Ruusua käytetään monipuolisesti. Ruusu –uutokset, Ruusun eteerinen öljy ja kukkaisvesi on arvostettu ihon ja naisellisten vaivojen hoitajana. Ruusunmarjan siemenöljyä ja vahaa pidetään hyvänä ihoa ravitsevana öljynä ja auringon vahingollisten säteiden suodattajana. Ruusunmarjat taas ovat erinomaisia C—vitamiinin lähteitä ja niveltulehdusten ja nivelrikon hoitajia. Villiruusun kukkaterapeuttista uutosta käytetään mielialan kohottajana.
Kaikkia luonnonmukaisesti viljeltyjä ruusuja voi käyttää sisäisesti mm. yrttiteenä ja jälkiruoissa sekä ihonhoidossa esim. kylvyissä ja voiteissa kun huomioi ettei käytä ”ylioppilas ym. ruusuja” kuin mielenilona ja koristeena.
Ruusun sisäinen käyttö
Ruusunmarjat ja lehdet ovat elimistöä vahvistavia ja piristäviä, ulostavia, virtsaneritystä lisääviä ja limakalvoja supistavia. Marjat torjuvat myös ripulia. Kukkia on pidetty mm. naisellisuutta vahvistavana ja naisellisia mm. hormonaalisia ongelmia hoitavana rohtona. Kukkien terälehtiä voi sekoittaa pikkuleipiin, jäätelöön ja tehdä niistä esimerkiksi likööriä ja hilloa.
Marjat ovat hyvin C-vitamiinipitoisia, joka on tärkeä antioksidantti ja superfood. Se nostaa immuniteettia syksyn mahdollisia flunssa-aikoja ajatellen. C-vitamiinilla hoidetaan myös kaikenlaisia tulehdussairauksia. Ruusunmarjat ovat tutkitusti esim. nivelrikon ja niveltulehdusten hoidossa erinomaisia. Yksi tunnettu vaikuteaine on galaktolipidi, joka ei aiheuta vatsan väänteitä niin kuin jotkut särkylääkkeet.
Ruusunmarjoja kannattaa kerätä syksyllä, kun ne ovat hehkuvan punaiset ja herkulliset. Marjoja voi käyttää tuoreena tai kuivata ne esim. keittoihin, kiisseleihin, soseisiin, marmelaadeihin ja myös käyttää jauheena esim. jogurtin seassa. Ennen käyttöä halkaise ne ja ota siemenet pois. Siemenet poistetaan, koska ne ovat hyvin karvapeitteisiä, ja saattavat aiheuttaa lähinnä peräaukon alueen kutinaa. Tosin siemenet ovat hyvin ravintorikkaita erilaisten öljyjensä suhteen. Ruusunmarjaöljyhän on käytössä myös ihonhoidossa esim. aurinkovoiteissa.
Marjojen vaikuttavat aineet ovat C-, B-, E-, A- ja K-vitamiinit, pektiini, parkkiaineet, hedelmähapot, nikotiiniamidi, karotenoidit, flavonoidit, antosyaanit ja galaktolipidi
Ruusun ulkoiset käyttötavat
Ruusun haihtuva eli eteerinen öljy on mielialaa tasapainottava ja parantava. Sitä on käytetty ahdistuneisuuteen ja masennukseen. Se on kuukautisia säännöllistävä, vaihdevuosia hoitava sekä ihoa rauhoittava ja vahvistava; hyvä katkenneille ja laajentuneille verisuonille (couperosa iho) ja tulehtuneelle iholle.
Ruusun eteerinen öljy stressin ja ihon hoitajana sekä naisellisuuden kohottajana
Laimennettua ruusuöljyä (1 tippa noin 1/2tl:een kasviöljyä tai sitä sisältäviä tuotteita) voi käyttää myös stressihetkinä rinta-alueen keskelle ja ranteiden sisäpinnoille. Se rauhoittaa sydäntä ja tasapainottaa tunteita. Vahvistuslauseena voi ajatella: ”Rentoudun ja rauhoitun. Olen rakastavassa suojauksessa”.
Ruususta joko pitää tai sitten se tuntuu liian äitelältä. Sen takia esimerkiksi voiteisiin sekoitetaan useasti muita eteerisiä öljyjä. Yleensä kuitenkin yli 35-vuotiaat naiset alkavat pitää erityisesti ruususta.
Ruusun eteerinen öljy on hyvin kallista. 1ml:aan tarvitaan noin 60kg tuoreita ruusun kukkia, jotka sitten höyrytislataan. Ruusuöljy on hyvin tahmeaa öljyä, jonka takia se myös useasti myydään 10%:na laimennoksena luomujojobaöljyyn sekoitettuna. Ruusun eteerisen öljyn ylenmääräinen käyttö edistää kuukautisia. Raskaana olevien on syytä varoa liikakäyttöä.
Eteerisen öljyn ja kukkaisveden vaikuttavat aineet ovat geranioli, sironelloli, farnesoli, neroli, eugenoli ja myrseeni.
Ruusu kylpynä ja kukkaisvetenä
Ruusun kukista tehdyt kylvyt (0,5-1 litra tuoretta kukkaa yhtä kylpyä kohti) hellivät ja pehmentävät ihoa ja tekevät mielen onnelliseksi avaten sydänalaa ja tunteita. Saman vaikutuksen saa, kun lisää 1 rkl:een neutraalia shampoota tai merisuolaa pari tippaa ruusun eteeristä öljyä tai sen laimennosta ja sekoittaa sen kylpyveteen. Kylvyn jälkeen voi suihkuttaa ruusun kukkaisvettä (tislauksessa saatavaa vettä eli hydrolaattia) iholle ja kasvoihin.
Ruusu ihonhoitotuotteissa ja luonnon kosmetiikassa
Ruusun kukkaisvedellä voi virkistää ihoa ja käyttää sitä myös silmähauteina. Monet luonnonmukaiset ihovoiteet ja –tuotteet sisältävät ruusua. Ruusu elvyttää ihoa sekä ennaltaehkäisee ja hoitaa myös ryppyjä sekä couperosaihoa.
Ruusu vaihdevuosivaivoissa
Ruusun eteeristä öljyä kuten myös hinnaltaan edullisempaa, mutta myös samoja tehoaineita sisältävää pelargonian eteeristä öljyä käytetään helpottamaan vaihdevuosivaivoja. Tällöin eteeristä öljyä tai sen laimennosta tipautetaan 1-2 tippaa 5ml kohti luomukasviöljyä ja hierotaan alavatsaan ja ristiluun alueelle alaselkään.
Ruusu kukkaterapiassa rakkaudentason kohottajana
Suomalainen villiruusu toimii kukkaterapeuttisesti samaan suuntaan kuin ruusut yleensä eli se auttaa ihmistä rakastamaan syvästi ja pyyteettömästi. Näin taas vastarakkauskin herää ja rakkauden energia laajenee. Ruusu voi auttaa myös parisuhteessa niin, että todella tajuaa mitä rakastaminen on. ”Se on sitä, että saa auttaa toista kehittymään kaikilla elämän alueilla”. Oman itsen tarpeet jäävät vähemmälle ja on helpompi rakastaa epäitsekkäästi.
Suomalaisen villiruusun kukkauutetta käytetään silloin, kun läheisyyden kaipuu valtaa sydämen tai kun mieli on rauhaton. Ruusu auttaa sydämen avautumista ja uudistaa olemusta. Se helpottaa masentuneisuutta ja välinpitämättömyyttä. Ruusutipat ovat apuna myös hoitajille, sillä ne auttavat häntä olemaan hoidossa läsnä ja rakkauden välikappaleena. Luonnollisesti ne näin auttavat myös hiljentymisessä ja meditaatiossa.
Englantilainen villiruusu on arvostettu Bach’in kukkaterapiassa myös masentuneisuuden hoidossa. Viljellyistä ruusuista on myös tehty suomalaisia kukkatippoja (Ruusu energiatipat).
RUUSU-RESEPTEJÄ
KURTTULEHTIRUUSU MARMELADI JA HILLO
3l ruusun terälehtiä (löyhästi kerättynä)
2,5dl vettä
hillosokeria pussin kyljessä olevan ohjeen mukaan (noin 5dl)
Murskaa ruusun terälehdet veden kera tehosekoittimessa kevyesti. Kiehauta ne kattilassa ja lisää hillosokeri. Keitä vielä 5-10 minuuttia. Kaada puhtaisiin purkkeihin piri pintaan. Jos et välitä, että terälehdet jäävät hilloon, niin siilaa ne pois ennen hillosokerin lisäystä.
Älä pelästy sitä, että massa on ensin harmahtavaa. Se tulee kauniin punaiseksi ja hyvän tuoksuiseksi hillosokerin lisäyksen jälkeen.
Nauti ruusuisesta hillosta esim. paahdetun leivän tai lättyjen päällä.
RUUSUINEN LEMMENLIKÖÖRI
1l vadelmia ja/tai mansikoita
1l ruusun terälehtiä (omasta puutarhasta, ei kukkakaupasta)
1/2l 40-50% alkoholia
2-3dl hunajaa
Murskaa marjat ja ruusun terälehdet sekä alkoholi tehosekoittimessa. Anna muhia kannellisessa purkissa noin 5vrk. Siilaa juoma kankaan läpi ja pullota. Anna sakkautua 2-3vrk, kaada kirkas likööri eri astiaan ja sekoita siihen hunajaa maun mukaan. Pullota uudelleen. Nauti 1tl kerrallaan, sillä sitä ei käytetä juopumistarkoituksessa vaan herättämään lempeä.
RUUSU-VARTALOÖLJY ETEERISESTÄ RUUSUÖLJYSTÄ
100ml kylmäpuristettua kasviöljyä
6 tippaa esim. Frantsilan 10% ruusun eteeristä öljyä tai 2 tippaa 100% eteeristä öljyä (Huomioi, että laimentamaton ruusun haihtuva öljy on niin tahmeaa, että tulee vain lämmittämällä pois pullosta)
6 tippaa suomalaista villiruusun kukkaterapeuttista uutosta
Sekoita aineet keskenään. Käytä varsinkin kylvyn, suihkun ja saunan jälkeen.
RUUSUÖLJY TERÄLEHDISTÄ
Kesällä voit uuttaa luomuruusun tuoksuvia terälehtiä tuoksuttomaan kasviöljyyn kuten jojobaöljyyn. Ennen uuttoa anna niiden olla muutama tunti pyyhkeen päällä, jotta ne hieman lakastuvat. Sitten laita ne sellaisenaan öljyyn, siilaa 2 päivän päästä ja lisää taas uusia kukkia. Toista tätä niin kauan kun koet tuoksun olevan riittävä.
RUUSU-PARFYYMI
30ml luomualkoholia (miel. 60-80%)
10-15 tippaa ruusun eteeristä öljyä tai sen 10%:sta laimennosta
6 tippaa villiruusun kukkaterapeuttista uutosta
Sekoita keskenään ja anna tekeytyä 2 viikkoa. Voit tietenkin käyttää mukana myös muita eteerisiä öljyjä (Lisää ohjeita Virpin kirjasta Luonnonkaunis, WSOY 2004).
Teksti: Virpi Raipala-Cormier