Mediuutiset ilmoitti 11.6.2019 Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitolle, että Mediuutiset noudattaa Lääkäriliiton kantaa sekä tutkittuun tietoon perustuvaa (evidence-based medicine) näkökulmaa ja perusteita sisällöntuotannossaan. Mediuutisten päätoimittaja Lahnajärvi on todennut, että Mediuutisten tarkoituksena ei ole vahingoittaa kenenkään liiketoimintaa ja, että uskomushoito-termi on vakiintunut Mediuutisten käyttöön silloin, kun menetelmästä ei ole olemassa lääketieteellistä näyttöä tai sitä ei ole tieteellisesti tutkittu.
Linjauksestaan huolimatta, Mediuutiset käyttää toistuvasti (28.6. ja 2.7.) uskomushoito-termiä tieteellistä näyttöä omaavista ravintolisistä, vitamiini- ja kasvirohdosvalmisteista. Terveyskaupan yrittäjät paheksuvat Mediuutisten toimintaa. Euroopan Komissio on tieteellisen näytön perusteella hyväksynyt yli 250 terveysväittämää ravintolisistä ja vitamiineista. Useita lääkekasveja on mukana Käypä hoito -suosituksissa. Harhaanjohtavan tiedon levittäminen saattaa haitata ravintolisien, vitamiinivalmisteiden ja kasvirohdosvalmisteiden parissa toimivia yrittäjiä ja työntekijöitä.
Yrittäjien oikeusturvan kannalta Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pitää tärkeänä puuttua epäasialliseen ja joissain tapauksissa lainvastaiseen uskomushoito-termin käyttöön tieteellistä näyttöä omaavista ravintolisistä, vitamiini- ja kasvirohdosvalmisteista. Valmisteilla olevasta kantelusta on ilmoitettu Mediuutisten päätoimittajalle.
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Kuva: https://vastuullistajournalismia.fi/ -sivusto
Päivitetty 30.8.2019: Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ei kantele Julkisen Sanan Neuvostolle Mediuutisten toiminnasta ko. uutisen yhteydessä. Mediuutiset vaihtoi uskomushoito-termin luontaishoito-termiksi "Alhainen luottamus terveydenhuoltoon on naisilla yleistä – Ovat yliedustettuja luontaishoitojen asiakkaiden joukossa"-jutussaan.