Vaihtoehtohoitojen sääntelyn puuttumista pohtivassa jutussa asiantuntijana käytetty lääketieteen opiskelija kertoo, että ”Olisi hyvä, jos luontaistuotteiden ja ravintolisien kauppaa voitaisiin säädellä”. Jutun lukijalle saattaa jäädä virheellinen mielikuva siitä, että ravintolisien ja ns. luontaistuotteiden kaupanpitoa ei nykyisellään säädellä. Jutussa ollut kommentti on aiheuttanut hämmennystä ravintolisävalmistajien ja terveyskaupan piirissä, sillä ravintolisien kauppaa ohjaa yli 40 säädöstä ja ravintolisien lainsäädäntö on harmonisoitu yhtenäiseksi koko EU:n alueella.
Sosiaali- ja terveysministeriössä aloitettuun vaihtoehtohoitoja koskevan lain säätämiseen sekoitetaan toistuvasti ravintolisät, joiden valmistusta, maahantuontia, kauppaa ja markkinointia ohjaavat jo nykyisellään kymmenet eri säädökset ja jotka kuuluvat maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalaan. Ravintolisien valvonnasta vastaa pääasiassa Ruokavirasto ja kunnalliset elintarvikeviranomaiset.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pyysi Yleä tarkistamaan jutussa olleen kommentin mahdollisesti aiheuttaman väärän mielikuvan. Yle korjasi kommenttia muutamalla sen muotoon, että ”Olisi hyvä, jos luontaistuotteiden ja ravintolisien kauppaa ja valmistusta voitaisiin säädellä nykyistä tarkemmin.”
Elintarvike- ja ravintolisäalan juridiikan ja valvonnan hahmottaminen vaatii hyvää toimialan kansallisen ja Euroopan alueen tuntemusta. Kymmenien ja osin päällekkäisten elintarvikesäädösten hallitseminen vaatii jatkuvaa opiskelua ja toimialan kehityksen seuraamista. Paras tapa juridiikan kokonaisuuden hallintaan on aktiivinen yhteydenpito alan toimijoihin, valvontaviranomaisiin ja lainsäätäjiin.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto arvostaa sitä, että lääketieteen opiskelijat ovat kiinnostuneet elintarvikkeista, ravintolisistä ja niihin liittyvästä juridiikasta. Elintarvikelainsäädännön hallinta vaatii kuitenkin opiskelua ja hyvää toimialan tuntemusta.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto haluaa selvittää lääketieteen opiskelijoiden elintarvikelainsäädännön opiskelun tämän hetken tilanteen ja on lähettänyt kaikille Suomen lääkärikoulutusta järjestäville yliopistoille kysymyksen siitä, sisältyykö heidän lääketieteen lisensiaatin tutkinnon opintoihin elintarvikelainsäädännön opintoja. Kysely on lähetetty Helsingin yliopistolle, Itä-Suomen yliopistolle, Oulun yliopistolle, Tampereen yliopistolle ja Turun yliopistolle.
Jos lääketieteen lisensiaatin tutkinnon opintoihin ei nykyisellään sisälly elintarvikelainsäädännön opintoja, niin asia saattaa olla hyvä huomioida lääkärikoulutuksen sisältöjä kehitettäessä.
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Lue myös: Lääketieteen opiskelijat ravintolisäasiantuntijoina