Kriittisyys ja asiayhteyksien pohdinta ovat onnistuessaan hyvä tapa lisätä tietämystä eri asioista, mutta joskus johtopäätösten tekemisessä mutkat voivat suoristua tavalla, joka ei palvele ketään. Vai mitä mieltä olet seuraavasta erikoisesta johtopäätöksestä. Potilaskuvas on ensimmäinen kolmesta Lääkärilehdessä mainitusta tapauksesta.
"29-vuotias mies hakeutui sairaalan ensiapuun huonokuntoisena ja sekavana. Hän oli edellisen vuorokauden aikana käyttänyt runsaasti alkoholia ja ilmeisesti syönyt koko purkillisen (60 kapselia) rasvanpolttoon tarkoitettua valmistetta. Valmisteen annostusohje on 1 kapseli päivässä. Valmiste sisältää kofeiinia, vadelmaketonia, vihreän teen katekiineja, gallushappoa ja chilipippurin kapsinoideja. Potilaan yhdessä illassa saama kofeiinimäärä oli yhteensä 17.580 mg, kun se annostusohjeen mukaisesti otettuna olisi ollut 293 mg. Tavallisessa kahvikupissa on 50-200 mg kofeiinia."
Mieshenkilön kofeiinimyrkytys äityi hengenvaaralliseksi ja vaati tehohoitoa. Onneksi hyvä sairaalahoito pelasti miehen. Ihmetystä kylläkin herättää se, että tapaus luokiteltiin ravintolisän aiheuttamaksi haittavaikutukseksi, vaikka kysehän on runsaan alkoholin käytön ja valmisteen (tahallisesta?) väärinkäytöstä johtunut myrkytystila. Tätä perin erikoista ja harvinaista tapausta ei tulisi yleistää normaaliin ravintolisän käyttöön, jos tarkoitus on pohtia ravintolisien turvallisuutta.
Terveystuotekauppiaiden Liitto suhtautuu kriittisesti uutisiin, jossa sensaatiohakuisesti käsitellään yksittäisiä ääritapauksia ja annetaan osin virheellinen kuva ravintolisien turvallisuudesta. Suomen elintarvikelaki lähtee siitä, että kaikki markkinoilla olevat elintarvikkeet (kuten ravintolisät) ovat turvallisia. Vaikka ravintolisien mahdollisia riskejä ei pidä vähätellä, niin niitä ei pidä myöskään ylikorostaa.
1. Osta ravintolisät Suomessa toimivasta kaupasta
2. Noudata annosteluohjetta ja lue pakkausmerkinnät
3. Osta ravintolisät koulutetulta myyjältä ja osta ravintolisiä, jotka ovat valittu juuri sinun tarpeiden mukaan
4. Kerro lääkärille käyttämistäsi vitamiinivalmisteista ja ravintolisistä
Älä osta ravintolisiä tuntemattomista ulkomaisista nettikaupoista. Ne eivät välttämättä ole viranomaisvalvonnan piirissä edes toimintamaassaan. Suomessa viranomaiset eivät pysty valvomaan ulkomaisia nettikauppoja. Ulkomailta tilatuissa tuotteissa ei juuri koskaan ole suomenkielisiä pakkausmerkintöjä, käyttöohjeita tai varoitusmerkintöjä.
Yleisesti voi todeta, että ravintolisäasiantuntijoiden mukaan kaikki Lääkärilehdessä mainituista tapauksista olivat ääriesimerkkejä, joita ei tulisi yleistää koskemaan laajempaa käyttäjäryhmää. On kuitenkin tärkeää, että potilas kertoo lääkärille käyttämistään ravintolisistä.
Seuraavassa lyhyt kuvaus Lääkärilehdessä kerrotuista potilastapauksista ja luontaistuotealan asiantuntijoiden kommentit tapauksiin.
POTILAS 1
29-vuotias mies hakeutui sairaalan ensiapuun huonokuntoisena ja sekavana. Hän oli edellisen vuorokauden aikana käyttänyt runsaasti alkoholia ja ilmeisesti syönyt koko purkillisen (60 kapselia) termogeenistä, rasvanpolttoon tarkoitettua valmistetta. Valmisteen annostusohje on 1 kapseli päivässä. Valmiste sisältää kofeiinia, vadelmaketonia, vihreän teen katekiineja, gallushappoa ja chilipippurin kapsinoideja. Potilaan yhdessä illassa saama kofeiinimäärä oli yhteensä 17.580 mg, kun se annostusohjeen mukaisesti otettuna olisi ollut 293 mg. Tavallisessa kahvikupissa on 50-200 mg kofeiinia.
Luontaistuotealan asiantuntijoiden kommentti: Lääkärilehdessä mainitusta valmisteesta ei ole jätetty ravintolisäilmoitusta Eviraan, eikä sitä liiton tietojen mukaan ole myynnissä suomalaissa kaupoissa. Tuotetta on voinut kuitekin tilata netin kautta. Terveyskaupoissa myytävistä ravintolisistä on jätetty lain vaatima ilmoitus Eviraan ja valmisteet ovat elintarvikevalvonnan piirissä. Puhdasta kofeiinia sisältävät tuotteet ovat pääasiassa apteekeissa myytäviä käsikauppalääkevalmisteita. Terveyskaupassa myytävät kofeiinipitoiset valmisteet sisältävät yleensä guaraanaa ja niiden kofeiinipitoisuus on maltillinen.
Herää kysymys siitä, oliko Lääkärilehdessä kuvatun potilastapauksen taustalla mielenterveysongelmia ja itsetuhoisuutta. Tuotteen väärinkäytöstä johtunut kofeiinin yliannostus olisi voinut johtaa kuolemaan ilman akuuttia hoitoa. Tapauksessa mainittua rasvanpolttoon tarkoitettua valmistetta ei voida pitää tyypillisenä ravintolisänä ja näiden termogeenisten valmisteiden annostusohjetta tulee noudattaa erityisen tarkasti. Valmisteen yhteyttä myrkytykseen voidaan pitää selvä, mutta se on ollut seurausta vahvasta humalatilasta ja täydellisestä arviointikyvyn puutteesta. Tapaus ei edusta normaalia ravintolisien käyttöä, vaan kyseessä on ollut tuotteen väärinkäytöstä johtuva haittavaikutus, jossa myös runsaalla alkoholin käytöllä on ollut vaikutusta.
POTILAS 2
44-vuotias nainen oli hakeutunut sairaalaan vatsakipujen vuoksi. Potilas oli hyväkuntoinen, mutta vatsassa ilmeni epämääräistä aristusta ja toisen munuaisen seutu oli koputusarka. Hänellä todettiin hyytymishäiriö, jonka syynä vaikutti olevan K-vitamiininpuutos. Potilaalle aloitettiin K-vitamiinikorvaushoito suoneen ja se jatkui suunkautta kotiutumisen jälkeen. Potilas kertoi, että oli käyttänyt noin kaksi kuukautta aikaisemmin ginseng-uutetta, mutta lopettanut huonovointisuuden vuoksi. Tämän jälkeen potilas oli käyttänyt detox-valmistetta. Tuotteet oli ostettu luontaistuotekaupasta. Potilas käytti valmisteita turvotusoireidensa vähentämiseksi.
Luontaistuotealan asiantuntijoiden kommentti: Lääkärilehden artikkelissa esitettiin arvio, että ginseng- ja detox-valmisteen aiheuttama pahoinvointi ja siitä johtuva syömättömyys johtivat potilaan vakavaan suolistobakteerikannan häiriöön. Häiriötilan otaksuttiin vähentäneen K2-vitamiinin tuotantoa ja seurauksena oli vaikea veren hyytymishäiriö. Suoliston bakteerit tosiaankin valmistavat K2-vitamiinia (menakinonia), mutta sen merkitys K-vitamiinin aineenvaihdunnassa on vähäisempi kuin aiemmin on luultu (1). Veren hyytymistekijöihin vaikuttava K-vitamiinin puutos on erittäin vaikea saada aikaiseksi terveillä ihmisillä ja vaatiikin pitkäaikaista K-vitamiinirajoitteista ruokavaliota yhdistettynä antibioottien käyttöön (2). Potilaan suolistoflooraa ja mahdollista bakteeritasapainon häiriötä (dysbioosi) ei myöskään mitattu sairaalassa ulosteanalyysillä.
Euroopan Elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) tekemän selvityksen mukaan terveellä ihmisellä vakava K-vitamiinin puutos on lähes mahdoton, koska 1) K-vitamiinia on runsaasti kasvikunnan tuotteissa, 2) K-vitamiini pystytään kierrättämään uudelleen elimistön K-vitamiinisyklin avulla, 3) Suolistofloora pystyy valmistamaan K-vitamiinia (3). Lääkärilehden mukaan verenhyytymishäiriö voi olla joko perinnöllinen tai hankinnallinen, lääkärit eivät kuitenkaan sulkeneet geenitesteillä (mm. APOE, VKOR, CYP4F2) pois perintötekijöiden mahdollista vaikutusta oireisiin. Onkin kaukaa haettu yhdistää kyseisen potilaan harvinainen oireilu ravintolisien käyttöön. On toki mahdollista, että detox-kuurin käyttö saattoi edesauttaa häiriötilan ja K-vitamiinipuutoksen syntymiseen, mutta taustalla on todennäköisesti muitakin tekijöitä. Luontaistuotealan asiantuntijoiden mukaan potilaan alkuperäiset vatsan ongelmat ja turvotuksen syyt olisi pitänyt selvittää. Yksin detox- ravintolisiä ei tapauksesta voi syyttää tai yleistää tapausta koskemaan laajemmin kuluttajia. On myös syytä korostaa, että terveellä ihmisellä K-vitamiinin puutos on harvinainen.
POTILAS 3
39-vuotiaalle miehelle, jolla oli kilpirauhaslääkitys, kehittyi äkillisesti kuolioittava bakteeritulehdus ja verenmyrkytys (sepsis). Tulehdusmerkkiaine (CRP) oli potilaalla merkittävästi koholla (166 mg/l), myöskin perusverenkuvassa oli poikkeamia, kuten valkosoluissa (neutropenia) ja hemoglobiini oli vain 109 g/l. Potilaalla epäiltiin kuparin puutoksesta johtunut luuytimen punasolujen ja valkosolujen toimintahäiriö. Potilaan haastattelussa kävi ilmi, että hän oli käyttänyt useiden kuukausien ajan sinkkiä sisältäviä ravintolisiä, käytetyn sinkin täsmällinen määrä jäi kuitenkin avoimeksi.
Luontaistuotealan asiantuntijoiden kommentti: Kirjallisuudessa on kyllä kuvattu sinkin yliannoksia, jotka ovat aiheuttaneet potilaille luuytimeen kuparinpuutostilan, joka estää luuytimen normaalin punasolujen ja valkosolujen tuotannon. Näissä tapauksissa käytetyt sinkkimäärät ovat kuitenkin olleet pitkäaikaisessa käytössä 600 mg tai enemmän (4). Eräässä tapauksessa henkilö oli käyttänyt runsaasti (1 tuubi päivässä) PoliGrip hammaproteesin kiinnitysainetta, joka sisältää merkittäviä määriä sinkkiä (4). PoliGrip valmisteen käyttö USA:ssa on yhdistetty lukuisiin vammauttaviin sairauksiin kuten kipuoireyhtymiin ja lihasheikkouteen. Tuotetta ei ole käytössä EU-maissa.
Sinkin yliannoksilla (300mg/pv) on havaittu joissain tutkimuksissa immuniteettia heikentäviä vaikutuksia terveillä koehenkilöillä (5). On kuitenkin syytä tietää, että ravintolisänä myytävät sinkkivalmisteet sisältävät yleensä vain 5-15 mg sinkkiä. EFSA:n tutkimusten mukaan ylin turvallinen sinkin annos (UL) on pitkäaikaiskäytössä 25 mg päivässä ja siinäkin on otettu huomioon laaja turvallisuusmarginaali (6). Potilas numero 3:n kohdalla sinkin osuus potilaan sairasteluun jäi epäselväksi. Lisäksi sairaalan yritys mitata sinkkipitoisuus potilaan verestä epäonnistui, koska verinäyte oli otettu väärään putkeen.
Lääkärilehdessä on ilmoitettu sinkinsaannin ylärajaksi miehillä 11 mg ja siedettäväksi annoksen ylärajaksi 40 mg päivässä. Tosiasiallisesti sinkin päivittäisen saannin suositusarvo on Suomessa ja EU:ssa tällä hetkellä 10 mg päivässä ja turvallisen saannin (UL) yläraja 25 mg, kuten edellä mainittiin. Suomen terveyskaupoissa myytävissä sinkkiravintolisissä on normaalisti annostuksena 5-15 mg päivässä ja maininta, että annostusta ei saa ylittää. Jos ravintolisän pitoisuus ylittää 25 mg tulee purkissa olla varoitusmerkintä. Käytännössä 30 mg sinkkiä sisältävä ravintolisä on vahvin Suomessa myytävä sinkkiravintolisä.
Loppupäätelmä Lääkärilehden artikkelista: Luontaistuotealan asiantuntijat pitävät Lääkärilehdessä kuvattuja potilastapauksia ääritapauksina, joita ei voi yleistää laajemmin koskemaan ravintolisien normaalia ja oikeaa käyttöä. Ravintolisän yhteys potilaan haittaan oli vain potilas1 tapauksessa selvä, mutta sekin johtui räikeästä valmisteen väärinkäytöstä.
Luontaistuotealan asiantuntijat korostavat, että Suomen elintarvikevalvonta ja elintarvikelainsäädäntö lähtevät siitä, että markkinoilla olevat elintarvikkeet (kuten ravintolisät) ovat käyttöohjeen mukaan käytettynä turvallisia.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton ohjeet ravintolisien oikealle käytölle löytyvät liiton nettisivuilta.
Luontaistuotealan asiantuntijoiden kommenttien tutkimusviitteet:
- Shearer MJ, Fu X, Booth SL. Vitamin K nutrition, metabolism, and requirements: current concepts and future research. Adv Nutr 2012;3:182–95.
- Suttie JW. The importance of menaquinonies in human nutrition. Annu Rev Nutr. 1995;15:399-417
- http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf sivu 255.
- Willis M, Monaghan S, Miller M ym. Zink-induced copper deficiency: a report of three cases initially recognized on bone marrow examination. Am J Clin Pathol 2005;123:125–31.
- Chandra RK. Excessive intake of zinc impairs immune responses. JAMA 1984;252:1443–6.
- http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf sivu 197.