvata happojen poistuminen niin, että elimistön pH-arvo säilyy oikealla tasolla.
 
Miksi pH-tasapaino on tärkeä?
Elimistön liiallinen happamuus aiheuttaa monenlaisia oireita. Kipu ja jäykkyys lihaksissa, etenkin aamuisin, ovat tyypillisiä piilohappamuuden ensioireita. Muita oireita voivat olla väsymys, hiivatulehdukset, päänsärky, suolisto-ongelmat, immuunipuolustuksen heikkeneminen, ihon ja kynsien sekä hiusten huono kunto.
 
Pidempään jatkuessaan happoylimäärä aiheuttaa myös luuston heikkenemistä, sillä tasapainottaakseen happamuutta elimistö ottaa verenkiertoon tarvitsemiaan emäksisiä kivennäisaineita niiden varastopaikasta eli luustosta.
 
Kun pH-tasapainomme on kunnossa, toimii ruoansulatuksemme paremmin ja aineenvaihduntamme tehokkaammin.
 
Bikarbonaatit ovat tehokkaita pH-tasapainoa tukevia kivennäisaineiden muotoja
Bikarbonaatit tukevat luonnollista emäsvirtausta sekä poistavat sidekudokseen kertyneitä happoja, kun taas sitraattimuodot eivät sovellu tämän happokuormituksen poistamiseen. Sitraatit täytyy ensin muuntaa bikarbonaateiksi maksassa.
 
On tärkeää erottaa tavallinen, elintarviketeollisuuden käyttämä ruokasooda ja bikarbonaatit toisistaan. Ruokasooda sisältää pelkkää natriumbikarbonaattia eli saamme siitä reilun annoksen natriumia, jonka liiallinen käyttö rasittaa elimistöä.
 
Natriumbikarbonaatti ei yksin riitä elimistön pH-tasapainon ylläpitämiseen. Natriumia on oltava juuri oikeassa suhteessa muihin emäksisiin suoloihin nähden. Luonnon emäksisten suolojen seos, joka sisältää kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja sinkkiä tasoittaa elimistön pH-tasapainoa tehokkaasti.
 
Miten voit tukea pH-tasapainoasi?
Päivittäinen ravintomme sisältää paljon happamuutta lisääviä ruoka-aineita, kuten eläin- ja kasvivalkuaista sekä viljatuotteita ja toisaalta liian vähän emäksisyyttä lisääviä ruoka-aineita, esimerkiksi hedelmiä ja vihanneksia.
 
Liikunnan vähäisyyden lisäksi lihasten voimakas rasittaminen - urheilu ja kuntoilu - lisäävät happamuutta.
Mikäli kuntoilua harrastava huolehtii omasta pH-tasapainostaan, myös palautuminen liikunnan jälkeen on nopeampaa. Kannattaa siis syödä vähintään 5 annosta tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia päivässä, rajoittaa liiallista proteiinin saantia (liha, juustot) sekä välttää lisättyä sokeria.
 
​
Kirjoittanut: Jenni Mustonen, HCA Health Concept Oy
Comments

Monta syytä muistaa magnesium

25/11/2019

Comments

 
Picture
Magnesium on neljänneksi yleisin mineraali kehossamme, josta valtaosa sijaitsee luustossa. Vaikka olemme tottuneet ajattelemaan, että saamme magnesiumia riittävästi ravinnosta, on magnesiumin lievä vaje yllättävän yleistä. Tutkimustulokset vaihtelevat joistakin prosenteista moniin kymmeniin prosentteihin, ja erään yhdysvaltalaisen arvion mukaan peräti 50-90% väestöstä ei saisi riittävästi tätä elintärkeää ravintoainetta. Naisilla tiedetään magnesiumvajeen olevan miehiä yleisempää ja kehon magnesiumvarannot vähenevät iän myötä.
 
Magnesiumvajeen todentaminen voi olla haastavaa, sillä yleisin mittaustapa, veren seerumi, ei heijasta solunsisäistä magnesiumtasoa, joka todellisuudessa on usein matalampi kuin seerumiarvot. Veren magnesiumpitoisuus laskee vasta kun solujen käytössä on aivan liian vähän magnesiumia.
 
Krooniset sairaudet, useat lääkkeet kuten happosalpaajat ja antibiootti, krooninen stressi, maaperän köyhtyminen sekä prosessoitu ruoka ja valkoisen sokerin runsas käyttö lisäävät magnesiumvajeen riskiä. Magnesiumin riittävä saanti on erittäin tärkeää monien kroonisten sairauksien ehkäisemiseksi. Tutkimusraportti vuodelta 2018 totesikin, että ”magnesiumvaje aiheuttaa valtavan määrän terveydenhuoltokuluja sekä inhimillistä kärsimystä ja siihen pitäisi siksi suhtautua globaalina terveyskriisinä.”[i]
 
Onneksi magnesiumin riittävä saanti (saantisuositus Suomessa on 280 mg/vrk naisille ja 350 mg/vrk miehille) on helppo varmistaa lisäämällä ruokavalioon magnesiumrikkaita ruokia sekä käyttämällä tarvittaessa magnesiumlisää.
 
Mihin kehomme tarvitsee magnesiumia?
Magnesium on kaliumin, natriumin ja kalsiumin ohella elektrolyytti, joka varmistaa, että keho toimii optimaalisesti. On hämmästyttävää, kuinka moneen kehomme toimintoon tarvitaan magnesiumia.
 
1. ENERGIANTUOTANTO
Mitokondriot, kehomme pienen pienet energiantuotantolaitokset sisältävät kolmanneksen kehomme magnesiumista. Jos mitokondrioilla ei ole tarpeeksi magnesiumia käytettävänään, voi tästä seurata väsymystä ja lihasheikkoutta.
 
2. LIHASTEN TOIMINTA
Magnesium auttaa lihaksia supistumaan, rentoutumaan ja palautumaan. Magnesiumin puute voi aiheuttaa lihasjäykkyyttä, kramppeja ja suonenvetoja.
 
3. MIELIALA, UNI JA HERMOSTO
Magnesiumia tarvitaan rauhoittavana hermovälittäjäaineena tunnetun GABAn tehokkaaseen toimintaan. GABAn toiminta lievittää stressiä ja ahdistuneisuutta, edistää rentoutumista sekä parantaa unen laatua ja kestoa. Magnesium siis vaikuttaa GABAn kautta mielialaan ja tutkimuksissa on havaittu masennuksesta kärsivillä olevan normaalia alhaisempi magnesiumin taso. Tutkimuksissa magnesium myös helpotti unettomuudesta kärsivien nukahtamista ja paransi unen laatua.
 
4. AIVOTERVEYS
Magnesium auttaa säätelemään muistista vastaavia reseptoreita aivoissa. Magnesiumlisän on todettu auttavan aivosumuoireisiin sekä lisäävän neuroplastisuutta eli aivojen kykyä muokkautua ja säilyä vireänä.
 
5. TULEHDUS
Magnesiumin on tutkimuksissa osoitettu madaltavan CRP-arvoa, joka mittaa kehon tulehdusta.
 
6. HORMONITASAPAINO
Yhdessä B6-vitamiinin kanssa, magnesiumin on todettu helpottavan PMS-oireita. Se saattaa myös helpottaa vaihdevuosioireita ja kuumia aaltoja. Se myös auttaa maksaa hajottamaan ja poistamaan elimistöstä käytettyä estrogeenia.
 
7. LUUSTO
Magnesium auttaa kuljettamaan kalsiumia lihaksista luustoon. Magnesiumvaje voi aiheuttaa luutiheyden heikentymistä ja altistaa siten osteoporoosille.
 
8. SYDÄNTERVEYS
Yhdessä kalsiumin kanssa magnesium myös auttaa säätelemään verenpainetta ja auttaa vähentämään riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.
 
9. D-VITAMIINISYNTEESI
Entsyymit, jotka vaikuttavat auringonvalon muuntamiseen kehossa D-vitamiiniksi, tarvitsevat toimintaansa magnesiumia. Tämä selittää, miksi monilla, joilla on alhainen D-vitamiinin taso, on myös matalat magnesiumarvot.
 
10. VERENSOKERI
Tutkimuksissa on osoitettu
magnesiumin vaikuttavan suotuisasti veren triglyseriditasoihin, insuliiniherkkyyteen
ja alentuneeseen riskiin sairastua kakkostyypin diabetekseen.
 
Millaisia oireita magnesiumin puute voi aiheuttaa?
Koska magnesiumilla on niin laajasti eri tehtäviä kehossamme, on luonnollista, että vajeen aiheuttamat oireet ovat moninaisia ja näkyvät eri puolilla kehoa.
 
Kaikenlainen jäykkyys ja kiristys, kuten lihasjäykkyys ja krampit, ummetus, mielen kireys ja tunne vanteesta pään ympärillä saattavat kieliä magnesiumin vajeesta. Myös päänsärky, väsymys, alakulo, nukahtamisongelmat ja katkonainen uni voivat johtua magnesiumin puutteesta. Lisäksi oireisiin voi kuulua lihasheikkous, lihasten hidas palautuminen sekä rytmihäiriöt.
 
Magnesiumin lähteet
Onneksi aidossa ruoassa on runsaasti hyviä magnesiumin lähteitä. Mantelit ja cashewpähkinät, kurpitsansiemenet, kaurahiutaleet ja tummalehtiset kasvikset kuten pinaatti ja lehtikaali ovat hyviä lähteitä. Myös avokadossa, banaanissa ja pavuissa on runsaasti magnesiumia.
 
Monipuolisen, kasvispainotteisen ruoan lisäksi voi toisinaan olla syytä nauttia magnesiumia ravintolisänä. Tutkimukset osoittavat ravintoon sitoutunut magnesium on merkittävästi paremmin imeytyvää kuin ei-eloperäiset magnesiumin lähteet, kuten magnesiumoksidi.
 
Tiesitkö, että hivenainevalmisteita vertaillessa voi olla vaikeaa tietää, kuinka paljon valmisteessa on puhdasta hivenainetta, sillä pakkausmerkinnöistä tämä ei aina tule selvästi ilmi?
Esimerkiksi magnesiumsitraatissa magnesiumia on 16,2% prosenttia ja muu osa on magnesiumiin sitoutunutta sitraattia eli sitruunahappoa. Toisin sanoen tuote, jossa on 500mg magnesiumsitraattia, on 81mg puhdasta magnesiumia. Varmista, että pakkauksessa on aina ilmoitettu myös elementaarinen paino yhdisteen kokonaispainon lisäksi.
 

Kirjoittajat: Anu ja Onerva Pekkonen, Circlum Farmasia Oy


Lähteet:
 
Dr. Will Cole - A Functional Medicine Expert’s Guide To Magnesium: Foods, Supplements, Deficiency + More
 
Mark Hyman - Magnesium: Meet the Most Powerful Relaxation Mineral Available
 
Kaisa Jaakkola - Magnesium ja sen tarpeen testaaminen
 
Tohtori Tolonen - Magnesim - monipuolinen kivennäisaine
 
JJ Dinicolantonio et al (2018), Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis, Open heart.
 
[i] 1: JJ Dinicolantonio et al (2018), Subclinical
magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public
health crisis, Open heart.
Comments

Yliopistot järjestävät Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot -seminaarin 14.1.2020 Helsingin yliopistossa

22/11/2019

Comments

 
Picture

Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot herättävät voimakkaita reaktioita mediakeskustelussa. Helsingin, Tampereen ja Turun yliopiston sekä Yhdistävä Lääketiede ry:n järjestämässä seminaarissa esitellään alan suomalaista täydentävien hoitojen tutkimusta, näiden kiisteltyjen hoitomuotojen roolia ja merkitystä ihmisten arjessa ja täydentävien hoitojen sääntelyä Pohjoismaissa. Kuulemme myös sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmista täydentävien hoitojen sääntelyksi ja saamme tietoa eri vaikuttajaryhmien näkemyksistä.

Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot -seminaarin kohderyhmänä ovat Sote-henkilöstö, tutkijat, luontaisterapeutit ja muut luontaisalojen toimijat, vaikuttajaryhmät ja kaikki täydentävien hoitojen tutkimuksesta sekä niiden roolista ja sääntelystä terveydenhoidossa kiinnostuneet.  

Aika: Tiistai 14.1. 2020 klo 14.00 – 18.30
Järjestäjät:  Helsingin, Tampereen* ja Turun* yliopistot sekä Yhdistävä Lääketiede ry**
Paikka: Huom. muutos: Helsingin yliopisto, Biomedicum, Sali 1, Haartmaninkatu 8, (300 paikkaa). ​

Ilmoittautuminen TÄSTÄ 6.1.2020 mennessä. Seminaari on maksuton. 

Tiedustelut: Pia Vuolanto  pia.vuolanto@tuni.fi  ja Anneli Milén  anneli.milen@tuni.fi  


O H J E L M A
 
Puheenjohtaja: Anneli Milén
 
14.00 Avaus. Ministeri Krista Kiuru (kutsuttu)   

14.15 Täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen tutkimus Suomessa (4x15 min)
  • Laura Kemppainen: Käyttö ja käytön syyt
  • Pia Vuolanto: Tutkimus ja sen tulevaisuus Suomessa
  • Suvi Salmenniemi: Vaihtoehtoiset terapiat ja poliittinen osallistuminen
  • Pauliina Aarva: Tutkimus terveyspoliittisessa päätöksenteossa
  • Kysymyksiä.  
 
15.35 Tauko (tarjoilua kahviossa, omakustanteinen)
 
16.00 Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot terveyspolitiikassa
  • Kjell Asplund: Kokemuksia Ruotsin hallituksen teettämästä selvityksestä ja tietoa Pohjoismaiden lainsäädännöstä (esitys englanniksi, aineisto suomeksi)
  • Kysymyksiä.
 
16.45 Jaska Siikavirta: Sääntelymahdollisuudet Suomessa – sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmia                     
17.00 Osapuolten näkemyksiä (4 x 10min)
  • Sisko Pyykkönen, Kansalaisaloite ”Täydentävät hoidot kaikille”
  • Kati Myllymäki, Suomen Lääkäriliitto  
  • Antti Pietiäinen, Luontaishoitoalojen Foorumi ry                   
  • Yvonne Holm, Perinnehoitojen neuvottelukunta
  • Kysymyksiä.
 
18.10 Maailman terveysjärjestön strategia Perinne- ja täydentävät hoidot 2014-2023
  • Pekka Puska: Suomi tarvitse perinnehoitoja koskevan strategian.
 
18.25 Seminaarin päätös
  • Anneli Milén: Miten tästä eteenpäin?

18.30 Tilaisuus päättyy
 
Alustajat:
Aarva Pauliina, YTT, dosentti, Tampereen yliopisto
Asplund Kjell, emeritusprofessori, Ruotsin hallituksen nimeämä selvityshenkilö
Holm Yvonne, yliopistonlehtori, dosentti, Helsingin yliopisto
Kemppainen Laura, tutkija, Helsingin yliopisto
Milén Anneli, emeritaprofessori Tampereen yliopisto, dosentti Helsingin yliopisto
Pietiäinen Antti, puheenjohtaja, Luontaishoitoalojen Foorumi ry
Myllymäki Kati, toiminnanjohtaja, Suomen Lääkäriliitto ry
Puska Pekka, professori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Pyykkönen Sisko, eläkeläinen, Kansalaisaloite ”Täydentävät hoidot kaikille”
Salmenniemi Suvi, professori, Turun yliopisto
Siikavirta Jaska, johtaja, Sosiaali- ja terveysministeriö
Vuolanto Pia, YTT, dosentti, Tampereen yliopisto

*Terveys, tieto ja asiantuntijuus –hanke tarkastelee vaihtoehtohoitoihin kiinnittyvää koululääketieteen
kritiikkiä kansalaisten ja terveydenhoitoalan ammattilaisten keskuudessa. Tarkastelun kohteena ovat kritiikin taustalla olevat käsitykset sairaudesta, terveydestä, tiedosta ja asiantuntijuudesta sekä näiden käsitysten historiallinen jatkumo 1900-luvun alusta nykypäivään. Hankkeessa selvitetään sosiaalisia ja kulttuurisia syitä täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen käyttöön nyky-yhteiskunnassa, jota leimaavat muuttuvat terveys- ja sairauskäsitykset, koululääketieteen auktoriteetin kyseenalaistaminen, terveyden yksilöllistyminen ja kaupallistuminen sekä valinnanvapauden korostu-minen. Hanke toteutetaan vuosina 2018-2020 Turun ja Tampereen yliopistoissa. Sitä rahoittaa Emil Aaltosen säätiö.
 
** Yhdistävä Lääketiede ry edistää lääketiedettä ja terveydenhuoltoa, joissa ihmisen hoidossa ja terveydenedistämisessä sovelletaan monimuotoisia lähestymistapoja. Täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen ja vakiintuneen terveydenhuollon yhteistyötä kannustetaan aina kun se on asiakkaille todennetusti hyödyksi. Yhdistyksen jäsenet ovat lääkäreitä, sairaanhoitajia ja muita terveydenhuollon ammattihenkilöitä sekä tutkijoita.

Comments

Terveyskaupat haluavat selvittää lääketieteen opiskelijoiden elintarvikelainsäädännön osaamista

20/11/2019

Comments

 
Picture
Media on ryhtynyt käyttämään ravintolisiä koskevissa jutuissaan asiantuntijoina lääketieteen opiskelijoita. Tuorein esimerkki on Ylen 16.11. tekemä juttu, jossa käsitellään muun muassa vaihtoehtohoitojen lainsäädännön tilannetta ja sivutaan samalla ravintolisiä.
 
Vaihtoehtohoitojen sääntelyn puuttumista pohtivassa jutussa asiantuntijana käytetty lääketieteen opiskelija kertoo, että ”Olisi hyvä, jos luontaistuotteiden ja ravintolisien kauppaa voitaisiin säädellä”. Jutun lukijalle saattaa jäädä virheellinen mielikuva siitä, että ravintolisien ja ns. luontaistuotteiden kaupanpitoa ei nykyisellään säädellä. Jutussa ollut kommentti on aiheuttanut hämmennystä ravintolisävalmistajien ja terveyskaupan piirissä, sillä ravintolisien kauppaa ohjaa yli 40 säädöstä ja ravintolisien lainsäädäntö on harmonisoitu yhtenäiseksi koko EU:n alueella.
 
Sosiaali- ja terveysministeriössä aloitettuun vaihtoehtohoitoja koskevan lain säätämiseen sekoitetaan toistuvasti ravintolisät, joiden valmistusta, maahantuontia, kauppaa ja markkinointia ohjaavat jo nykyisellään kymmenet eri säädökset ja jotka kuuluvat maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalaan. Ravintolisien valvonnasta vastaa pääasiassa Ruokavirasto ja kunnalliset elintarvikeviranomaiset.
 
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pyysi Yleä tarkistamaan jutussa olleen kommentin mahdollisesti aiheuttaman väärän mielikuvan. Yle korjasi kommenttia muutamalla sen muotoon, että ”Olisi hyvä, jos luontaistuotteiden ja ravintolisien kauppaa ja valmistusta voitaisiin säädellä nykyistä tarkemmin.”
 
Elintarvike- ja ravintolisäalan juridiikan ja valvonnan hahmottaminen vaatii hyvää toimialan kansallisen ja Euroopan alueen tuntemusta. Kymmenien ja osin päällekkäisten elintarvikesäädösten hallitseminen vaatii jatkuvaa opiskelua ja toimialan kehityksen seuraamista. Paras tapa juridiikan kokonaisuuden hallintaan on aktiivinen yhteydenpito alan toimijoihin, valvontaviranomaisiin ja lainsäätäjiin.
 
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto arvostaa sitä, että lääketieteen opiskelijat ovat kiinnostuneet elintarvikkeista, ravintolisistä ja niihin liittyvästä juridiikasta. Elintarvikelainsäädännön hallinta vaatii kuitenkin opiskelua ja hyvää toimialan tuntemusta.
 
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto haluaa selvittää lääketieteen opiskelijoiden elintarvikelainsäädännön opiskelun tämän hetken tilanteen ja on lähettänyt kaikille Suomen lääkärikoulutusta järjestäville yliopistoille kysymyksen siitä, sisältyykö heidän lääketieteen lisensiaatin tutkinnon opintoihin elintarvikelainsäädännön opintoja. Kysely on lähetetty Helsingin yliopistolle, Itä-Suomen yliopistolle, Oulun yliopistolle, Tampereen yliopistolle ja Turun yliopistolle.
 
Jos lääketieteen lisensiaatin tutkinnon opintoihin ei nykyisellään sisälly elintarvikelainsäädännön opintoja, niin asia saattaa olla hyvä huomioida lääkärikoulutuksen sisältöjä kehitettäessä.
 
 
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto

Lue myös: Lääketieteen opiskelijat ravintolisäasiantuntijoina
Comments

Äänestä vuoden 2020 terveystuote - Voita finalistituotepalkintoja

18/11/2019

Comments

 
Picture
VUODEN 2020 TERVEYSTUOTE VALITAAN YLEISÖÄÄNESTYKSELLÄ

Parhaan terveystuotteen pääsevät valitsemaan kuluttajat! Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton hallituksesta koostunut raati on valinnut yleisöäänestykseen 11 finalistia, joiden joukosta vuoden 2020 terveystuotteen tittelin voittaa eniten ääniä saanut. Voittaja julkistetaan tammikuussa 2020.

Äänestykseen osallistuvien kesken arvotaan tuotepalkintoja
Vuoden 2020 terveystuotteen yleisöäänestys järjestetään netissä osoitteessa www.vuodenterveystuotteet.fi. Sivustolla voi antaa äänensä suosikilleen. Äänestäneiden kesken arvotaan finalistien tuotepalkintoa. Tuotepalkinnon arvo on yli 300 euroa. Äänestysaikaa on 16.12.2019 saakka. 

Käy tutustumassa finalistituotteisiin ja äänestä omaa suosikkiasi. Osallistut samalla upeiden tuotepalkintojen arvontaan.

Finalistituotteista saat lisätietoja myös terveyskaupasta. Finalistien joukossa on alan klassikoita ja huippu-uutuuksia.

www.vuodenterveystuotteet.fi

Comments

Yle levittää virheellistä tietoa ravintolisien sääntelystä

16/11/2019

Comments

 
Picture
Yle (16.11.) käsitteli ravintolisiä ja ns. luontaistuotteita ”Vaihtoehtohoidot kiehtovat ja kemikaalikammo saa tekemään hammastahnat itse” -otsikoidussa jutussaan.
 
Jutussa haastateltu Vastalääke ry:n Tatu Han kertoo, että ”Olisi hyvä, jos luontaistuotteiden ja ravintolisien kauppaa voitaisiin säädellä”.
 
Ylen uutisen lukijalle saattaa jäädä jutusta ja yllämainitusta sitaatista virheellinen kuva siitä, etteikö ravintolisiä ja ns. luontaistuotteita nykyisellään säädellä lainsäädännössä.

Ravintolisiä ja ns. luontaistuotteita säännellään useiden eri säädösten avulla ja niiden valvonta kuuluu useiden nimettyjen viranomaistahojen hallinnonalaan. Ravintolisien kuten muidenkin elintarvikkeiden valmistusta, maahantuontia, vähittäiskauppaa ja markkinointia valvovat pääasiassa Ruokavirasto ja kunnalliset terveystarkastajat. Lääkelainalaisia ns. luontaistuotteita (mm. kasvirohdosvalmisteet) lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Ravintolisien maahantuontia valvoo Tulli.
 
Ravintolisien lainsäädäntö on harmonisoitu yhtenäiseksi koko EU:n alueella. 

Ravintolisiä koskevaa lainsäädäntöä ja viranomaisohjeita on listattu tämän viestin alla (Lähde: Ruokaviraston Ravintolisäopas). Ruokavirasto (ent. Evira) on tehnyt kattavan oppaan ravintolisiin liittyvästä sääntelystä ja valvonnasta. Ravintolisäopas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille on ladattavissa Ruokaviraston sivuilta TÄSTÄ.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on pyytänyt Yleltä, että jutun väite tarkistetaan ja oikaistaan.


Mika Rönkkö
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto

Huom! Yle päivitti juttua 16.11.2019 klo 18.12: Tatu Hanin kommenttia on täsmennetty muotoon: "Olisi hyvä, jos luontaistuotteiden ja ravintolisien kauppaa ja valmistusta voitaisiin säädellä nykyistä tarkemmin", Tatu Han sanoo.

Picture
Picture
Picture
Picture
Comments

Terveyskauppojen kanta sähköautojen latauspisteitä koskevaan lakiesitykseen

8/11/2019

Comments

 
Picture
Hallitus haluaa velvoittaa lisäämään sähköautojen latauspisteitä Suomessa ja esittää yhteisön muita maita tiukempia vaatimuksia latauspisteiden rakentamiselle. Lakiesityksen mukaan vuoteen 2025 mennessä kaikkiin muussa kuin asuinkäytössä oleviin rakennuksiin, joissa on yli 20 pysäköintipaikkaa, täytyisi asentaa sähköautojen latauspiste vähintään 10 prosenttiin pysäköintipaikoista.

Lausunnolla oleva lakiesitys on saanut laajasti kritiikkiä ja muun muassa Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi kritisoi esitystä blogissaan. Kiviniemen mielestä latauspisteiden rakentamisvelvoite on ylimitoitettu, ja siihen suunnatut rahat olisivat pois merkittävimmistä ilmastotoimista.

Myös Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton hallitus on päättänyt lausunnollaan vastustaa esitettyjä direktiiviäkin tiukempia velvoitteita. Terveyskauppojen lausunnossa todetaan, että "Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pitää hallituksen esitystä liian kalliina velvoitteena yrityksille ja katsoo, että ehdotuksen vaikutusten arviointi on osin epäonnistunut. Latauspisteiden rakentaminen tulee perustua kaupan näkökulmasta vetovoimatekijöihin ja markkinaehtoisuuteen, eikä kohtuuttoman tiukkaan vaatimukseen latauspisteiden rakentamiseksi. Näin lautauspisteet löytävät paikkansa kuluttajien toiveiden perusteella ja tulevat tehokkaampaan hyötykäyttöön. Esimerkiksi erikoiskaupalle on tärkeä tuottaa asiakkailleen palveluita, joilla se parantaa kilpailukykyään. Näin on tapahtunut jo nyt, kun latauspisteitä rakentuu sinne, missä niillä on luontainen kysyntä ja infran rakentaminen tukee yrityksien oman toiminnan kehittämistä."

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ei näe perusteita sille, että Suomeen säädetään muita yhteisön maita tiukempi sääntely. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto kannattaa pidättäytymistä direktiivin perustasolla, joka on olemassa oleville ei-asuinkiinteistöille, joissa on yli 20 parkkipaikkaa, yksi latauspiste
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pitää kannatettavana, että hallitus ja elinkeinoelämä pyrkivät edistämään hiilineutraalisuutta ja sähköautoilua. Tavoitteet tulee kuitenkin saavuttaa keinoilla, jotka eivät aiheuta kohtuuttomia kustannuksia yrityksille.
​

Mika Rönkkö
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Comments

Kirjailija Antti Tuuri täydentävien hoitojen mediasensuurista: ”Yhteiskuntaamme tulisi kuulua vapaa keskustelu”

3/11/2019

Comments

 
Picture
Kirjailija Antti Tuuri kertoi syyskuussa MTV:n haastattelussa, että hänen kolumniansa täydentävistä hoidoista ei ole suostuttu julkaisemaan eräissä lehdissä. Tuuri mainitsi haastattelun yhteydessä näiden olleen Helsingin Sanomat, ET-lehti ja Suomen Kuvalehti. Antti Tuuri kertoo tuoreessa TerveysHymylle (11/2019) antamassaan haastattelussa lisää kokemastaan täydentävien hoitojen mediasensuurista.
 
Antti Tuuri kertoo toimittaja Reijo Ikävalkolle TerveysHymyn haastattelussa, että ”Minua ärsyttävää, kun meillä puhutaan halveksuttavaan sävyyn uskomushoidoista ja puoskarilaeista, kun muualla maailmassa, esimerkiksi Keksi-Euroopassa, monenlainen täydentävä hoito on ihan normaalia. Se perustuu jopa maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksiin.”
 
Tuuri on pettynyt valtamedioiden suhtautumiseen täydentäviin hoitoihin ja ihmettelee ahdasmielistä suhtautumista. Tuuri kyllä arvostaa koululääketiedettä ja pitää esimerkiksi kirurgiaa hyvin kehittyneenä. Koululääketieteen jyrkkä suhtautuminen täydentäviin hoitoihin kuitenkin häiritsee Tuuria.
 
Tuuri toteaa, että ”Virallisen lääketieteen ylimielinen kanta on se, ettei ole mitään muuta kuin he, ja he ovat aina oikeassa. Se on minusta nykymaailman aikaan pikkuisen väärä asenne. Lääketehtaiden valta on niin valtava.”
 
Täydentävien hoitojen mediasensuurikritiikkiä haastattelussa saavat toistamiseen ET-lehti, Suomen Kuvalehti ja Helsingin Sanomat. Tuuri toteaa, että hän lopetti ET-lehteen kolumnien kirjoittamisen, kun täydentävien hoitojen kohdalla sananvapautta rajoitettiin vedoten siihen, että aihe on liian kuuma. 

Picture
Kun Tuuri tämän jälkeen tarjosi kolumniaan Suomen Kuvalehdelle, niin lehden päätoimittaja totesi Tuurille, että ”Pohjanmaalla on nähty tarpeeksi poppamiehiä” ja kieltäytyi julkaisemasta kolumnia.
 
Tuuri päätti tarjota kolumniaan lopuksi myös Helsingin Sanomille. Helsingin Sanomat eivät vastanneet Antti Tuurille. Antti Tuuri toteaa sarkastisesti, että ”Siellä (Helsingin Sanomissa) näyttää oleva sellainen linja, että saa julkaista, jos vain Kiinan Kansantasavalta maksaa 20 000 euroa” ja viittaa Kiinan valtion Helsingin Sanomilta ostamaan etusivun propagandailmoitukseen.
 
TerveysHymyn haastattelussa mainitaan myös, että Helsingin Sanomat sai äskettäin Bonnierin suuren journalistipalkinnon sananvapauden puolustamisesta. 

Picture
TerveysHymyn haastattelun lopuksi Tuuria pyydetään lähettämään terveisiä täydentävien hoitojen vastustajille. Tuuri vastaa, että ”Ei muuta sen kummempaa kuin että kyllä meikäläiseen yhteiskuntaan pitäisi vapaan keskustelun kuulua. Onneksi päätoimittajat tulevat ja menevät, ja lehdet kierrätetään taas puhtaaksi paperiksi, mutta hyvät kirjat pysyvät.”
 
Antti Tuurin kokema tilanne tekee mietteliääksi. Tuoreessa muistissani on syyskuun lopulla Suomen Terveystuotekauppiaiden Liittoon tullut yhteydenotto, jossa erään lehden toimittaja kertoi mediatalossaan kohtaamastaan tilanteessa, jossa myös hän oli omassa lehtijutussaan aikonut käsitellä täydentäviä hoitoja. Lehden päätoimittaja oli kuitenkin pyytänyt poistamaan jutusta melko myönteisesti täydentäviä hoitoja käsittelevän kohdan. Myöhemmin toimittaja ilmoitti, että haluaa vetäytyä koko asiasta, eikä halua jatkaa aiheen käsittelyä.
 
Antti Tuurin ja tuntemattoman toimittajan kokemus jättävät epäilyksen siitä, että Suomessa sananvapaus ei kaikilta osin taida edelleenkään toteutua ja täydentävät hoidot ovat joiltakin osin tabu, joista ei saa yhteiskunnassamme avoimesti keskustella.
 

Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto

​
Kuvat: TerveysHymy 11/2019
Comments
<<Previous

    Mika Rönkkö

    Toiminnanjohtaja
    Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry.

    Blogitekstit Mika Rönkkö ja vieraskynällä muitakin kirjoittajia.

    Archives

    April 2023
    March 2023
    February 2023
    January 2023
    October 2022
    September 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    June 2021
    April 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    January 2018
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    June 2015
    May 2015

    Categories

    All

    RSS Feed

Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry
Eteläranta 10
​00130 Helsinki
Noin 160 jäsenmyymälää palvelee kuluttajia 
ympäri Suomen
Koulutetut ammattilaiset auttavat terveysasioissa henkilökohtaisesti
Jäsenmyymälöiden verkkokaupat palvelevat kellon ympäri
Jo vuodesta 1967 edistämässä terveellisiä elämäntapoja