Ruoan lisänä nautitut D-vitamiini, heraproteiini (yli 1 g/painokilo) ja haaraiset aminohapot (leusiini, isoleusiini, valiini) auttavat säilyttämään lihasmassaa, -voimaa ja -kestävyyttä, osoitti seitsemässä maassa (Australia, Hollanti, Iso-Britannia, Italia, Ranska, Ruotsi, Saksa) tehty suuri satunnaistettu PROVIDE-tutkimus (2019). Siihen osallistui 380 ikäihmistä. Aikaisemmin on jo käynyt ilmi, että 60-vuotiaiden reisilihasten karnosiinin pitoisuus on vähentynyt puoleen 30 vuodessa. Muutokset kiihtyvät iän lisääntyessä niin, että 70-vuotiaan miehen etureiden lihakset ovat jo 25 prosenttia pienemmät kuin 20–30-vuotiailla. Tilannetta voidaan ehkäistä ja korjata nauttimalla ravintolisinä karnosiinia ja E-EPA-kalaöljyä.
Uudemmassa tutkimuksessa sveitsiläiset, italialaiset ja bahrainilaiset urheilulääketieteen, kuntoutuksen ja ikääntymisen tutkijat osoittivat, että usean ravintolisän yhteiskäyttö lisää noin 70-vuotiaiden ihmisten lihasmassaa ja lihasvoimaa ja vähentää lihasten väsymistä ja sisäelinrasvaa. Testiin osallitui 8 miestä ja 30 naista, keski-iältään 68,9 ± 4,60 vuotta. Heidän painonsa oli keskimäärin 69,40 ± 15,58 kg ja pituutensa 160 ± 1 cm. He saivat ruuan lisänä 12 viikkoa päivittäin joko lumetta tai välttämättömiä aminohappoja, kreatiinia, D-vitamiinia, alfalipoiinihappoa, resveratrolia ja ubikinonia. Ravintolisiä saaneiden henkilöiden seerumin D-vitamiinin pitoisuus suurentui keskimäärin 22,5 nmol/l (64 →86 nmol/l), lihasmassa kasvoi 0,34 kg ja -voima lisääntyi ilman liikunnan lisäämistä. Samalla viskeraalinen rasva ja masentuneisuus vähenivät. Tutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan maksutta verkosta https://urly.fi/1dKP. Ravintolisien yhteiskäytön edut perustuvat niiden additiiviseen tai synergiseen yhteis- ja vuorovaikutukseen.
Teksti: Tohtori Matti Tolonen
Lisää terveysaiheisia artikkeleita: www.tritolonen.fi