Joka vuosi noin 30 000 suomalaista sairastuu syöpään. Elossa on noin satatuhatta syöpäpotilasta, joista 60–80 prosenttia käyttää vakiohoitojen rinnalla erilaisia täydentäviä hoitoja. Uudet pätevät tutkimukset ja potilaiden käytännön kokemukset puoltavat ravintolisien käyttöä syöpätautien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa. Aikaansa seuraavat lääkärit suosittelevatkin potilailleen ravintolisiä, etenkin berberiiniä, C-, D- ja E-vitamiineja, E-EPAa, foolihappoa, karnosiinia, magnesiumia, melatoniinia, probiootteja, soijan isoflavonoideja ja ubikinonia. Syöpäpotilaan kannattaa perehtyä täydentävään ravitsemushoitoon, sillä sen soveltaminen voi parantaa hänen elämänlaatuaan ja ennustettaan.
Ravintolisillä on keskenään yhteis- ja vuorovaikutus, joten niiden yhteiskäyttö antaa paljon paremman tehon kuin yksittäisen ravintolisän kokeileminen. Ravintolisät ehkäisevät ja hoitavat myös syövästä selvinneiden potilaiden väsymystä, ääreishermostovaurioita (neuropatioita), ahdistusta ja masennusta. Kirjoitan tässä vain uusista D-vitamiinitutkimuksista. Muista ravintolisistä saa ajantasaista tietoa nettisivultani.
Veriplasman vähäinen D-vitamiinin pitoisuus altistaa monille syöpätaudeille ja kääntäen, suuri seerumin D-vitamiinipitoisuus (yli 76 nmol/l) suojaa syöpätaudeilta, ilmenee Japan Public Health Center -based Prospective Studysta. Se on maailman suurin ajassa etenevä D-vitamiinitutkimus, jossa seurattin 16 vuotta 33736 henkilön terveydentilaa yhdeksässä julkisessa terveyskeskuksessa eri puolilla Japania. Seuruun alkaessa osallistujat olivat terveitä ja iältään 46-69 vuotiaita. Seuruun kuluessa 3301 henkilöä sairastui syöpätauteihin. Samasta aineistosta heille valittiin 4404 terveenä säilynyttä verrokkia. Veriplasman D-vitamiini oli analysoitu kaikilta seurannan alkaessa, joten tutkijat voivat verrata sairastuneiden ja terveiden pitoisuuksia ja päätellä niistä kuinka veren D-vitamiinin pitoisuus ennusti syöpäriskiä. Tulokset osoittivat, että mitä vähemmän veressä oli ollut D-vitamiinia, sitä suurempi oli syöpäriski. Niillä, joiden pitoisuus oli vähintään 76 nmol/l ilmeni 20–25 prosenttia vähemmän syöpätauteja. Maksasyövässä riski oli lähes puolta pienempi. D-vitamiini näytti antavan miehille paremman suojan kuin naisille.
- Tutkimuksemme tukee käsitystä, jonka mukaan D-vitamiinin riittävä saanti ehkäisee syöpää, sanoo epidemiologi Sanjeev Budhathoki Japanin kansallisesta syöpäkeskuksesta Tokiossa. Tutkimus julkaistiin helmikuussa British Medical Journalissa (BMJ 2018; 360;k671).
Aikaisemmin länsimaisissa tutkimuksissa on havaittu, että D-vitamiini ehkäisee rinta-, paksusuoli- ja eturauhassyöpiä sekä lisäksi mahdollisesti 15 muutakin syöpää. Niiden suhteen eri tutkimusten tulokset ovat kuitenkin olleet ristiriitaisia. Uudet japanilaiset havainnot tukevat sitä näkemystä, että D-vitamiinin syöpää estävä vaikutus ei rajoitu mihinkään tiettyyn elimeen tai kudokseen.
D-vitamiini (100 µg/vrk) lievittää palliatiivista hoitoa saavien syöpäpotilaiden kipuja, ehkäisee infektioita ja parantaa elämänlaatua, osoittaa Tukholman Karoliinisen Instituutin kliininen tutkimus.
Laajempi artikkeli aiheesta Tohtori Tolosen sivuilta.
Haluatko lukea lisää terveystietoa? Tästä lisää tohtori Tolosen artikkeleita.