Munuais- ja maksaliiton antama suositus aiheutti paheksuntaa ravintolisiä myyvien vähittäiskauppojen keskuudessa, sillä vastaavaa suositusta ei ole aikaisemmin mikään järjestö tai viranomainen esittänyt. Tällaiselle suositukselle ei löydy perusteita lääketieteellisestä, terveydellisestä tai lainsäädännöllisestä näkökulmasta.
Samassa yhteydessä tuli ilmi, että Munuais- ja maksaliiton asiantuntija opastaa hankkimaan ravintolisät apteekista.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitossa heräsi epäilys Munuais- ja maksaliiton ravintolisiä koskevan suosituksen lainmukaisuudesta kilpailuoikeudellisesta näkökulmasta.
Munuais- ja maksaliiton toimintaan tutustumalla näkee, että Munuais- ja maksaliitto tekee läheistä yhteistyötä muun muassa lääkeyritysten ja apteekkien kanssa. Munuais- ja maksaliiton toimintakertomuksessa vuodelta 2020 (sivu 3) muun muassa todetaan, että ”Munuais- ja maksasairauksien ympärillä on paljon rinnakkaisjärjestöjä, asiantuntijoita ja lääkeyrityksiä, joiden osaaminen ja tuki ja yhteisen vastuun kokemus auttaa meitä kehittämään Munuais- ja maksaliiton toimintaa yhä paremmaksi ja vaikuttavammaksi.”
(https://www.muma.fi/files/5404/Vuosikertomus_2020.pdf)
Munuais- ja maksaliitto on merkittävää julkista rahoitusta käyttävä järjestö ja se on saanut vuosina 2017–2022 STEA:n avustusta 9.028.162 euroa. (https://avustukset.stea.fi/organisation/1027)
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pyytää Kilpailu- ja kuluttajavirastoa selvittämään Munuais- ja maksaliiton toiminnan säädöstenmukaisuutta kilpailulain näkökulmasta ja tarvittaessa aloittamaan toimenpiteet asian korjaamiseksi.
Munuais- ja maksaliiton läheinen toiminta lääkeyritysten ja apteekkien kanssa on pantu merkille Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitossa jo aiemmin. Tällaisen toimintaympäristön rakentuminen saattaa altistaa menettelytapoihin, joilla on vaikutusta yrityksien neutraaleihin kilpailumekanismeihin.
Munuais- ja maksaliiton nyt ilmi tullut suositus, jossa kehotetaan jättämään ravintolisät ostamatta kaupasta ja samassa yhteydessä suositellaan niiden hankkimista apteekista, saattaa olla kilpailulainsäädännön vastainen. Ainakin tällainen yritysten kilpailuolosuhteisiin liittyvä suositus on monesta näkökulmasta paheksuttavaa.
Munuais- ja maksaliiton suositus ravintolisien myyntikanavasta saattaa rikkoa myös valtionavustussääntelyä, sillä kuten todettu, niin munuais- ja maksaliiton toimintaa rahoitetaan merkittävässä määrin valtion hankerahoituksilla.
Munuais- ja maksaliiton suositus ravintolisien myyntikanavasta
Munuais- ja maksaliiton suositus tulee ilmi ePressi-palvelun kautta lähetetystä Munuais- ja maksaliiton lehdistötiedotteesta, jossa todetaan, että
”Voit pitää huolta maksastasi terveellisillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, jätä luontaistuotteet ja laihdutuskuurit kaupan hyllylle, liiku ja annostele lääkkeet oikein.”
Munuais- ja maksaliiton suositus näkyi mm. seuraavissa julkisissa paikoissa:
-ePressi: Elintapamaksasairaudet lisääntyvät – Maksaviikko 9.–13.5.2022
-Munuais- ja maksaliitto ry:n uutiset. Elintapamaksasairaudet lisääntyvät-tiedote
-Diabetesliitto ry:n ajankohtaista: Maksaviikko 9.-13.5.: Maksan terveydestä kannattaa huolehtia ajoissa
-Verkkouutiset: Jopa neljäsosalla aikuisväestöstä on rasvamaksa
-Suomenmaa: Tiesitkö, mikä on Suomen yleisin maksasairaus? – Näin voit ennaltaehkäistä sitä
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto tiedusteli 6.5.2022 Munuais- ja maksaliitolta perusteita oudoksi koetulle suositukselle seuraavasti:
”Maksaviikko-teemaan liittyvässä tiedotteessa ja lehtijutuissa Munuais- ja maksaliitto toteaa, että "Maksasta voi pitää huolta terveellisillä elintavoilla: välttämällä ylipainoa, vähentämällä alkoholia, jättämällä luontaistuotteet ja laihdutuskuurit kaupan hyllylle, liikkumalla ja annostelemalla lääkkeet oikein."
Vaikka Munuais- ja maksaliitto on aikaisemmin varoitellut eksoottisten rohdosten tilaamisesta ulkomaisista verkkokaupoista, on nyt annettu suositus (luontaistuotteet kaupan hyllylle) täysin vailla tieteellistä pohjaa. Myöskään Suomen viranomainen ei ole antanut suositusta välttää luontaistuotteiden ostamista kaupoista.
Tiedustelemme, että mihin perustuu suosituksenne jättää luontaistuotteet kaupan hyllylle?”
Munuais- ja maksaliitto vastasi 6.5.2022 Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitolle seuraavasti:
”Kyllä, eilisessä tiedotteessa luontaistuotteet mainittiin yleisesti. Kaikki tiedotteemme perustuvat maksalääkäreiden kantoihin ja esim mahtimaksa.fi sivulta voi tarkistaa maksalääkärin tarkastamaan tekstiä. Alfa TV oli lainannut tätä tekstiä eilen omassa tiedotteessa ja puhui omaa tiedotettamme laajemmin luontaistuotteista.
Viime vuonna lääkäri Perttu Arkkila puhui tekemässämme podcastissä aiheesta. Tässä linkki siihen. https://youtu.be/YrPuhlcMKNI.
Alfa TV:n eilinen lisäteksti on sivultamme mahtimaksa.fi, joka on maksalääkärin tarkastama.
Ymmärrän että tämä on haasteellinen aihe teidän kannaltanne ja olet oikeassa, useimmiten puhumme juurikin tuosta näkökulmasta että on tärkeää välttää ulkomaisia luontaistuotteita ja tuotteita, joissa luvataan erilaisia terveysvaikutuksia ja joiden taustaa on kuitenkin vaikea tarkastaa.
Meidän on kuitenkin lisääntyvien maksasairauksien määrän takia tehtävä tietoisuuden lisäämistä maksasairauksista yleisesti ja meidän asiantuntijalääkärit, kuten totesin, ovat luontaistuotteiden välttämisen kannalla.”
Munuais- ja maksaliiton vastaus sisälsi linkin (https://youtu.be/YrPuhlcMKNI . Kesto 10:35 min) 16.12.2021 Youtube-palvelussa julkaistuun julkiseen videoon, jossa munuais- ja maksaliiton asiantuntija (Perttu Arkkila) kertoo luontaistuotteista ja ravintolisistä.
Munuais- ja maksaliiton asiantuntijan luento sisältää asiavirheitä, joista annamme tarvittaessa lisätietoa. Luennon asiavirheet eivät ole tämän selvityspyynnön kannalta oleellisia, lukuun ottamatta harhaanjohtavaa tietoa vitamiinivalmisteiden myyntikanavasta.
Munuais- ja maksaliiton asiantuntijan luento on tärkeä ymmärtää kokonaisuutena. Noin 10 minuuttia kestävässä videoluennossa ravintolisien käyttäminen kuvataan riskiksi, kunnes videon lopuksi asiantuntija ohjaa ostamaan ravintolisät vain apteekista, jossa ne Munuais- ja maksaliiton asiantuntijan mukaan ovat turvallisempia.
Munuais- ja maksaliiton asiantuntija toteaa videossa, että
”Apteekeista ostetut tavanomaiset vitamiinivalmisteet ovat turvallisempia”.
On huomion arvoista, että tämä lause pidetään videolla näkyvissä melko pitkän ajan (kohdassa 9:06–9:16), vaikka muutoin tekstitys noudattaa asiantuntijan puhetta Asiantuntija itse toteaa lauseen kohdassa 9:23 – 9:32.
Munuais- ja maksaliiton asiantuntijan lausuntoa ravintolisien/ vitamiinivalmisteiden myyntikanava-asiassa voidaan pitää harhaanjohtavana ja mahdollisesti kilpailulainvastaisena menettelytapana tässä selvityspyynnössä kuvatussa kokonaisuudessa.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pitää paheksuttavana, että Munuais- ja maksaliiton asiantuntija luo harhaanjohtavan mielikuvan, jossa apteekista ostetut ravintolisät/vitaminiinivalmisteet olisivat turvallisempia kuin muissa näiden valmisteiden pääasiallisissa myyntikanavissa. Ravintolisien pääasiallisia myyntikanavia ovat päivittäistavarakaupat, terveyskaupat, apteekit ja kotimaiset verkkokaupat.
Kaikissa edellä mainituissa ravintolisien jakelukanavissa myydään pitkälti samoja ravintolisiä. Ravintolisien turvallisuuden näkökulmasta apteekit eivät siten eroa muista pääasiallisista jakelukanavista.
Esimerkiksi ravintolisien takaisinvetoja tarkasteltaessa ei ole ollut juurikaan merkitystä siltä, missä näistä pääasiallisissa ravintolisien jakelukanavissa valmiste on ollut myynnissä. Päinvastoin osa ravintolisien takaisinvedoista viimeisen vuoden aikana on koskenut vain apteekkimyyntikanavaa.
Kaksi tällaista vain apteekkijakelussa olevaa ravintolisää vedettiin pois markkinoilta 13.7.2021, kun Orion ja Verman vetivät inkivääriuutetta sisältäviä ravintolisiä pois markkinoilta niiden sisältämän etyleenioksidin vuoksi.
Nämä kaksi vain apteekkimyynnissä olevan ravintolisän takaisinvetoa osoittavat, ettei Munuais- ja maksaliiton asiantuntijan lausuntoa voida pitää oikeana. Jos Munuais- ja maksaliiton asiantuntija todella seuraa ravintolisämarkkinoita, niin hänen on täytynyt tietää näistä apteekin takaisinvedoista lausuntoa antaessaan.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto reagoi Munuais- ja maksaliiton suositukseen lehdistötiedotteella
Munuais- ja maksaliiton ravintolisien myyntikanavia koskeva suositus aiheutti jäsenkunnan yhteydenottoja Suomen Terveystuotekauppiaiden Liittoon ja liitto sai hämmentyneitä yhteydenottoja myös kuluttajilta.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto lähetti 6.5.2022 lehdistötiedotteen, jossa liitto ilmoittaa paheksuvansa Munuais- ja maksaliiton suositusta ja pitää sitä perusteettomana.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto lähetti lehdistötiedotteensa tiedoksi medioille, jossa havaitsi Munuais- ja maksaliiton suosituksen.
Terveyden Asialla-sivuston tuottaja totesi (11.5.) vastauksessaan, että
”Tämä on tosiaan Maksa- ja munuaisliiton tiedotteessa ollut "lausuma", ja meillä oli tästä toimituksessa myös puhetta, että se jätetään jutustamme pois, koska se tosiaan vaikutti jäsentelemättömältä ja erikoiselta. Pyydän ottamaan sen pois jutusta ja julkaisemme vastinejuttuna tiedotteenne soveltuvin osin. Siinä on hyvä näkökulma kotimaisten ja ulkomaisten nettikauppojen eroavaisuudesta juuri tiedonsaantifunktiota ajatellen.”
Munuais- ja maksaliiton suositus jättää luontaistuotteet ostamatta kaupasta on ongelmallinen ja vaikuttaa suureen joukkoon yrityksiä ja kuluttajia
Munuais- ja maksaliiton suositus ”jättää luontaistuotteet kaupan hyllylle” on monelta osin ongelmallinen, sillä suositus on epämääräinen ja koskee suurta joukkoa ihmisiä, sekä näitä tuotteita myyviä vähittäiskauppoja.
Ravintolisien käyttö on hyvin yleistä ja FinTerveys 2017 tutkimuksen mukaan 25–74-vuotiaista suomalaisista naisista 66 prosenttia ja miehistä 54 prosenttia käyttää ravintolisiä. Lääkäriliiton ja Taloustutkimus Oy:n vuonna 2021 tekemän kyselytutkimuksen mukaan ravintolisä oli käyttänyt peräti 90 prosenttia vastaajista.
Ravintolisiä myydään tuhansissa vähittäiskaupoissa (muun muassa päivittäistavarakaupoissa, hypermarketeissa, terveyskaupoissa, apteekeissa ja verkkokaupoissa). Munuais- ja maksaliitto suositus ”jättää luontaistuotteet kaupan hyllylle” koskee paria miljoonaa kuluttajaa ja tuhansia yrityksiä.
Munuais- ja maksaliiton asiantuntijan suositus ostaa ravintolisät vain apteekista vaikuttaa merkittävästi ravintolisien myyntikanavien väliseen kilpailuasetelmaan.
Ravintolisien markkinoiden koko on Suomessa noin 300 miljoonaa euroa, joten Munuais- ja maksaliiton asiantuntijan suosituksella on suoria taloudellisia vaikutuksia ravintolisiä myyjille yrityksille. (Opinnäytetyö. Laurea-ammattikorkeakoulu. Satu Salminen. 2018. sivu 9)
(https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/154865/Satu_Salminen.pdf?sequence=1&isAllowed=y)
Munuais- ja maksaliitto suositus lääketieteen näkökulmasta perusteeton
Munuais- ja maksaliiton suositus jättää kategorisesti ravintolisät ostamatta on lääketieteen tai ravitsemuksen näkökulmasta perusteeton. Lääkäriseura Duodecim toteaa, että ”Ravintolisien käyttö on perusteltua, jos ravintosisällöltään puutteellisen ruokavalion monipuolistaminen ei ole mahdollista tai ei onnistu.”
Kuluttajatutkimusten mukaan ravintolisiä käytetään pääasiassa tukemaan ravitsemusta (esimerkiksi D-vitamiini- ja kalaöljy -valmisteet) ja erilaisten pienten vaivojen itsehoitoon.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee esimerkiksi D-vitamiinilisien käyttöä.
Käypä Hoito-suosituksissa mainitaan useita ravintolisiä osana potilaan lääketieteellistä hoitoa. Esimerkiksi rauta, D-vitamiini, E-vitamiini, kalsium, ubikinoni ja melatoniini. https://www.kaypahoito.fi/
Munuais- ja maksaliitto suositus jättää kategorisesti ravintolisät ostamatta kaupasta on perusteeton, kun suositusta arvioi lääketieteellisen näytön perusteella.
On kuitenkin hyvä huomioida, että Munuais- ja maksaliitto suosittaa ostamaan ravintolisät apteekista väittäen, että ne olisivat apteekista ostettuna turvallisempia.
Munuais- ja maksaliitto suositus valvontaviranomaisohjeen näkökulmasta perusteeton
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton tiedossa ei ole munuais- ja maksaliiton lisäksi tiedossa ainuttakaan tahoa, joka suosittaisi jättämään ravintolisät ostamatta kaupasta. Myöskään viranomainen ei ole tällaisia suosituksia esittänyt.
Päinvastoin ravintolisien valvonnan keskeisin viranomainen Ruokavirasto nimenomaan opastaa, että ”Ostamalla suomalaisesta kaupasta, luontaistuotekaupasta tai apteekista ravintolisiä, tiedät mihin ottaa yhteyttä, jos et ole tyytyväinen tuotteeseen.”
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikeryhmat/ravintolisat/
Koska Munuais- ja maksaliiton suositus on perusteeton sekä lääketieteen että viranomaisten näkökulmasta tulee Munuais- ja maksaliiton suositusta tarkastella myös muista lähtökohdista. Kuten pohtia sitä, että hyötyykö joku taho taloudellisesti siitä, että munuais- ja maksaliitto on antanut kyseisen suosituksen, vaikka suositukselle ei ole tutkitun tiedon, vallitsevan lainsäädännön tai valvonnan näkökulmasta perusteita.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton mielestä on aiheellista arvioida Munuais- ja maksaliiton antaman suosituksen kilpailuoikeudellisia vaikutuksia ja suosituksen säädöstenmukaisuutta kilpailulain näkökulmasta.
Munuais- ja maksaliiton suosituksen kilpailuoikeudelliset näkökulmat
Munuais- ja maksaliiton suositus, jossa kuluttajaa kehotetaan ostamaan ravintolisät apteekista kaupan sijaan, on omiaan luomaan vääristyneen kilpailumekanismin, josta on haittaa ravintolisiä myyville yrityksille.
Munuais- ja maksaliitto käyttää merkittävää yhteiskunnallista valtaa ja vaikuttaa suosituksellaan suureen määrään kuluttajia, lääkäreitä, päättäjiä ja muita toimijoita. Munuais- ja maksaliiton toimintaan osallistuu myös yrityksiä, joiden liiketoimintaan liittyy ravintolisien myyntiä tai jotka suoraan tai välillisesti ovat mukana suosituksesta hyötyvien apteekkiyritysten liiketoiminnassa ja liiketoimintaympäristössä.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton mielestä Munuais- ja maksaliiton ravintolisien myyntikanavaa koskevassa suosituksessa kyse saattaa olla ainakin pyrkimyksestä saada aikaan ns. kollektiivinen boikotti, jossa kuluttajia ohjataan välttämään ravintolisien ostamista kaupasta ja keskittämään ravintolisien ostaminen apteekkeihin.
On syytä korostaa, että suositukset ja vastaavat toimenpiteet, joilla voi olla vaikutusta kilpailun vääristymiseen, ovat kiellettyjä. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton näkemyksen mukaan Munuais- ja maksaliiton ravintolisien myyntikanavia koskeva suositus on juuri tällainen.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto toivoo, että Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA pyrkii aidosti arvioimaan Munuais- ja maksaliitto suositusta kilpailuoikeudellisten riskien näkökulmasta.
Toimenpide- ja selvityspyyntö
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pyytää Kilpailu- ja kuluttajavirastoa selvittämään:
Rikkooko Munuais- ja maksaliiton toiminta kilpailulakia, kun Munuais- ja maksaliitto ohjaa kuluttajat ostamaan ravintolisät apteekki-myyntikanavasta ja antaa suosituksen, jossa kehotetaan jättämään ravintolisät kaupan hyllylle?
Erityisesti pyydetään kiinnittämään huomiota seuraaviin asioihin:
1. Toimiiko Munuais- ja maksaliitto alustana kilpailijoiden väliselle kielletylle yhteistyölle ravintolisiä käyttävistä asiakkaista?
2. Julkaiseeko Munuais- ja maksaliitto epämääräisiä perustelemattomia väitteitä, kun se suosittelee jättämään ravintolisät kaupan hyllylle ja väittää, että vitamiinivalmisteiden ostaminen apteekista on turvallisempaa?
3. Houkutteleeko Munuais- ja maksaliitto ravintolisien ostajia hankkimaan ravintolisät apteekeista ja pyrkiikö se tällä tavalla vaikuttamaan yritysten väliseen kilpailuun?
4. Vaikuttaako Munuais- ja maksaliitto kielletyllä tavalla ravintolisämarkkinoiden jakautumiseen eri myyntikanavien kesken?
5. Rajoittaako Munuais- ja maksaliitto ravintolisien tarjoamista kuluttajille?
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton mielestä tällaiseen kilpailulakia rikkovaan toimintaan viittaa Munuais- ja maksaliiton perusteeton suositus jättää ravintolisät kaupan hyllylle ja toisaalta Munuais- ja maksaliiton asiantuntijan harhaanjohtava väite, että vitamiinivalmisteiden ostaminen olisi apteekeista turvallisempaa.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pyytää Kilpailu- ja kuluttajavirastoa tarvittaessa ryhtymään toimenpiteisiin, jos ilmenee, että munuais- ja maksaliiton suosituksessa tai toiminnassa on moitittavaa tai korjattavaa.
Järjestöt ja kilpailulain noudattaminen
Lopuksi Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto haluaa todeta, että viime vuosina Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on tuonut vahvasti esille järjestöjä koskevia kilpailulainsäädännön velvoitteita. Kilpailulaki kieltää sellaiset sopimukset, päätökset ja yhdenmukaistetut menettelytavat, joiden tarkoituksena on merkittävästi estää, rajoittaa tai vääristää kilpailua. Lisäksi kilpailulaki kieltää sellaiset suositukset, joiden seurauksena kilpailu merkittävästi estyy, rajoittuu tai vääristyy. Järjestöillä, kuten Munuais- ja maksaliitolla, voi olla merkittävä yhteiskunnallinen rooli. Kilpailulainsäädäntö koskee myös järjestöjä.
Vaikka Munuais- ja maksaliitto ei ole yrityksien toimialajärjestö, niin Munuais- ja maksaliiton toimintaan osallistuu paljon yrityksiä. Tällainen toiminnan rakenne muodostaa yhteenliittymän, joka monelta osin on rinnastettavissa toimialajärjestöihin, joidenka koko jäsenkunta muodostuu yrityksistä, ja joiden kilpailuoikeudellisia seikkoja on noussut viime vuosina myös yhteiskunnassa esille ja joihin viranomainen on joutunut puuttumaan.
Tieto toimenpidepyynnöstä on julkinen ja tieto toimenpidepyynnön tekemisestä on annettu tiedoksi Munuais- ja maksaliitolle.
Lisätietoja: Mika Rönkkö, puh. 0500 430 818, [email protected]