Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto kävi muutama viikko sitten viestinvaihtoa Mediuutisten päätoimittaja Anne Lahnajärven kanssa Mediuutisen linjauksesta käyttää epäasialliseksi ja loukkaavaksi koettua uskomushoito-termiä. Suomen Yrittäjien ja työoikeuden professori Seppo Koskisen lausuntojen mukaan uskomushoito-termin käyttäjä voi syyllistyä sopimattomaan menettelyyn elinkeinotoiminnassa ja mahdollisesti kunnianloukkaukseen.
Mediuutisten päätoimittaja Anne Lahnajärvi totesi Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitolle 11.6.2019, että Mediuutiset noudattaa Lääkäriliiton kantaa sekä tutkittuun tietoon perustuvaa (evidence-based medicine) näkökulmaa ja perusteita sisällöntuotannossa. Päätoimittaja Lahnajärvi korosti, että Mediuutisten tarkoitus ei ole vahingoittaa kenenkään liiketoimintaa ja, että uskomushoito-termi on vakiintunut Mediuutisten käyttöön silloin, kun menetelmästä ei ole olemassa lääketieteellistä näyttöä tai sitä ei ole tieteellisesti tutkittu.
Mediuutiset julkaisi 28.6.2019 toimittaja Nina Airiston jutun ”Alhainen luottamus terveydenhuoltoon on naisilla yleistä – Ovat yliedustettuja uskomushoitojen asiakkaiden joukossa”. Jutussa käsiteltiin Aftonbladetin ja Veckorevyn tekemää kyselyä, jonka tuloksista oli uutisoitu Dagens Medicin-lehdessä.
Alkuperäisessä jutussa käytetään ”komplementär och alternativ medicin (så kallad KAM)”, joka usein suomennetaan täydentävät ja vaihtoehtoiset hoitomuodot (ns. CAM-hoidot). Dagens Medicin-lehden artikkelissa, kuten myös Mediuutisten julkaisemassa jutussa, käsitellään muun muassa ravintolisiä, vitamiineja ja kasviperäisiä lääkkeitä. Näiden kaikkien lueteltujen tuoteryhmien tehosta on tutkittuun tietoon perustuvaa näyttöä. Esimerkiksi Euroopan Komissio on tieteellisen näytön perusteella hyväksynyt yli 250 terveysväittämää ravintolisistä ja vitamiineista. Useita lääkekasveja on mukana Käypä hoito -suosituksissa.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton mielestä Mediuutiset rinnastaa ravintolisät, vitamiinit ja kasviperäiset lääkkeet uskomushoidoksi perusteetta ja Mediuutisten ilmoittaman linjauksen vastaisesti.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto toivoo, että Mediuutiset käyttää tieteellistä näyttöä omaavista ravintolisistä, vitamiinivalmisteista ja kasvilääkkeistä asiallista termiä. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton mielestä kyseisen jutun otsikoinnin yhteydessä ”vaihtoehtohoito”-termi olisi neutraalimpi ja noudattaisi alkuperäisen Dagens Medicin-lehdessä julkaistun uutisen termistöä.
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Mediuutisten juttua päivitetty 1.7.2019 klo 9.38: Otsikossa ja tekstissä vaihdettu uskomushoidot luontaishoidoiksi.