Ruotsin ennakkotapauksen tausta ja viranomaisen ylilyönti UL-arvojen tulkinnassa
Ruotsin elintarvikeviranomainen julkaisi vuonna 2015 Kontrollwiki-käsikirjan, jolla annettiin Ruotsin kuntiin ohjeet elintarvikkeiden, kuten ravintolisien valvonnan toteuttamiseksi. Ruotsin viranomaisen ohjeissa silloiset tuoreet EFSA:n vitamiinimääräsuositukset otettiin Ruotsissa ravintolisävalmistajia sitoviksi vitamiinien ja kivennäisaineiden ylärajoiksi. Tämä johti siihen, että Ruotsissa kuntien elintarvikeviraomaiset ryhtyivät poistamaan markkinoilta useita vahvoja vitamiinivalmisteita. Vastaavaan radikaaliin toimintaan ei viranomainen juurikaan muissa EU-maissa ryhtynyt. Myös Suomessa elintarvikeviranomainen Evira edelleen suhtautui vahvoihin vitamiinivalmisteisiin maltillisesti. Evira ohjeisti ravintolisien valmistaja huomioimaan omassa toiminnassaan mahdolliset UL-arvojen ylittymiset esimerkiksi kertomalla asiasta vahvan vitamiininvalmisteen pakkausmerkinnöissä. EU:ssa ei edelleenkään ole yhteisesti sovittuja oikeudellisesti sitovia enimmäismääriä vitamiineille ja kivennäisaineille.
Turvallisempi pitää vahvat vitamiinit terveyskaupan valikoimassa
Vahvat vitamiinivalmisteet vapautuivat apteekkimyynnistä yli kymmenen vuotta sitten ja kuluttaja on jo tottunut ostamaan ne muun muassa terveyskaupasta. Jos kuluttaja ei saa vahvoja vitamiinivalmisteita esimerkiksi tutusta terveyskaupasta koulutetulta myyjältä, niin kuluttajat ohjattaisiin tilamaan ne ulkomaisista verkkokaupoista, jotka ovat kansallisten valvontaviranomaisten valvonnan ulkopuolella. Tämä varmasti tiedostettiin myös Ruotsissa, jossa ravintolisäyritykset nopeasti kyseenalaistivat viranomaisen toiminnan vahvojen vitamiinivalmisteiden osalta ja veivät Ruotsin viranomaisen oikeuteen ja lopulta voittivat myös korkeimmassa oikeudessa tämän merkittävän vahvoja vitamiinivalmisteita koskevan ennakkotapauksen.
Ruotsissa viranomaisen laittomaksi osoittautuneet ravintolisien poisvedot aiheuttivat kuitenkin sen, että ruotsalaiset kuluttajat menettivät aiheettomasti markkinoilta tuotteita ja ravintolisäyrityksille aiheutui huomattavia taloudellisia tappioita myynnin menetyksenä ja oikeudenkäyntikuluina.
Samalla kun Ruotsissa yritykset pohtivat vahingonkorvausvaatimuksia aiheutuneista vahingoista, niin Ruotsin viranomainen parhaillaan analysoi korkeimman oikeuden päätöstä ja pohtii tulkintansa muuttamista.
Myös Ranskassa viranomainen sai nuhteet tuomioistuimelta
Viime vuonna (2017) Ranska sai EU-tuomioistuimelta moittivan päätöksen yrityksestä rajoittaa ravintolisien kauppaa. EU-tuomioistuimen ratkaisussa todetaan, että Ranskan asettamat kansalliset vitamiinien ja kivennäisaineiden ylärajat voivat olla EU-lainsäädännön vastaisia, jos muualla laillisesti markkinoilla olevia, kansalliset rajat ylittäviä tuotteita ei vastavuoroisen tunnustamisen perusteella hyväksytä markkinoille. Tällainen kaupan rajoittaminen tulee perustua vahvoihin tieteellisiin faktoihin. Asiasta uutisoi tuolloin NutraIngredients-uutispalvelu.
Mika Rönkkö, Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Nordic Food Supplements Alliancen tiedote Ruotsin viranomaisen saamasta tuomiosta TÄSTÄ.
Mikä on UL-arvo?
Ravintoaineiden (kuten vitamiinit ja kivennäisaineet) ravitsemussuosituksissa UL-arvo (Tolerable Upper Intake Level) kertoo, kuinka paljon vitamiinia tai kivennäisainetta voidaan kokonaisuudessaan turvallisesti nauttia päivittäin yhtäjaksoisesti pidemmän ajan.