Masennus on suomalaisten kansantauti, jonka lääkehoito on suurimmaksi osaksi tehotonta ja potilaita koukuttavaa. Sitä voidaan tehostaa antamalla potilaalle ravintolisiä, mm. berberiiniä, D-vitamiinia, magnesiumia, E-EPA-kalaöljyä, karnosiinia ja sinkkiä. Uusi kliininen satunnaistettu kaksoisokkotutkimus osoittaa, että masennuslääke sitalopraamin lisänä annettu karnosiini (800 mg päivässä) tehostaa hoitoa merkitsevästi jo kuudessa viikossa.
Karnosiinin antidepressiivisestä (masennusta ehkäisevästä ja parantavasta) vaikutuksesta on saatu jo kauan tietoa aikaisemmista koe-eläintutkimuksesta, mutta ihmistutkimuksia ei vielä juurikaan ole. Iranilaiset psykiatrian klinikat tutkivat karnosiinin vaikutusta vakavaa masennusta sairastavilla potilailla sitalopraamin lisänä. Tulokset olivat erinomaiset.
Tutkimuksen valittiin 90 potilaan joukosta 58 potilasta, jotka kaikki söivät sitalopraamia (enintään 40 mg/vrk) ja heidän pisteensä Hamiltonin asteikolla olivat ≥ 19, mikä merkisi vaikea-asteista masennusta Hamiltonin asteikkoa käytetään tieteellisissä tutkimuksissa masennuksen vaikeusasteen arvioimiseen. HAM-D arvioitiin vaikutusjakson alussa sekä 2, 4 ja 6 viikon kuluttua.
Potilaat (n=58) satunnaistettiin kahteen ryhmään, joista toinen sai 6 viikkoa lääkkeiden lisäksi karnosiinia 2 x 400 mg päivässä ja toinen (verrokit) sai lumetta. Koe oli kaksoissokko, joten enempää potilaat kuin lääkäritkään eivät tienneet vaikutusjakson aikana kuka sai mitäkin valmistetta. Alussa ryhmien HAM-D-pisteissä ei ollut merkittävää eroa.
Karnosiinia saaneiden potilaiden HAM-D-pisteet paranivat – eli masennus lieveni – vaikutusjakson aikana merkitsevästi paremmin kuin verrokkien (p=0,012, 0,028 ja 0,023). Karnosiinia saaneita useampi pääsi remissioon (oireettomaksi) lumeryhmään verrattuna.
Johtopäätökset: Karnosiinin lisääminen sitalopraamihoitoon voi parantaa nopeasti ja tehokkaasti potilaiden vaikea-asteisia masennusoireita. Karnosiini oli hyvin siedettyä eikä se aiheutanut mitään haittavaikutuksia. Psykiatrit toivovat lisää kliinisiä tutkimuksia karnosiinin masennusta parantavasta vaikutuksesta.
Karnosiini on parhaiten tutkittuja ravintolisiä; siitä on tällä hetkellä Yhdysvaltain terveysviraston PubMed-tietokannassa jo 2533 tieteellistä julkaisua, joista suurin osa on solu- ja koe-eläintutkimuksia. Kliinisiä ihmistutkimuksia on vasta vähän, koska ne ovat kalliita ja työläitä, ja niihin on vaikea saada rahoitusta, kun karnosiinia ei voi patentoida. Tämänkin psykiatrisen tutkimuksen tuloksia voi käyttää hyväkseen kuka tahansa. Karnosiinin hyvät vaikutukset lihaksistossa ja aivoissa on ollut tiedossa jo vuosikymenien ajan.
Masennuksen täydentävässä ravitsemushoidossa kannattaa käyttää samanaikaisesti muitakin tehokkaita ja turvallisia ravintolisiä, kuten berberiiniä, D-vitamiinia, E-EPA-kalaöljyä, magnesiumia ja sinkkiä. Niistä kaikista on pätevää tieteellistä näyttöä masennuksen lisähoitona. Ne tulisikin ottaa mukaan masennuksen käypä hoito -suosituksiin. Se ei ole kuitenkaan näill'ä näkymin todennäköisiä, koska lääketeollisuus lahjoo käypä hoito -työryhmän puheenjohtajaa ja jäseniä. Ravintolisien käyttö vähentää synteettisten lääkkeiden menekkiä, mikä ei ole lääketeollisuuden etujen mukaista.
Voit kuunnella ja katsoa YouTubesta FinnRadio.FN;n studiolla tehdyn videohaastatteluni aiheesta masennuksen ravitsemushoito https://www.youtube.com/watch?v=lDkwD3fmbe8&feature=youtu.be