TERVEYSKAUPAT
  • Etusivu
  • Tietoa liitosta
    • Jäseneksi liittyminen
    • Työnvälitys
    • Yhteystiedot
  • Jäsenmyymälät
  • Koulutus
  • Blogi ja media

Uskomushoito-termi on epäasiallinen ja loukkaava

21/12/2018

Comments

 
Picture
Täydentävien hoitojen järjestöt ovat tehneet yhteisen kannanoton, jossa todetaan, että uskomushoito-termi on epäasiallinen ja loukkaava. Järjestöt vaativat, että yhteiskuntavaikuttamista harjoittavien tahojen, poliitikkojen ja viranomaisten on käytettävä asiallista termiä näistä hoidoista ja ammatinharjoittajista: yleisterminä täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot, lyhyemmässä muodossa täydentävät hoidot tai CAM- hoidot.  Hoidosta pitää käyttää sen omaa täsmällistä nimeä ja kyseisen hoidon tekijästä ammattinimikettä.  

Suomessa on lisääntynyt joidenkin tahojen käyttämänä termi ”uskomushoito”. Sana ei vastaa tieteessä eikä muissa maissa vakiintunutta kansainvälistä termiä täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot (CAM). Uskomushoito- termi on epäasiallinen. Se loukkaa täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen järjestöjen jäseniä ja alan yrittäjiä ja vähättelee noin kahden miljoonan hoitoja käyttävän kansalaisen valinnanvapautta ja omaa harkintakykyä.

Epämääräisenä ja harhaanjohtavana termin käyttäminen aiheuttaa haittaa 6 000 - 8 000 ammatinharjoittajalle. Toisen elinkeinonharjoittajan liiketoiminnan haittaaminen tai vaikeuttaminen ei ole hyväksyttävää. Näin ollen uskomushoito-termin käyttö on todennäköisesti lainvastaista. Suomen Yrittäjien ja työoikeuden professori Seppo Koskisen lausuntojen mukaan uskomushoito-termin käyttäjä voi syyllistyä sopimattomaan menettelyyn elinkeinotoiminnassa ja mahdollisesti kunnianloukkaukseen.

Termin epämääräisyys johtaa siihen, että ihmisen on vaikea erottaa, millaisia hoitoja uskomushoito-termin käyttäjä tarkoittaa. Osa täydentävistä hoidoista, ravintolisistä ja kasvirohdosvalmisteista on virallisesti hyväksyttyjä Käypä hoito-suosituksissa ja osa Valviran hyväksymiä. Ravintolisiä, kuten vitamiinivalmisteita on joidenkin tutkimusten mukaan käyttänyt jopa 70 prosenttia suomalaisista. Ravintolisien käytöstä, kuten D-vitamiini, foolihappo ja rauta, on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen käyttösuositukset.

CAM-foorumiin* osallistuvat järjestöt vaativat, että yhteiskuntavaikuttamista harjoittavien tahojen, poliitikkojen ja viranomaisten on käytettävä asiallista termiä näistä hoidoista ja ammatinharjoittajista: yleisterminä täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot, lyhyemmässä muodossa täydentävät hoidot tai CAM- hoidot.  Hoidosta pitää käyttää sen omaa täsmällistä nimeä ja kyseisen hoidon tekijästä ammattinimikettä.  

CAM-foorumin toimintaan osallistuvat järjestöt toivovat rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua täydentävien hoitojen asemasta ja hyödyistä.
 
 
Helsingissä 21.12.2018 CAM-foorumin toimintaan osallistuvat järjestöt
 
 
*CAM-foorumi toimii täydentävien hoitojen järjestöjen yhteistoimintaryhmittymänä ja foorumin toimintaan osallistuu yli 40 järjestöjen ja koulutustahojen edustajaa.

Lisätietoa Suomen täydentävien hoitojen tilanteesta on saatavilla Suomen Terveysjärjestön julkaisemasta CAM-oppaasta  www.terveysjarjesto.fi


CAM-foorumin toimintaan osallistuvien järjestöjen kannanotto kokonaisuudessaan TÄSTÄ.
  
 
Lisätietoja CAM-foorumin järjestöiltä:
 
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja, p. 0500 430 818, mika.ronkko@terveystuotekauppa.fi
 
Suomen Terveysjärjestö STJ ry
Merja Lindström, puheenjohtaja, p. 044 355 8540, stj@stjry.fi
 
Shiatsu Finland ry
Johanna Häkkinen, puheenjohtaja, p. 040 7565 789, johanna@jhvivere.fi
 
Klassisen Akupunktion yhdistys ry
Pauliina Reunanen, puheenjohtaja, p. 040 534 9259, acureunanen@gmail.com
 
Akupunktioammattilaiset ry
Ilkka Westman, puheenjohtaja, p. 040 761 8290, westman.ilkka@gmail.com
 
Suomen Vyöhyketerapia ja refleksologia Opisto, Medika Nova OY
Anna-Kaarina Lind, toimitusjohtaja, www.medikanova.fi
 
Suomen Refleksologit Ry
Laura Merivirta, puheenjohtaja, p. 050 582 6185, laura.merivirta@netti.fi
Tarja Heikkinen, varapuheenjohtaja, p. 050 569 0569, tarjaheikkinen7@gmail.com
 
Koulutettujen Luontaishoitajien yhdistys CAM ry
Tarja Heikkinen, toiminnanjohtaja, p. 050 339 1066, tarja.heikkinen@camry.fi
 
Keho- ja Tunnevyöhyketerapeutit ry
Minna Hasselman, puheenjohtaja, tunnevyohyketerapeutit@gmail.com
 
Pohjoismainen Homeopaattiyhdistys ry
Marja-Terttu Pakkanen, puheenjohtaja, p. 0400 321 808, marjaterttupakkanen@gmail.com
 
Suomen Fytoterapia ry - Finlands fytoterapi rf
Raija-Liisa Äystö, puheenjohtaja, info@fytoterapia.fi
 
Suomen Homeopaatit ry
Katja Rikala, puheenjohtaja, p. 050 376 1449, katja.rikala@gmail.com
 
Suomen perinteisen kiinalaisen lääketieteen yhdistys ry (Finnacu)
Mikael Ikivesi, puheenjohtaja, p. 050 594 9025, pj@finnacu.fi
 
Luonnonlääketieteen Keskusliitto ry (LKL)
Merja Riska, puheenjohtaja, p. 040 962 0652, merjariska@hotmail.com    
 
Suomen Ayurvedayhdistys ry
Ossi Viljakainen, hallituksen jäsen, p. 045 125 5674, ossi.viljakainen@ayurveda.fi
 
Kairon Instituutti
Antti Pietiäinen, rehtori, antti.pietiainen@kairon.fi
Comments

CAM-foorumi: Täydentävien hoitojen järjestöjä ei saa syrjiä lainvalmistelussa

20/12/2018

Comments

 
Picture
Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti lokakuussa aloittavansa täydentäviä ja vaihtoehtohoitoja (CAM, Complementary and Alternative Medicine) koskevan lainsäädännön valmistelun. Ministeriöstä luvattiin, että CAM-järjestöt pääsevät mukaan lainvalmisteluprosessiin ja kertomaan näkemyksensä heitä koskevassa asiassa. Valmistelutyön kerrottiin käynnistyvän ministeriössä alkuvuodesta 2019. Yllättäen ryhmä kansanedustajia laittoi marraskuussa eduskunnassa liikkeelle oman lakialoitteensa (LA 54/2018 vp) CAM-hoitojen rajoittamiseksi ja vaati lakialoitteelleen pikaista käsittelyä. Täydentäviä hoitoja edustavissa järjestöissä pelätään, että järjestöjä syrjitään lainvalmistelussa.
 
CAM-hoitojen rajoittamiseksi kansanedustaja Sari Raassina (kok) esitteli lakialoitteen (LA 54/2018 vp) eduskunnan täysistunnossa 15.11.2018. Esittelypuheenvuorossa Raassina käytti CAM hoidoista epäasialliseksi ja loukkaavaksi koettua uskomushoidot-termiä ja totesi lopuksi: ”Toivon lakialoitteelle pikaista käsittelyä. Pykälät ovat valmiina.” Asiasta ei käyty eduskunnassa lainkaan keskustelua ja lakialoite siirrettiin käsiteltäväksi sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.
 
Kaksi samanaikaista lakihanketta hämmentää CAM-järjestöjä
Täydentävien hoitojen järjestöissä hämmästellään, miksi eduskunnassa ryhdyttiin ajamaan hoitoja rajaavaa lakialoitetta samanaikaisesti, kun ministeriö ilmoittaa ryhtyvänsä vasta valmistelemaan seuraavalle hallitukselle täydentäviä ja vaihtoehtohoitoja (CAM) koskevaa lainsäädäntöä. Täydentävien hoitojen järjestöissä on herännyt epäilys siitä, että lakialoitteen (LA 54/2018 vp) myötä täydentävien hoitojen yrittäjien edustajat eivät pääse mukaan laajan ja perusteellisen lainsäädännön valmisteluun.  Sosiaali- ja terveysministeriö totesi tiedotteessaan, (17.10.) että ”Vaihtoehtohoitoja koskevan sääntelyn kehittäminen vaatii laajaa asiantuntemusta, aikaa ja yhteistyötä eri toimijoiden kanssa.”
 
Kansanedustaja Raassinan ja 30 muun kansanedustajan allekirjoittama lakialoite on täsmälleen sama, jonka ministeri Paula Risikko (Kok) jätti vuonna 2009 esittelemättä hallitukselle. Silloisessa STM:n lakia valmistelevassa työryhmässä oli vain kaksi (aluksi vain yksi) CAM-alan edustajaa, eikä heidän esittämiään tutkimustuloksia ja muita selvityksiä huomioitu eikä kirjattu pöytäkirjoihin eikä raporttiin. Tuolloin ehdotus laiksi oli huonosti valmisteltu, eikä lakiluonnoksessa esitetyille rajoittaville säädöksille ollut perusteita. Nämä puutteet tuotiin esiin työryhmän CAM-edustajien jättämässä eriävässä mielipiteessä.  Niinpä ministeri Risikko täysin perustellusti ei tuolloin vienyt esitystä eteenpäin.
 
Rajoituksilla ja kielloilla olisi laajat vaikutukset
Noin kaksi miljoonaa suomalaista on käyttänyt täydentäviä hoitoja. Ravintolisiä on joidenkin tutkimusten mukaan käyttänyt jopa 70 prosenttia suomalaisista. Suomessa toimii arviolta 6000 – 8000 asianmukaisesti koulutettua täydentävien hoitojen toimijaa ja heitä edustaa noin 30 ammattijärjestöä ja kouluttajatahoa.
 
CAM-järjestöissä pelätään, että Raassinan ryhmän pikalain hyväksymisen jälkeen sosiaali- ja terveysministeriön toteaa täydentäviä ja vaihtoehtohoitoja (CAM) koskevan lainsäädännön valmistelun olevan turha. Jos näin tapahtuu, niin 10 vuotta sitten hyllytetty lakiluonnos olisi nyt saatu voimaan epädemokraattisella silmänkääntötempulla.
 
Uskomushoito-termi epäasiallinen ja loukkaava
Lisäksi täydentävien hoitojen järjestöt eivät hyväksy uskomushoito-sanan kaltaisten pilkkanimien käyttämistä eduskunnassa kuvaamaan täydentäviä hoitoja. Uskomushoito -termiä pidetään täydentävien hoitojen järjestöjen ja yrittäjien piirissä epäasiallisena ja loukkaavana. Harhaanjohtavan termin käyttäminen aiheuttaa haittaa tutkittujen täydentävien hoitomuotojen ammatinharjoittajille ja vähättelee hoitoja käyttävien kansalaisten omaa arviointikykyä. Lisäksi on syytä muistaa, että toisen elinkeinonharjoittajan liiketoiminnan haittaaminen tai vaikeuttaminen ei ole hyväksyttävää, joten uskomushoito -termin käyttö saattaa tässä yhteydessä olla jopa lainvastaista.
 
Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoitomuodot huomioitava WHO:n suositusten mukaisesti
Suomessa toimivilla täydentävien hoitojen järjestöillä on ollut jo pitkään tavoitteena, että Maailman Terveysjärjestön (WHO) suositusten mukaisesti myös Suomessa CAM-hoidot tunnustettaisiin ja huomioitaisiin kansalaisten terveydenhoidossa. Ruotsi on päättänyt luopua kauan voimassa olleesta, CAM-hoitoja rajoittavasta terveyslaistaan ja ryhtynyt rakentamaan siltaa virallisen lääketieteen ja CAM-hoitojen välillä. Tämä on katsottu parhaaksi myös potilasturvallisuuden edistämisen kannalta. Hallituksen päätöksellä 2017 (Dir.2017:43) siellä aloitettiin sosiaaliministeriön työryhmässä selvitystyö CAM-hoitoja koskevista tutkimuksista, CAM-hoitojen arviointimenetelmistä ja mm. järjestelyistä, joilla varmistetaan, että potilaat saavat CAM-hoidoista asiallista tietoa ja voivat valita itselleen sopivan hoidon. Työryhmä selvittää myös CAM-hoitajien oikeuden hoitaa joitakin vakava psyykkisiä sairauksia ja häiriöitä. Selvitystyön ohjenuorana on potilaan oikeus valita itselleen sopiva hoitomuoto ja sen oikeuden kunnioittaminen. Selvitys valmistuu maaliskuussa 2019.
 
Ministeriön terapeuttilaki-hanke saa kannatusta
CAM-foorumin toimintaan osallistuvat järjestöt ovat lähettäneet Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle kirjelmän, jossa esitetään Raassinan lakialoite LA 54/2018 jätetään huomiomatta ja ministeriön annetaan rauhassa aloittaa täydentäviä ja vaihtoehtohoitoja (CAM) koskevan lainsäädännön valmistelu. 


Mikä on CAM-foorumi?
CAM-foorumi toimii täydentävien hoitojen järjestöjen yhteistoimintaryhmittymänä ja foorumin toimintaan osallistuu tällä hetkellä yli 40 terapeuttivaikuttajaa noin 30 terapeuttijärjestöstä ja koulutustahosta. (CAM on lyhenne sanoista complementary and alternative medicine, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito). CAM-foorumissa on edustus kaikista keskeisistä Suomessa toimivista terapeuttijärjestöistä ja terapeutteja kouluttavista tahoista. 

CAM-foorumin toimintaan osallistuu mm. Kansanlääkintäseura, PHY - Pohjoismainen Homeopaattiyhdistys, Suomen Ayurvedayhdistys, Suomen perinteisen kiinalaisen lääketieteen yhdistys (FinnAcu), Klassisen Akupunktion Yhdistys, Akupunktioammattilaiset, Suomen kiinalaisen lääketieteen liitto (SKILL) ry, Suomen Fytoterapia, Luonnonlääketieteen Keskusliitto, Suomen Homeopaatit, Suomen Refleksologit ry, Koulutettujen Luontaishoitajien yhdistys CAM ry, Fytonomit, Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto, Antroposofisen lääketietieteen yhdistys, Frantsilan hyvänolonkeskus, Shiatsu Finland, Kairon Instituutti ja Keho- ja Tunnevyöhyketerapeutit. 



Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto

Tietoa Suomen täydentävien hoitojen tilanteesta Suomen Terveysjärjestön julkaisemasta CAM-oppaasta.

Comments

Saksalaiset kardiologit: Ravintolisiä sydämen rytmihäiriöön

19/12/2018

Comments

 
Picture
Sydämen rytmihäiriöt ovat hyvin tavallisia ilman sydäntautiakin. Häiriöitä aiheuttavat tyypin 2 diabetes, metabolinen oireyhtymä, insuliiniresistenssi sekä monet piilevät hiven- ja kivennäisaineiden (magnesiumin, kaliumin, B-vitamiinien ja ubikinonin) puutostilat. Ne voivat myös aiheuttaa ja pahentaa insuliiniresistenssiä ja metabolista oireyhtymää. Saksalaisten sydänklinikoiden tutkimus osoitti, että tavanomaisten sydänlääkkeiden lisänä nautitut ravintolisät ehkäisevät ja vähentävät jo kuudessa viikossa rytmihäiriöitä ja parantavat sydämen vasemman kammion toimintaa.

Kliiniseen satunnaistettuun kaksoissokkotutkimukseen osallistui 54 rytmihäiriöpotilasta, iältään 18–75 vuotta. Potilailla oli verenpainetautia, sepelvaltimotautia, tyypin 2 diabetesta ja metabolista oireyhtymää. Rytmihäiriöt todennettiin Holter-laitteella ja sydämen kaikuluotauksella. Sokeriaineenvaihduntaa tutkittiin analysoimalla veren paastosokeri, paastoinsuliinin eritys ja HOMA-IR sekä haiman beta-solujen toiminta (HOMA-B). Kokeet tehtiin vaikutusjakson alussa ja lopussa, kuuden viikon kuluttua. Puolet potilaista (n=29) sai vakiolääkityksen lisänä ravintolisiä (2 tablettia 2 kertaa päivässä magnesiumia, kaliumia, B vitamiineja ja ubikinonia) ja puolet (n=25) sai lumevalmisteita. Kalium ja magnesium eivät suurentaneet niiden pitoisuuksia seerumissa. Yleisimmin lääkityksenä olivat beetasalpaajat, statiinit ja ACE-/ARB-salpaajat.

Ravintolisät vähensivät kuudessa viikossa merkitsevästi paastoinsuliinin eritystä ≥58 pmol/l (p = 0,020) ja HOMA-IR:ää (p = 0,053). Samalla ne paransivat potilaiden sydämen vasemman kammion diastolista toimintaa ja pienensivät kammioiden massan indeksiä (p = 0,003) sekä kammioiden väliseinämän paksuutta (p = 0,053). Tässä magnesiumilla, B-vitamiineilla ja ubikinonilla on suuri merkitys, korostavat kardiologit. Myös E/A-suhde parani (p = 0,051). HOMA-B aleni vain miespuolisilla ravintolisiä saaneilla. Sitä vastoin ennenaikaiset sydämen lyönnit eivät vähentyneet vaikutusjakson kuluessa.

"Tietyt ravintolisät – tavanomaisen lääkityksen lisänä – näyttävät parantavan rytmihäiriöpotilaiden sydämen aineenvaihduntaa (kardiometabolista terveyttä)", päättelevät saksalaiset kardiologit.

Tutkimuksen vahvuutena oli, että kaikki potilaat tutkittiin, hoidettiin ja heitä seurattin samassa paikassa Berliinissä, Outpatient Practice of Cardiology. 

Tutkimussunnitelma on luettavissa maksutta U.S. National Institutes of Health Clinical Trials gov:n rekisteristä NCT 02652338.

Tutkimuksen tekivät ja julkaisivat:
1. Outpatient Practice of Cardiology, Suermondtstr. 13, D-13053, Berlin, Germany. praxisparsi@t-online.de.
2. Medicine and Service Ltd, Department of Biostatistics, Boettcherstr. 10, D-09117, Chemnitz, Germany.
3. Outpatient Practice of Cardiology, Suermondtstr. 13, D-13053, Berlin, Germany.
4. Bonn Education Association for Dietetics r. A, Fuerst-Pueckler-Str. 44, D-50935, Cologne, Germany.5Department of Internal Medicine III, Uniklinik RWTH Aachen, Pauwelsstraße 44, D-52074, Aachen, Germany.

Parsi E, Bitterlich N, Winkelmann A, Rösler D, Metzner C. Dietary intervention with a specific micronutrient combination for the treatment of patients with cardiac arrhythmias: the impact on insulin resistance and left ventricular function. BMC Cardiovascular Disorders. 2018 Dec 3;18(1):220. doi: 10.1186/s12872-018-0954-6. Free Full Text pdf

Tohtori Tolosen kommentti
Berberiini, C- ja D-vitamiinit, kalaöljy sekä magnesium ehkäisevät tutkimusten mukaan eteisvärinää.  Berberiinin rytmihäiriöitä estävä vaikutus osoitettiin jo vuonna 1985. Sen jälkeen on julkaistu muutamia pienehköjä tutkimuksia, joissa berberiini on korjannut rytmihäiriöitä. Kiinalaiset kardiologit osoittivat viime vuonna vuoden mittaisessa tutkimuksessa, että berberiini on yhtä tehokasta eteisvärinän estohoidossa kuin tehokkaimpana pidetty lääke amiodaroni. Amiodaronilla on kuitenkin useita haittavaikutuksia, minkä takia sitä ei pidetä ensivaiheen lääkkeenä eteisvärinän hoidossa. Lisäksi sen käyttö edellyttää monia varotoimia ja potilaan huolellista seurantaa. 

Berberiinitutkimukseen valittiin 225 eteisvärinäpotilaan joukosta 88 henkilöä, jotka noudattivat ohjeita vaikutusjakson loppuun asti. Berberiiniä sai 45 ja amiodaronia 43 potilasta. Ryhmät oli kaltaistettu samanlaisiksi iän, sukupuolen ja rytmihäiriön suhteen. Berberiinin päiväannos oli keskimäärin 1,3 grammaa (0,3–2,0 g/vrk). Amiodaronia annettiin ensimmäisen viikon ajan 0,6 g/vrk ja sen jälkeen viikon ajan 0,4 g/vrk ja sitten 0,2 g/vrk vuoden loppuun asti. Potilaille tehtiin EKG-tutkimus kerran viikossa esimmäisen kuukauden aikana ja sen jälkeen kerran kuukaudessa. Sydämen kaikuluotaus eli ekkokardiografia tehtiin 1, 3 ja 12 kuukauden kuluttua ja samalla potilailta tiedusteltiin mahdollisia sivuvaikutuksia.

Sydämen syke kääntyi normaaliksi sinusrytmiksi yhtä hyvin berberiinillä ja amiadaronilla eikä sydämen kaikuluotauksen tuloksissakaan ollut merkittäviä eroja. Berberiinillä sydämen rytmi normaalistui hiukan hitaammin ja leposyke jäi vähän nopeammaksi kuin amiodaronilla. Kardiologit pitivät berberiiniä suositeltavana ravintolisänä eteisvärinän estohoidossa. Tutkimuksen julkaisi Biomed Research International.

Kliniset tutkimukset tukevat sitä, mitä kirjoitimme kollega Pentti Raasteen kanssa jo vuosia sitten Sydäntautioppaassamme. Magnesiumin puute on yleinen väestössä, etenkin tyypin 2 diabeetikoilla ja sydänpotilailla, joiden heidän kaikkien tulisi nauttia magnesiumia ravintolisänä. HUOM! Magnesiumista alle 1 % on serumissa tai plasmassa, joten niistä mittaamalla puute ei paljastu. Pitäisi mitata punasoluista, mutta valitettavasti niin ei tehdä (Razzaque 2018).

Razzaque MS. Magnesium: Are We Consuming Enough? Nutrients. 2018 Dec 2;10(12). pii: E1863. doi: 10.3390/nu10121863. Free Full Text.

Teksti: Matti Tolonen

​Lisää tohtori Matti Tolosen terveysartikkeleita.
Comments

Terveystuotealan liiketoiminnan perustutkinto

18/12/2018

Comments

 
Picture
Picture
Toimitko terveystuotealalla ja haluat kehittää myynti- ja markkinointitaitojasi ja kaupallista osaamistasi tai oman terveystuotealan yrityksesi liiketoimintaa? Suorita työn ohessa terveystuotealalle räätälöity liiketoiminnan perustutkinto. Koulutus on oppisopimuskoulutusta ja maksuton.



Terveystuotealalle suunnitellussa liiketoiminnan perustutkinnossa perehdytään myyntiin, markkinointiin, asiakaspalveluun, talouteen ja yritystoimintaan nimenomaan terveystuotetoimialan näkökulmasta. Näin koulutus kehittää suoraan yrityksen toimintaa. Koulutukseen sisältyy halutessasi myös Lääketieteen perusteet -verkkokurssi (anatomia-, fysiologia- ja luontaistuotealasisällöt).

Katso esittelyvideo anatomian ja fysiologian kurssista.

Koulutus sopii terveystuotealalla myynti-, markkinointi- ja asiakaspalvelutehtävissä toimiville sekä terveystuotealan yrittäjille.

Liiketoiminnan perustutkinto (aik. merkonomi) on työelämässä arvostettu, Opetushallituksen virallinen, tutkinto. Siinä osaaminen näytetään omalla työpaikalla. Koulutus suoritetaan oppisopimuksella oman työn ohessa.

Näin hyödyt koulutuksesta:
•Saat virallisen tutkintotodistuksen, joka mm. antaa yleisen hakukelpoisuuden korkeakouluasteelle.
•Opit työstäsi käytännönläheisellä tavalla ja kehityt paremmaksi.
•Harjoitukset liittyvät suoraan omiin työtehtäviisi.
•Jaat omia kokemuksiasi ja opit muilta.
•Tuet omalla kehittymiselläsi työnantajaa.

Sisältö ja aikataulu
Tutkinnossa voit painottaa sitä osaamista ja niitä työtehtäviä, jotka ovat sinulle tärkeitä. Teet yhdessä Markkinointi-instituutin asiantuntijan kanssa henkilökohtaisen suunnitelman opinnoistasi ja tutkinnon suorittamisesta. Koulutus kestää reilun vuoden. Siihen sisältyy noin 10 koulutuspäivää eli lähiopetusta kerran kuukaudessa. Lisäksi opiskelet omaa työtäsi tehden. Työssäoppiminen on iso osa kehitystäsi itsenäisten verkko-opintojen ohella. Koulutuksen aikana suoritetaan liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi. Koulutukseen sisältyvien harjoitusten ja tehtävien aiheet poimit omasta työstäsi ja yrityksestäsi.

Koulutuspäivien aiheita:
-Asiakaspalvelu
-Kannattavuus
-Myynti
-Markkinointi ja sosiaalinen media

Ammattitutkintostipendi
Tutkinto ja siihen valmistava koulutus kootaan yksilöllisesti. Tutkinnon suoritettuasi voit hakea ammattitutkintostipendiä, joka on noin 400 euroa verotonta tuloa: www.koulutusrahasto.fi

Aloitus: 31.1.2019
Ilmoittaudu 9.1.2019 mennessä. Pikaisella ilmoittumisella ehtii vielä.
Lähiopetuspaikka: Markkinointi-instituutti, Revontulentie 7, Espoo
Kesto: 12-18 kk
Hinta: maksuton

​Ilmoittautuminen: 
Markkinointi-instituutti, Saana Markkola, saana.markkola@markinst.fi

Yhteistyössä: 
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto

Picture
Kysy lisätietoja:
​

Saana Markkola
Markkinointi-instituutti saana.markkola@markinst.fi p. 050 590 5603 

Mika Rönkkö
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto mika.ronkko@terveystuotekauppa.fi p. 0500 430 818

Helena Mykrä
​Heleonni koulutus@heleonni.fi p. 040 565 2566




​Lataa esite TÄSTÄ
Comments

Ruotsin korkein oikeus: Viranomainen rikkoi EU-lakeja ravintolisäasiassa

12/12/2018

Comments

 
Picture
Ruotsista on tullut koko EU-alueen näkökulmasta merkittävä korkeimman oikeuden ennakkopäätös liittyen ravintolisiin. Ruotsin korkein oikeus totesi päätöksessään (13.11.2018. case no. 3160-17), että  Ruotsin viranomainen on toiminut lainvastaisesti, kun se määräsi poistettavaksi markkinoilta vahvoja vitamiinivalmisteita vapaasta myynnistä. Samaan aikaan Suomessa, kuten muuallakin Euroopassa vahvat vitamiinivalmisteet ovat pysyneet terveyskaupoissa.
 
Ruotsin ennakkotapauksen tausta ja viranomaisen ylilyönti UL-arvojen tulkinnassa
Ruotsin elintarvikeviranomainen julkaisi vuonna 2015 Kontrollwiki-käsikirjan, jolla annettiin Ruotsin kuntiin ohjeet elintarvikkeiden, kuten ravintolisien valvonnan toteuttamiseksi. Ruotsin viranomaisen ohjeissa silloiset tuoreet EFSA:n vitamiinimääräsuositukset otettiin Ruotsissa ravintolisävalmistajia sitoviksi vitamiinien ja kivennäisaineiden ylärajoiksi. Tämä johti siihen, että Ruotsissa kuntien elintarvikeviraomaiset ryhtyivät poistamaan markkinoilta useita vahvoja vitamiinivalmisteita. Vastaavaan radikaaliin toimintaan ei viranomainen juurikaan muissa EU-maissa ryhtynyt. Myös Suomessa elintarvikeviranomainen Evira edelleen suhtautui vahvoihin vitamiinivalmisteisiin maltillisesti. Evira ohjeisti ravintolisien valmistaja huomioimaan omassa toiminnassaan mahdolliset UL-arvojen ylittymiset esimerkiksi kertomalla asiasta vahvan vitamiininvalmisteen pakkausmerkinnöissä. EU:ssa ei edelleenkään ole yhteisesti sovittuja oikeudellisesti sitovia enimmäismääriä vitamiineille ja kivennäisaineille.
 
Turvallisempi pitää vahvat vitamiinit terveyskaupan valikoimassa
Vahvat vitamiinivalmisteet vapautuivat apteekkimyynnistä yli kymmenen vuotta sitten ja kuluttaja on jo tottunut ostamaan ne muun muassa terveyskaupasta. Jos kuluttaja ei saa vahvoja vitamiinivalmisteita esimerkiksi tutusta terveyskaupasta koulutetulta myyjältä, niin kuluttajat ohjattaisiin tilamaan ne ulkomaisista verkkokaupoista, jotka ovat kansallisten valvontaviranomaisten valvonnan ulkopuolella. Tämä varmasti tiedostettiin myös Ruotsissa, jossa ravintolisäyritykset nopeasti kyseenalaistivat viranomaisen toiminnan vahvojen vitamiinivalmisteiden osalta ja veivät Ruotsin viranomaisen oikeuteen ja lopulta voittivat myös korkeimmassa oikeudessa tämän merkittävän vahvoja vitamiinivalmisteita koskevan ennakkotapauksen.
 
Ruotsissa viranomaisen laittomaksi osoittautuneet ravintolisien poisvedot aiheuttivat kuitenkin sen, että ruotsalaiset kuluttajat menettivät aiheettomasti markkinoilta tuotteita ja ravintolisäyrityksille aiheutui huomattavia taloudellisia tappioita myynnin menetyksenä ja oikeudenkäyntikuluina.
 
Samalla kun Ruotsissa yritykset pohtivat vahingonkorvausvaatimuksia aiheutuneista vahingoista, niin Ruotsin viranomainen parhaillaan analysoi korkeimman oikeuden päätöstä ja pohtii tulkintansa muuttamista.
 
Myös Ranskassa viranomainen sai nuhteet tuomioistuimelta
Viime vuonna (2017) Ranska sai EU-tuomioistuimelta moittivan päätöksen yrityksestä rajoittaa ravintolisien kauppaa. EU-tuomioistuimen ratkaisussa todetaan, että Ranskan asettamat kansalliset vitamiinien ja kivennäisaineiden ylärajat voivat olla EU-lainsäädännön vastaisia, jos muualla laillisesti markkinoilla olevia, kansalliset rajat ylittäviä tuotteita ei vastavuoroisen tunnustamisen perusteella hyväksytä markkinoille. Tällainen kaupan rajoittaminen tulee perustua vahvoihin tieteellisiin faktoihin. Asiasta uutisoi tuolloin NutraIngredients-uutispalvelu.

 
Mika Rönkkö, Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
 
Nordic Food Supplements Alliancen tiedote Ruotsin viranomaisen saamasta tuomiosta TÄSTÄ.
 
 
Mikä on UL-arvo?
Ravintoaineiden (kuten vitamiinit ja kivennäisaineet) ravitsemussuosituksissa UL-arvo (Tolerable Upper Intake Level) kertoo, kuinka paljon vitamiinia tai kivennäisainetta voidaan kokonaisuudessaan turvallisesti nauttia päivittäin yhtäjaksoisesti pidemmän ajan.
Comments

    Mika Rönkkö

    Toiminnanjohtaja
    Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry.

    Blogitekstit Mika Rönkkö ja vieraskynällä muitakin kirjoittajia.

    Archives

    January 2023
    October 2022
    September 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    June 2021
    April 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    January 2018
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    June 2015
    May 2015

    Categories

    All

    RSS Feed

Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry
Eteläranta 10
​00130 Helsinki
Noin 160 jäsenmyymälää palvelee kuluttajia 
ympäri Suomen
Koulutetut ammattilaiset auttavat terveysasioissa henkilökohtaisesti
Jäsenmyymälöiden verkkokaupat palvelevat kellon ympäri
Jo vuodesta 1967 edistämässä terveellisiä elämäntapoja