Ravintolisiä myydään monessa eri myyntikanavassa, markkinoilla on tuhansia eri ravintolisiä ja satoja ravintolisien valmistajia ja maahantuojia. Kuluttajan kannalta markkinat voivat tuntua sekavalta, sillä Suomessa on edelleen vaikeasti valvottavia ravintolisien myyntikanavia, joiden toiminta leimaa ja vahingoittaa myös koulutettuja ja järjestäytyneitä terveyskauppoja. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on viranomaistapaamissa vaatinut tasapuolista valvontaa ja kaikkien ravintolisiä myyvien yrityksien saattamista elintarvikevalvonnan piiriin.
Eri toimijoiden koulutustaso on hyvin vaihteleva ja käytännössä vain terveyskaupoissa on alan laajan ammatillisen koulutuksen hankkineita myyjiä. 35 vuoden aikana Provitan ammatillisen koulutuksen on saanut noin 3.000 henkilöä, joista luontaistuoteneuvojiksi on valmistunut noin 600 henkilöä ja yliopistollisen täydennyskoulutuksen käyneitä fytonomeja on reilu 250. Suurin osa näistä työskentelee luontaistuote- ja terveyskaupoissa. Terveystuotealan ammatillista koulutusta voi hankki myös osana esimerkiksi merkonomi- ja tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoja.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on huolestunut ravintolisämarkkinoiden epätasaisesta valvonnasta. On myös viranomaisen taholta myönnetty, että esimerkiksi ravintolisien verkostomarkkinointia, puhelin- ja postimyyntiä sekä ulkomailta toimivia suomenkielisiä nettikauppoja ei käytännössä pystytä valvomaan. Vaikka ravintolisien myynti ei vaadi erityisiä lupia tai koulutusta, niin Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton mielestä koulutuksen hankkiminen on välttämätöntä ja osa kuluttajan suojaa.
Suomessa elintarvikevalvonta on mielestäni eurooppalaista kärkeä, joten uskon, että ravintolisämarkkinoiden valvonnassakin kyse on resurssien lisäksi myös tahtotilasta. Tasapuolinen, riittävä ja asiallinen valvonta lisää kuluttajaturvallisuutta ja antaa vastuuntuntoisille ravintolisäyrityksille, kuten terveyskaupoille paremmat toimintaedellytykset.
Mika Rönkkö
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto