Hämmästykseni vain lisääntyy, kun tarkastelen Yle Uutisten julkaisemaa listaa Färkkilän kolmesta vinkistä maksasairauksien välttämiseksi:
1. Vältä ylipainoa.
2. Vältä liiallista alkoholinkäyttöä.
3. Katso, ettet käytä luontaistuotetta, joka voi aiheuttaa maksavaurion.
Tästä vinkkilistasta lääkkeiden väärinkäyttö on päätetty jättää pois ja katsottu tarpeelliseksi varoittaa maksavaurioita aiheuttavista luontaistuotteista. Jostain syystä luontaistuotteet tuntuvat kiinnostavan Färkkilä erityisesti, sillä hän toteaa, että ”Luontaistuotteita on vedetty markkinoilta yllättäen ilmaantuneiden maksavaurioiden vuoksi. Niitä tulee sitä vauhtia markkinoille, ettemme aina pysy perässä”.
Pysähdyin lukemaan Färkkilän ajatuksia uudestaan ja uudestaan. Ihanko totta hän katsoo, että luontaistuotteet ovat yksi keskeisimmistä maksasairauksien aiheuttajista. Olen toiminut luontaistuotealalla koulutus- ja järjestötehtävissä lähes 20 vuotta ja tehnyt tiiviistä yhteistyötä luontaistuotteita/ravintolisiä valvovien viranomaisten, tukkujen ja vähittäiskaupan yritysten ja oppilaitosten kanssa. Miksi ihmeessä törmään tällaiseen pelotteluun ja ”tietoon” lähes yksinomaan vain lääkärien antamissa haastatteluissa, mutta en esimerkiksi viranomaistapaamisissa, tukkuyrityksien riskinarviointitilanteissa tai kansainvälisten ravintolisäjärjestöjen tiedotuksissa. Alan yliopistollisessa koulutuksessa kyllä käsitellään kasvien mahdollisia haittavaikutuksia, mutta tutkimusraporttien perusteella voi todeta, että esimerkiksi maksatoksisia kasveja ei myydä Suomessa.
__________________________________________________________________________________________________
Suomessa kaupassa olevat ravintolisät valvottuja ja lainmukaisia
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton tiedossa ei ole yhtään vahvistettua tapausta, jossa suomalaisesta kaupasta ostettu ravintolisä olisi käyttöohjeen mukaisesti käytettynä aiheuttanut maksavaurioita.
__________________________________________________________________________________________________
Vaikka kasvien mahdollisia haittavaikutuksia ei pidä aliarvioida, niin niitä ei myöskään pidä liioitella. Viranomaistapaamisten yhteydessä olemme yhdestä suusta todenneet, että Suomessa ravintolisäyrityksien omavalvonta on pääosin kunnossa ja elintarvikevalvonta toimii sekä toimijoiden, että viranomaisten mukaan hyvin Suomessa. Elintarvikelainsäädäntö lähtee siitä, että tuotteiden täytyy olla turvallisia.
Outojen väitteiden taustalla olevat faktat jäävät usein mysteeriksi
Färkkilän esittämät oudot väitteet jäävät pohdituttamaan minua ja lähetän (15.12.) Färkkilälle sähköpostin, jossa tiedustelen, että mistä Suomessa myytävistä tuotteista hän Ylen uutisjutussa varoittelee ja milloin hänen mainitsemat ravintolisien takaisinvedot on Suomessa tehty. Olen työni puolesta yhteydessä sekä Eviraan, että Fimeaan, enkä minä ole törmännyt Färkkilän esittämään sensaatiomaiseen väitteeseen siitä, että useita luontaistuotteita olisi vedetty markkinoilta yllättäen ilmaantuneiden maksavaurioiden vuoksi. Jos näin olisi tapahtunut, niin siitä varmasti olisi tullut tietoa alan tukkuyrityksien, median tai viranomaisten kautta.
Jos saan Färkkilän vastauksen tiedusteluihini, niin kerron sen tässä blogissa, mutta olen lähes varma, etten tule koskaan saamaan vastausta kysymyksiini. No miksiköhän, saatatte arvella. Kerron esimerkin kahdesta vastaavanlaisesta tapauksesta viime vuosilta.
Vuoden 2014 helmikuussa Helsingin Sanomat esitti, että jokaisen luontaistuotetta käyttävän suomalaisen tulisi tutkituttaa maksansa. Kohuväite oli otsikoitu ”Luontaistuotteet voivat aiheuttaa vakavan maksavaurion.” Terveystuotekauppiaiden Liitto kysyi väitteitä esittäneeltä Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri Markku Voutilaiselta mm., että mihin Suomessa myytäviin ravintolisiin hän artikkelissa viittaa. Voutilainen ei pystynyt yksilöimään Suomen markkinoilla olevia valmisteita, vaan totesi, että artikkelin sisällöstä vastaa Helsingin Sanomien toimittaja. Toimittaja taas sysäsi vastuun Voutilaiselle. Minulle jäi lopulta mysteeriksi artikkelissa olevien tietojen oikeellisuus. Liitto teki lyhyen vastineen ”Ravintolisiä valvotaan tarkasti”, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa 1.3.2014.
Vuoden 2015 toukokuussa Ilkka ja Pohjalainen-lehdissä vatsatautien erikoislääkäri Vesa Haapasaari väitti, että luontaistuotteet aiheuttavat maksassa usein sivuvaikutuksia ja niiden takia on potilaille siirretty maksojakin. Terveystuotekauppiaiden Liitto kysyi Haapasaarelta mm., onko näitä maksansiirtoja tehty Suomessa oleville potilaille ja mitkä luontaistuotteet ovat olleet tämän vakavan terveysvaaran aiheuttajina? Onko kyseiset luontaistuotteet ostettu Suomesta vai ulkomailta? Haapasaari ei vastannut liiton kysymyksiin ja jutun kirjoittanut toimittaja joutui pahoittelemaan tilannetta. Liitto lähetti jälleen vastineen ko. lehtiin. Valitettavasti vastineiden huomioarvo ei koskaan yllä etusivun lööpin tasolle ja lehti kokee lyhyen mielipidekirjoituksen riittävän oikaisuksi.
Suhtaudun mahdollisen väärän tiedon levittämiseen vakavasti. Samalla koen voimattomuutta, kun yhä uudelleen törmään tällaisiin väitteisiin, joiden taustalla olevista tiedoista ei pystytä tai haluta antaa minkäänlaista todistetta. Näin epämääräinen ja vahvistamaton ”tieto” jää elämään faktana. Haastateltava sysää vastuun toimittajan niskaan ja kun olen yhteydessä toimittajaan, hän sanoo luottavansa haastateltavaan. Tällaisissa tilanteissa tuntuu, että märästä saippuastakin saa paremman otteen, kuin vastuunkantajasta jutussa esitettyihin väitteisiin.
Usean vuoden näitä lääkärien antamia ravintolisälausuntoja seurattuani, taustoja selvitettyäni ja liiton vastineita kirjoittaessani olen päätynyt seuraavan johtopäätökseen:
1. Lääkärit eivät riittävästi tunne Suomen markkinoilla kaupan pidettäviä ravintolisiä/luontaistuotteita. Siksi saatetaan sortua yleistämään maailmalla raportoituja luontaistuotteiden aiheuttamia haittoja koskemaan myös Suomessa myytäviä ravintolisiä. Suomessa on tehty ravintolisäilmoitus noin 6.000 ravintolisästä ja näistä on yksityiskohtaiset tiedot Eviralla. Maailmalla raportoidut tiedot olisi helppo selvittää viranomaiselta ja päätellä koskeeko asia suomalaisia.
2. Lääkärit eivät riittävästi tunne Suomen elintarvikevalvontaa ja joskus luullaan, että ravintolisillä ei ole minkäänlaista valvontaa. Ravintolisien valvonta lähtee lakisääteisestä omavalvonnasta ja kunnissa tapahtuvasta elintarvikevalvonnasta, jota Evira koordinoi. Väitän, että Suomen elintarvikevalvonta on Euroopan kärkeä.
3. Lääkärit eivät riittävästi tunne Suomen elintarvikelainsäädäntöä, sillä lääkärit ovat haastatteluissa jopa esittäneet väitteitä, että luontaistuotteet ovat lainsäädännön ulkopuolella. Ravintolisien / luontaistuotteiden valmistusta, maahantuontia, markkinointia ja myyntiä ohjaavat kymmenet eri säädökset, joista keskeisimpiä ovat elintarvike- ja lääkelaki sekä ravintolisäasetus. Lainsäädännön toteutumista valvovia viranomaisia ovat mm. Evira, Fimea, Tulli, Tukes ja Kuluttaja- ja kilpailuvirasto.
Mielestäni nämä kaikki yllämainitut tiedon puutteet olisi hoidettavissa riittävällä koulutuksella. Esimerkiksi lisäämällä opetusta ravintolisistä lääkärikoulutukseen ja täydennyskoulutukseen. Tästä olen kirjoittanut aikaisemminkin blogissani.
Mielestäni on hyvä, että terveydenhoidon ammattilaisten ääni nousee helposti esille mediassa ja tärkeitä aiheita käsitellään laajasti. Tuntuu kuitenkin epäoikeudenmukaiselta, että mediassa esitetään esimerkiksi ravintolisistä tietoja, joiden taustat ja faktat jätetään kysyttäessäkin epämääräiseksi ja avoimeksi.
Helppo ohje kuluttajalle: Osta ravintolisät kaupasta
Suomalaisista noin 60 prosenttia käyttää tai on käyttänyt ravintolisiä. Väitän, että suomalainen kuluttaja voi turvallisesti ostaa ja käyttää luontaistuotteita/ravintolisiä, kun hän asioi suomalaisissa kaupoissa.
Kuluttajille minulla onkin helppo ohje, jos haluaa käyttää ravintolisiä turvallisesti ja oikein:
1. Osta ravintolisät Suomessa toimivasta kaupasta, näin varmistut, että tuote on elintarvikevalvonnan piirissä, valmistettu laillisesti ja pakkausmerkinnät ovat suomen kielellä.
2. Noudata annosteluohjetta ja lue pakkausmerkinnät. Näin varmistut, että ravintolisän käyttö on turvallista ja ei ole vaaraa liikasaannista.
3. Osta ravintolisät alan ammatillisen koulutuksen saaneelta myyjältä (esim. luontaistuoteneuvoja tai fytonomi) ja osta ravintolisiä, jotka ovat valittu juuri sinun tarpeiden mukaan.
Yksi varoituksen sana: Älä osta ravintolisiä tuntemattomista ulkomaisista nettikaupoista. Ne eivät välttämättä ole viranomaisvalvonnan piirissä edes toimintamaassaan. Suomessa viranomaiset eivät pysty valvomaan ulkomaisia nettikauppoja. Ulkomailta tilatuissa tuotteissa ei juuri koskaan ole suomenkielisiä pakkausmerkintöjä, käyttöohjeita tai varoitusmerkintöjä.
Sitten lopuksi vielä yksi hyvä uutinen!
Maksa ja ravintolisät –opas tulossa
Luontaistuotealan liitot ja Provita Oy julkaisevat vuoden 2016 alussa oppaan, jossa vakuutetaan, että Suomessa kaupassa myytävät ravintolisät ovat turvallisia.
Oppaassa referoidaan tuoretta Archives of Toxicology -tiedelehdessä toukokuussa 2015 julkaistua katsausartikkelia maksatoksisista yrteistä (Hepatotoxicity of herbal and dietary supplements). Katsausartikkelista käy selväksi, että maailmalla raportoidut yrttien aiheuttamat kielteiset maksavaikutukset eivät juuri kosketa suomalaista kuluttajaa. Poikkeuksena ovat tilanteet, jossa kuluttaja ryhtyy tilaamaan tuotteita ulkomaisista verkkokaupoista, joissa tuotteiden laadussa tai valvonnassa on todettu puutteita. Katsauksessa todetaan, että valvomattomassa nettikaupassa saattaa törmätä tuotteisiin, joissa on vaikuttavien aineiden pitoisuusvaihteluja, väärien kasvilajien käyttöä, vierasaine- ja raskasmetallikontaminaatioita, ravintolisiin saatetaan myös tarkoituksella lisätä lääkeaineita.
Maksa on meille keskeisen tärkeä elin ja maksan terveydestä on syytä pitää hyvää huolta. Kenen tahansa maksa voi nykymaailmassa kärsiä ylikuormituksesta, joten maksan toiminnan tukeminen elämätavoilla ja ruokavaliolla on suositeltavaa. Oppaassa on myös kerrottu, miten ruokavaliolla, elämäntavoilla ja ravintolisillä voidaan saada maksa parempaan kuntoon ja lisätä koko kehon hyvinvointia. Opas tullaan julkaisemaan alkuvuodesta 2016 sähköisessä muodossa ja sen on ilmainen.
terveisin
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto