TERVEYSKAUPAT
  • Etusivu
  • Tietoa liitosta
    • Jäseneksi liittyminen
    • Työnvälitys
    • Yhteystiedot
  • Jäsenmyymälät
  • Koulutus
  • Blogi ja media

Analyysi luontaishoitojen ja terveystuotteiden otakantaa-kyselystä

26/1/2022

Comments

 
Picture
-Luontaishoitojen sekä terveystuotteiden aktiiviset käyttäjät vastasivat otakantaa-kyselyyn

Luontaishoitojen sekä terveystuotteiden käyttökysely toteutettiin sähköisellä Ota kantaa -kansalaisfoorumilla 8.10.- 15.12.2021. Kyselyllä pyrittiin kartoittamaan kansalaisten kokemuksia ja mielipiteitä luontaishoitojen ja terveystuotteiden käytöstä. Kyselyyn tuli parissa kuukaudessa peräti 6.802 vastausta ja se ylsi neljänneksi suosituimmaksi otakantaa-kyselyksi kautta aikain.

Vastaukset kerättiin 19 kysymyksellä, joista neljään pystyi antamaan avoimen tekstivastauksen. Avoimilla vastauksilla selvitettiin muun muassa, miten luontaishoidot ja terveystuotteet ovat auttaneet vastaajaa. Vastaajien omakohtaisia kokemuksia luontaishoitojen ja luontaistuotteiden antamista hyödyistä kertyi yli 5.300. Vastaajien kokemukset sisältävät merkittävän määrän tietoa luontaishoitojen ja terveystuotteiden käytöstä Suomessa. Aineistosta toivotaan jatkotutkimuksia ja kyselyn toteuttaneet järjestöt voivat luovuttaa avointen vastausten aineiston tutkimuskäyttöön.

Yleisesti voi todeta, että kyselyyn vastanneet henkilöt olivat aktiivisia luontaishoitojen ja terveystuotteiden käyttäjiä. Kyselyyn vastanneet henkilöt olivat käyttäneet luontaishoitoja vuosikausia ja esimerkiksi yli 20 vuotta luontaishoitoja käyttäneitä oli 20 prosenttia vastanneista. Sama pitkä käyttöaikatrendi näkyi vastaajissa terveystuotteiden osalta. Yli 30 vuotta terveystuotteita oli käyttänyt 19 prosenttia vastanneista.

Terveystuotealan näkökulmasta otakantaa-kysely vahvisti tietoa ravintolisien ja muiden terveystuotteiden suosiosta. Otakantaa-kyselyyn vastanneista 74 prosenttia kertoi, että on saanut apua terveystuotteista. Vastaajien aktiivisesta terveystuotteiden käytöstä kertoi se, että 71 prosenttia ilmoitti käyttävänsä päivittäin jotain ravintolisää tai luontaistuotetta.

Luontaishoitojen ja terveystuotteiden käyttö on vastaajien mukaan yleistä myös silloin, kun käytetään lääkärin määräämiä lääkkeitä. Vastaajista 68 prosenttia ilmoitti käyttävänsä lääkärin määräämiä lääkkeitä samaan aikaan luontaishoitojen ja terveystuotteiden käytön kanssa.

Vastaajista 47 prosenttia ilmoitti lähes aina kertovansa lääkärille käyttämistään luontaishoidoista ja terveystuotteista. 37 prosenttia vastaajista kertoi vain harvoin lääkärille ja kahdeksan prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei kerro koskaan asiasta lääkärille. Syitä siihen, miksi vastaaja ei ollut aina kertonut lääkärille oli monia. Esimerkiksi eräs vastaaja totesi syyksi, että ”valitettavan paljon on lääkäreillä ennakkoluuloja luontaishoitoja vastaan”.

Kyselyyn vastaajista 89 prosenttia on sitä mieltä, että Suomessa lääkärien ja muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden koulutukseen pitäisi kuulua opetusta luontaishoidoista ja terveystuotteista.
Luontaishoitojen sekä terveystuotteiden käyttökyselyyn vastanneet olivat vahvasti valinnanvapauden kannalla, sillä 82 prosenttia vastasi, että kansalaisten tulee saada itse päättää omista ja lasten käyttämistä luontaishoidoista.

”Otakantaa-kysely luontaishoitojen ja terveystuotteiden käytöstä antoi mielestäni hyvän kuvan alan aktiivikäyttäjistä. Kysely vahvisti niitä huomioita, joita alan ammattilaiset ovat tunnistaneet jo pitkään. Luontaishoidoista ja terveystuotteista koetaan saatavan paljon hyötyä oman terveyden ylläpitämisessä. Terveydenhuollon ammattilaisten tiedon puutteeseen ja ennakkoluuloihin auttaa koulutus luontaishoidoista ja terveystuotteista. Tutkitut hoidot tulee saada paremmin hyödynnettyä yhteiskunnassa ja kansalaiset haluavat jatkossakin itse päättää oman terveytensä hoitoon liittyvistä asioista. Toivottavasti otakantaa-kyselyssä annetut yli 5.300 käyttäjäkokemusta luontaishoitojen ja terveystuotteiden hyödyistä poikii jatkotutkimuksia”, toteaa Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö.

Kyselyn tulokset on toimitettu sosiaali- ja terveysministeriöön. Hallitusohjelmassa on kirjaus luontaishoitojen eri sääntelymahdollisuuksien selvittämisestä. Luontaishoitojen järjestöt toivovat, että luontaishoidoista tehdään toimialaselvitys, jolla selvitetään täydentävien hoitojen nykyinen tilanne Suomessa. Nyt toteutetun kyselyn tuloksia voidaan tarvittaessa hyödyntää tulevissa selvityshankkeissa.

Kyselyn toteuttivat Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL ry, Suomen Terveysjärjestö STJ ry, Luontaishoitoalan Foorumi ry ja Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry.
​
Otakantaa-kyselyn tulokset liitteessä ja Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton nettisivuilta.

Mika Rönkkö
​Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry


Comments

Otakantaa.fi-kysely 2021 luontaishoitojen ja terveystuotteiden käytöstä

23/1/2022

Comments

 
Picture

Oikeusministeriön OtaKantaa.fi-sivustolla 8.10.-15.12.2021 avoinna olleeseen kyselyyn luontaishoitojen ja terveystuotteiden käytöstä vastasi 6802 henkilöä. Alla ovat strukturoituihin kysymyksiin saaduista vastauksista suorat jakaumat prosenttilukuina.  Vastausten suuren määrän vuoksi avoimiin kysymyksiin saadut vastaukset analysoidaan ja raportoidaan myöhemmin.

Vastausten pohjalta voidaan tehdä päätelmiä aktiivisista luontaishoitojen ja terveystuotteiden käyttäjistä, jotka ovat vastanneet tähän kyselyyn. Vastauksia ei kuitenkaan voi yleistää koskemaan koko Suomen kansaa, koska tätä kyselyä ei toteutettu väestötutkimuksissa käytettävin otantamenetelmin.

Tästä alla olevasta tekstistä voit tutustua kyselyn tuloksiin. Voit myös ladata erillisen pdf-tiedoston tuloksista tästä.

Tällä kyselyllä luontaishoitoalan järjestöt halusivat selvittää luontaishoitojen ja terveystuotteiden käyttöä sekä kansalaisten mielipiteitä.

Luontaishoidoiksi tässä kyselyssä katsottiin esimerkiksi erilaiset käsillä tehtävät hoidot, kehoa ja mieltä rentouttavat terapiat sekä homeopatia ja erilaiset yrttilääkintään perustuvat hoidot. Näistä hoidoista käytetään myös termiä vaihtoehtoiset- ja täydentävät hoidot sekä HYVE-hoidot tai CAM-hoidot.

Terveystuotteiksi tässä kyselyssä luokiteltiin ravintolisät ja luontaistuotteet, joita voi ostaa mm. terveystuotekaupoista ja apteekista.

Linkki sulkeutuneeseen kyselyyn:
https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/653/

Otakantaa.fi-palvelu on oikeusministeriön tarjoama palvelu, jossa tarjotaan palveluita demokraattiseen vaikuttamiseen ja osallistumiseen. Palvelun kautta kansalaiset voivat viestittää päättäjille omia mielipiteitään ja palvelujen tarvetta.

Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL ry tulee hyödyntämään tuloksia erityisesti yhteistyössään STM:n kanssa, jotta Suomeen saadaan virallinen rekisteri koulutetuista luontaishoitajista sekä edistäkseen hankettaan saada suomalaiseen yliopistoon luontaishoitoihin keskittynyt professuuri.

TULOKSET: Kysely LUONTAISHOITOJEN sekä TERVEYSTUOTTEIDEN käytöstä
n=6802    
    
1. Mikä on sukupuolesi?    
Mies 10 %   
Nainen 88 %   
Muu 0,5 %   
En halua vastata 1,5 %   
    
2. Minkä ikäinen olet?    
17 vuotta tai alle 0,09 %   
18 – 29 vuotta 6 %   
30 – 44 vuotta 30 %   
45 – 59 vuotta 40 %   
60 – 69 vuotta 17 %   
70 vuotta tai yli 7 %   
En halua vastata  0,5 %   
    
3. Kerro LUONTAISHOITOJEN käytöstäsi?   
Käytän säännöllisesti 54 %   
Käytän melko säännöllisesti 22 %   
Käytän satunnaisesti 17 %   
Olen kokeillut 4 %   
En käytä olenkaan 3 %   
    
4. Mikäli käytät LUONTAISHOITOJA, kuinka monta vuotta olet niitä käyttänyt?
1 - 2 vuotta 6 %   
3 - 6 vuotta 15 %   
7 -10 vuotta 17 %   
11 – 19 vuotta 19 %   
yli 20 vuotta 20 %   
yli 30 vuotta 2 %   
    
5. Kerro TERVEYSTUOTTEIDEN käytöstäsi?   
Käytän päivittäin 71 %   
Käytän muutaman kerran viikossa 12 %   
Käytän satunnaisesti 13 %   
En käytä olenkaan 3 %   
    
6. Mikäli käytät TERVEYSTUOTTEITA, kerro kuinka monta vuotta olet niitä käyttänyt?
1 - 2 vuotta 4 %   
3 - 6 vuotta 12 %   
7 - 10 vuotta 16 %   
11 - 19 vuotta 19 %   
yli 20 vuotta 21 %   
yli 30 vuotta 19 %   
    
7. Mikäli olet saanut apua LUONTAISHOIDOISTA tai TERVEYSTUOTTEISTA, merkitse kyseinen tai kyseiset hoidot?
Akupunktio 51 %   
Antroposofinen lääketiede 5 %   
Aromaterapia 28 %   
Ayurveda (intialainen lääketiede) 18 %   
Funktionaalinen lääketiede (lääkärin antamana) 17 %   
Fytoterapia (kasvilääkintä) 22 %   
Hermoratahieronta 23 %   
Homeopatia 48 %   
Hypnoosi 14 %   
Jooga 49 %   
Jäsenkorjaus 27 %   
Kalevalainen jäsenkorjaus 48 %   
Kiinalainen lääketiede 27 %   
Mindfulness 31 %   
Ravintoterapia 26 %   
Refleksologia 13 %   
Rentoutusterapia 15 %   
Rosenterapia 14 %   
Shiatsu 20 %   
Taideterapia 11 %   
Terveystuotteet (ravintolisät ja luontaistuotteet) 74 %   
Vyöhyketerapia 47 %   
Energiahoito 48 %   
Meditaatio 48 %   
Muu (tarkenna seuraavaan kysymykseen, mistä hoitomuodosta on kyse) 13 %   
    
8. Mikäli olet saanut jostakin muusta LUONTAISHOIDOSTA apua, niin kirjoita hoidon nimi tähän:
Avoin kysymys, jonka tulokset julkaistaan myöhemmin  
    
9. Miten käyttämäsi LUONTAISHOIDOT ja/tai TERVEYSTUOTTEET ovat auttaneet sinua?
Avoin kysymys, jonka tulokset julkaistaan myöhemmin  
    
10. Jos käytät lääkärin määräämiä lääkkeitä, käytätkö samaan aikaan LUONTAISHOITOJA
tai TERVEYSTUOTTEITA?    
Kyllä 68 %   
Ei 13 %   
En osaa sanoa 9 %   
Ei vastannut tähän 10 %   
    
11. Suomessa lääkärien ja muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden koulutukseen ei kuulu opetusta
LUONTAISHOIDOISTA tai TERVEYSTUOTTEISTA. Pitäisikö mielestäsi kuulua?
Kyllä 89 %   
Ei 3 %   
Ei osaa sanoa 2 %   
Ei vastannut tähän 6 %   
    
12. Käydessäsi lääkärin vastaanotolla kerrotko lääkärille käyttämistäsi LUONTAISHOIDOISTA
 tai TERVEYSTUOTTEISTA?    
Kyllä, lähes aina 47 %   
Vain harvoin 37 %   
En koskaan 8 %   
Ei vastannut tähän 8 %   
    
13. Miksi et aina kerro lääkärille käyttämistäsi LUONTAISHOIDOISTA tai TERVEYSTUOTTEISTA?
Avoin kysymys, jonka tulokset julkaistaan myöhemmin  
    
14. Onko lääkäreillä mielestäsi riittävästi tietoa, jotta he voivat antaa ohjeita LUONTAISHOITOJEN
ja TERVEYSTUOTTEIDEN KÄYTÖSTÄ?   
Kyllä 3 %   
Ei 41 %   
Vain, jos hänellä on koulutus kyseisestä LUONTAISHOIDOSTA/TERVEYSTUOTTEESTA 44 %   
En osaa sanoa 7 %   
    
15. Miten haluat, että yhteiskunta hyödyntää LUONTAISHOITOJA oman terveytesi tukemiseksi?
Avoin kysymys, jonka tulokset julkaistaan myöhemmin  
    
16. Mikäli haluat, että yhteiskunta hyödyntää LUONTAISHOITOJA oman terveytesi tukemiseksi
merkitse sopiva tai sopivat kohdat?   
SOTE-palveluissa 67 %   
Työterveyden palveluissa 61 %   
KELA korvauksissa 72 %   
Palveluseleissä 62 %   
    
17. Tulisiko koulutetuille luontaishoitajille luoda rekisteri yhteiskunnan tuella,
josta kansalaiset voisivat tarkistaa luontaishoitajan koulutuksen?
Kyllä 65 %   
Ei 5 %   
En osaa sanoa 18 %   
Ei vastannut tähän 12 %   
    
18. Tulisiko Suomeen yliopiston yhteyteen perustaa luontaishoidoille oma tutkimusyksikkö?
Kyllä 75 %   
Ei 3 %   
En osaa sanoa 10 %   
Ei vastannut tähän 12 %   
    
19. Tuleeko mielestäsi kansalaisen saada itse päättää omista ja lastensa käyttämistä LUONTAISHOIDOISTA?
Kyllä 82 %   
Ei 2 %   
En osaa sanoa 5 %   
Ei vastannut tähän 11 %   

Comments

Luontaishoitojen päivä 23.1.2022

21/1/2022

Comments

 
Picture

Luontaishoitojen päivän tarkoitus on tuoda kansalaisille lisää tietoa ja ymmärrystä jo laajasti suomalaisten käytössä olevista hoidoista, joilla on monta nimeä luontaishoitojen lisäksi kuten täydentävät hoidot, vaihtoehtoiset hoidot, CAM-hoidot (complementary and alternative medice) ja Hyve-hoidot (hyvinvointia ja terveyttä edistävät hoidot). Luontaishoitojen päivää vietettiin ensimmäisen kerran viime vuonna 2021.

Luontaishoitojen päivänä sunnuntaina 23.1.2022 julkaistaan Oikeusministeriön ylläpitämässä Otakantaa.fi-palvelussa toteutettu kysely luontaishoitojen ja terveystuotteiden käytöstä. Kyselyyn tuli 6.802 vastausta.

Oma teemapäivä on tärkeä askel kohti asiallisempaa keskustelukulttuuria luontaishoidoista sekä mahdollisuus syventää tietoutta mm. kuluttajien oikeudesta mennä luontaishoitoihin, ihmisten oikeudesta kertoa avoimesti terveydenhuollon ammattihenkilöille käyttämistään luontaishoidoista osana itsehoitoaan sekä koulutettujen ammatinharjoittajien oikeudesta tehdä työtä luontaishoitajana.

Luontaishoidot ovat vakiintuneet osaksi suomalaisten omaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Tutkimusten mukaan luontaishoitoja käyttää runsas miljoona suomalaista useista eri syistä. Suurin osa suomalaisista suhtautuu myönteisesti luontaishoitojen käyttöön ja haluaa mahdollistaa luontaishoidolle hyvät puitteet yhteiskunnassa.

Hyvän koulutuksen omaavat luontaishoitajat ja koulutuksen mahdollistavat kouluttajat ovat avainasemassa luomassa turvallista ja laadukasta luontaishoitokulttuuria Suomeen. Suomen Terveysjärjestön julkaisemassa oppaassa Hyvinvointia ja terveyttä edistävät hoidot Suomessa ja Euroopassa kerrotaan lisää lukuisista eri luontaishoidoista ja niiden asemasta Suomessa ja ulkomailla. Teos on luettavissa Suomen Terveysjärjestön sivuilla:
ttps://www.luontaisnetti.fi/uusi/Ladattavat_tiedostot/HYVE_CAM_2018.pdf

Toivomme, että Suomessa suhtaudutaan asiallisesti luontaishoitoihin, luontaishoitojen käyttäjiin ja itsensä luontaishoidoilla työllistäviin yrittäjiin. Luontaishoidot tulee nähdä voimavarana ja vahvana osana kansalaisten itsehoitoa.

Otakantaa.fi-palvelussa toteutetun kyselyn tulokset luontaishoitojen ja terveystuotteiden käytöstä julkaistaan järjestöjen Facebook- ja nettisivuilla sunnuntaina 23.1.2022 klo 14.00.

Lisätietoa Luontaishoitojen päivän suunnittelutyöryhmältä:

Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL ry
Anna Sofia Nevanlinna
toimisto(a)lkl.fi
www.lkl.fi
Facebook

Luontaishoitoalan Foorumi ry
Ilkka Westman
westman.ilkka(a)gmail.com
www.luontaishoitoala.fi
Facebook

Suomen Terveysjärjestö STJ ry
Merja Lindström
stj(a)stjyry.fi
www.terveysjarjesto.fi
Facebook

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry
Mika Rönkkö
mika.ronkko(a)terveystuotekauppa.fi
www.terveystuotekauppa.fi
Facebook

Comments

Tartuntatautilain muutosehdotus ei ole tuomassa koronapassia terveyskauppaan

14/1/2022

Comments

 
Picture
Suomen hallitus esittää tartuntatautilakiin väliaikaista muutosta, jolla tavoitellaan koronatodistuksen käytön nykyistä laajentamista. Laki on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian ja olemaan voimassa 30.6.2022 saakka. Hallituksen esitys on lausunnolla 17.1.2022 saakka Lausuntopalvelu.fi -sivustolla. 14.1.2022 mennessä lausuntoja oli annettu jo yli 1.600.
 
Terveyskaupat ovat osa elintarvikkeiden ja osin myös itsehoitolääkkeiden (mm. kasvirohdosvalmisteet) jakelua, joten lakimuutosehdotuksella ei ole suoria vaikutuksia terveyskauppaan. Terveyskaupassa asiointi ei jatkossakaan vaadi koronatodistusta, sillä koronatodistuksen edellyttäminen ei saisi estää elintarvikkeiden, lääkkeiden tai muiden näihin merkitykseltään rinnastuvien henkilökohtaisen elämän kannalta välttämättömien tarvikkeiden hankkimista tai välttämätöntä omaisuuden kunnossapitoa tai laissa säädetyn oikeuden tai velvollisuuden toteuttamista.
 
Terveyskaupat ovat jo lähes kahden vuoden ajan pystyneet varmistamaan turvallisen asioinnin epidemian aikana. Kaupan järjestöt ovat laatineet yhteistyössä viranomaisten kanssa ohjeistuksia asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuuden varmistamiseksi koronarajoituksien asettamisen ja niiden purkamisen yhteydessä. Yhteistyö on kaikilta osin sujunut hyvin ja kauppa on pyrkinyt toimillaan ennakoimaan tilanteet, jotta se omalta osaltaan on kyennyt reagoimaan epidemiatilanteen muutoksiin ja säilyttämään asiakkaiden ja viranomaisten luottamuksen turvallisen asioinnin varmistamiseksi.
 
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on antanut 14.1.2022 sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon hallituksen esityksestä tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta.
 
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pyytää koronatodistukseen liittyvän sääntelyn yhteydessä kiinnittämään erityistä huomioita syrjintä- ja yhdenvertaisuusvaikutuksiin. Perustuslaki sisältää yleisen syrjintäkiellon. Yhdenvertaisuuslaki kieltää välittömän ja välillisen syrjinnän. Kielletyt syrjintäperusteet ovat muun muassa vakaumus, mielipide, terveydentila tai muu henkilöön liittyvä syy.
 
Lausunnossaan liitto toteaa koronatodistuksen olevan ongelmallinen ja esittää, että koronatodistuksen käytöstä luovutaan Suomessa kokonaan.
 
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton lausunto luettavissa kokonaisuudessaan TÄSTÄ.
 
 
Mika Rönkkö   
toiminnanjohtaja    
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Comments

    Mika Rönkkö

    Toiminnanjohtaja
    Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry.

    Blogitekstit Mika Rönkkö ja vieraskynällä muitakin kirjoittajia.

    Archives

    May 2025
    April 2025
    March 2025
    February 2025
    January 2025
    November 2024
    October 2024
    September 2024
    July 2024
    May 2024
    February 2024
    January 2024
    November 2023
    October 2023
    September 2023
    July 2023
    June 2023
    May 2023
    April 2023
    March 2023
    February 2023
    January 2023
    October 2022
    September 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    June 2021
    April 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    January 2018
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    June 2015
    May 2015

    Categories

    All

    RSS Feed

Suomen Terveystuote-kauppiaiden Liitto ry
Eteläranta 10
​00130 Helsinki
Noin 120 jäsenmyymälää palvelee kuluttajia 
ympäri Suomen
Koulutetut ammattilaiset auttavat terveysasioissa henkilökohtaisesti
Jäsenmyymälöiden verkkokaupat palvelevat kellon ympäri
Jo vuodesta 1967 edistämässä terveellisiä elämäntapoja