TERVEYSKAUPAT
  • Etusivu
  • Tietoa liitosta
    • Jäseneksi liittyminen
    • Työnvälitys
    • Yhteystiedot
  • Jäsenmyymälät
  • Koulutus
  • Blogi ja media

Terveyskaupan ravintolisät kunnossa

21/12/2015

Comments

 
Picture
Yle Uutiset (15.12.) käsitteli maksasairauksia. Jutussa annettiin ravintolisistä niin epämääristä ja osin harhaanjohtavaa tietoa, että Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto katsoi aiheelliseksi vaatia Yleltä tarkennuksia uutisen sisältöön. Myös Evira katsoi tarpeen puuttua uutisen väitteisiin. Lopulta Yle teki Eviran ja terveyskaupan pyytämät oleelliset täsmennykset uutiseen.

Uutisjutussa ylilääkäri Martti Färkkilä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä Husista väitti, että "Luontaistuotteita on vedetty markkinoilta yllättäen ilmaantuneiden maksavaurioiden vuoksi". Lisäksi Färkkilä piti ravintolisiä ylipainon ja alkoholin liikakäytön kanssa suurimpina maksasairauksien aiheuttajina. Färkkilä ei kuitenkaan täsmentänyt, mistä ravintolisien / luontaistuotteiden ainesosista hän varoittelee. Lukijalle, kuten myös minulle hänen väitteensä jäi uutisen perustella mysteeriksi. 

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto oli yhteydessä Suomessa elintarvikkeita ja kuten myös ravintolisiä valvovaan elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan, jossa myös hämmästeltiin Ylen uutisoimia epämääräisiä väitteitä. Evira pyysi Yleltä, että juttua täsmennetään. Juttuun lisättiin Eviran kommentti "Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan ongelmat ovat koskeneet lähinnä netin kautta ulkomailta tilattuja tuotteita." Yle ei ollut juttua tehdessään tiedustellut Eviran kantaa ravintolisien turvallisuuteen, vaan Evira joutui puuttumaan sisältöön jutun uutisoinnin jälkeen.

Kauppiasliitto tiedusteli Yleltä ja Färkkilältä perusteluja uutisessa esitettyihin väitteisiin. Färkkilä ei reagoinut liiton lisätietopyyntöihin, eikä Ylelläkään ollut esittää faktoja väitteiden perusteeksi. Uutiseen lisättiin liiton pyynnöstä "Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton mukaan tiedossa ei ole yhtään vahvistettua tapausta, jossa suomalaisesta kaupasta ostettu ravintolisä olisi käyttöohjeen mukaisesti käytettynä aiheuttanut maksavaurioita."

Vaikka Eviran ja Terveystuotekauppiaiden Liiton pyytämät päivitykset Ylen uutiseen eivät tavoita alkuperäisen epämääräistä tietoa sisältäneen uutisen nähneitä lukijoita, niin pidän pitää tärkeänä, että uutista on oikaistu, sillä ravintolisäjuttuja seuraavaksi kirjoittavat toimittajat mahdollisesti näkevät korjaukset ja lisäksi Yle sai palautetta huonosti tarkistetusta uutisesta.

Käsittelin näitä mediassa olevia epämääräisiä tietoja ravintolisistä myös aikaisemmassa blogikirjoituksessani.

Ylen Uutisten päivitetty juttu maksasairauksista tästä linkistä.

terveisin
 
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto

Comments

Epämääräistä tietoa ravintolisistä

16/12/2015

Comments

 
Picture
Ylen Uutiset (15.12.2015) käsitteli maksasairauksia Suomessa. Aihe on tärkeä, sillä maksasairaudet ovat Suomessa Euroopan huipputasolla. Yle haastatteli juttua varten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä Husista ylilääkäri Martti Färkkilää. Haastattelussa kerrotaan, että maksasairauksien taustalta löytyy usein alkoholi ja ylipaino, mutta myös vääränlaiset ruokailutottumukset ja lääkkeiden väärinkäyttö. Mielenkiintoni herää, kun huomasin, että Färkkilä on maininnut myös luontaistuotteet yhdeksi maksasairauksien aiheuttajaksi.
 
Hämmästykseni vain lisääntyy, kun tarkastelen Yle Uutisten julkaisemaa listaa Färkkilän kolmesta vinkistä maksasairauksien välttämiseksi:
1. Vältä ylipainoa.
2. Vältä liiallista alkoholinkäyttöä.
3. Katso, ettet käytä luontaistuotetta, joka voi aiheuttaa maksavaurion.
 
Tästä vinkkilistasta lääkkeiden väärinkäyttö on päätetty jättää pois ja katsottu tarpeelliseksi varoittaa maksavaurioita aiheuttavista luontaistuotteista. Jostain syystä luontaistuotteet tuntuvat kiinnostavan Färkkilä erityisesti, sillä hän toteaa, että ”Luontaistuotteita on vedetty markkinoilta yllättäen ilmaantuneiden maksavaurioiden vuoksi. Niitä tulee sitä vauhtia markkinoille, ettemme aina pysy perässä”.
 
Pysähdyin lukemaan Färkkilän ajatuksia uudestaan ja uudestaan. Ihanko totta hän katsoo, että luontaistuotteet ovat yksi keskeisimmistä maksasairauksien aiheuttajista. Olen toiminut luontaistuotealalla koulutus- ja järjestötehtävissä lähes 20 vuotta ja tehnyt tiiviistä yhteistyötä luontaistuotteita/ravintolisiä valvovien viranomaisten, tukkujen ja vähittäiskaupan yritysten ja oppilaitosten kanssa. Miksi ihmeessä törmään tällaiseen pelotteluun ja ”tietoon” lähes yksinomaan vain lääkärien antamissa haastatteluissa, mutta en esimerkiksi viranomaistapaamisissa, tukkuyrityksien riskinarviointitilanteissa tai kansainvälisten ravintolisäjärjestöjen tiedotuksissa. Alan yliopistollisessa koulutuksessa kyllä käsitellään kasvien mahdollisia haittavaikutuksia, mutta tutkimusraporttien perusteella voi todeta, että esimerkiksi maksatoksisia kasveja ei myydä Suomessa.

__________________________________________________________________________________________________
Suomessa kaupassa olevat ravintolisät valvottuja ja lainmukaisia
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton tiedossa ei ole yhtään vahvistettua tapausta, jossa suomalaisesta kaupasta ostettu ravintolisä olisi käyttöohjeen mukaisesti käytettynä aiheuttanut maksavaurioita.
__________________________________________________________________________________________________

Vaikka kasvien mahdollisia haittavaikutuksia ei pidä aliarvioida, niin niitä ei myöskään pidä liioitella. Viranomaistapaamisten yhteydessä olemme yhdestä suusta todenneet, että Suomessa ravintolisäyrityksien omavalvonta on pääosin kunnossa ja elintarvikevalvonta toimii sekä toimijoiden, että viranomaisten mukaan hyvin Suomessa. Elintarvikelainsäädäntö lähtee siitä, että tuotteiden täytyy olla turvallisia.
 
Outojen väitteiden taustalla olevat faktat jäävät usein mysteeriksi
Färkkilän esittämät oudot väitteet jäävät pohdituttamaan minua ja lähetän (15.12.) Färkkilälle sähköpostin, jossa tiedustelen, että mistä Suomessa myytävistä tuotteista hän Ylen uutisjutussa varoittelee ja milloin hänen mainitsemat ravintolisien takaisinvedot on Suomessa tehty. Olen työni puolesta yhteydessä sekä Eviraan, että Fimeaan, enkä minä ole törmännyt Färkkilän esittämään sensaatiomaiseen väitteeseen siitä, että useita luontaistuotteita olisi vedetty markkinoilta yllättäen ilmaantuneiden maksavaurioiden vuoksi. Jos näin olisi tapahtunut, niin siitä varmasti olisi tullut tietoa alan tukkuyrityksien, median tai viranomaisten kautta.
 
Jos saan Färkkilän vastauksen tiedusteluihini, niin kerron sen tässä blogissa, mutta olen lähes varma, etten tule koskaan saamaan vastausta kysymyksiini. No miksiköhän, saatatte arvella. Kerron esimerkin kahdesta vastaavanlaisesta tapauksesta viime vuosilta.
 
Vuoden 2014 helmikuussa Helsingin Sanomat esitti, että jokaisen luontaistuotetta käyttävän suomalaisen tulisi tutkituttaa maksansa. Kohuväite oli otsikoitu ”Luontaistuotteet voivat aiheuttaa vakavan maksavaurion.” Terveystuotekauppiaiden Liitto kysyi väitteitä esittäneeltä Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri Markku Voutilaiselta mm., että mihin Suomessa myytäviin ravintolisiin hän artikkelissa viittaa. Voutilainen ei pystynyt yksilöimään Suomen markkinoilla olevia valmisteita, vaan totesi, että artikkelin sisällöstä vastaa Helsingin Sanomien toimittaja. Toimittaja taas sysäsi vastuun Voutilaiselle. Minulle jäi lopulta mysteeriksi artikkelissa olevien tietojen oikeellisuus. Liitto teki lyhyen vastineen ”Ravintolisiä valvotaan tarkasti”, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa 1.3.2014.
 
Vuoden 2015 toukokuussa Ilkka ja Pohjalainen-lehdissä vatsatautien erikoislääkäri Vesa Haapasaari väitti, että luontaistuotteet aiheuttavat maksassa usein sivuvaikutuksia ja niiden takia on potilaille siirretty maksojakin. Terveystuotekauppiaiden Liitto kysyi Haapasaarelta mm., onko näitä maksansiirtoja tehty Suomessa oleville potilaille ja mitkä luontaistuotteet ovat olleet tämän vakavan terveysvaaran aiheuttajina? Onko kyseiset luontaistuotteet ostettu Suomesta vai ulkomailta? Haapasaari ei vastannut liiton kysymyksiin ja jutun kirjoittanut toimittaja joutui pahoittelemaan tilannetta. Liitto lähetti jälleen vastineen ko. lehtiin. Valitettavasti vastineiden huomioarvo ei koskaan yllä etusivun lööpin tasolle ja lehti kokee lyhyen mielipidekirjoituksen riittävän oikaisuksi.
 
Suhtaudun mahdollisen väärän tiedon levittämiseen vakavasti. Samalla koen voimattomuutta, kun yhä uudelleen törmään tällaisiin väitteisiin, joiden taustalla olevista tiedoista ei pystytä tai haluta antaa minkäänlaista todistetta. Näin epämääräinen ja vahvistamaton ”tieto” jää elämään faktana. Haastateltava sysää vastuun toimittajan niskaan ja kun olen yhteydessä toimittajaan, hän sanoo luottavansa haastateltavaan. Tällaisissa tilanteissa tuntuu, että märästä saippuastakin saa paremman otteen, kuin vastuunkantajasta jutussa esitettyihin väitteisiin.
 
Usean vuoden näitä lääkärien antamia ravintolisälausuntoja seurattuani, taustoja selvitettyäni ja liiton vastineita kirjoittaessani olen päätynyt seuraavan johtopäätökseen:

1. Lääkärit eivät riittävästi tunne Suomen markkinoilla kaupan pidettäviä ravintolisiä/luontaistuotteita. Siksi saatetaan sortua yleistämään maailmalla raportoituja luontaistuotteiden aiheuttamia haittoja koskemaan myös Suomessa myytäviä ravintolisiä. Suomessa on tehty ravintolisäilmoitus noin 6.000 ravintolisästä ja näistä on yksityiskohtaiset tiedot Eviralla. Maailmalla raportoidut tiedot olisi helppo selvittää viranomaiselta ja päätellä koskeeko asia suomalaisia.

2. Lääkärit eivät riittävästi tunne Suomen elintarvikevalvontaa ja joskus luullaan, että ravintolisillä ei ole minkäänlaista valvontaa. Ravintolisien valvonta lähtee lakisääteisestä omavalvonnasta ja kunnissa tapahtuvasta elintarvikevalvonnasta, jota Evira koordinoi. Väitän, että Suomen elintarvikevalvonta on Euroopan kärkeä.

3. Lääkärit eivät riittävästi tunne Suomen elintarvikelainsäädäntöä, sillä lääkärit ovat haastatteluissa jopa esittäneet väitteitä, että luontaistuotteet ovat lainsäädännön ulkopuolella. Ravintolisien / luontaistuotteiden valmistusta, maahantuontia, markkinointia ja myyntiä ohjaavat kymmenet eri säädökset, joista keskeisimpiä ovat elintarvike- ja lääkelaki sekä ravintolisäasetus. Lainsäädännön toteutumista valvovia viranomaisia ovat mm. Evira, Fimea, Tulli, Tukes ja Kuluttaja- ja kilpailuvirasto.
 
Mielestäni nämä kaikki yllämainitut tiedon puutteet olisi hoidettavissa riittävällä koulutuksella. Esimerkiksi lisäämällä opetusta ravintolisistä lääkärikoulutukseen ja täydennyskoulutukseen. Tästä olen kirjoittanut aikaisemminkin blogissani.
 
Mielestäni on hyvä, että terveydenhoidon ammattilaisten ääni nousee helposti esille mediassa ja tärkeitä aiheita käsitellään laajasti. Tuntuu kuitenkin epäoikeudenmukaiselta, että mediassa esitetään esimerkiksi ravintolisistä tietoja, joiden taustat ja faktat jätetään kysyttäessäkin epämääräiseksi ja avoimeksi.
 
Helppo ohje kuluttajalle: Osta ravintolisät kaupasta
Suomalaisista noin 60 prosenttia käyttää tai on käyttänyt ravintolisiä. Väitän, että suomalainen kuluttaja voi turvallisesti ostaa ja käyttää luontaistuotteita/ravintolisiä, kun hän asioi suomalaisissa kaupoissa.
 
Kuluttajille minulla onkin helppo ohje, jos haluaa käyttää ravintolisiä turvallisesti ja oikein:
1. Osta ravintolisät Suomessa toimivasta kaupasta, näin varmistut, että tuote on elintarvikevalvonnan piirissä, valmistettu laillisesti ja pakkausmerkinnät ovat suomen kielellä.
2. Noudata annosteluohjetta ja lue pakkausmerkinnät. Näin varmistut, että ravintolisän käyttö on turvallista ja ei ole vaaraa liikasaannista.
3. Osta ravintolisät alan ammatillisen koulutuksen saaneelta myyjältä (esim. luontaistuoteneuvoja tai fytonomi) ja osta ravintolisiä, jotka ovat valittu juuri sinun tarpeiden mukaan.
 
Yksi varoituksen sana: Älä osta ravintolisiä tuntemattomista ulkomaisista nettikaupoista. Ne eivät välttämättä ole viranomaisvalvonnan piirissä edes toimintamaassaan. Suomessa viranomaiset eivät pysty valvomaan ulkomaisia nettikauppoja. Ulkomailta tilatuissa tuotteissa ei juuri koskaan ole suomenkielisiä pakkausmerkintöjä, käyttöohjeita tai varoitusmerkintöjä.
 
Sitten lopuksi vielä yksi hyvä uutinen!
 
Maksa ja ravintolisät –opas tulossa
Luontaistuotealan liitot ja Provita Oy julkaisevat vuoden 2016 alussa oppaan, jossa vakuutetaan, että Suomessa kaupassa myytävät ravintolisät ovat turvallisia.
 
Oppaassa referoidaan tuoretta Archives of Toxicology -tiedelehdessä toukokuussa 2015 julkaistua katsausartikkelia maksatoksisista yrteistä (Hepatotoxicity of herbal and dietary supplements). Katsausartikkelista käy selväksi, että maailmalla raportoidut yrttien aiheuttamat kielteiset maksavaikutukset eivät juuri kosketa suomalaista kuluttajaa. Poikkeuksena ovat tilanteet, jossa kuluttaja ryhtyy tilaamaan tuotteita ulkomaisista verkkokaupoista, joissa tuotteiden laadussa tai valvonnassa on todettu puutteita. Katsauksessa todetaan, että valvomattomassa nettikaupassa saattaa törmätä tuotteisiin, joissa on vaikuttavien aineiden pitoisuusvaihteluja, väärien kasvilajien käyttöä, vierasaine- ja raskasmetallikontaminaatioita, ravintolisiin saatetaan myös tarkoituksella lisätä lääkeaineita.
 
Maksa on meille keskeisen tärkeä elin ja maksan terveydestä on syytä pitää hyvää huolta. Kenen tahansa maksa voi nykymaailmassa kärsiä ylikuormituksesta, joten maksan toiminnan tukeminen elämätavoilla ja ruokavaliolla on suositeltavaa. Oppaassa on myös kerrottu, miten ruokavaliolla, elämäntavoilla ja ravintolisillä voidaan saada maksa parempaan kuntoon ja lisätä koko kehon hyvinvointia. Opas tullaan julkaisemaan alkuvuodesta 2016 sähköisessä muodossa ja sen on ilmainen.


terveisin
 
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Comments

ILMASTOMYÖNTEINEN RUOKA

3/12/2015

Comments

 
Picture
​Pariisin kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa 30.11.-11.12.2015 tehdään tärkeitä päätöksiä tulevaisuutemme suhteen. Valtioiden päämiesten on tarkoitus sopia noin 200 maata koskevasta, vuonna 2020 voimaan astuvasta maailmanlaajuisesta ilmastosopimuksesta. Päätöksiä todella odotetaan, sillä ilmastonmuutos on aikakautemme vakavin ympäristöuhka.
 
Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät monessa asiassa: Ilmastomme lämpenee, merien pinta nousee ja jäätikköjen sulaminen kiihtyy. Ennustetaan, että kuivilla alueilla kuivuus lisääntyy ja sään ääri-ilmiöt lisääntyvät. Useat kasvi- ja eläinlajit ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon, koska ne eivät ehdi sopeutua muuttuvaan ilmastoon. Ilmaston muuttuminen saattaa johtaa myös ilmastopakolaisuuteen, kun joidenkin alueiden viljelymaita tuhoutuu ja kuivuus estää viljelyn.
 
Ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteemme
Ympäristöllämme on suuri merkitys terveyteemme. Esimerkiksi ilmakehän otsonikerroksen oheneminen voimistaa auringon UV-säteilyä maan pinnalla. Tämä lisää sairastumista ihosyöpiin ja silmäsairauksiin. Sään ääri-ilmiöt kuten hirmumyrskyt, tulvat, rankkasateet ja helleaallot vaikuttavat hyvin suoraan terveyteen ja lisäävät onnettomuuksia. Ruoantuotanto joillakin alueilla vaikeutuu.
                                    
Säätilalla on vaikutusta ihmisen mielialaan ja terveyteen. Auringonvalon vähäisyys ja lumen puute vuoden pimeimpänä ajankohtana voivat heikentää unen laatua ja vaikuttaa vireystilaamme sekä ruokailutottumuksiimme. Kaamosmasennukseen liittyy makeannälkä ja se voi lisätä ylipainonriskiä.
 
Vaikka lämpötilojen nousu ja pitkät hellejaksot saattavat kesäisin tuntua mukavalta, niin kuumuus on myös rasitus elimistölle. Ilmastoinnin ja tuuletuksen lisäämisen tarve kasvaa asunnoissa, toimistoissa, sairaaloissa ja palvelutalkoissa sekä autoissa. Tämä osaltaan lisää energiankulutusta ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Helle on riskitekijä sydän ja verenkiertoelimistön sairauksista kärsiville sekä varsinkin vanhuksille.
 
Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan terveyteen ja hyvinvointiin monella tavoin. Vaikka kaikki ennakoidut vaikutukset terveyteen eivät ole haitallisia, silti suuri osa terveyshaitoista on merkittäviä. Ilmastomuutoksen terveystutkimusta toivotaan lisää, sillä terveysnäkökohdat ovat jääneet hyvin vähälle huomiolle.
 
Me itse vaikutamme ilmastonmuutokseen
Arvioidaan, että ilmastonmuutosta voidaan hidastaa niin paljon, etteivät ympäristölle ja ihmisille aiheutuvat vahingot tule kuitenkaan ylitsepääsemättömiksi. Voimme ja toisaalta myös joudumme sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Valtiot ja päättäjät vaikuttavat Ilmastonmuutokseen omilla päätöksillään, mutta me jokainen voimme omilla pienillä päätöksillä vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja asenneilmapiiriin, jotka vaikuttavat yhteiskunnan päätöksenteossa. Jos me osoitamme välittävämme ympäristöstä, niin voimme vaatia myös päättäjiltä samaa.
 
Ilmastomyönteinen ruoka – lähiruoka ja kasvisruokavalio
Vaikka energiakysymys on keskeisiä tekijöitä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, niin voimme huomioida ilmastonäkökulmat myös monessa muussa toiminnassa. Yksi näkökulma on huomioida ruokailutottumustemme ilmastovaikutukset.
 
Ilmastomyönteisessä ruoka-ajattelussa keskeistä on vähentää eläinperäisten tuotteiden kulutusta ja lisätä kasvisten osuutta. Muita ruokailutottumuksissa vaikuttavia seikkoja ovat jätteeksi joutuvan ruoan vähentäminen, kotimaisen ja luomu- ja lähiruoan suosiminen, ruoantuotanto-, valmistus- ja säilytysmenetelmien energiatehokkuuden parantaminen sekä ostosmatkojen pituus.
  
Ruokatuotannossa eniten ilmastopäästöjä aiheutuu naudanlihasta. Suosi kanaa ennemmin kuin possua tai lammasta. Lähialueen kala on ilmastoystävällinen valinta. Kotimaisten vihannesten ja juuresten tuotannosta aiheutuu vain vähän päästöjä.
 
Pohdi kuinka kaukaa ruoka pöytääsi tulee. Ääriesimerkkinä Brasiliassa kaadetaan sademetsää lihakarjan laidunmaiden lisäämiseksi. Tämä kiihdyttää ilmastonmuutosta ja tuhoaa korvaamattoman arvokkaita ekosysteemeitä. Sekaravinnon syöjä saisi lihaa varmasti lähempää.
 
Osta ruokasi läheltä. Lähikaupassa käyminen ja riittävän suuren määrän ostaminen kerralla on ilmastoystävällisempää kuin yksittäisen tuotteen hakeminen autolla kauempaa. Pyri arvioimaan ruoan kulutus, jotta ruokaa ei joudu jätteeksi.
 
Ilmastoystävällinen ruoka ei ole vaikea toteuttaa. Kun pysähdyt miettimään omaa ruoka-ajatteluasi, niin muutamalla pienellä oivalluksella pääset hyvää alkuun. Voit vaikka käydä alla olevan ilmastoystävällisen ruoan tarkistuslistan läpi ja ehkä huomaat, miten pienellä ajattelun ja toiminnan muutoksella voi jo vaikutaa.

Ilmastomyönteisen ruoan tarkistuslista
  • Käytä enemmän kasviperäisiä tuotteita, vähennä lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden käyttöä.
  • Pidä viikossa ainakin yksi kasvisruokapäivä ja jätä pihvit ja juustot juhlahetkiin.
  • Älä heitä ruokaa roskiin!
  • Kasviksista suosi avomaalla kasvatettuja ja vältä talvella kasvihuoneissa kasvatettuja ja kaukaa tuotuja.
  • Suosi perunaa ja erilaisia viljatuotteita kuten ohraa, vältä riisiä.
  • Suosi luomutuotteita.
  • Suosi luonnonkalaa, kauden marjoja ja sieniä.
  • Suosi sesonkikasviksia, mutta malta odottaa kauden oikeaa alkua.
  • Vältä pakasteita.
  • Suosi mahdollisimman vähän pakattuja elintarvikkeita ja isoja pakkauksia.
  • Syö lautanen tyhjäksi, älä osta enempää ruokaa kuin kulutat.
  • Valmista enemmän ruokaa kerralla.
  • Suunnittele kauppamatkat huolellisesti, kulje kauppamatkat jalan, polkupyörällä tai joukkoliikennettä käyttäen. Autoa käytettäessä osta ruokaa kerralla riittävästi.
  • Lajittele biojäte.
​           Lähde: Ilmasto-opas
 
 
 
terveisin
 
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
 
 

Lisätietoa ilmastonmuutoksesta:
Ilmastonmuutoksesta on löydettävissä runsaasti tietoa. Esimerkiksi Ilmatieteen laitos ja muut suomalaiset tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatiot ylläpitävät Ilmasto-opas.fi-sivustoa, joka on kehitetty palvelemaan jokaista suomalaista. Tästä linkki Ilmastooppaaseen.
 
Kiinnostaako kasvisruoan lisääminen? Lue lisää kasvisruokavalion terveyshyödyistä liiton blogista ja lataa ilmainen kasvisruokaopas tästä.
 
Lue lisää ilmastomyönteisestä ruoasta Ilmastoopas.fi –sivustolta.
Comments

    Mika Rönkkö

    Toiminnanjohtaja
    Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry.

    Blogitekstit Mika Rönkkö ja vieraskynällä muitakin kirjoittajia.

    Archives

    March 2023
    February 2023
    January 2023
    October 2022
    September 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    June 2021
    April 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    January 2018
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    June 2015
    May 2015

    Categories

    All

    RSS Feed

Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry
Eteläranta 10
​00130 Helsinki
Noin 160 jäsenmyymälää palvelee kuluttajia 
ympäri Suomen
Koulutetut ammattilaiset auttavat terveysasioissa henkilökohtaisesti
Jäsenmyymälöiden verkkokaupat palvelevat kellon ympäri
Jo vuodesta 1967 edistämässä terveellisiä elämäntapoja