Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton näkemyksen mukaan anonyymin ”Eroon puoskareista”-ryhmän levittämät epämääräiset väitteet voivat aiheuttaa kuluttajissa aiheetonta pelkoa ja toisaalta aiheuttaa haittaa laillisesti toimiville elinkeinonharjoittajille.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto sai (15.12.2019) Sosiaali- ja terveysministeriöltä vastauksen anonyymi ”Eroon puoskareista”-ryhmästä tekemäänsä toimenpidepyyntöön.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä saadussa vastauksessa ei suoranaisesti oteta kantaa anonyymin ”Eroon puoskareista”-ryhmän esittämiin väitteisiin, vaan todetaan, että hallitusohjelman kirjausta näiden hoitomuotojen mahdollisista sääntelytarpeista tullaan toteuttamaan selvitystyön kautta. Selvitystyöhön kuuluu objektiivisen tiedon hankkiminen erilaisten käytössä olevien palveluiden vaikutuksista.
Nykyisellään täydentävien hoitojen sääntely ja valvonta rakentuu esimerkiksi kuluttajasuoja - ja kuluttajaturvallisuussääntelyn varaan.
Ministeriön vastauksessa todetaan, että ”sikäli kun julkisuudessa toimivien ryhmien viestinnässä olisi kyse yksilöidystä totuudenvastaisesta ja vahingollisesta väitteestä, jonka henkilöllinen suhde pystytään kohdentamaan, poliisi olisi toimivaltainen tutkimaan asiaa kunnianloukkaussääntelyn kautta.”
Miksi Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto teki ministeriölle toimenpidepyynnön anonyymin ”Eroon puoskareista”-ryhmän levittämistä väitteistä?
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto suhtautuu vakavasti väitteisiin, että Suomessa markkinoidaan vaarallisia ja mahdollisesti kuolematapauksiin johtaneita palveluita tai tuotteita. Liitto toivoi, että viranomainen ryhtyy selvittämään anonyymin ”Eroon puoskareista”-ryhmän levittämien väitteiden taustalla olevan tiedon oikeellisuuden ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin. Tämä oli liiton mielestä välttämätöntä sekä kuluttajien turvallisuuden, että elinkeinonharjoittajien oikeusturvan kannalta.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto edustaa Suomessa toimivia luontaistuotealan erikoiskauppoja ja toimii yhteistyössä ravintolisien valmistajien ja maahantuojien kanssa. Ravintolisien ja kasvirohdosvalmisteiden valmistus, maahantuonti, myynti ja markkinointi ovat tiukkaan säädeltyä. Alalla toimii satoja yrittäjiä ja ala työllistää tuhansia henkilöitä. Toimialan yrityksien toiminta perustuu omavalvontaan, jota valvovat mm. Ruokavirasto, kunnan terveystarkastajat, Tulli, Fimea, Tukes ja Valvira sekä Kuluttaja- ja kilpailuvirasto. Täydentäviin hoitoihin liittyvien asioiden yhteydessä ravintolisät ja kasvirohdosvalmisteet nostetaan toistuvasti ja virheellisesti mukaan ns. uskomushoito-teeman alle.
Ravintolisät, vitamiinivalmisteet ja kasvirohdosvalmisteet ovat lähtökohtaisesti turvallisia ja tutkittuja, eikä niistä voi käyttää kategorisesti uskomushoito-termiä. Osa ravintolisistä, vitamiinivalmisteista ja kasvirohdosvalmisteista ovat mukana käypä hoito-suosituksissa. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto katsoo, että tieteellisesti tutkitusta hoidosta tai valmisteesta käytettynä uskomushoito-termi tai muu vastaava vähättelevä termi aiheuttaa haittaa elinkeinonharjoittajille. Uskomushoito-termin käyttö tieteellisesti tutkitusta hoidosta tai tuotteista voidaan tulkita totuudenvastaiseksi tai harhaanjohtavaksi.
Poliittisen päätöksenteon ja viranomaistoiminnan tulee perustua tutkittuun tietoon ja avoimeen toimintaan. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pitää tärkeänä, että laillisesti toimivien elinkeinonharjoittajien liiketoimintaa ei haitata tai vaikeuteta levittämällä epäasiallista tai virheellistä tietoa.
Keskustelu täydentävistä hoidoista käy kuumana, joten ministeriön huomio on ajankohtainen. Sen perusteella Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto toivoo täydentävistä hoidoista käytävään keskusteluun asiallisuutta ja malttia.
Mika Rönkkö, Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto