pH-tasapaino kuuluu ihmiselimistön keskeisiin säätelyjärjestelmiin. Kehossamme joka hetki tapahtuvien lukemattomien biokemiallisten reaktioiden seurauksena syntyy happamia aineenvaihduntatuotteita. Myös ruoka-aineet tuottavat elimistössä palaessaan joko happamia, emäksisiä tai parhaimmillaan neutraaleja palamistuotteita, jotka poistuvat kehosta elintoimintojen ansiosta eri tavoin. Happamat palamistuotteet hidastavat elimistön aineenvaihduntaa, kun taas emäksiset nopeuttavat sitä. Prosessoidun, pitkälle jalostetun ruoan – esimerkiksi valmisruoan – palamisjätteet ovat happamia. Elimistön puskurijärjestelmien tehtävänä on turvata happojen poistuminen niin, että elimistön pH-arvo säilyy oikealla tasolla.
Miksi pH-tasapaino on tärkeä?
Elimistön liiallinen happamuus aiheuttaa monenlaisia oireita. Kipu ja jäykkyys lihaksissa, etenkin aamuisin, ovat tyypillisiä piilohappamuuden ensioireita. Muita oireita voivat olla väsymys, hiivatulehdukset, päänsärky, suolisto-ongelmat, immuunipuolustuksen heikkeneminen, ihon ja kynsien sekä hiusten huono kunto.
Pidempään jatkuessaan happoylimäärä aiheuttaa myös luuston heikkenemistä, sillä tasapainottaakseen happamuutta elimistö ottaa verenkiertoon tarvitsemiaan emäksisiä kivennäisaineita niiden varastopaikasta eli luustosta.
Kun pH-tasapainomme on kunnossa, toimii ruoansulatuksemme paremmin ja aineenvaihduntamme tehokkaammin.
Bikarbonaatit ovat tehokkaita pH-tasapainoa tukevia kivennäisaineiden muotoja
Bikarbonaatit tukevat luonnollista emäsvirtausta sekä poistavat sidekudokseen kertyneitä happoja, kun taas sitraattimuodot eivät sovellu tämän happokuormituksen poistamiseen. Sitraatit täytyy ensin muuntaa bikarbonaateiksi maksassa.
On tärkeää erottaa tavallinen, elintarviketeollisuuden käyttämä ruokasooda ja bikarbonaatit toisistaan. Ruokasooda sisältää pelkkää natriumbikarbonaattia eli saamme siitä reilun annoksen natriumia, jonka liiallinen käyttö rasittaa elimistöä.
Natriumbikarbonaatti ei yksin riitä elimistön pH-tasapainon ylläpitämiseen. Natriumia on oltava juuri oikeassa suhteessa muihin emäksisiin suoloihin nähden. Luonnon emäksisten suolojen seos, joka sisältää kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja sinkkiä tasoittaa elimistön pH-tasapainoa tehokkaasti.
Miten voit tukea pH-tasapainoasi?
Päivittäinen ravintomme sisältää paljon happamuutta lisääviä ruoka-aineita, kuten eläin- ja kasvivalkuaista sekä viljatuotteita ja toisaalta liian vähän emäksisyyttä lisääviä ruoka-aineita, esimerkiksi hedelmiä ja vihanneksia.
Liikunnan vähäisyyden lisäksi lihasten voimakas rasittaminen - urheilu ja kuntoilu - lisäävät happamuutta.
Mikäli kuntoilua harrastava huolehtii omasta pH-tasapainostaan, myös palautuminen liikunnan jälkeen on nopeampaa. Kannattaa siis syödä vähintään 5 annosta tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia päivässä, rajoittaa liiallista proteiinin saantia (liha, juustot) sekä välttää lisättyä sokeria.
Kirjoittanut: Jenni Mustonen, HCA Health Concept Oy