Flunssavirus voi tarttua aivastelun ja yskimisen mukana lentävistä pisaroista. Todennäköisimmin se kuitenkin tarttuu käsien välityksellä: käteltäessä, ovenkahvoista tai työnneltäessä kauppojen ostoskärryjä. Säännöllinen, perusteellinen käsienpesu on yksi tehokkaimmista keinoista suojautua flunssatartunnalta.
Yleiskunnostaan kannattaa pitää huolta syömällä terveellisesti ja liikkumalla riittävästi. Tosin kovan fyysisen rasituksen tiedetään tilapäisesti heikentävän immuunipuolustusta. Säännöllinen, kohtuullinen liikunta sitävastoin lisää vastustuskykyä ja ehkäisee myös flunssaa.
Pahimpaan flunssa-aikaan ravintoa kannattaa täydentää luonnollisilla vitamiinivalmisteilla kuten yrttihiivavalmisteella. Sillä suoritetussa testissä valmistetta käyttäneet sairastuivat flunssaan harvemmin kuin kontrolliryhmään kuuluneet tai rokotteen saaneet. (1)
Myös auringonhatun eli punahatun (Echinacea purpurea) flunssaa ehkäisevästä tehosta on saatu tutkimusnäyttöä. Connecticutin yliopiston tutkijoiden suorittamassa, 14 tutkimusta käsittävässä meta-analyysissä todettiin, että echinacean käyttö pienensi flunssaan sairastumisen todennäköisyyttä riskirymillä 58 %:lla. Se myös lyhensi taudin kestoa 1,4 päivällä. Tulokset julkaistiin arvovaltaisessa Lancet Infectious Diseases -lehdessä heinäkuussa 2007.
Punahattu-uutteella on jo aikaisemmin osoitettu vähentävän sairastumisriskiä mm. urheilijoilla. (2)
Nobel-palkittu Linus Pauling teki 1970-luvulla C-vitamiinin tunnetuksi flunssan torjujana. Hän mm. neuvoi pitämään aina mukana 500 milligramman C-vitamiinitabletteja flunssan ensioireiden nujertamiseksi. Myöhemmissä katsauksissa C-vitamiinin tehoa flunssaan on kuitenkin kyseenalaistettu. Poikkeuksena ovat raskasta liikuntaa harrastavat ja erittäin kylmille olosuhteille altistuneet henkilöt. Tällöin C-vitamiini voi estää immuunijärjestelmän tilapäisen heikkenemisen.
C-vitamiini yhdessä auringonhatun kanssa näyttäisi toimivan hyvin. Aikaisemmin mainitussa, Lancet Infectious Diseases-lehdessä julkaistussa kokoomatutkimuksessa todettiin, että kun echinaceaa käytettiin yhdessä C-vitamiinin kanssa, riskiyhmien alttius sairastua flunssaan väheni jopa 85%:lla!
Viime aikoina on esitetty arvioita, joiden mukaan D-vitamiini ehkäisisi myös flunssaa immuunipuolustusta tehostamalla. D-vitamiinilisien nauttimista on muutenkin suositeltu pimeään vuodenaikaan kaikenikäisille eikä ainostaan pikkulapsille ja vanhuksille. Sen turvallinen maksimisaanti on 50 µg päivässä.
Enemmän haittaa kuin hyötyä?
Flunssan itsehoitoon tarkoitetut tavanomaiset lääkkeet sisältävät monenlaisia ainesosia. Niissä on usein jonkinlaista kipulääkettä ja kuumetta alentavaa lääkettä kuten parasetamolia. Yleisesti käytetty asetyylisalisyylihappo eli aspiriini ja parasetamoli voivatkin lievittää mm. kurkkukipua. Suosittuja ovat myös yskän ärsytystä vähentävät tai nenän tukkoisuutta lievittävät lääkkeet.
Osa flunssalääkkeistä, varsinkin lapsille tarkoitetut yskänlääkkeet, ovat viime aikoina joutuneet kriittiseen tarkasteluun. Yhdysvalloissa FDA:n neuvoa antava paneeli on suositellut jopa flunssalääkkeiden myynnin kieltämistä alle kuusivuotiaille, koska niiden haittoja epäillään hyötyjä suuremmiksi. Ei siis ihme, että monet, turvallisiksi koetut kotikonstit ovat arvossaan.
Punahattu-uutetta ja höyryhengitystä
Punahattu-uutetta tippoina tai tabletteina kannattaa ottaa heti flunssan ensioireisiin. Se lyhentää flunssan kestoa ja lievittää ikäviä oireita. Punahattu-uutteen tehoa akuutin vilustumisen hoidossa on testattu Uppsalan yliopistossa satunnaistetussa kaksoissokkokokeessa, johon osallistui 119 potilasta. Lumelääkkeeseen verrattuna punahattu-uutevähensi merkitsevästi (63%) flunssaoireita. Se osoittautui myös hyvin siedetyksi ja turvalliseksi. (3)
Kurkkukipua lievittää myös kurlaaminen miedolla, lämpimällä suolavedellä. Kurlausveteen voi lisätä muutaman tipan desinfioivia yrttejä sisältävää suusuihketta tai salviatippoja.
Tukkoista oloa helpottaa höyryhengitys, jonka tehoa voi lisätä eteerisillä öljyillä (esim. pipariminttuöljy). Ärsyyntyneitä, turvonneita nenän limakalvoja voi lisäksi rauhoittaa kosteuttavalla, hoitavia yrttejä sisältävällä nenäsumutteella. Kannattaa myös niistää varoen, sillä voimaperäinen niistäminen työntää bakteerilimaa sivuonteloihin, jolloin ne saattavat tulehtua.
Flunssan aikana, varsinkin kuumeen noustessa, on muistettava juoda runsaasti. Perinteiset marjamehut kuten mustaviinimarjamehu ovat suositeltavia. Myös mustaseljamehu sopii erinomaisesti flunssapotilaalle terapeuttisten ainesosiensa ansiosta.
Tutkimusviitteet:
1 Grippale Infekte im Winter — Prophylaxe mit einem Aufbaupräparat im Vergleich zur GrippeimpfungUntersuchungen zur therapeutischen Wirkung eines Pflanzenhefe-Präparates. P.W. Joller. Schweiz. Zschr. GanzheitsMedizin 8(5), 1996.
2 Open, Multicentre Study to Evaluate the Tolerability and Efficacy of Echinaforce Forte Tablets in Athletes. R. Schoop, S. Büechi, A. Suter. Advances in Therapy, 2006.
3 Echinaforce® and other Echinacea fresh plant preparations in the treatment of the common cold. A randomized, placebo controlled, double-blind clinical trial. R.M. Brinkeborn, D.V. Shah and F.H. Degenring. Phytomedicine 6(1), 1-6, 1999.
Haluaistiko lukea lisää luonnonmukaisesta terveydenhoidosta?
Mielenkiintoisia artikkeleita löytävät Terveydenhoitouutisten nettisivuilta:
http://www.terveydenhoitouutiset.fi
Lähde: Terveydenhoitouutiset (A. Vogel Oy), ER