TERVEYSKAUPAT
  • Etusivu
  • Tietoa liitosta
    • Jäseneksi liittyminen
    • Työnvälitys
    • Yhteystiedot
  • Jäsenmyymälät
  • Koulutus
  • Blogi ja media

Maailman kasvisruokapäivä 1.10.

30/9/2018

Comments

 
Picture
Kasvisruokavalion, marjojen, hedelmien ja juuresten ystävien määrä kasvaa kaiken aikaa. Toisilla syinä ovat terveysperusteiset valinnat ja parempi elämänlaatu, toisilla tavoitteet ovat eettiset ja liittyvät enemmän arvomaailmaan. Syynä voi olla myös ekologiset ja eläinsuojelulliset perusteet.

Kasvikunnan raaka-aineisiin pohjautuvan ruokavalion toteuttaminen vaatii perehtymistä ja tiedon-hankintaa, jotta ruoasta saisi paitsi hyvänmakuista myös ravintosisällöltään oikeanlaatuista. Kun ryhtyy toteuttamaan kasvisruokavalintoja arkiruokailussa ei riitä, että jättää lautaseltaan pois lihan ja syö sen muun, mitä ennenkin. Tiedon ja opastuksen merkitys korostuu, kun teemme muutoksia jo rutiiniksi muodostuneissa ruokavalinnoissamme. Oikein ja harkitusti toteutetut muutokset ruokavalinnoissa antavat nopeita, mutta myös pysyviä tuloksia, jotka lisäävät motivaatiota siirtyä yhä terveellisempään ruokavalioon. Kun saat tietoa kasvikunnan raaka-aineiden helppoudesta ja terveellisyydestä, voit tehdä onnistuneempia ruokavalintoja.


Kasviruokavalio paremman terveyden tukena

Kasvisten terveellisyyttä ei enää kyseenalaisteta ja useat ravitsemustieteen tutkimukset ovat osoittaneet, että runsaasti kasvikunnan tuotteita sisältävä tai niistä kokonaan koostuva ruokavalio on terveellisin tapa syödä. Lisäksi on todettu, että kasvisruokavalio ehkäisee länsimaissa yleistyneitä elintasosairauksia kuten sydän - ja verisuonitauteja, syövän sekä diabeteksen riskiä. Kasvisruokavaliota noudattamalla on myös helpompi hallita painoaan. Riski kärsiä ylipainosta on kasvisyöjillä puolet pienempi kuin sekaruokavaliota nauttivilla. Varmaa on myös se, ettei kaikkia kasvisten hyviä ominaisuuksia vielä täysin tunneta.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on "Terveyttä pirteyttä keveyttä kasvisruokavaliosta"- oppaan, jonka tarkoitus on antaa tietoa oikean kasviruokavalion koostamisessa ja osoittaa käytännönläheisesti miten voi valmistaa helppoja, nopeita ja terveellisiä kasviruoka-aterioita.

​Toivomme, että suomalaiset lisäisivät kasvisravinnon osuutta päivittäisessä ruokavaliossaan.

Ilmaisen oppaan voi ladata TÄSTÄ tai alla olevasta oppaan kuvasta.

Mika Rönkkö, Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Comments

Tutkimus: E-EPA -kalaöljy vähensi sydänkohtauksia peräti 25 % käypään hoitoon verrattuna

26/9/2018

Comments

 
Picture
Jättitutkimus E-EPA-kalaöljyllä, REDUCE-IT (NCT01492361) on nyt valmistunut. Kyseessä on satunnaistettu lumekontrolloitu kaksoissokkotutkimus, joka alkoi marraskuussa 2011. Siihen osallistui yli 8 000 naista ja miestä, joiden seerumin triglyseridit olivat koholla ja jotka söivät kolesterolia alentavia lääkkeitä, statiineja. Potilaita tutkittiin 410 tutkimuskeskuksessa eri puolilla maailmaa. Tarkoitus oli ratkaista "lopullisesti", ehkäiseekö E-EPAn käyttö sepelvaltimotautia ja sydänkohtauksia tässä kohderyhmässä. Näin todella kävikin: E-EPA vähensi sydänkohtauksia peräti 25 prosenttia käypään hoitoon verrattuna lähes viiden vuoden vaikutusjakson aikana. Nyt kun tulos oli positiivinen, myöntänee Yhdysvaltain lääkevirato FDA E-EPAlle käyttötarkoituksen sydäntautien ehkäisyyn ja hoitoon.
​
Tämä on maailman suurin kliininen kalaöljytutkimus sydäntaudeissa JELIS-tutkimuksen jälkeen. Tulokset kumoavat täysin Helsingin Sanomien ja muiden Suomenkin tiedotusvälineiden äskettäiset uutiset, joiden mukaan kalaöljystä ei olisi mitään hyötyä terveille ihmisille sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa. Tässä on syytä ottaa huomioon, että Suomenkin 700 000 statiininsyöjästä ainakin 2/3 kuuluu terveisiin, joilla ei ole vielä ollut sydäntautia eikä -kohtausta.

REDUCE-IT on kansainvälinen ajassa etenevä (prospektiivinen) seurantatutkimus, jossa selvitettiin E-EPAn vaikutusta 8 179 yli 45-vuotiaalla aikuisella, joiden LDL-kolesterolin pitoisuus oli vaikutusjakson alussa keskimäärin 2 nmol/l (hajonta 1,06–2,59 nmol/l) ja triglyseridit vastaavasti pysyvästi koholla, keskimäärin 2,43 (1,7–5,6 nmol/l) ja joille oli määrätty statiinilääkitys. Kuten tiedetään, statiinit eivät juuri alenna kohonneita triglyseridejä, mutta sitä vastoin E-EPA (2-4 g/vrk) alentaa niitä nopeasti ja tehokkaasti, kuten mm. suuret kliiniset ANCHOR- ja MARINE-tutkimukset sekä japanilaiset tutkimukset ovat osoittaneet. Puhdas E-EPA on ollut jopa tehokkaampaa kuin E-EPA + E-DHA -yhdistelmä.

Tutkimushypoteesina oli, että statiinien lisänä nautittu E-EPA, 4 grammman päiväannoksena, vähentää sepelvaltimotaudin riskiä enemmän kuin nykyinen käypä hoito eli statiinien syöttäminen potilaille. E-EPAn sydäntauteja ehkäisevän vaikutuksen uskottiin perustuvan kroonisen matala-asteisen tulehduksen ehkäisyyn, vaimennukseen ja sammuttamiseen – ei niinkään seerumin kolesterolin alentamiseen. Uutta tässä tutkimuksessa oli se, että E-EPAn päiväannos oli lähes viisi vuotta 4 grammaa päivässä.

REDUCE-IT-tutkimuksen tulokset on hyväksytty esitettäviksi sydänlääkäreiden vuosikokouksessa 10.11.2018 Chicagossa Scientific Sessions of the American Heart Association (AHA) -kongressissa. On selvää, että sen jälkeen sydänlääkäreiden ammattilehdet – ja toivottavasti myös muut tiedotusvälineet – tulevat julkaisemaan tulokset. Etenkin kun ne kumoavat monia kalaöljyistä viime aikoina julkaistuja valeuutisia.

E-EPAlla on sydänterveydessä monia muitakin hyviä vaikutusmekanismeja kuin triglyseridien alentaminen ja tulehduksen vaimennus. E-EPA ehkäisee valtimoplakkien repeämistä ja valtimoiden tulehdusta, jolloin sydän- ja aivoinfarktien riski pienenee. Äskettäin havaittu uusi vaikutusmekanismi on sydänfibroosin eli sidekudoistumisen ehkäisy (Heidari ym. 2017, 2018). Erityisen tärkeää on myös, että E-EPA suurentaa omega-3-indeksiä, joka antaa hyvää suojaa sydän- ja valtimotauteja vastaan.

Physicians' Academy for Cardiovascular Education 25.9.2018

Tohtori Tolosen kommentti
Asiantuntijat tyrmäsivät Suomessakin uutisoidun meta-analyysin päätelmät, joissa ei ollut otettu huomioon kaikkea kalaöljyjen sydänvaikutuksista olemassa olevaa tietoa. Sen perusteella väkevöity etyyyliesteröity kalaöljy suojaa sydäntä, kuten REDUCE-IT nyt vakuuttavasti osoittaa.

Teksti: Tohtori Matti Tolonen

Haluatko lukea lisää terveystietoa? Tästä lisää tohtori Tolosen artikkeleita.

Lataa tästä tohtori Matti Tolosen kalaöljyopas.

Kirjallisuusviitteet:
Maki KC, Dicklin MR. Omega-3 Fatty Acid Supplementation and Cardiovascular Disease Risk: Glass Half Full or Time to Nail the Coffin Shut? Nutrients. Review. 2018 Jul 4;10(7). pii: E864. doi: 10.3390/nu10070864.
Maki KC, Dicklin MR. Assessing Cardiovascular Disease Risk and Responses to Preventive Therapies in Clinical Practice. Current Atherosclerosis Reports. Review. 2018 Mar 20;20(5):23. doi: 10.1007/s11883-018-0725-y.
Evans MC, Stalam T, Miller M. Cardiovascular Risk Assessment in Patients with Hypertriglyceridemia. Review. Current Cardiology Reports. 2018 Jul 10;20(9):71. 
Desnoyers M, Gilbert K, Rousseau G.Cardioprotective Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Dichotomy between Experimental and Clinical Studies. Review. Marine Drugs. 2018 Jul 10;16(7). pii: E234. doi: 10.3390/md16070234. Free Full Text
Chiurchiù V, Leuti A, Saracini S, et al. Resolution of inflammation is altered in chronic heart failure and entails a dysfunctional responsiveness of T lymphocytes. FASEB J. 2018 Jul 27:fj201801017R. doi: 10.1096/fj.201801017R.
Heydari B, Abdullah S, Pottala JS, et al. Effect of Omega-3 Acid Ethyl Esters on Left Ventricular Remodeling After Acute Myocardial Infarction. The OMEGA-REMODEL Randomized Clinical Trial. Circulation. 2016; 134 (5) August 2 
Heydari B, Abdullah S, Shah R, Francis SA, Feng JH, McConnell J, Harris W, Antman EM, Jerosch-Herold M, Kwong RY. Omega-3 Fatty Acids Effect on Post-Myocardial Infarction ST2 Levels for Heart Failure and Myocardial Fibrosis. Journal of American College of Cardiology. 2018 Aug 21;72(8):953-955. doi: 10.1016/j.jacc.2018.06.018.
Heydari B, Harris WS, Kwong RY. Letters re: Effect of Omega-3 Acid Ethyl Esters on Left Ventricular Remodeling After Acute Myocardial Infarction: The OMEGA-REMODEL Randomized Clinical Trial Circulation. 2017 Jan 10; 135(2): e13–e14.Free Full Text


Comments

D-vitamiini, 100 µg/vrk, vähentää migreenikohtauksia

17/9/2018

Comments

 
Picture
D-vitamiini, 100 mikrogrammaa (µg) päivässä, vähentää migreenikohtauksia, osoittaa tanskalaisen Aalborgin yliopiston kliininen, satunnaistettu kaksoissokkotutkimus. Se vahvistaa, että tavallisia kansansairauksia voidaan hoitaa menestyksellisesti vitamiineilla, vaikka Suomalainen Lääkäriseura on kutsunut ravintolisien käyttöä ”uskomushoidoksi”.

Aikaisemmin on jo käynyt ilmi, että migreenistä kärsivillä potilailla on usein hyvin vähän D-vitamiinia veressään, kirjoittavat Aalborgin yliopiston lääkärit. Heidän tutkimuksensa osoittaa, että vaje kannattaa korjata antamalla potilaille D-vitamiinia 100 µg päivässä. Se vähentää migreenikohtauksia, eikä aiheuta mitään haittavaikutuksia. Tutkimussuunnitelma on luettavissa maksutta Yhdysvaltain terveysviraston ClinicalTrials.gov-rekisteristä NCT01695460. Siitä käy ilmi, että tutkimus aloitettiin jo syyskuussa 2012 ja saatiin valmiiksi 2015, mutta tulokset saatiin julkaistuksi vasta nyt (yli kolmen vuoden kuluttua!). Lääkärilehdillä näyttää olevan korkea kynnys julkaista vitamiinitutkimuksia. Mitä enemmän lääkärilehdissä on lääkemainoksia, sitä kielteisemmin ne suhtautuvat ravintolisiin.

Tutkimukseen kutsuttiin 36 naista ja 12 miestä (iältään 18–65 v). Ennen D-vitamiinihoitoa heitä tarkkailtiin kuukauden päivät jona aikana ilmenneet migreenikohtaukset kirjattiin. Sen jälkeen heidät arvottiin kahteen ryhmään, joista toinen (18 naista ja 6 miestä) sai 24 viikkoa eli lähes puoli vuotta päivittäin lumetta ja toinen (18 naista ja 6 miestä)  sai 100 µg D3-vitamiinia. Osallistujat raportoivat kirjallisesti kuukauden aikana ennen vaikutusjaksoa ja sen kuluessa ilmenneet migreenikohtaukset ja niiden keston, voimakkuuden (asteikolla 1–3), auran, mahdollisen pahoinvoinnin jne. Kaikkien potilaiden seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) mitattiin ennen vaikutusjaksoa ja sen jälkeen.

D-vitamiinin nauttiminen vähensi tilastollisesti merkitsevästi migreenikohtauksia: kuukaudessa vaivanneet migreenipäivät vähenivät 6,14±3,60 -> 5,72±4,52 (p < 0,001). Lumeryhmässä kohtaukset sitä vastoin lisääntyivät 3,28±3, 24 -> 4,93±3,24 24 viikon aikana. Migreenin vaikeusaste ei kuitenkaan vähentynyt D-vitamiinillakaan. D-vitamiinilisä suurensi merkitsevästi S-D-25:ttä. Mitään sivuvaikutuksia ei ilmennyt.

Johtopäätökset: D3-vitamiini (100 µg/vrk) vähensi migreenikohtauksia lumehoitoon verrattuna. Suurempia tutkimuksia kaivataan kuitenkin vahvistamaan, että D-vitamiini voi olla tehokas aine ehkäisemään aikuisten migreenikohtauksia, päättelevät tanskalaislääkärit.

Tutkimuslähde:
Gazerani P, Fuglsang R, Pedersen JG et al. A randomized, double-blinded, placebo-controlled, parallel trial of vitamin D3 supplementation in adult patients with migraine. Current Medical Research and Opinion 2018. Accepted author version posted online: 05 Sep 2018 DOI: 10.1080/03007995.2018.1519503


Tohtori Tolosen kommentti:
Tanskassa viranomaiset vastustivat vuosia yli 17,5 mikrogramman D-vitamiiniannoksia ja kielsivät niiden myymisen väittäen niitä terveydelle vaarallisiksi. Tämäkin tutkimus osoittaa, kuinka väärässä Tanskan ja muiden Pohjoismaiden ravitsemuseliitti ja terveysviranomaiset ovat olleet vuosikymmeniä. 

Suomessa migreenin käypä hoito ohjeissa ei mainita vitamiineja sanallakaan. Edellisessä suosituksessa kehotettiin käyttämään ubikinonia 150 mg/vrk migreenin ehkäisyyn, mutta vuoden 2015 päivityksessä sekin ohje poistettiin. Nyt tarjotaan lääkkeitä.

Virheeelliset viranomaisohjeet koskevat muitakin ravitsemussuosituksia.Ravitsemuseliitin on ollut vaikea myöntää virheitään, mutta onneksi tanskalainen ravitsemustieteen professori Arne Astrup (Kööpenhaminan yliopisto) teki vuoden 2014 lopulla täydellisen takinkäännöksen ja laati pääkirjoituksen johtavaan ravitsemuslääketieteen lehteen American Journal of Clinical Nutrition. Siinä hän antoi "synninpäästön" voille, maidolle, juustolle ja muille meijerituotteille: Niiden haitallisuudesta valtimoille ei ole mitään tieteellistä näyttöä, päätteli Astrup. Hänen mielestään maitorasva muuttui vihollisesta ystäväksi.

Syysflunssaa on jälleen liikkeellä. Sitäkin voidaan torjua ottamalla vähintään 100 µg D-3-vitamiinia päivittäin, kuten mm. Tukholman Karoliinisen Instituutin tutkimukset osoittivat. D-vitamiini vähensi samalla antibioottien tarvetta peräti 60 prosenttia!

Teksti: Tohtori Matti Tolonen

Haluatko lukea lisää terveystietoa? Tästä lisää tohtori Tolosen artikkeleita.
Comments

Kasviruokavalio paremman terveyden tukena

17/9/2018

Comments

 
Picture
Kasvisruokavalion, marjojen, hedelmien ja juuresten ystävien määrä kasvaa kaiken aikaa. Toisilla syinä ovat terveysperusteiset valinnat ja parempi elämänlaatu, toisilla tavoitteet ovat eettiset ja liittyvät enemmän arvomaailmaan. Syynä voi olla myös ekologiset ja eläinsuojelulliset perusteet.

Kasvikunnan raaka-aineisiin pohjautuvan ruokavalion toteuttaminen vaatii perehtymistä ja tiedon-hankintaa, jotta ruoasta saisi paitsi hyvänmakuista myös ravintosisällöltään oikeanlaatuista. Kun ryhtyy toteuttamaan kasvisruokavalintoja arkiruokailussa ei riitä, että jättää lautaseltaan pois lihan ja syö sen muun, mitä ennenkin. Tiedon ja opastuksen merkitys korostuu, kun teemme muutoksia jo rutiiniksi muodostuneissa ruokavalinnoissamme. Oikein ja harkitusti toteutetut muutokset ruokavalinnoissa antavat nopeita, mutta myös pysyviä tuloksia, jotka lisäävät motivaatiota siirtyä yhä terveellisempään ruokavalioon. Kun saat tietoa kasvikunnan raaka-aineiden helppoudesta ja terveellisyydestä, voit tehdä onnistuneempia ruokavalintoja.


Kasviruokavalio paremman terveyden tukena

Kasvisten terveellisyyttä ei enää kyseenalaisteta ja useat ravitsemustieteen tutkimukset ovat osoittaneet, että runsaasti kasvikunnan tuotteita sisältävä tai niistä kokonaan koostuva ruokavalio on terveellisin tapa syödä. Lisäksi on todettu, että kasvisruokavalio ehkäisee länsimaissa yleistyneitä elintasosairauksia kuten sydän - ja verisuonitauteja, syövän sekä diabeteksen riskiä. Kasvisruokavaliota noudattamalla on myös helpompi hallita painoaan. Riski kärsiä ylipainosta on kasvisyöjillä puolet pienempi kuin sekaruokavaliota nauttivilla. Varmaa on myös se, ettei kaikkia kasvisten hyviä ominaisuuksia vielä täysin tunneta.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on tehnyt "Terveyttä pirteyttä keveyttä kasvisruokavaliosta"- oppaan, jonka tarkoitus on antaa tietoa oikean kasviruokavalion koostamisessa ja osoittaa käytännönläheisesti miten voi valmistaa helppoja, nopeita ja terveellisiä kasviruoka-aterioita.

​Toivomme, että suomalaiset lisäisivät kasvisravinnon osuutta päivittäisessä ruokavaliossaan.

Ilmaisen oppaan voi ladata TÄSTÄ.

Mika Rönkkö, Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Comments

Probioottien terveyshyödyistä vahva näyttö

14/9/2018

Comments

 
Picture
Probiootit kiinnostavat tutkijoita ja niiden ravintolisäkäyttö osana ihmisten ravitsemusta on arkipäiväistynyt. Probiootteja saadaan ruokavalion kautta tavanomaisten elintarvikkeiden, kuten maitotaloustuotteiden muodossa tai niitä otetaan ravintolisinä. Probioottien vahva tieteellinen näyttö on vienyt probiootit myös viralliseen käypä hoito-suositukseen ja probiootteja voidaan käyttää myös lääkkeenä.
 
Probioottien on havaittu stimuloivan immuunijärjestelmää, auttavan ruonsulatuselimistön sairauksissa, antibioottien aiheuttamassa ripulissa, infektioperäisessä ripulissa sekä erilaisissa allergioissa. Probiootit tukevat ruoansulatusta pilkkomalla proteiineja ja rasvoja. Laktoosi-intolerantit saattavat myös hyötyä probiooteista. Probiootit palauttavat antibioottikuurin jälkeen hyödyllisten bakteerien toimintaa.
 
Probioottien tutkimus on aktiivista maailmalla ja myös Suomessa. Vuonna 2016 lääkäriseura Duodecimin myönsi vuoden 2016 arvostetun Matti Äyräpään palkinnon lastentautiopin professori Erika Isolaurille, jonka työryhmä on tutkinut lähes 20 vuotta probioottien eli maitohappobakteereiden terveysvaikutuksia. Palkinto huomioitiin mm. YLE Uutisissa.
 
Vahvan myönteisen tieteellisen näytön lisäksi lähes aina eri ravitsemustekijöistä löytyy myös kriittisiä ja negatiivisia tutkimustuloksia. Näin tapahtuu luonnollisesti myös probioottitutkimuksen piirissä. Viimeisimpänä uutisointiin kaksi israelilaista tutkimusta. Esimerkiksi Yle ”Yleinen ravintolisä on monille hyödytön ja joskus jopa haitallinen” -otsikolla ja Helsingin Sanomat ”Terveysjogurteista ei välttämättä ole mitään hyötyä, esittää tutkimus – sen sijaan probiootit voivat sotkea suoliston toiminnan pahanpäiväisesti”. Tutkimukset on luettavissa Cell-lehdestä (1 ja 2).
 
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton saamien asiantuntijakommenttien mukaan tuoreet kohu-uutisoidut probioottitutkimukset eivät muuta nykykäsitystä probioottien hyödyistä.
 
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liittoon tulleista asiantuntijakommenteista voi todeta seuraavaa:
 
”On hyvä korostaa, että probioottien terveysvaikutuksia on tutkittu tuhansissa tutkimuksissa, ja pari uutta tutkimusta ei mitätöi aikaisempia myönteisiä tutkimustuloksia. Hyvä kuitenkin aina pohtia, niiden mahdollisesti tuomaa uutta tietoa.”
 
”Kohu-uutisoinnilla ja aiheettomalla pelottelulla voi olla ikäviä vaikutuksia, jos probioottien käytöstä luopuvat ne, joille valmisteista on suuri akuutti hyöty.”
 
”Myös probioottien käytön taloudellista merkitystä on tutkittu. Tutkimusten mukaan probioottien käyttö tuottaisi kansantaloudellisesti säästöjä mm. vähentämällä antibioottiripulia ja toiminnallisia suolistovaivoja ja myös vähentämällä ylähengitysteiden infektioita, töistä poissaoloja ja antibioottien tarvetta.”
 
”Tuoreessa kohu-uutisoidussa tutkimuksessa todettiin, että bakteeriseos ei kaikissa tapauksissa kolonisoitunut suolistoon. Se ei kuitenkaan ole ainut merkityksellinen asia probioottien terveysvaikutuksien näkökulmasta. Tiedetään, että yleisestikin probioottien kiinnittyminen suolistoon on vain tilapäistä. Se kestää yleensä vain muutamasta päivästä pariin viikkoon. ”
 
”Kaikki probiootit eivät kuulu ihmisen normaalien suolistobakteerien joukkoon. Joskus on kuitenkin hyvä, että niiden saantia ylläpidetään niin kauan, että suolistomme oma hyödyllinen bakteerikanta vahvistuu ja saa jälleen yliotteen organismien välisessä biologisessa sodankäynnissä. Muutos suolistossa on hidas usein kuukausia kestävä.”
 

Probiooteilla vahva tutkimusnäyttö terveyshyödyistä

 Näyttö probioottien terveyshyödyistä on vahvinta:
-Antibioottihoidon aikana ja jälkeen normalisoimaan suoliston tervettä bakteerikantaa
-Helikobakteerin hoitoon tarkoitettujen antibioottien sivuvaikutuksia lievittämään
 
Toiseksi vahvin näyttö probioottien tehosta on seuraavissa tiloissa:
-Atooppisessa ekseemassa
-Imetyksen aikaisissa allergioissa
-Hampaiden reikiintymistä vähentävänä
-Sairaalainfektiosta johtuvassa ripulissa
-Lasten hengitystieinfektioissa vähentänyt sairastelupäiviä
-Ripulissa
-Vaikuttanut positiivisesti vauvojen kasvuun
-Lyhentäneet infektiotyyppisen ripulin kestoa
 

Probiootit Käypä hoito-suosituksissa:

Lääketieteellisen tutkimusnäytön ansiosta probioottien käyttö on otettu mukaan myös Käypä hoito -suosituksiin. Käyttöalueiksi mainitaan:
-”Probioottivalmisteita voidaan käyttää sekä aikuisten että lasten akuutin ripulin hoidossa ja antibioottiripulin ehkäisyssä. Probiootit saattavat lyhentää ripulin kestoa noin vuorokauden verran ja ehkäistä ripulin pitkittymistä.”
-”Probioottivalmisteita voidaan käyttää antibioottihoitoon liittyvän ripulin ehkäisyyn. Probiootit ilmeisesti pienentävät antibioottihoitoon liittyvän ripulin riskiä noin 50 %.”
 

Lopuksi

Probioottien terveyshyödyistä on vahva tieteellinen näyttö ja tällä hetkellä probiootit kiinnostavat sekä kotimaista, että kansainvälistä ravitsemustutkimusta. Probioottien hyödyt ovat suuren mielenkiinnon kohteena ja odotettavissa on lisää uutta tutkimusta terveytemme puolesta taistelevien probioottien vaikutukista.
 
 
Mika Rönkkö
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
 

Tohtori Matti Tolosen katsaus probiooteista TÄSTÄ.
 
​
Lähteitä:
-Kajander K, et al. A probiotic mixture alleviates symptoms in irritable bowel syndrome patients: a controlled 6-month intervention. Aliment Pharmacol Ther. 2005 Sep 1;22(5):387-94.
-Rautava S, et al.. Probiotics during pregnancy and breast-feeding might confer immunomodulatory protection against atopic disease in the infant. J.Allergy Clin.Immunol. 2002;109(1):119-121
-Rosenfeldt V, et al. Effect of probiotic Lactobacillus strains in children with atopic dermatitis. J.Allergy Clin.Immunol. 2003;111(2):389-395.
-Sazawal S, et al. Efficacy of probiotics in prevention of acute diarrhoea: a meta-analysis of masked, randomised, placebo-controlled trials. Lancet Infect Dis. 2006 Jun;6(6):374-82.
-Sykora J, et al. Effects of a specially designed fermented milk product containing probiotic Lactobacillus casei DN-114 001 and the eradication of H. pylori in children: a prospective randomized double-blind study. J Clin Gastroenterol. 2005 Sep;39(8):692-8.
-Komaroff AL. The Microbiome and Risk for Atherosclerosis. JAMA. Published online May 14, 2018. doi:10.1001/jama.2018.5240
-Kobyliak N, Falalyeyeva T, Boyko N, et al. Probiotics and nutraceuticals as a new frontier in obesity prevention and management. Diabetes Research and Clinical Practice. 2018 May 14. pii: S0168-8227(18)30394-2. doi: 10.1016/j.diabres.2018.05.005.
-Rautava S. Kuka hyötyy probiooteista? Suomen Lääkärilehti 2017;3:134–135.
-Costantini L, Molinari R, Farinon B, Merendino N. Impact of Omega-3 Fatty Acids on the Gut Microbiota. Review.
-Internationaö Journal of Molecular Sciences. 2017 Dec 7;18(12). pii: E2645. doi: 10.3390/ijms18122645. Free Full Text pdf
-Vandeputte D, Kathagen G, D’hoe K, et al. Quantitative microbiome profiling links gut community variation to microbial load. Nature 2017 doi:10.1038/nature24460
Probiotics Promising for Mild to Moderate Depression. 13th World Congress of Biological Psychiatry. Poster P-05-015, presented June 19, 2017.
-Wallace CJK, Milev R. The effects of probiotics on depressive symptoms in humans: A systematic review. Annals of General Psychiatry 16(1) December 2017 Free Full Text pdf
-Zhang Q, Wu Y, Fei X. Effect of probiotics on body weight and body-mass index: a systematic review and meta-analysis of randomized, controlled trials DOI: 10.1080/09637486.2016.1181156 Free Full Text
-Khalesi S, Sun J, Buys N, Juasinghe. Effect of Probiotics on Blood Pressure. A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized, Controlled Trials. HYPERTENSIONAHA.114.03469 Published online before print July 21, 2014, doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.114.03469
-Omega-3 could help support "friendly bacteria" in the gut. Nutraingredients.com 25.8.2015
-Bentley-Hewitt KL, De Guzman CE, Ansell J, et al. How fish oils could support our friendly bacteria. Lipid technology 2015 Aug; 27 (8), 179–182. DOI: 10.1002/lite.201500035
-​P Österlund, T Ruotsalainen, R Korpela, M Saxelin, A Ollus, P Valta, M Kouri, I Elomaa, H Joensuu. Lactobacillus supplementation for diarrhoea related to chemotherapy of colorectal cancer: a randomised study. British Journal of Cancer. 2007; 97, 1028-1034.
https://www.nature.com/articles/6603990
Comments

Tutkimukset vahvistavat: Ravintolisät ehkäisevät epilepsiakohtauksia

8/9/2018

Comments

 
Picture
Vieraskynäkirjoitus: Tohtori Matti Tolonen

Kerroin Ylen Kansanradiossa 11.8.2002 lapsipotilaastani, lappilaisen terveydenhoitajan pojasta, jonka epilepsia parani täysin neuvomallani ravintolisähoidolla. Lapin keskussairaalan neurologit sanoivat jälkeenpäin, ettei tällä pojalla ole ollutkaan koskaan epilepsiaa. Ohjelman jälkeen monet ovat kyselleet, mihin epilepsian ravintolisähoito perustuu ja onko sitä tutkittu tieteellisesti. Ravintolisähoitoja ja niiden biologisia vaikutusmekanismeja on tutkittu ja selvitetty paljonkin viime vuosina. Esimerkiksi Epilepsy & Behaviour -lehdessä julkaistu englantilaisten neurologien tutkimus vahvistaa käsitystä omega-3-rasvahappojen edullisista vaikutuksista epilepsiassa. Myös espanjalaiset neurologit suosittelevat tutkimusten perusteella kalaöljyn omega-3-rasvahappoja epilepsian täydentäväksi hoidoksi (Tejada ym. 2016). Yhdysvaltain terveysviraston PubMed-tietokannassa on jo yli sata tieteellistä artikkelia pelkästään omega-3-rasvahappojen vaikutuksista epilepsiassa. Osa tutkimuksista on antanut ristiriitaista tietoa, joten neurologit jatkavat edelleen asian tutkimista. Uusi kliininen tutkimus antaa uutta toivoa vaikeahoitoisille epileptikoille, joiden kohtaukset jatkuvat lääkehoidosta huolimatta. Tutkimus julkaistaan Epilepsy and Behavior-lehdessä.

Tutkimus on tärkeä, sillä lääkeresistenttiä epilepsiaa sairastaa noin 9 000 suomalaista (yhteensä lääkehoitoa saavia potilaita on noin 56 000). Noin joka viidennen epilepsiaa sairastavan lapsen kohtaukset jatkuvat useista eri lääkehoitoyrityksistä huolimatta. Epilepsialääkkeet vaikuttavat keskushermostoon, ja ne voivat aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia, kuten väsymystä, ruokahalun muutosta, mielialan ja käytöksen muutoksia, vapinaa ja huimausta. Pitkään käytettyinä epilepsialääkkeet jäykistävät ja ahtauttavat valtimoita. Epilepsialääkkeet näet vahingoittavat valtimoiden sisäpinnan (endoteelin) toimintaa, mikä voi käynnistää valtimonkovettumataudin. 

Tämäkin havainto puoltaa valtimoita suojaavien ravintolisien, kuten berberiinin, D-vitamiinin, E-EPAn, karnosiinin ja magnesiumin käyttöä epilepsian täydentävänä hoitona. Epileptikoilla on todettu yleisesti D-vitamiinin puutetta, mikä havainto puoltaa reilua D-vitamiinilisää (suosittelen niin suurta annostusta, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus S-D-25 nousee tasolle 125–150 nmol/l). D-vitamiini, magnesium ja omega-3-rasvahapot yhteis- ja vuorovaikuttavat aivoissa, joten suosittelen niiden samanaikaista käyttöä neurologisissa ja psykiatrisissa häiriöissä. 

Näin tutkimus tehtiin
Tutkimukseen valittiin 99 lääkeresistenttiä epilepsiapotilasta. Heistä 85 oli iältään 5–16-vuotiaita ja 14 (1,4 %) oli 17–45-vuotiaita. Heidät satunnaistettiin ryhmiin, jotka saivat vuoden ajan päivittäin joko 2, 4 tai 6 kalaöljykapselia (ja yksi ryhmistä sai lumetta). Yksi ryhmä (n=33) sai DHA-painotteisia kapseleita (417.8 mg DHAa ja 50.8 mg EPAa), toinen ryhmä (n=33) sai EPA-painotteisia kapseleita  (385,6 mg EPAa ja 81,2 mg DHA) ja kolmas ryhmä (n=33) sai lumekapseleita (auringonkukkaöljyä). Näin suuria omega-3-määriä ei saa tavallisesta ruokavaliosta.

Tarkoitus oli tutkia kahden erilaisen kalaöljyvalmisteen vaikutusta epilepsiakohtausten esiintymistiheyteen, jota tiedusteltiin kuukausittain osallistujilta tai heidän vanhemmiltaan. Tulosten analyysissa huomioitiin sukupuoli, ikä, tutkimuksen alkuun mennessä esiintyneiden viikoittaisten kohtausten lukumäärä ja luonne sekä käytössä ollut epilepsialääkitys.

Viisikymmentäyhdeksän potilasta (59,6 %) noudatti ohjeita koko vuoden ajan. EPA-ryhmässä sattui kuukaudessa keskimäärin 9,7 ± 1,2 kohtausta, DHA-ryhmässä 11,7 ± 1,5 ja lumeryhmässä 16,6 ± 1,5 kohtausta. Sekä DHA- että EPA-painotteiset valmisteet ehkäisivät kummatkin kohtauksia ja lisäsivät kohtauksettomia päiviä merkitsevästi lumehoitoon verrattuna. DHA-valmiste vähensi vuoden vaikutusjakson aikana kohtauksia 39 % ja EPA-valmiste 42 %.

"Tutkimus osoitti, että EPA ja DHA vähentävät yhtä tehokkaasti epileptisiä kohtauksia lääkeresistenteillä lapsi- ja aikuispotilailla", päättelivät neurologit. Mielestäni tulokset puoltavat E-EPAn käyttöä vaikeahoitoisen epilepsian täydentävänä hoitona.

Teksti: Tohtori Matti Tolonen

Ibrahim FAS, Ghebremeskel K, Abdel-Rahman ME, et al. The differential effects of eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) on seizure frequency in patients with drug-resistant epilepsy - A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Epilepsy and Behavior. 2018 Aug 28;87:32-38. doi: 10.1016/j.yebeh.2018.08.016.

Haluatko lukea lisää terveystietoa? Tästä lisää tohtori Tolosen artikkeleita.
Comments

    Mika Rönkkö

    Toiminnanjohtaja
    Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry.

    Blogitekstit Mika Rönkkö ja vieraskynällä muitakin kirjoittajia.

    Archives

    March 2023
    February 2023
    January 2023
    October 2022
    September 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    June 2021
    April 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    January 2018
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    June 2015
    May 2015

    Categories

    All

    RSS Feed

Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry
Eteläranta 10
​00130 Helsinki
Noin 160 jäsenmyymälää palvelee kuluttajia 
ympäri Suomen
Koulutetut ammattilaiset auttavat terveysasioissa henkilökohtaisesti
Jäsenmyymälöiden verkkokaupat palvelevat kellon ympäri
Jo vuodesta 1967 edistämässä terveellisiä elämäntapoja