Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät monessa asiassa: Ilmastomme lämpenee, merien pinta nousee ja jäätikköjen sulaminen kiihtyy. Ennustetaan, että kuivilla alueilla kuivuus lisääntyy ja sään ääri-ilmiöt lisääntyvät. Useat kasvi- ja eläinlajit ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon, koska ne eivät ehdi sopeutua muuttuvaan ilmastoon. Ilmaston muuttuminen saattaa johtaa myös ilmastopakolaisuuteen, kun joidenkin alueiden viljelymaita tuhoutuu ja kuivuus estää viljelyn.
Ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteemme
Ympäristöllämme on suuri merkitys terveyteemme. Esimerkiksi ilmakehän otsonikerroksen oheneminen voimistaa auringon UV-säteilyä maan pinnalla. Tämä lisää sairastumista ihosyöpiin ja silmäsairauksiin. Sään ääri-ilmiöt kuten hirmumyrskyt, tulvat, rankkasateet ja helleaallot vaikuttavat hyvin suoraan terveyteen ja lisäävät onnettomuuksia. Ruoantuotanto joillakin alueilla vaikeutuu.
Säätilalla on vaikutusta ihmisen mielialaan ja terveyteen. Auringonvalon vähäisyys ja lumen puute vuoden pimeimpänä ajankohtana voivat heikentää unen laatua ja vaikuttaa vireystilaamme sekä ruokailutottumuksiimme. Kaamosmasennukseen liittyy makeannälkä ja se voi lisätä ylipainonriskiä.
Vaikka lämpötilojen nousu ja pitkät hellejaksot saattavat kesäisin tuntua mukavalta, niin kuumuus on myös rasitus elimistölle. Ilmastoinnin ja tuuletuksen lisäämisen tarve kasvaa asunnoissa, toimistoissa, sairaaloissa ja palvelutalkoissa sekä autoissa. Tämä osaltaan lisää energiankulutusta ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Helle on riskitekijä sydän ja verenkiertoelimistön sairauksista kärsiville sekä varsinkin vanhuksille.
Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan terveyteen ja hyvinvointiin monella tavoin. Vaikka kaikki ennakoidut vaikutukset terveyteen eivät ole haitallisia, silti suuri osa terveyshaitoista on merkittäviä. Ilmastomuutoksen terveystutkimusta toivotaan lisää, sillä terveysnäkökohdat ovat jääneet hyvin vähälle huomiolle.
Me itse vaikutamme ilmastonmuutokseen
Arvioidaan, että ilmastonmuutosta voidaan hidastaa niin paljon, etteivät ympäristölle ja ihmisille aiheutuvat vahingot tule kuitenkaan ylitsepääsemättömiksi. Voimme ja toisaalta myös joudumme sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Valtiot ja päättäjät vaikuttavat Ilmastonmuutokseen omilla päätöksillään, mutta me jokainen voimme omilla pienillä päätöksillä vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja asenneilmapiiriin, jotka vaikuttavat yhteiskunnan päätöksenteossa. Jos me osoitamme välittävämme ympäristöstä, niin voimme vaatia myös päättäjiltä samaa.
Ilmastomyönteinen ruoka – lähiruoka ja kasvisruokavalio
Vaikka energiakysymys on keskeisiä tekijöitä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, niin voimme huomioida ilmastonäkökulmat myös monessa muussa toiminnassa. Yksi näkökulma on huomioida ruokailutottumustemme ilmastovaikutukset.
Ilmastomyönteisessä ruoka-ajattelussa keskeistä on vähentää eläinperäisten tuotteiden kulutusta ja lisätä kasvisten osuutta. Muita ruokailutottumuksissa vaikuttavia seikkoja ovat jätteeksi joutuvan ruoan vähentäminen, kotimaisen ja luomu- ja lähiruoan suosiminen, ruoantuotanto-, valmistus- ja säilytysmenetelmien energiatehokkuuden parantaminen sekä ostosmatkojen pituus.
Ruokatuotannossa eniten ilmastopäästöjä aiheutuu naudanlihasta. Suosi kanaa ennemmin kuin possua tai lammasta. Lähialueen kala on ilmastoystävällinen valinta. Kotimaisten vihannesten ja juuresten tuotannosta aiheutuu vain vähän päästöjä.
Pohdi kuinka kaukaa ruoka pöytääsi tulee. Ääriesimerkkinä Brasiliassa kaadetaan sademetsää lihakarjan laidunmaiden lisäämiseksi. Tämä kiihdyttää ilmastonmuutosta ja tuhoaa korvaamattoman arvokkaita ekosysteemeitä. Sekaravinnon syöjä saisi lihaa varmasti lähempää.
Osta ruokasi läheltä. Lähikaupassa käyminen ja riittävän suuren määrän ostaminen kerralla on ilmastoystävällisempää kuin yksittäisen tuotteen hakeminen autolla kauempaa. Pyri arvioimaan ruoan kulutus, jotta ruokaa ei joudu jätteeksi.
Ilmastoystävällinen ruoka ei ole vaikea toteuttaa. Kun pysähdyt miettimään omaa ruoka-ajatteluasi, niin muutamalla pienellä oivalluksella pääset hyvää alkuun. Voit vaikka käydä alla olevan ilmastoystävällisen ruoan tarkistuslistan läpi ja ehkä huomaat, miten pienellä ajattelun ja toiminnan muutoksella voi jo vaikutaa.
Ilmastomyönteisen ruoan tarkistuslista
- Käytä enemmän kasviperäisiä tuotteita, vähennä lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden käyttöä.
- Pidä viikossa ainakin yksi kasvisruokapäivä ja jätä pihvit ja juustot juhlahetkiin.
- Älä heitä ruokaa roskiin!
- Kasviksista suosi avomaalla kasvatettuja ja vältä talvella kasvihuoneissa kasvatettuja ja kaukaa tuotuja.
- Suosi perunaa ja erilaisia viljatuotteita kuten ohraa, vältä riisiä.
- Suosi luomutuotteita.
- Suosi luonnonkalaa, kauden marjoja ja sieniä.
- Suosi sesonkikasviksia, mutta malta odottaa kauden oikeaa alkua.
- Vältä pakasteita.
- Suosi mahdollisimman vähän pakattuja elintarvikkeita ja isoja pakkauksia.
- Syö lautanen tyhjäksi, älä osta enempää ruokaa kuin kulutat.
- Valmista enemmän ruokaa kerralla.
- Suunnittele kauppamatkat huolellisesti, kulje kauppamatkat jalan, polkupyörällä tai joukkoliikennettä käyttäen. Autoa käytettäessä osta ruokaa kerralla riittävästi.
- Lajittele biojäte.
terveisin
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Lisätietoa ilmastonmuutoksesta:
Ilmastonmuutoksesta on löydettävissä runsaasti tietoa. Esimerkiksi Ilmatieteen laitos ja muut suomalaiset tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatiot ylläpitävät Ilmasto-opas.fi-sivustoa, joka on kehitetty palvelemaan jokaista suomalaista. Tästä linkki Ilmastooppaaseen.
Kiinnostaako kasvisruoan lisääminen? Lue lisää kasvisruokavalion terveyshyödyistä liiton blogista ja lataa ilmainen kasvisruokaopas tästä.
Lue lisää ilmastomyönteisestä ruoasta Ilmastoopas.fi –sivustolta.