Siankärsämön tuoksu on ryytimäisen väkevä. Mausteena siankärsämön keväisiä tuoreita lehtiä voidaan käyttää keittoihin, salaatteihin ja voileivän päällä. Rohdoskäytössä siankärsämö on hyvin monipuolinen. Pääasialliset käyttöalueet sisäisesti käytettynä ovat ruoansulatus, puhdistuskuurit, vastustuskyky, vaihdevuosi- ja prostatavaivat. Ulkoisesti hoitovoiteissa mm. haavat, hiertymät ja lihaskivut. Nykytutkimus on osoittanut sen myös oivallisena ryppyjen hoitajana. Siankärsämöä käytetään ravintolisissä, teenä ja luonnonkosmetiikassa sekä hoito-tuotteissa esimerkiksi yrttivoiteissa.
Pitkän käyttöhistoriansa ja monipuolisten ominaisuuksiensa sekä tieteellisen näytön perusteella siankärsämö on ansainnut Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton vuoden 2016 rohdoskasvin arvon. Valinnalla halutaan nostaa arvostusta perinteisten luonnonlääkkeiden käyttöä kohtaan sekä muistuttaa kasvilääkinnän laajasta käytöstä läpi ihmiskunnan historian. Suomessa siankärsämö on ollut kansanlääkinnässä ykkösrohdoskasvi ja sitä on kutsuttu mm. tuhattaituriksi, akantupakaksi ja pellon vanhimmaksi.
Kasvilääkinnällä pitkä historia
Historian alkuajoista lähtien ihmiskunnan hankkima tieto, laaja ja pitkäaikainen kokemus luonnontuotteiden käytöstä lääkkeinä siirtyi muistitietona sukupolvelta toiselle. Tämä tieto yhdistettynä nykyajan tutkittuun tietoon, tuotekehitykseen ja valmistusmenetelmiin on luonut nykyajan kuluttajalle turvallisen tavan hoitaa terveyttä myös kasvilääkinnän eli fytoterapian keinoin.
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Lataa ilmainen esite siankärsämöstä.
Kuvia siankärsämöstä: Kuvaaja Anna Karhu-Cormier