Kansainvälisessä Integrative Health & Medicine -kongressissa Stuttgartissa keskusteltiin lääketieteen suurista haasteista, uusimmista tutkimuksista ja käytiin läpi lupaavia lähestymistapoja integroida eri hoitomenetelmiä. Ensimmäinen askel integraatiossa on rakentaa siltoja tieteenalojen ja hoitomuotojen kesken. Integratiivisessa lääketieteessä pyritään yhdistämään länsimaista lääketiedettä ja muita hoitomenetelmiä.
Täydentävien hoitomuotojen kysyntä on korkea kaikissa maissa. Ihmiset etsivät terveyden ylläpitämiseen lähestymistapoja, jossa pyritään huomioimaan ja hoitamaan ihmistä yksilönä, kiinnitetään huomiota ihmisen elämäntapoihin monipuolisesti ja pyritään opastamaan tasapainoon eri hoitomenetelmiä hyödyntäen.
CAM-hoitojen tilanne eri mantereilla osoittaa, että nämä hoidot ovat erittäin suosittuja.
Pohjois-Amerikka
Yli 40 % yhdysvaltalaisista käyttää täydentäviä hoitoja ja 20% yhdysvaltalaisista sairaaloista tarjoaa myös näitä hoitomuotoja. Täydentävien hoitojen akateeminen koulutus on Yhdysvalloissa pitkällä ja sitä hyödynnetään monissa terveydenhoidon ammateissa mm. lääkärit, hammaslääkärit, kätilöt, ravitsemusterapeutit ja monet muut.
Eurooppa
Euroopassa jopa 70 % käyttää täydentävien hoitojen lääkkeitä ja ravintolisiä. Täydentävät hoidot ovat mukana joissain Euroopan maissa jo sairausvakuutusjärjestelmissä. Myös useat yliopistot ovat ottaneet täydentävät hoidot mukaan opiskelutarjontaan ja tutkimusalueeksi. Euroopassa on jo pitkät perinteet useasta täydentävästä hoitomuodoista, kuten akupunktio, antroposofinen lääketiede, fytoterapia, homeopatia, ravitsemushoidot ja naturopatia. Jokaisella on oma selkeä profiili, instituutiot ja eri asteista integroitumista tavanomaisiin hoitojärjestelmiin.
Aasia
Perinteinen aasialainen lääketiede on yksi suurimmista lääketieteen järjestelmistä maailmassa ja se kattaa perinteiset hoitomuodot mm. Kiinassa, Japani ja Intiassa. Aasiassa on kiinnostusta ja kokemusta integroida perinteiset hoitomuodot länsimaisten hoitojen kanssa.
Latinalainen Amerikka
Arvion mukaan 400 miljoonaa ihmistä käyttää Latinalaisessa Amerikassa täydentäviä hoitomuotoja. Alkuperäisillä kasvirohdoksilla on tärkeä historiallinen ja kulttuurillinen merkitys ja monissa maissa ne ovat osa kansallista terveydenhoitojärjestelmää.
Stuttgartin Integrative Health & Medicine -kongressin päätteeksi annetussa julistuksessa kehotetaan valtioita mm. tunnistamaan hoitomuotojen integraatio, lisätä hoitomuotojen yhdistymistä, lisätä eri tahojen yhteistyötä, rahoittaa tutkimusta ja toteuttaa Maailman Terveysjärjestön perinteisen lääketieteen strategiaa omassa maassaan.
Julkilausuma on kokonaisuudessaan luettavissa netistä ja sen voi myös itse allekirjoittaa.
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto