Viranomainen on lanseeraamassa tulkintaa, jonka mukaan valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden pakolliset tiedot tulee antaa verkko- ja mobiilikaupoissa ja kaikessa muussa etämyynnissä sekä suomeksi että ruotsiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että suomenkieliset verkko- ja mobiilikaupat joutuvat lisäämään tietyt tuotetiedot myös ruotsinkielellä. Eviran tulkinta vaikuttaa lähes kaikkiin elintarvikealan toimijoihin, jotka valmistavat, maahantuovat, markkinoivat tai pitävät sähköisesti kaupan elintarvikkeita kuluttajille etämyynnissä.
Voimassa oleva lainsäädäntö ei kuitenkaan yksiselitteisesti velvoita valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden etämyynnissä käyttämään molempia kotimaisia kieliä. Viranomaisen uuden tulkinnan taustalla ei ole lakimuutoksia, eikä vastaava kaksikielisyysvaatimus ole aikaisemmin koskenut verkko- ja mobiilikauppoja.
On ymmärrettävää, että Eviran tulkinta aiheuttaa hämmennystä. Kukaan ei tunnu tietävän, mihin kaikkeen Eviran uusi tulkinta tulee vaikuttamaan elintarvikkeiden sähköisessä kaupankäynnissä ja etämyynnissä. Varmaa tuntuu olevan vain se, että tulkinta tulee sekoittamaan elintarvikkeiden verkko- ja mobiilikauppojen toimintaa ainakin hetkellisesti. Evira on ryhtynyt laatimaan asiasta ohjeistusta, mutta jo nyt tarkastajat vaativat yrityksiltä ruotsinkielisten tietojen lisäämistä verkkokauppoihin.
Elintarvikkeiden etämyyntiä harjoittavat hyvin erilaiset yritykset. Esimerkiksi maatila voi myydä pakattua lähiruokaa, luonnontuotealan yrittäjä voi myydä keräämiään luonnontuotteita, terveyskauppa voi myydä ravintolisiä ja muita luontaistuotteita ja ravintolat myyvät ruokaa netin kautta. Lisäksi päivittäistavarakaupat pienistä myymälöistä aina isoihin tavarataloihin voivat myydä elintarvikkeita verkkokaupoista tai älypuhelimien mobiilisovellusten avulla. Elintarvikkeiden verkko- ja mobiilikaupassa voi olla myynnissä vain muutama elintarvike tai sitten tuotevalikoima voi käsittää jopa 20.000 tuotetta.
Elintarvikkeiden etämyynnin kielivaatimusta valvotaan nähtävästi vain vähittäiskaupan osalta. Tulkinta vaikuttaa kuitenkin lähes kaikkiin elintarvikkeiden valmistajiin ja maahantuojiin. Vähittäiskauppa tulee pyytämään tarvittavat ruotsinkieliset tiedot valmistajilta, jollei kaupat oma-aloitteisesti ryhdy tekemään massiivista tietojen käsin kirjoittamista verkkokauppoihin.
Yritykset eivät halua lisää hallinnollista taakkaa
Sujuva sääntely ja normien purku ovat yksi pääministeri Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeista. Norminpurkutalkoiden tavoitteena on karsia sääntelyä, eikä luoda sitä lisää. Elintarvikealan toimijoiden kanssa käytyjen keskustelujen perusteella tuotetietojen kaksikielisyysvaatimus on yrityksille osin kohtuuton. Pelkona on, että samanlaiset tulkinnat saavat jalansijaa elintarvikealan jälkeen myös muilla kaupan aloilla. Yritysten hallinnollisen taakan lisäämistä tulee välttää.
Viranomainen ei nähnyt tarvetta etämyynnin kielivaatimukselle vuonna 2016
Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) ja Evira totesivat vuonna 2016 tekemässään ”Byrokratian purkaminen 2015-2017” -selvityksessä, että he helpottavat liiallista byrokratiaa lainsäädännöllisin ja ohjauksellisin keinoin. Selvityksessä todetaan, että toimijat haluavat, että verkkomarkkinoinnissa sallitaan yksikieliset tiedot, sillä etämyynnin kaksikielisyys aiheuttaisi lisätaakkaa ja -lisäkustannuksia. Viranomainen jopa toteaa, että suomen ja ruotsin kielen vaatimuksista etämyynnissä ei ole säädetty. Lopuksi MMM ja Evira toteavat, että etämyynnissä annettavien tietojen vaatimuksia arvioidaan, kun siitä on saatu enemmän kokemuksia.
Terveystuotekauppiaiden Liitto pitää Eviran elintarvikkeiden etämyynnin kielivaatimustulkintaa monelta osin ongelmallisena. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto toivoo, että tulkinta perutaan, sillä se ei yksiselitteisesti perustu lakiin.
Jos viranomainen näkee tarvetta asettaa etämyyntiin yrityksille lisävelvoitteita, niin niistä olisi säädettävä laissa. Lain venyttäminen viranomaistulkinnalla saattaa johtaa turhaan byrokratian lisääntymiseen ja ongelmallisiin tilanteisiin yrityksissä.
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Aiheesta laajempi kirjoitus tästä.
Lisätietoja:
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto:
Toiminnanjohtaja Mika Rönkkö, p. 0500 430 818, [email protected]
Suomen Yrittäjät:
Yrityslainsäädännön asiantuntija Petri Holopainen, p. 044 304 8724, [email protected]
Kaupan Liitto:
Edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen, p. 040 922 0750, [email protected]