Vihdoin kohulehti löytyi R-kioskilta, jossa myyjä spontaanisti kertoi, että tuo uutuuslehti oli hänen mielestään todella mielenkiintoinen ja sisälsi hyviä juttuja. Kysyin, että tietääkö hän, että Kesko ja S-ryhmä ovat vetämässä lehden pois myynnistä. R-kioskin myyjää takaisinveto hämmästytti, mutta toisaalta tämä ei aiheuta hänen myyntipisteessään toimenpiteitä. Lehti oli käynyt niin hyvin kaupaksi, että kädessäni oli lehtihyllyn viimeinen kappale.
Lyhyt mediaseurannan tarkastelu kertoo, että lehden ympärille noussut some-kohu on tarttunut myös lehtiin. Ensimmäisenä tästä harvinaisesta lehden takaisinvedosta uutisoi MTV (8.6.) otsikolla ”Hämmentävä terveyslehti ilmestyi lehtihyllyihin – S-ryhmä ja Kesko vetivät heti myynnistä”. Tämän jälkeen asian uutisoi ainakin Lappeenrannan Uutiset, Länsiväylä, Nurmijärven Uutiset, Imatralainen, Vantaan Sanomat, Tamperelainen, Länsi-Uusimaa, Uusimaa, Helsingin uutiset, Uusimaa, Keski-Uusimaa, Turkulainen, Aamuposti ja Talouselämä. Uutuuslehti sai melkoisen näkyvyyden sisääntulolleen.
Törmäsin What Doctors Don´t Tell you -aiheisiin kirjoituksiin jo 1990-luvulla ja silloin teemana oli erilaiset vaihtoehtoiset terveysaiheet ja kritiikki virallisen lääketieteen ilmiöistä mm. lääkkeiden haittavaikutuksista ja väitteistä negatiivisten lääketutkimustietojen pimittämisestä.
Selasin tuoreen kohulehden läpi ja mietin, että mikähän on johtanut tämän suomenkielisen version pikaiseen takaisinvetoon lehtipisteistä. Teemat ainakin ovat pysyneet samoina 1990-luvulta.
Kuukausittain ilmestyväksi aikakausilehdeksi What Doctors Don´t Tell you -lehti tuli Iso-Britanniassa syksyllä 2012 ja sai kritiikkiä mm. Quackometer - sivustoilla. Lehden pelättiin heikentävän luottamusta lääketieteen ammattilaisiin. Quackometer ohjeisti sivuston lukijoita myös antamaan palautetta Tescolle (Britannian suurin päivittäistavaroiden vähittäiskauppa), jotta What Doctors Don´t Tell you -lehti saataisiin pois myynnistä. Tesco ei suostunut vetämään lehteä myyntipisteistä, vaan totesi, että he eivät ryhdy sensuroimaan tai kantamaan moraalista huolta. Tescosta todettiin, että kuluttajat Isossa-Britanniassa saavat itse tehdä valinnan ostaako lehden vai ei.
Suomen ensimmäisessä Mitä lääkärit eivät kerro sinulle -aikakausilehdessä (1/2016) on lyhyitä juttuja muista kansainvälisistä julkaisuista kuten JAMAsta (The Journal of the American Medical Association) ja uutispalveluista (mm. BBC News). Näitä samoja käännösjuttuja näkee runsaasti myös muissa aikakausilehdissä. Laajemmissa jutuissa on käsitelty ravinnon rasvoja, silmäsairauksia, matkustajien rokotuksia, D-vitamiinia, liikuntaa, marjoja, langattomien verkkojen sähkömagneettista säteilyä, syöpäsairauksia ja mielen merkitystä sairastumiseen sekä muistisairauksia.
Juttujen näkökulmissa korostuvat ns. vaihtoehtolääketieteen ajatukset, vaikka lehden toimitustiimiin lehden esittelyn mukaan kuuluu monia lääketieteen koulutuksen saaneista henkilöistä mm. tohtori John Mansfield, tohtori Patrick Kingsley, tohtori Damien Downing, tohtori Harald Gaier, tohtori Jean Monro, tohtori Michel Odent, tohtori Melvyn Werbach, tohtori Jonathan Wright sekä tohtori Sarah Myhill. Suurimman osan ensimmäisen numeron jutuista lehden toimittajat McTaggart ja Hubbard ovat kuitenkin kirjoittaneet itse.
Nostan hattua somen voimalle, joka on saanut Suomessa suuret yhtiöt reagoimaan näin vahvasti saamaansa kuluttajapalautteeseen. Samalla jään kuitenkin pohtimaan Mitä lääkärit eivät kerro sinulle
-lehden takaisinvedon perimmäisiä syitä. Kuinkakohan moni takaisinvetoa vaatinut oli tutustunut uutuus lehden sisältöön? Kuinka moni meni some-kohuun mukaan vain fiilispohjalta, nähdäkseen toimisiko joukkovoima? Miten kohu vaikuttaa lehden suosioon jatkossa? Muistelen, miten Seiska -lehti tuli aikoinaan markkinoille sensaatiomaisesti ja vaikka lehti saikin runsaasti kritiikkiä, kasvatti se nopeasti suosiotaan.
Onko Mitä lääkärit eivät kerro sinulle – lehden ensimmäinen numero viimeinen vai tuliko lehtimarkkinoille terveyslehtien seiska.
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto