Ayurvedassa ruuansulatuskanavan terveyden merkitystä on vaikea ylikorostaa. Jos ruuansulatuskanava voidaan pitää terveenä, hyvin toimivana, puhtaana ja jos voidaan välttää ummetus, noin 80% sairauksista voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä. (1)
Klassisen ayurvedisen määritelmän mukaisesti ummetus on tila jossa ulostus ei tapahtu helposti aamulla ensimmäiseksi pian heräämisen jälkeen. Ulosteen tulisi olla hyvin muodostunut ja kelluva, jolloin se kertoo terveestä ruuansulatustoiminnasta ja sopivasta ruokavaliosta. Kehotyypistä riippuen ulostusten määrän tulisi olla normaalitilanteessa 1-3 kertaa päivässä. Yleensä ummetus kehittyy vuosien saatossa, epäsopivan ruokavalion ja elämäntavan seurauksena ja ummetus voi olla hyvin lievää, hyvin vakavaa, tai jotakin siltä väliltä. Purisha vaha srotasin toimintaan doshien aladoshista vaikuttavat prana, samana ja apana vayu, pachaka ja ranjaka pitta, sekä kledaka ja avalambaka kapha.
Ummetuksen merkkejä ovat:
- Ulostaminen ei tapahdu joka aamu
- Tarve pinnistää ulostuksen aikaansaamiseksi
- Tunne siitä että suoli ei tyhjene kokonaan
- Tunne siitä että suolistossa on tukos
- Ulosteen ulkomuoto on kuiva ja se koostuu pienistä irtonaisista palasista
Ummetus voidaan jakaa kolmeen päätyyppiin:
- Vata- tyyppinen ummetus, johon liittyy aina kuivuus ja usein alaselän kipu. Vatan aladoshista keskeinen ummetuksessa on apana vayu, joka vastaa ennenkaikkea kehon alaspäin suuntautuvista liikkeistä. Apana vayu joutuu epätasapainoon yleensä kuivumisen seurauksena. Hoito keskittyykin paksusuolen kosteuttamiseen sekä kehon liikkeestä vastaavan vatan tasapainottamiseen. Hoida tämän tyyppistä ummetusta vataa tasapainottavilla elämäntavoilla.
- Pitta- tyyppinen ummetus johtuu kuuman ja tulisen pittan aiheuttamista haitallisista muutoksista ohut- ja/tai paksusuolessa. Pitta voi esimerkiksi kuivattaa tai aiheuttaa tulehdusta, joka estää suoliston normaalin toiminnan. Hoida tämän tyyppistä ummetusta pittaa tasapainottavilla elämäntavoilla.
- Kapha- tyyppinen ummetus, johon liittyy yleensä tukos suolessa, sekä suoliston peristalttisen liikkeen laiskistuminen. Kapha tyyppisessä ummetuksessa liman eli mukuksen määrä lisääntyy. Hoida tämän tyyppistä ummetusta kaphaa tasapainottavilla elämänavoilla.
Ummetusta aiheuttavia tekijöitä:
- liikunnan puute
- kuitujen vähyys
- suolistokaasun ja ulosteen pidättäminen
- huonot ruoka-ainevalinnat ja yhdistelmät
- epäsäännölliset ruokailutottumukset (toisinaan liikaa ja toisinaan liian vähän)
- epäsäännölliset ruokailuajat
- syöminen väärään vuorokaudenaikaan, kuten silloin kun agni palaa pienellä liekillä
- vääränlainen ruuan koostumus/karkeus
- puutteellinen ruuan pureskelu
- pilaantuneen tai vanhan ruuan/veden syöminen ja juominen
- ruokamyrkytys
- ylensyönti
- liiallinen lihan syöminen
- väärät ruoka-aineyhdistelmät
- syödessä puhuminen
- heikentynyt ruuansulatustoiminto ja heikko agni
- uuden aterian syöminen kun edellinen ateria ei ole vielä sulanut
- liian vähäinen nesteiden saanti
- liika sokerin ja suolan käyttö
- liian pitkät paastot
- kahvi, tupakka, alkoholi, steroidit, marihuana ja muut huumeet
- parasiitit, kuten madot, ameebat, giardia sekä Candida albicans
- aliravitsemus
- ripuli
- matkustaminen
- insomnia/unettomuus
- liiallinen seksin harrastaminen
- syöminen voimakkaan tunnetilan vallitessa
- henkinen stressi, kuten suru, pelko, yksinäisyys, viha, kateus jne. (1)
Käytännön vinkkejä ummetuksen hoitoon:
Tärkeintä ummetuksen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä on kiinnittää asiaan huomiota, ja tarttua tuumasta toimeen asian korjaamiseksi. Seuraa luonnon rytmiä ja vuorokausirutiinia, herää aikaisin aamulla ja pyhitä aamu rauhalliselle asioiden hoitamiselle, sekä päivään valmistautumiselle. Nukkuminen liian myöhään hidastaa aineenvaihduntaa ja laiskistuttaa suoliston toimintaa. Tärkeintä aamulla on saada suolisto toimimaan. Juo ensimmäisenä lämmintä sitruunavettä (tai limevettä jos olet pitta) tuoreen inkiväärin kera, saadaksesi ruuansulatuskanava ja aineenvaihdunta hereille. Vaikka kahvi auttaakin akuutisti hidastuneeseen suolen toimintaa, säännöllisessä käytössä se kuivattaa paksusuolta. Älä siis anna suolistosi tottua kahviin, vaan kehitä haittavaikutuksettomia tapoja saada suoli toimimaan aamuisin.
Lisää säännöllisyyttä elämääsi. Jos vuodenajan mukaisesti tarvitset aamiaisen, syö aamiainen joka aamu samaan aikaan. Syö muutkin ateriat joka päivä samaan aikaan. Harrasta liikuntaa, mene nukkumaan ja herää samaan aikaan.
Opettele yhdistelysäännöt, sekä ayurvediset ruokailusäännöt.
- Älä syö enempää kuin 50% mahan täydeltä. Opettele syömään johdonmukaisesti sopivan kokoisia annoksia äläkä poikkea sopivasta annoskoosta.
- Juo ainoastaan lämpimiä ruokia ja juomia.
- Pureskele jokainen suupala huolellisesti (ainakin 30 puraisua). Keskity jokaisen suupalan maistamiseen. Älä tee muuta samalla kun syöt.
- Anna edellisen aterian sulaa täysin, ennen kuin syöt seuraavan. Opettele tunnistamaan aito nälän tunne.
- Älä syö stressaantuneena tai negatiivisen tunteen vallassa.
- Syö riittävästi kuituja. Vältä nk. "höttöhiilareita", kuten perunalastuja, kakkuja tai keksejä. Suosi vehnänalkioita, leseitä ja psylliumia.
- Ota triphalaa lämpimän veden kera tyhjään mahaan illalla ennen nukkumaanmenoa.
- Keitä ruokalusikallinen pellavansiemeniä vesilasilliseen vettä ja juo se ennen nukkumaanmenoa.
- Syö hedelmiä aterioiden välissä. Esimerkiksi kypsä banaani on mieto laksatiivi. Älä syö hedelmiä kuitenkaan aterian yhteydessä, koska se tekee ruuasta vaikeammin sulatettavaa.
- Omenat, rusinat, kuivatut luumut, sekä persikat edistävät suolen toimintaa.
- Voit ottaa psyllium kuitua aterioiden välissä, kunhan otat sen riittävän vesimäärän kera.
- Juo riittävästi vettä.
- Suosi probiootteja, voikukanjuurta, dong quai (kiinalainen yrttikasvi), magnesiumia, vehnänorasta ja kaliumia.
Yrttejä eri doshille
- Vatalle tärkein rohdos ummetuksen hoitoon on triphala (haritaki, amalaki ja bibhitaki).
- Pittalle tärkeimmät rohdokset ummetuksen hoitoon ovat triphala (haritaki, amalaki ja bibhitaki), kurkuma ja voikukka.
- Kaphalle tärkeimmät yrtit ovat haritaki, inkivääri, kumina, sarviapila ja mirhami.
Jos kiinnostuit ayurvedasta tai esimerkiksi haluat tietää lisää ayurvedan mukaisista kehotyypeistä (vata, pitta ja kapha), niin lue lisää fytonomi Sami Nuoran kirjoituksia Adaptogeenit- blogista.